Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Znak drogowy D-40. Czy wszyscy wiemy o co chodzi?
Autor Wiadomość
oliko 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Dukato IV 2,3 Multijet
Nazwa załogi: DANUSIA OLEK
Piwa: 33/19
Wysłany: 2014-07-20, 00:34   Znak drogowy D-40. Czy wszyscy wiemy o co chodzi?

http://pl.wikipedia.org/w...k:Znak_D-40.svg <<<<kliknij aby zobaczyć znak

Mamy sezon wakacyjny . Często spotkamy się z tym znakiem drogowym , warto więc wiedzieć czego znak dotyczy. Ważne szczególnie dla kamperowiczów. Często zatrzymujemy się na odpoczynek lub nockę w miejscowościach i nie zdajemy sobie sprawy , iż powyższy znak pozwala nam zatrzymać się tylko w miejscach wyznaczonych literką "P". Pieszy na jezdni może nawet chodzić na rękach a prędkość max dozwolona w tym obszarze , to 20km/h
Wróciliśmy właśnie z wyprawy plażami naszego kraju i wiele miejscowości turystycznych stosuje te znaki . Zatrzymywanie się w miejscach innych niż wyznaczone jako parking jest wykroczeniem i podlega karze.
Muszę również podkreślić ,że w miejscowościach które wprowadziły na swoim obszarze ten znak , pobudowano piękne parkingi więc nie ma obawy aby nie było się gdzie zatrzymać na noc .

Znak D-40 "strefa zamieszkania" i D-41 "koniec strefy zamieszkania"

D-40

Zgodnie z art. 2 ustawy z 20.06.1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108, poz. 908 z późn. zmianami) "strefa zamieszkania" jest to obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi, na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi.
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31.07.2002r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U. Nr 170, poz. 1393), określa w § 58 definicję znaku D-40 "strefa zamieszkania". Z przepisu tego wynika m.in., że umieszczone w tej strefie urządzenia i rozwiązania wymuszające powolną jazdę (np. progi zwalniające) mogą nie być oznakowane znakami ostrzegawczymi. Szczególne zasady ruchu drogowego, o których mowa w definicji "strefy zamieszkania", to m.in;
prawo pieszego do korzystania z całej szerokości drogi i pierwszeństwo przed pojazdami,
możliwość korzystania z drogi przez dziecko w wieku do 7 lat, bez opieki osoby starszej,
prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h,
zakaz postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu.
Z powyższego zapisu wynika, że w przypadku braku wyznaczonych miejsc do postoju pojazdów, parkowanie w strefie zamieszkania jest niedopuszczalne.

Przykład:
Turyści w swoim ulubionym kurorcie zostali potraktowani jak intruzi
Skandal! Tak o rozpoczęciu wczasów mówi kilkunastu turystów z Kalisza. – Dosłownie chwilę po wjeździe do Niechorza, dostaliśmy pierwsze mandaty. Za złe parkowanie. Kolejne, czekały na nas następnego ranka. Co tu się dzieje? – pytają turyści.

Według nich, Straż Gminna, przy ulicy Nadmorskiej, urządziła sobie prawdziwe polowanie. – Przyjeżdżam do Niechorza, w to samo miejsce od kilkunastu lat, nigdy nikt nie wlepiał tu tylu mandatów. Teraz mam już dwa i jeśli tak dalej pójdzie, to zbankrutuję. Zupełnie nie mogę zrozumieć za co zostałem ukarany. Nigdzie nie było znaku zakazu – dziwi się Mieczysław Nowak. Podobnie reagują jego koledzy. Twierdzą, że nie wiedzieli, że parkują w złym miejscu. – Dlatego zaraz po tym, jak za szybą znaleźliśmy wezwanie do Straży Gminnej, postanowiliśmy porozmawiać z miejscowym sołtysem. Ten, reagując na nasze zdenerwowanie miał stwierdził, że anuluje dokumenty a my możemy spokojnie parkować – opowiada Marek Pilarski. Spokoju jednak nie zaznali. Za to kolejnego ranka, za szybą znaleźli kolejne mandaty. Tym razem postanowili porozmawiać z Komendantem Straży Gminnej w Rewalu. – Potwierdzam. Byli u mnie Ci ludzie – mówi Leszek Kozłowski.- Mandaty zostały wystawione słusznie. Przy wjeździe na to osiedle stoi bowiem znak D40 (strefa zamieszkania), który zakazuje parkowania na tym obszarze – tłumaczy komendant. Rozgoryczonych turystów nie uspokaja jednak takie tłumaczenie. Twierdzą, że w ich ulubionym kurorcie zostali potraktowani jak intruzi. – Gdyby stał tu znak zakazu, pewnie szukalibyśmy innego miejsca. A zmarnowaliśmy nerwy i straciliśmy pieniądze. Chyba już do Niechorza nie przyjedziemy – mówią zawiedzeni.

Komentarz redakcji:

Nie ma chyba gorszej pamiątki z wakacji, niż plik mandatów. Te wręczone w Niechorzu, bolą turystów podwójnie. Bo towarzyszyło im ogromne, informacyjne zamieszanie. Jednego dnia ( zupełnie nie wiadomo jakim prawem) wezwania anuluje sołtys, drugiego dnia, interweniujący strażnicy machają na wszystko ręką. Jedynie komendant twardo obstaje za przepisami. Nic więc dziwnego, że zdezorientowani turyści chcieli poszukać pomocy w inny sposób. Swoimi samochodami zamierzali zablokować prywatny parking na posesji miejscowego wójta. Notabene – mieszkańca Niechorza. A wystarczyło do każdego mandatu dołączyć ulotkę informacyjną z okolicznym rozmieszczeniem parkingów. I z przeprosinami. Bo o turystę trzeba dbać. Dzięki tym ludziom gmina żyje przecież cały rok!

https://www.youtube.com/watch?v=gULy9Ix2pnY to były wakacje!
Postaw piwo autorowi tego posta

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2014-07-20, 08:23   

Ale przepis jest przepisem i co jest winna gmina ze ludzie z prawem jazdy nie znaja przepisow. :spoko

Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2014-07-20, 09:32   

oliko napisał/a:
:spoko

SPOKO!!! Z całym szacunkiem.......... coś nie tak ..
mam rodzinę w Bawarii i ich tez nie dziwi zakaz ,że przy ognisku w gminnym miejscu wyznaczonym może tylko przebywać 10-ciu biesiadników po zgłoszeniu do ichniego magistratu. To normalka???? Tragedia. Poczucie wolności macie zaburzone . Niby w trosce o nas ??? Bzdura.
Przeochodzisz 'Ichnie "Szczęść Boże"o Oni "spadaj" bo jesteś jedenasty i mandat jak kiełbaska Cię poczestujemy> PRAWO!!!

Zastanów sie. To nie przytyk ale .. zwracam uwagę na własciwe proporcje. i ocene sytuacji

Gmina żyje z turystów , miejscowi nie zawsze sa zadowoleni . Wiec jest konflikt. Chcą być w porządku wobec wszystkich wystarczyło kartkę z ostrzeżeniem . I dodatkowe znaki zakazu .
A tak to doraźna próba zdobycia kasy.
To normalka , władza przeciw nam i to niestety "schodzi co raz niżej"

BiG Team 
Kombatant

Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Piwa: 53/40
Wysłany: 2014-07-20, 10:03   

Bronek napisał/a:
dodatkowe znaki zakazu

po co, jak ten jeden znak mówi wszystko...tylko przepisy trzeba znać :spoko

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-07-20, 10:17   

Reklamy znaki , setki tablic . wszystkie krzywo nieregularnie , obca miejscowość , ale znana od tylu lat...

Cytat:
po co, jak ten jeden znak mówi wszystko...tylko przepisy trzeba znać

:shock: Takie mam wrażenie , że pisze to pasażer z fotela obok.. lub strażnik miejski , bo Policjanta nie podejrzewam Ci jeszcze czasem maja odrobinę rozsądku. :mrgreen:

Każdy kierowca wie , iż w gąszczu znaków na wjeździe niebieska tablicę o charakterze informacyjnej , trudno /trudniej spostrzec niż znaki zakazu i nakazu.
Cytat z artykułu
Cytat:
Przy wjeździe na to osiedle stoi bowiem znak D40 (strefa zamieszkania), który zakazuje parkowania na tym obszarze – tłumaczy komendant. Rozgoryczonych turystów nie uspokaja jednak takie tłumaczenie. Twierdzą, że w ich ulubionym kurorcie zostali potraktowani jak intruzi. – Gdyby stał tu znak zakazu, pewnie szukalibyśmy innego miejsca

Nie pisze by łamać prawo i b y go nie przestrzegać , tylko o np FOTORADARACH W KRZAKACH i "Barejowskim" postrzeganiu prawa,. :mrgreen: :spoko
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2014-07-20, 10:55, w całości zmieniany 2 razy  

oliko 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Dukato IV 2,3 Multijet
Nazwa załogi: DANUSIA OLEK
Piwa: 33/19
Wysłany: 2014-07-20, 10:26   

Podaję tą informacje dla kolegów, dlaczego? Sam widziałem często ten znak, a tak na serio to nie chciało mi się zajrzeć co on oznacza. Pytałem wielu kierowców tak z ciekawości i okazuje się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest. Więc podrzuciłem tutaj info o co chodzi. Myślę że przyda się ta wiadomość kamperowiczą. Z jednej strony znak zabrania postoju w takich miejscowościach na dziko a z drugiej strony fajnie, bo jest porządek i na miejscu oznaczonym "P" stoimy bez łaski . Byłem sprawdziłem i uważam że znak ten jest nam bardzo przydatny i nikt nie ma prawa nas wysiudać z takiego miejsca. Jeszcze jedno spostrzeżenie . W niektórych miejscowościach tylko część ulic jest wyznaczona tym znakiem. W pozostałej części prawo o ruchu drogowym stanowią ogólne przepisy.

https://www.youtube.com/watch?v=gULy9Ix2pnY to były wakacje!

Mazur 
weteran
Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Piwa: 93/117
Wysłany: 2014-07-20, 11:10   

Należy jeszcze pamiętać (jak sam się dowiedziałem na tym forum w temacie o parkowaniu w Zakopanem :roll: ) , jeżeli pod znakiem D18 czyli "P" widnieje tabliczka T30 (szara tabliczka z pokazanym sposobem parkowania) jest ograniczenie postoju dla pojazdów powyżej 2,5 t

BiG Team 
Kombatant

Wysłany: 2014-07-20, 11:19   

Bronek napisał/a:
Takie mam wrażenie , że pisze to pasażer z fotela obok.. lub strażnik miejski , bo Policjanta nie podejrzewam Ci jeszcze czasem maja odrobinę rozsądku.

Twoje wrażenia mnie nie interesują :spoko

Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2014-07-20, 13:18   

Pod tym linkiem jest ciekawa dyskusja
http://forum.infor.pl/top...ej-w-warszawie/

BiG Team 
Kombatant

Wysłany: 2014-07-20, 13:30   

Od roku mamy strefę zamieszkania i... wreszcie mogę normalnie wyjechać z bramy na ulicę /bywało, że kamperem wyjeżdżałem na kilka razy/, bo nie jest zastawiona samochodami, parkingi teraz nie stoją puste, tylko czasami przemknie jakiś debil z szybkościa grubo powyżej 20km/h, zrobiło się bezpiecznie i spokojnie. Nasi stali goście też sobie to rozwiązanie chwalą :spoko

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2014-07-20, 13:35   

BiG Team napisał/a:
Nasi stali goście też sobie to rozwiązanie chwalą :spoko

Wporzo, tylko niech wszystko ma swój umiar. Jeśli jest osiedle i potrzeba takiej regulacji to spoko.
Jeżeli znak ustawiony jest na wjeździe do miasta na wszelki wypadek to zaprzecza to idei znaku.
Ale przecież władze mają swój rozum i stawiają tylko tam gdzie to konieczne.

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-07-20, 15:18   

Cytat:
Pod tym linkiem jest ciekawa dyskusja
http://forum.infor.pl/top...ej-w-warszawie/

Poczytałem i..jak zwykle...szkoda gadać.
Sprzeczne interesy..

Uderz w stół to spotkasz sie z .. :spoko
normalka..
Mentalność Kalego..
, mi ma być dobrze i tyle...
Ja j Ja Ja... Mi mnie nam...

Tu nie chodzi o zasadność znaku , to polityka mieszkańców i maja prawo , tylko o sposób egzekwowania i itd. Tym bardziej ,że odnosząc sie tylko do tego artykułu- wyraźnie nie fakt zakazu , ale sposób oznakowania wywolał rozgoryczenie.

Oznakowanie jednoznaczne , ale nieskuteczne i nie powinno sie podcinać gałęzi na której sie siedzi , tym bardziej w malej pipidówce co po sezonie nic sie nie dzieje.
I tak co raz mnie osób wybiera wczasy w Polsce bo drogo i tak jak w/w opisanym przypadku,

Sam mieszkam w miejscowości gdzie tacy co ich opinia innych nie obchodzi przyjeżdżają na potęgę .
Są upierdliwi , ale z tego miasto żyje.
Zakaz koncertów festiwali itd , co chwila podnoszą sie głosy tych co.... ich innych opinia nie interesuje. !!
Mam mieszkanie z udziałem w gruncie i wara. Nawet Straż Pożarna i Pogotowie nie mogą wjechać . Bo Wielcy Posiadacze Udziałów w Gruncie, członkowie WSPÓLNOTY...... szlabanik walnęli. :spoko

krzysioz 
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Piwa: 68/69
Wysłany: 2014-07-20, 16:49   

A ja serdecznie dziekuje za przypomnienie wszystkich funkcji tego znaku. Polityka ustawiania to juz inna sprawa. Taki sam jest na mojej uliczce , ale , ze to nawsi to wszyscy maja go w glebokim .... powazaniu.
Wolnosci mag domagac sie rowniez mieszkancy danej okolicy, a kto z czego zyje to juz inna sprawa. Jak mieszkancom bedzie zle to sami beda postulowac o usuniecie. Podwojna moralnosc to to ,ze za kase przymyka sie na cos oko. :spoko

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2014-07-20, 17:24   

krzysioz210 napisał/a:
Podwojna moralnosc to to ,ze za kase przymyka sie na cos oko.

Masz racje krzysioz210 popieram :brawo:

Rawic 
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Piwa: 53/3
Wysłany: 2014-07-20, 21:55   

BiG Team napisał/a:
Od roku mamy strefę zamieszkania i... wreszcie mogę normalnie wyjechać z bramy na ulicę /bywało, że kamperem wyjeżdżałem na kilka razy/
no, a niektórzy śmiali się, że radni są bezradni. :ok

Odpowiedz do tematu