|
Jaka jest cena za rozsądnego kampera |
| Autor |
Wiadomość |
toa
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Rimor
Dołączył: 16 Maj 2014 Postawił 1 piw(a) Skąd: Aleksandrów Łódzki
|
Wysłany: 2014-05-21, 08:11 Jaka jest cena za rozsądnego kampera
|
|
|
Witam
W tym lub przyszłym roku myślę o zamianie przyczepy kempingowej na kampera.
Przestudiowałem już wiele wątków na forum i mam spory mętlik w głowie.
Auto chciałbym kupić dla 4 osobowej rodziny na do 10 sezonów, powinno być do 3,5T - chwilowo nie mam jeszcze typów co bym wybrał czy integrala czy alkowę czy tez półintegrala.
Zależy mi głównie aby auto miało klimatyzację w kabinie i było w miarę mało awaryjne.
Przyznam, że oglądałem auta w serwisach ogłoszeniowych od 50 do 150 tyś. zł i główne pytanie jakie teraz sobie zadaję to ile potrzebuję kasy odłożyć na kampera.
Czy auta w stylu:
http://otomoto.pl/rimor-k...t-T4349544.html
http://otomoto.pl/ford-carioca-T4284138.html
http://otomoto.pl/ford-tr...r-T4326056.html
http://allegro.pl/hymer-f...4246482464.html
http://otomoto.pl/fiat-ducato-camper-T3832300.html
czyli w przedziale 50-100 tyś zł są coś warte, czy też to zwykle szrot po wypadkach.
Auto nie musi być idealne, może być po wypożyczalni ale z realnym przebiegiem do 100 tyś km.
Proszę Was zatem o podpowiedź czy w przedziele 50-100 tyś zł coś można znaleźć czym pojeżdzę kilka lat czy też raczej odkładać na coś nowego w stylu XGO/lub 2-3 latka za 150 tyś zł.
Druga sprawa to zauważyłem, też że fordy są tańsze - czytałem tu na forum, że starsze miały sporo przypadłości ale czy w tych 2002-2010 było równie źle jak w tych starych.
Z góry dziękuję za pomoc.
toa |
| Ostatnio zmieniony przez toa 2014-05-22, 18:23, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-05-21, 08:39
|
|
|
| toa napisał/a: | | , może być po wypożyczalni ale z realnym przebiegiem do 100k. |
to sie z deko wyklucza. A po drugie po co warunek o przebiegu 100 kkm? |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
toa
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-05-21, 08:54
|
|
|
| eMWu napisał/a: | | toa napisał/a: | | , może być po wypożyczalni ale z realnym przebiegiem do 100k. |
to sie z deko wyklucza. A po drugie po co warunek o przebiegu 100 kkm? |
Być może się wyklucza - nie wiem bo jeszcze nie mam doświadczenia. Warunki są umowne - może to być 120 kkm albo dowolnie inny. Zależy mi aby auto długo jeszcze mi pojeździło i nie było mocno zniszczone. Chciałbym w nim spędzać czas z przyjemnością więc przebieg jest tu jakimś wyznacznikiem ale pewnie nie głównym. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-05-21, 09:08
|
|
|
Po roku z wypożyczalni polskiej przebieg ok 30-60- tys km , i to tylko kwestia obejrzenia wnętrza. To pojazdy na ogól nowe , po pierwszym przeglądzie. . Na jesień ceny atrakcyjne i za roczny duży 160 tys może starczyć . za dwulatka na pewno .
Niestety często ludzie wypożyczający kampery to nowobogackie buraki co myślą ,że kasa to wszystko . I skoro sprzęt wypożyczony za dużą' kasę to mogą mieć wszystko w d... ie.
Często też brak doświadczenia powoduje niewielkie zniszczenia. .Dlatego stan zależy na kogo "trafił " camper.
Warto jednak obejrzeć oferty polskich dobrych wypożyczalni . Nawet zadzwonić i popytać, często wtedy właściciel pomysli o odnowieniu stanu , a ty zyskasz szansę. . |
|
|
|
 |
toa
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-05-21, 10:56
|
|
|
Dzięki. Niestety to tylko czy aż 160k. Pytanie jednak czy za 50-100 k można kupić coś w miarę sensownego.
Druga opcja jest taka, że kupię pierwszego kampera tańszego i za 2-3 lata zmienię ale wolałbym jednak sobie tego oszczędzić i jeśli jedyna opcja jest taka, że muszę doskładać więcej to trudno - poczekam dłużej. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-05-21, 11:13
|
|
|
| toa napisał/a: | | Pytanie jednak czy za 50-100 k można kupić coś w miarę sensownego. |
Myślę, że można. Ja mam takiego kampera 2007rok, którego gdybym sprzedawał to właśnie za takie pieniądze. Nie sprzedaję ale na pewno są takie oferty. Trzeba tylko mocno szukać, obserwować i nie napalać się. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 375/773 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-05-22, 06:27
|
|
|
Do 100 można fajnego kamperka kupić ,sąsiad sprzedawał chaussona miał go od nowości przebieg 30 kilka tyś KM cenił na allegro 850000 sprzedał w ciągu trzech dni.
Szukaj , najlepszy okres na poszukiwania to jesień. |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2014-05-22, 07:07
|
|
|
| W którymś temacie mignęło mi,że kol.Maga chce sprzedać swój wózek. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2014-05-22, 07:30
|
|
|
Kolego "toa" ,Bronek ma racje ,że piszesz szyfrem .Raz piszesz 100k ,myślisz o polskich złotych a innym razem o przebiegu samochodu w tysiącach kilometrów.Chcesz ,żeby bardziej doświadczeni koledzy dali Ci darmowe porady , to choć postaraj się pisać zrozumiale.Drugą sprawą jest same pytanie.Są to sprawy indywidualne .Dla jednego 10 tysięcy złotych to dużo a dla innego 100 000 złotych to mało .Tak samo indywidualnie należy podchodzić co do pytania "czy to dobra cena ,czy nie dobra" Widziałem kampery o wartości rynkowej około 25000zł a wyglądały jakby nie dawno opuściły fabrykę ,ale też widziałem kilku letnie do których bym nie wsiadł a ich wartość rynkowa często mija 100 000 zł.Nie ma na twoje pytanie jednoznaczne odpowiedzi , ale chyba o tym wiesz.Ile ludzi tyle opnij .Popatrz sobie na aukcjie znanego portalu i sam zdecydujesz co dla Ciebie jest warto a co nie warto.
Może zanim zadasz takie pytanie napisz coś o sobie, ( w dziale gdzie się witamy i przedstawiamy ,zresztą zgodnie z regulaminem forum) w ile osób chcesz zwiedzać świat skąd jesteś ,może warto dodać ile masz lat. I takie tam.Do tej pory wiemy ,że jesteś mężczyzną.Wtedy pod zadanym przez Ciebie pytaniem na pewno znajdziesz więcej sensownych odpowiedzi |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
toa
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-05-22, 18:18
|
|
|
| MAWI napisał/a: | Kolego "toa" ,Bronek ma racje ,że piszesz szyfrem .Raz piszesz 100k ,myślisz o polskich złotych a innym razem o przebiegu samochodu w tysiącach kilometrów.Chcesz ,żeby bardziej doświadczeni koledzy dali Ci darmowe porady , to choć postaraj się pisać zrozumiale.
|
Przepraszam masz rację - wyraziłem się nie dośc precyzyjnie. Poprawiłem już początkowy post.
| MAWI napisał/a: |
Drugą sprawą jest same pytanie.Są to sprawy indywidualne .Dla jednego 10 tysięcy złotych to dużo a dla innego 100 000 złotych to mało .Tak samo indywidualnie należy podchodzić co do pytania "czy to dobra cena ,czy nie dobra" Widziałem kampery o wartości rynkowej około 25000zł a wyglądały jakby nie dawno opuściły fabrykę ,ale też widziałem kilku letnie do których bym nie wsiadł a ich wartość rynkowa często mija 100 000 zł.
|
Zgoda i to dość cenne info - rozumiem, że trzeba po prostu oglądać.
Nie ma na twoje pytanie jednoznaczne odpowiedzi , ale chyba o tym wiesz.Ile ludzi tyle opnij .Popatrz sobie na aukcjie znanego portalu i sam zdecydujesz co dla Ciebie jest warto a co nie warto.
|
Tutaj niestety właśnie nie wiem - aukcje przeglądałem ale podobne dla mnie auta czasem kosztują 80 tyś zł a czasem 120 tyś zł.
Może zanim zadasz takie pytanie napisz coś o sobie, ( w dziale gdzie się witamy i przedstawiamy ,zresztą zgodnie z regulaminem forum) w ile osób chcesz zwiedzać świat skąd jesteś ,może warto dodać ile masz lat. I takie tam.Do tej pory wiemy ,że jesteś mężczyzną.Wtedy pod zadanym przez Ciebie pytaniem na pewno znajdziesz więcej sensownych odpowiedzi |
Przywitałem się w odpowiednim dziale zanim napisałem ten wątek. Ale może nie ma tam zbyt dużo informacji więc napiszę tutaj:
mam rodzinę 4 osobową w tym dwójka dzieci 6 i 10 lat. Od 3 lat jeździmy z przyczepą i naprawdę nam się to podoba ale ze względu na różne zalety kampera (m.in większą mobilność i szybkość na trasie) myślimy o zakupie kampera.
Cena gra rolę - szukamy czegoś jak najtanszego ale z drugiej strony powinien spełnić nasze wymagania - tj powinien mieć klimatyzację w kabinie i do tego powinien nam posłużyć kilka lat i nie psuć się co wyjazd.
Typ zabudowy nie ma znaczenia ale na teraz skłaniamy się ku alkowie lub półintegralowi.
Dzięki. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2014-05-22, 19:10
|
|
|
I już wiemy więcej.Dlaczego spytałem skąd jesteś .A no dla tego , że ja na przykład mieszkam w Kutnie i w około nas jest kilka takich punktów z kamperkami, ale i tak wszystkie z nich wystawiane są na allegro.Życzę szczęścia i wytrwałości w poszukiwaniach
P.S. takmi idealnym miejscem na wpisanie czegoś więcej o sobie jest AWATAR. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Trampek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-06-03, 22:21 Re: Jaka jest cena za rozsądnego kampera
|
|
|
Jeżeli masz do wydania 150 tys to ja bym rozważył kampera XGO
tu masz link do strony
http://www.reisemobil-discount.de/
jak wejdziesz w zakładkę eksport to tam masz nr do sprzedawcy mówiącego po polsku |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-06-04, 07:07
|
|
|
Ten Palmowski to jakiś fan Bilda. Krzykliwie, pstrokato, chaos w oczach.
|
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-06-04, 08:48
|
|
|
W dodatku kasują chyba dwa lub trzy tysiące EUR za dostarczenie kampera od producenta do salonu i przygotowanie. Klient dowiaduje się o tym, kiedy już jest złapany i wydaje mu się że prawie jest właścicielem kampera. Ta sama usługa u innych kosztuje standardowo tysiąc lub zero jeśli odpowiednio się zagada.
Co do kamperów to w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. Xgo są niechlujnie wykończone. Np. sople z silikonu w łazience, niedokręcone śruby i odpadające zamki szafek w fabrycznie nowym sprzęcie. Gdybym nie miał pieniędzy, to wolałbym dołożyć kilka tys i kupić Weinsberga albo Carado. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2014-06-04, 09:58
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | Xgo są niechlujnie wykończone |
glupoty pieprzysz,
zobaczyłeś jednego smarka w kamperze wystawionym na targach i teraz
takie brednie za kazdym razem opowiadasz
fakt nie powinno się to zdarzyć bo to zle swiadczy o marce
miałem już 5 szt XGO i nie narzekam
co do oplat to też walisz farmazony- kupileś auto niemieckiej produkcji, w niemczech
to skad transport? Palmowski wozi auta z wloch stąd opłata
Zresztą dla uwaznie czytajacych jest informacja ile kosztuje fracht, ile inne oplaty
a przy cenie jest magiczne słowo "ab" |
|
|
|
 |
|
|