Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka jest cena za rozsądnego kampera
Autor Wiadomość
toa 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Rimor
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-05-21, 08:11   Jaka jest cena za rozsądnego kampera

Witam
W tym lub przyszłym roku myślę o zamianie przyczepy kempingowej na kampera.
Przestudiowałem już wiele wątków na forum i mam spory mętlik w głowie.
Auto chciałbym kupić dla 4 osobowej rodziny na do 10 sezonów, powinno być do 3,5T - chwilowo nie mam jeszcze typów co bym wybrał czy integrala czy alkowę czy tez półintegrala.
Zależy mi głównie aby auto miało klimatyzację w kabinie i było w miarę mało awaryjne.

Przyznam, że oglądałem auta w serwisach ogłoszeniowych od 50 do 150 tyś. zł i główne pytanie jakie teraz sobie zadaję to ile potrzebuję kasy odłożyć na kampera.

Czy auta w stylu:

http://otomoto.pl/rimor-k...t-T4349544.html

http://otomoto.pl/ford-carioca-T4284138.html

http://otomoto.pl/ford-tr...r-T4326056.html

http://allegro.pl/hymer-f...4246482464.html

http://otomoto.pl/fiat-ducato-camper-T3832300.html

czyli w przedziale 50-100 tyś zł są coś warte, czy też to zwykle szrot po wypadkach.

Auto nie musi być idealne, może być po wypożyczalni ale z realnym przebiegiem do 100 tyś km.

Proszę Was zatem o podpowiedź czy w przedziele 50-100 tyś zł coś można znaleźć czym pojeżdzę kilka lat czy też raczej odkładać na coś nowego w stylu XGO/lub 2-3 latka za 150 tyś zł.

Druga sprawa to zauważyłem, też że fordy są tańsze - czytałem tu na forum, że starsze miały sporo przypadłości ale czy w tych 2002-2010 było równie źle jak w tych starych.

Z góry dziękuję za pomoc.
toa
Ostatnio zmieniony przez toa 2014-05-22, 18:23, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2014-05-21, 08:39   

toa napisał/a:
, może być po wypożyczalni ale z realnym przebiegiem do 100k.

to sie z deko wyklucza. A po drugie po co warunek o przebiegu 100 kkm?

toa 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-05-21, 08:54   

eMWu napisał/a:
toa napisał/a:
, może być po wypożyczalni ale z realnym przebiegiem do 100k.

to sie z deko wyklucza. A po drugie po co warunek o przebiegu 100 kkm?

Być może się wyklucza - nie wiem bo jeszcze nie mam doświadczenia. Warunki są umowne - może to być 120 kkm albo dowolnie inny. Zależy mi aby auto długo jeszcze mi pojeździło i nie było mocno zniszczone. Chciałbym w nim spędzać czas z przyjemnością więc przebieg jest tu jakimś wyznacznikiem ale pewnie nie głównym.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2014-05-21, 09:08   

Po roku z wypożyczalni polskiej przebieg ok 30-60- tys km , i to tylko kwestia obejrzenia wnętrza. To pojazdy na ogól nowe , po pierwszym przeglądzie. . Na jesień ceny atrakcyjne i za roczny duży 160 tys może starczyć . za dwulatka na pewno .

Niestety często ludzie wypożyczający kampery to nowobogackie buraki co myślą ,że kasa to wszystko . I skoro sprzęt wypożyczony za dużą' kasę to mogą mieć wszystko w d... ie.
Często też brak doświadczenia powoduje niewielkie zniszczenia. .Dlatego stan zależy na kogo "trafił " camper.
Warto jednak obejrzeć oferty polskich dobrych wypożyczalni . Nawet zadzwonić i popytać, często wtedy właściciel pomysli o odnowieniu stanu , a ty zyskasz szansę. .

toa 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-05-21, 10:56   

Dzięki. Niestety to tylko czy aż 160k. Pytanie jednak czy za 50-100 k można kupić coś w miarę sensownego.

Druga opcja jest taka, że kupię pierwszego kampera tańszego i za 2-3 lata zmienię ale wolałbym jednak sobie tego oszczędzić i jeśli jedyna opcja jest taka, że muszę doskładać więcej to trudno - poczekam dłużej.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2014-05-21, 11:13   

toa napisał/a:
Pytanie jednak czy za 50-100 k można kupić coś w miarę sensownego.

Myślę, że można. Ja mam takiego kampera 2007rok, którego gdybym sprzedawał to właśnie za takie pieniądze. Nie sprzedaję ale na pewno są takie oferty. Trzeba tylko mocno szukać, obserwować i nie napalać się.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 375/773
Wysłany: 2014-05-22, 06:27   

Do 100 można fajnego kamperka kupić ,sąsiad sprzedawał chaussona miał go od nowości przebieg 30 kilka tyś KM cenił na allegro 850000 sprzedał w ciągu trzech dni.
Szukaj , najlepszy okres na poszukiwania to jesień.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 143/44
Wysłany: 2014-05-22, 07:07   

W którymś temacie mignęło mi,że kol.Maga chce sprzedać swój wózek.

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2014-05-22, 07:30   

Kolego "toa" ,Bronek ma racje ,że piszesz szyfrem .Raz piszesz 100k ,myślisz o polskich złotych a innym razem o przebiegu samochodu w tysiącach kilometrów.Chcesz ,żeby bardziej doświadczeni koledzy dali Ci darmowe porady , to choć postaraj się pisać zrozumiale.Drugą sprawą jest same pytanie.Są to sprawy indywidualne .Dla jednego 10 tysięcy złotych to dużo a dla innego 100 000 złotych to mało .Tak samo indywidualnie należy podchodzić co do pytania "czy to dobra cena ,czy nie dobra" Widziałem kampery o wartości rynkowej około 25000zł a wyglądały jakby nie dawno opuściły fabrykę ,ale też widziałem kilku letnie do których bym nie wsiadł a ich wartość rynkowa często mija 100 000 zł.Nie ma na twoje pytanie jednoznaczne odpowiedzi , ale chyba o tym wiesz.Ile ludzi tyle opnij .Popatrz sobie na aukcjie znanego portalu i sam zdecydujesz co dla Ciebie jest warto a co nie warto.
Może zanim zadasz takie pytanie napisz coś o sobie, ( w dziale gdzie się witamy i przedstawiamy ,zresztą zgodnie z regulaminem forum) w ile osób chcesz zwiedzać świat skąd jesteś ,może warto dodać ile masz lat. I takie tam.Do tej pory wiemy ,że jesteś mężczyzną.Wtedy pod zadanym przez Ciebie pytaniem na pewno znajdziesz więcej sensownych odpowiedzi :spoko

toa 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-05-22, 18:18   

MAWI napisał/a:
Kolego "toa" ,Bronek ma racje ,że piszesz szyfrem .Raz piszesz 100k ,myślisz o polskich złotych a innym razem o przebiegu samochodu w tysiącach kilometrów.Chcesz ,żeby bardziej doświadczeni koledzy dali Ci darmowe porady , to choć postaraj się pisać zrozumiale.

Przepraszam masz rację - wyraziłem się nie dośc precyzyjnie. Poprawiłem już początkowy post.

MAWI napisał/a:

Drugą sprawą jest same pytanie.Są to sprawy indywidualne .Dla jednego 10 tysięcy złotych to dużo a dla innego 100 000 złotych to mało .Tak samo indywidualnie należy podchodzić co do pytania "czy to dobra cena ,czy nie dobra" Widziałem kampery o wartości rynkowej około 25000zł a wyglądały jakby nie dawno opuściły fabrykę ,ale też widziałem kilku letnie do których bym nie wsiadł a ich wartość rynkowa często mija 100 000 zł.

Zgoda i to dość cenne info - rozumiem, że trzeba po prostu oglądać.

MAWI napisał/a:

Nie ma na twoje pytanie jednoznaczne odpowiedzi , ale chyba o tym wiesz.Ile ludzi tyle opnij .Popatrz sobie na aukcjie znanego portalu i sam zdecydujesz co dla Ciebie jest warto a co nie warto.

Tutaj niestety właśnie nie wiem - aukcje przeglądałem ale podobne dla mnie auta czasem kosztują 80 tyś zł a czasem 120 tyś zł.

MAWI napisał/a:

Może zanim zadasz takie pytanie napisz coś o sobie, ( w dziale gdzie się witamy i przedstawiamy ,zresztą zgodnie z regulaminem forum) w ile osób chcesz zwiedzać świat skąd jesteś ,może warto dodać ile masz lat. I takie tam.Do tej pory wiemy ,że jesteś mężczyzną.Wtedy pod zadanym przez Ciebie pytaniem na pewno znajdziesz więcej sensownych odpowiedzi :spoko

Przywitałem się w odpowiednim dziale zanim napisałem ten wątek. Ale może nie ma tam zbyt dużo informacji więc napiszę tutaj:

mam rodzinę 4 osobową w tym dwójka dzieci 6 i 10 lat. Od 3 lat jeździmy z przyczepą i naprawdę nam się to podoba ale ze względu na różne zalety kampera (m.in większą mobilność i szybkość na trasie) myślimy o zakupie kampera.
Cena gra rolę - szukamy czegoś jak najtanszego ale z drugiej strony powinien spełnić nasze wymagania - tj powinien mieć klimatyzację w kabinie i do tego powinien nam posłużyć kilka lat i nie psuć się co wyjazd.
Typ zabudowy nie ma znaczenia ale na teraz skłaniamy się ku alkowie lub półintegralowi.
Dzięki.

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2014-05-22, 19:10   

I już wiemy więcej.Dlaczego spytałem skąd jesteś .A no dla tego , że ja na przykład mieszkam w Kutnie i w około nas jest kilka takich punktów z kamperkami, ale i tak wszystkie z nich wystawiane są na allegro.Życzę szczęścia i wytrwałości w poszukiwaniach
P.S. takmi idealnym miejscem na wpisanie czegoś więcej o sobie jest AWATAR. :spoko

Trampek 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-06-03, 22:21   Re: Jaka jest cena za rozsądnego kampera

Jeżeli masz do wydania 150 tys to ja bym rozważył kampera XGO

tu masz link do strony

http://www.reisemobil-discount.de/

jak wejdziesz w zakładkę eksport to tam masz nr do sprzedawcy mówiącego po polsku

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2014-06-04, 07:07   

Ten Palmowski to jakiś fan Bilda. Krzykliwie, pstrokato, chaos w oczach.
:mrgreen:

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2014-06-04, 08:48   

W dodatku kasują chyba dwa lub trzy tysiące EUR za dostarczenie kampera od producenta do salonu i przygotowanie. Klient dowiaduje się o tym, kiedy już jest złapany i wydaje mu się że prawie jest właścicielem kampera. Ta sama usługa u innych kosztuje standardowo tysiąc lub zero jeśli odpowiednio się zagada. :)

Co do kamperów to w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. Xgo są niechlujnie wykończone. Np. sople z silikonu w łazience, niedokręcone śruby i odpadające zamki szafek w fabrycznie nowym sprzęcie. Gdybym nie miał pieniędzy, to wolałbym dołożyć kilka tys i kupić Weinsberga albo Carado.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2014-06-04, 09:58   

Johny_Walker napisał/a:
Xgo są niechlujnie wykończone

glupoty pieprzysz,
zobaczyłeś jednego smarka w kamperze wystawionym na targach i teraz
takie brednie za kazdym razem opowiadasz
fakt nie powinno się to zdarzyć bo to zle swiadczy o marce
miałem już 5 szt XGO i nie narzekam
co do oplat to też walisz farmazony- kupileś auto niemieckiej produkcji, w niemczech
to skad transport? Palmowski wozi auta z wloch stąd opłata
Zresztą dla uwaznie czytajacych jest informacja ile kosztuje fracht, ile inne oplaty
a przy cenie jest magiczne słowo "ab"

Odpowiedz do tematu