Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Truma Shapir Vario podłączenie 12 v
Autor Wiadomość
max111 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Adria Coral 660 sl
Piwa: 5/1
Wysłany: 2014-07-17, 07:36   Truma Shapir Vario podłączenie 12 v

Witam
Zakupiłem i podączyłem ją do 220v i będę chciał podłączyć pod 12v.
Truma Vario jest do tego przystosowana. Musze kupić tylko przetwornice - piszą ze powinna być sinus 1000. Próbuje taką upolować w dobrej cenie, ale ciężko...
Może ma ktoś doświadczenie z innymi przetwornicami i Trumą Vario???

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2014-07-18, 22:03   

Do VARIO tylko dedykowana przetwornica i zestaw przewodów bo poza 230V jest tam sterowanie trybami pracy. Z przetwornicy Vario może chodzić tylko w trybie 600W, z alternatora 1500W a z 230V w tybie 2000W. Bez oryginalnej przetwornicy i kabli tego nie uzyskasz a łączenie z innym wynalazkiem grozi uszkodzeniem klimy i pożarem kampera.
Ja dla bezpieczeństwa dorobiłem do przetwornicy aluminiowy stelaż z mocowaniem pod fotel kierowcy (załączona fotka)

Połączenie Vario z TG-1000 działa , ale na tyle słabo i krótko że się tym pobawiłem ....... i pozbyłem.

Moje poszukiwania sensownego rozwiązania klimy z mobilnym zasilaniem trochę trwały i zabawy z tym miałem sporo. Próbowałem z przetwornicy i aku, kombinowałem z większą baterią solarów, etc, etc .... a ostatecznie skończyło się na sufitowym Dometic'u i Hondzie 20i z dorobionym automatycznym rozruchem i sprytnym patencie jej mocowania i wygłuszenia, tak że można jej używać nawet w nocy (w środku agregatu nie słychać zupełnie, a na zewnątrz może trochę ale mam to gdzieś)
Dodatkowy zbiornik 12l na benzynę wraz z tymi 4l z Hondy i automatycznym rozruchem pozwala zapomnieć o kempingowych przyłączach prądowych i cieszyć się komfortem termicznym w dzień i w nocy , realnie przez ponad tydzień :spoko

DSC_1406.jpg
Plik ściągnięto 1930 raz(y) 187,68 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2014-07-18, 22:55   

joko napisał/a:
z dorobionym automatycznym rozruchem i sprytnym patencie jej mocowania i wygłuszenia, tak że można jej używać nawet w nocy (w środku agregatu nie słychać zupełnie, a na zewnątrz może trochę ale mam to gdzieś)
Dodatkowy zbiornik 12l na benzynę wraz z tymi 4l z Hondy i automatycznym rozruchem pozwala zapomnieć o kempingowych przyłączach prądowych i cieszyć się komfortem termicznym w dzień i w nocy , realnie przez ponad tydzień :spoko

I to mnie interesuje . mam co prawda mniejsza Honde ale wyrabia na klimie do 1000W

Móglbys cos napisać lib założyć wątek O agregacie z rozruchem .

Dodam ,iz zastanawiałem się nawet o patencie do "naszych" hond zasilania na gaz. Ale to upierdliwe bo i tak start na paliwie.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2014-07-19, 07:44   

Bronek napisał/a:
joko napisał/a:
z dorobionym automatycznym rozruchem i sprytnym patencie jej mocowania i wygłuszenia, tak że można jej używać nawet w nocy (w środku agregatu nie słychać zupełnie, a na zewnątrz może trochę ale mam to gdzieś)

I to mnie interesuje . mam co prawda mniejsza Honde ale wyrabia na klimie do 1000W

Móglbys cos napisać lib założyć wątek O agregacie z rozruchem .

Dodam ,iz zastanawiałem się nawet o patencie do "naszych" hond zasilania na gaz. Ale to upierdliwe bo i tak start na paliwie.

Bronku napisz na Priv'a i podaj jakiś kontakt to Ci podpowiem kilka spraw. Jesteś człowiek kumaty, więc z pewnością dasz sobie z tematem radę :spoko
Wyszło to lepiej niż się spodziewałem i poważnie rozważam komercyjne zastosowanie mojego pomysłu, więc tematu póki co nie założę.

Jeżeli chodzi o rozruch Hondy to tu jest pomysł o którym myślałem ..... ale go nie zastosowałem , bo za bardzo przekombinowane i za duża ingerencja - http://www.pinellaspowerp...iew/HEU2000isF/
U mnie założenie było takie, że Hondę w każdej chwili można z urządzenia wyjąć i nie będzie miała śladów ingerencji. Jedyne co demontuję to tą tylną plastikową osłonę na tłumik.

Gaz sobie daruj , dodatkowy zbiornik z osprzętem i paliwo to max 14kg , a na stację po paliwo to ten raz w tygodniu to i tak jedziesz podczas podróży , więc szkoda czasu, kasy .... i Hondy.

Pod podanym wyżej linkiem znajdziesz również odpowiedź jak dodatkowy zbiornik do Hondy trzeba podłączyć aby działało bez dodatkowej pompki :wyszczerzony:

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2014-07-19, 08:15   

Dzięki bede studiował, ale juz widze znajoma :"radiolinie ktróra u nas mozna nabyc i takie mam za jakieś 60 zł.
:szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

np
350 dolców ... ja tam sknera nie jestem ale to co widać, na Allegro za góra dwie stówki naszej kasy.....
Nie kopmy się z koniem . Ktoś zrobił ktoś wymyślił i mu się należy...

Dzięki, temat na smutne wieczory jesienno zimowe

max111 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Adria Coral 660 sl
Piwa: 5/1
Wysłany: 2014-08-20, 11:13   

Jako, mozesz coś więcej na temat tej hondy, z automatem do rozruchu i wygłuszeniem - jak to działa bo jak odpaliłem na kampie w Chorwacji klimę truma shafir to właściciel stękał ze prad mu zużywam i ze sasiedzi gadają ze głośno.
Wydmuch mam zrobiny z boku (przyczyna montaży klimy pod łózkiem ale nie na podłodze bo łożko jest nad bagaznkiem).
kontakt max111@poczta.onet.pl
dzięki

Odpowiedz do tematu