|
|
Coś do pływania na Chorwackie wypady |
Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-09-01, 14:46 Coś do pływania na Chorwackie wypady
|
|
|
Temat pontonów , łódek i jachtów przewija się przez różne stare tematy na forum, ale takiego konkretnego nie znalazłem (może źle szukałem), więc zakładam.
Po ostatniej wyprawie na Chorwację doszedłem do wniosku , że sprzęt do pływania jest wskazany, pozostaje tylko na coś konkretnie się zdecydować.
Chciałbym aby w tym wątku znalazły się wpisy osób, które "takie coś" posiadają ,używają i mogą polecić jakieś konkretne rozwiązanie.
Nie wiem czy iść w kierunku , łódki, pontonu, motorówki ....... czy jachtu
Żadnych papierów motorowodnych nie mam, co nie wyklucza aby w razie konieczności je mieć.
Najważniejsze aby sprzęt dało się w miarę prosto tam dostarczyć, prosto i szybko przygotować do użytku i aby za jego pomocą można było eksplorować pobliskie wysepki Jakichś dalekich morskich wypadów nie planuję, ot takie jednodniówki z miejsca postoju.
Max. 3 osoby ale w miarę wygodnie i z takim napędem aby przy odpływie nie było problemów z powrotem
Tak wstępnie myślę o pontonie z twardą podłogą (jaki typ, model ?) , koniecznie zadaszeniem i w miarę mocnym silnikiem (jaki, jakiej mocy aby wchodził w ślizg , a jednocześnie nie ważył za dużo ?)
Najlepiej jakby ponton można było przewozić w stanie nie napompowanym tak aby nie trzeba było przyczepki.
Mam około 100kg zapasu do DMC przy pełnym wakacyjnym załadunku więc było by idealnie aby się w tym zmiecić. |
|
|
|
 |
zbychu
weteran
Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/9 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-09-01, 14:54
|
|
|
Ja sprawdziłem w tym roku w Grecji , spokojne pływanie w 4 +1 os. - ponton 3m honda z alum.podłogą , silnik tohatsu 6 KM , waga całość ok.80kg , przewoziłem w bagażniku kampera |
_________________ ZBYSZEK I STASIA
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2014-09-01, 15:07
|
|
|
Dzięki , to już jest jakiś konkret. A jak przy takim sprzęcie (wymiary, moc silnika) wygląda sprawa pozwoleń , uprawnień itp.
Jaki konkretnie typ tego pontonu posiadasz ? Jakieś fotki, albo link ? |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 93/119 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-09-01, 15:13
|
|
|
W załączeniu bezpłatny magazyn Wiatr w którym są aktualne przepisy. MagazynWiatr_01_2014.pdf
Jeżeli chodzi o wagę, to silniki 10-20 KM ważą ok 50 kg, a zwykły ponton z twardą podłogą (nie RIB bo ten będzie cięższy) taki ok.4m to kolejne 80-100 kg. Oczywiście jak chcesz pływać w ślizgu to 10-15 KM ,jak spokojnie to wystarczy zestaw jaki posiada Zbychu.
Znalazłem jescze bardziej przejrzystą wersję na forum CRO. Wychodzi na to, że należy mieć patent nawet jeżeli w Polsce nie jest wymagany ( moc silnika do 10kW )
http://www.cro.pl/wyjazd-...nym-t28177.html |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2014-09-01, 15:37
|
|
|
Dzięki, będę miał lekturkę na wieczór
Znalazłem parametry tej Hondy i faktycznie z silnikiem 6KM to coś lekko ponad 80kg.
Chciałbym kupić już coś takiego aby za chwilę nie trzeba tego zmieniać na inne.
Jasne że wolał bym aby dało się wejść tym w ślizg ale widzę że będzie problem z wagą , czyli jak zawsze będzie czegoś minimalnie brakowało aby było idealnie
Mam bardzo lekkiego kampera z dużą ładownością (7,5m/2690/3500) i bardzo dużym garażem , ale coś za coś i u mnie tym kompromisem jest brak możliwości ciągnięcia przyczepy. Teraz na wyjazd do Chorwacji ze wszystkimi zbiornikami na full i 3 osobową załogą ważyłem 3390kg więc jedyna opcja aby wszystko było zgodnie z prawem to ponton z silnikiem do garażu i masa 100kg max.
Papiery to myślę nie problem aby zrobić , czasu do następnego sezonu trochę jest
W sumie to nawet lepiej chyba mieć papiery nawet jak nie są wymagane, bo to zawsze i wiedza w temacie potem lepsza i samopoczucie |
|
|
|
 |
Jacek999
zaawansowany

Twój sprzęt: W budowie
|
Wysłany: 2014-09-01, 18:03
|
|
|
Do pływania w ślizgu w 3 osoby, to minimum 9,9 KM, ja posiadam suzuki 15 KM, waga 43 kg. Do tego ponton Qicksilver 310 z pompowaną podłogą waga 41 kg. Przy zakupie kierowałem się wagą i możliwością pływania w ślizgu. Na dłuższe wycieczki takim zestawem, raczej bym się nie nastawiał, tak do kilkunastu kilometrów i to pod warunkiem spokojnego morza. Z reguły powroty są przy dużym zafalowaniu i bywają męczące zwłaszcza dla kobiecej części załogi. |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-09-01, 18:14
|
|
|
Kilka dygresji.
W Twoim temacie zrób edycje i napisz „Chorwackie " z małej litery.
Jeździmy do Chorwacji, a nie na Chorwację.
Na www.cro.pl masz kompendium wiedzy w temacie pływania pontonem.
Na szybko, to 100 kg „luzu" w DMC kampera nic Tobie nie da.
„Sprzęt" w miarę sensowny jest cięższy.
„Papiery" warto „zrobić" dla swojego bezpieczeństwa. Adriatyk to nie Wisła, Odra czy jakies jezioro, które dopuszcza używanie silnika.
Wpadaj na cro.pl i pytaj. |
|
|
|
 |
Agostini
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Sty 2011 Piwa: 245/114 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2014-09-01, 22:24
|
|
|
Jeśli chcesz pływać po morzu to przede wszystkim Twój ponton powinien posiadać certyfikat klasy morskiej „C”. Ale nie martw się, większość przyzwoitych pontonów powyżej 3 m długości taką klasę posiada.
Wielu z nas ma większe i mniejsze sprzęty i pewnie każdy powie, że jest zadowolony. I nie wątpię, że tak jest.
Jednak na wodzie, cokolwiek byś miał, zawsze chce się mieć coś większego. To więcej miejsca na pokładzie, wyższe burty przez co mniej chlapie (pływamy nie tylko po południowych morzach), większy zasięg, cichsza, bez wibracji praca silnika nie wprowadzanego na wysokie obroty, bardziej komfortowe pływanie po zafalowanej wodzie, które będzie dawało więcej radości.
Niestety, mamy to nasze już osławione DMC - nie idzie to w parze jako stałe wyposażenie kampera.
Musisz pamiętać, że waga pontonu i silnika to nie wszystko. Już chcesz mieć daszek (bimini), powinieneś mieć jakieś linki, kotwicę, zbiornik z paliwem, pewnie pompkę elektryczną (może z własnym akumulatorkiem) , kółka na pawęży albo wózek slipowy i jeszcze kilka innych akcesoriów. Ciężki zestaw to również trudność wyciągnięcia z wody na stromym brzegu czy przebrnięcie przez szeroką piaszczystą plażę. Lecz trudy te, wynagrodzi Ci później szusowanie wśród fal czymś co nie będzie wyglądało z daleka na oponę od ciężarówki.
No dobrze, może czas na jakiś konkret.
Dla mnie zestawem na minimum (po Twoim pierwszym poście, myślę, że dla Ciebie też) będzie ponton 3,30-3,40 m i silnik chociaż 10KM.
Taki komplet Yamahy nabył niedawno jeden z naszych Kolegów i świetnie w tym roku radził sobie wagowo i na wodzie właśnie w Chorwacji. Jesteśmy też zaprzyjaźnieni z kamerową grupą Czechów spotykających się na pontonowych zlotach. U nich bardzo popularny jest ponton BUSH 3,3 m (w Polsce mamy przedstawiciela - http://www.pontony.net.pl/bush.php ) z silnikiem 15-20 KM. To ponton z twardą drewnianą (składaną oczywiście) podłogą, szybko wchodzący w ślizg, z przyzwoitym i trwałym wyglądem. Pływaliśmy już razem kilkakrotnie i mogę powiedzieć, że naprawdę świetnie się sprawują.
To dobry pomysł z tym pontonem. Chorwacji zna się połowę bez czegoś co pływa po wodzie.
A uprawnienia zawsze warto mieć, nawet jak ich nie musisz posiadać. Poznasz chociażby znaki, sygnały i przepisy, które tylko ułatwią Ci później pływanie.
Ale o tym to Ty już wiesz.
P7250340.JPG Moje pływadło to Honda 3,80 + 20KM i też jestem zadowolony :) |
 |
Plik ściągnięto 66 raz(y) 154,41 KB |
|
_________________ Basia i Andrzej
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2014-09-02, 23:46
|
|
|
Fux napisał/a: | Jeździmy do Chorwacji, a nie na Chorwację ....... |
Nie wiem Fux gdzie jeździcie u Was na wsi ale u nas na wsi jeździmy na Chorwację ... ale czy to istotne gdzie i jak , ważne że ładnie jest
Dzięki za wskazanie cro.pl, stronkę znam , ale jakoś nie zaskoczyłem, że tam można tyle informacji w tym temacie znaleźć .
Trochę poczytałem , wiem już troszkę wiecej niż wczoraj ..... drążę dalej .
Agostini , słuszna racja że cokolwiek by człowiek nie kupił to wiadomo że prędzej czy później będzie szukał czegoś lepszego.
Ładny ten Twój sprzęcik, myślę że to jest chyba właśnie ten kierunek w który powinienem pójść.
Przekonuje mnie i firma i wygląd ..... i ten daszek
Z tego co pooglądałem , to sam ponton nie napompowany nie zajmuje dużo miejsca, więcej gimnastyki jest chyba z silnikiem 20KM .
Myśle, że wagowo nawet z tym dodatkowym wyposażeniem dał bym radę się zmieścić w DMC.
Jak pisałem wcześniej przed ostatnim wyjazdem wjechałem gotowym do drogi kamperem na wagę i wyszło mi 3390kg (z całym sprzętem jaki posiadam ,pełnymi zbiornikami wody i paliwa , trzema osobami załogi oraz ich bagażami (ubrania, buty, etc.) , pełną lodówką i żelazny zapasem wody pitnej i prowiantu). Daje to już 110kg zapasu, a jakby zrobić remanent w bagażniku to okazało by się że jeszcze z 20-30kg spokojnie można urwać (jakieś parasole i parawany plażowe i takie tam mało potrzebne duperele). Kolejna sprawa to woda i paliwo. Na max. dwa dni drogi pełny zbiornik 120l nie jest potrzebny, w razie czego jest gdzie uzupełnić po drodze. Podobnie paliwo, stacji benzynowych wszędzie pełno, więc 50l zamiast 90 to aż nadto aby jechać bez ryzyka że stanie się w szczerym polu.
Taki manewr z napełnianiem obu baków do połowy to kolejne 100kg, a jak do tego na większość wyjazdów załoga będzie składała się z dwóch a nie trzech osób (syn ma 18lat i raczej ze staruszkami długo nie pojeździ ) to mamy kolejne 100kg (licząc razem z bagażem i rowerem )
Na ten moment widzę to tak:
- sprzęt coś w stylu tego co pokazał Agostini, pozostaje tylko zdecydować się na konkretny rozmiar pontonu i moc silnika
- papiery trzeba zrobić bez względu na to czy nabyty sprzęt będzie tego wymagał czy nie, tak aby był święty spokój i wiedza na odpowiednim poziomie, dla bezpieczeństwa swojego i innych
Jak sądzę to z takim sprzętem zabawa będzie na więcej niż jeden sezon, tym bardziej że Chorwacja jest tylko symbolem a nie jedynym miejsce do jego użytku.
Jeżeli się spodoba i przyjdzie moment w którym okaże się to za małe i za słabe, to będzie to ten moment w którym trzeba będzie zmienić sposób podróżowania z kampera na terenówkę z zapiętą za nią lawetą z czymś w czym można mieszkać na wodzie ..... i wtedy miejsca w które wcześniej nie uda się dopłynąć pontonem staną się dostępne |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|