Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymagający (ja) camper
Autor Wiadomość
SDeba 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fendt 570
Wysłany: 2014-09-07, 19:22   Wymagający (ja) camper

W końcu postanowiłem - sprzedaję przyczepę i kupuję kampera. Jaki by on nie był to komfort podróży, a w szczególności dla współpasażerów, jest niewyobrażalnie większy. Poniżej przedstawię, jakie mam wymagania, a potem się odniosę do moich pomysłów na ich spełnienie.

- 2 lub 3 łóżka w tym jedno na stałe. Jedno z łóżek powinno zapewnić osobie 190cm wzrostu całkiem (wy)godny sen.
- klimatyzacja w samochodzie, co by podróż nie była męcząca
- prysznic, bo lubimy spać na dziko
- budżet to maksymalnie 30 tysięcy, a z biegiem czasu mogą być większe wydatki
- wc kasetowe
- markiza
- mile widziana możliwość schowania gdzieś wygodnie leżaków, stolika itp.

Biorąc to wszystko pod uwagę najrozsądniejsza wydaje się być alkowa, co jest dobrą rzeczą, bo lubię tego typu zabudowę. Patrzyłem na różne pojazdy w PL na Allegro i za zachodnią granicą na Mobile.de - trochę tego jest. Pytanie, na ile opłaca się kupować za granicą, bo jednak pojechać i trafić na bubla to niemiła perspektywa, a kupić i płacić akcyzę, też przeciętna.

Mam nadzieję, że możecie mnie nakierować na coś konkretnego lub pokazać swoje nabytki, które spełniają powyższe wymagania, żebym wiedział, czego szukać. Ewentualne rady i sugestie bardzo, bardzo mile widziane. Ciekaw również jestem, co możecie powiedzieć na temat starszych silników - na które uważać, a na które polować.
Postaw piwo autorowi tego posta

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2014-09-07, 20:18   

SDeba napisał/a:
..................... Dlatego też w końcu założyłem konto, aby prosić o pomoc starszych i mądrzejszych kolegów.............................
Ciekaw również jestem, co możecie powiedzieć na temat starszych silników - na które uważać, a na które polować.
. :roza: :kwiatek2 :kwiatek :kwiatki: :oops:

:szeroki_usmiech
Zanim powiesz jak wielu z nas którzy tu trafili ,że jesteśmy. tacy to niechętni .......... :spoko

Gdy się podejmuje decyzję zakupu czegokolwiek, co jest dla przyjemności , większość z nas jak dzieci tupie nóżką . JUż Już Już !!! dawać !!! Szybko . Bo ja chce !!!!!!! .... muszę to mieć JUŻŻŻŻŻŻ a Wy nic ??????? :gwm

Naprawdę pomalutku zorientuj się w zagmatwanej pełnej off topów strukturze forum.... :bylo
Znajdziesz niemal wszystkie odpowiedzi .A z czasem ktoś coś jeszcze dorzuci . :gwm

Od mnie masz opinie ,że po przyczepie odczujesz ulge w swobodzie jazdy i parkowania o ile nie będzie to "Bydlę"
Druga sprawa kasa planowana do inwestycji ..............jakakolwiek ,nawet przy nowym kamperze musi uwzględniać dodatkowe wydatki .
zabieraj z przyczepy co się da przenieść , wszystko się przyda . szkoda kasy na nowe.
kable węże , kanistry , podkładki , kliny , chemia, itd....

Pół roku myślałem- czy chce???? . Mając też czepkę ,drugie pól podejmowałem decyzję jaki ma m/w być ??? (Przyczepy nie sprzedawałem jakby coś nie tak ???????)

.A potem kupujesz i jak chcesz trafić , to musisz mieć kasę i MOTYWACJĘ na wyciągniecie ręki . :!:
Inaczej..... trudno będzie. Można zostać w sferze marzeń i zawracania tyłka.
Dobry teraz czas .................

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2014-09-07, 20:23   

Nic dodać ,nic ująć. :wyszczerzony:

Adamcuk 
trochę już popisał
FIAT DUKATO ll HYMER C 544

Twój sprzęt: FIAT DUKATO ll HYMER C 544
Nazwa załogi: ADAM & RENIA
Wysłany: 2014-09-07, 20:45   

To co napisał BRONEK są to święte słowa , i tego się trzymaj a za jakiś czas zdecydujesz sam co jest Ci niezbędne a co do kosza .

ps. taką formę odpoczynku i turystki ja uprawiam od 30 lat , i każda opinia jest dla mnie brana pod uwagę :spoko

SDeba 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fendt 570
Wysłany: 2014-09-08, 17:34   

Bronek, dzięki za odpowiedź ;) To nie pierwszy mój pojazd w życiu, więc nauczyłem się spokoju przy zakupie. Budżet można zawsze nagiąć i oczywiście przewidziany jest już dodatkowy na dostosowanie całości do odpowiedniego stanu. Nie ma co się oszukiwać - zawsze coś jest do roboty ;)

Mój główny problem to jednak brak zdecydowania w kwestii producenta zabudowy, rodzaju zabudowy lub marki auta na którym zrobiona jest zabudowa :roll: , stąd moje pytania ;)

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-09-08, 18:10   

SDeba napisał/a:
spokoju przy zakupie

Camper to wyjątkowy pojazd ... Tu emocje mile widziane... Ja to tak widzę , to mega zabawka ....Emocje wręcz wskazane... :wyszczerzony:

Przykro mi to mówić , ale przy ograniczeniach budżetowych... i rynku podaży ...
Powinieneś być zadowolony jak w ramach przeznaczonej kasy, jak najwięcej będzie tego co sobie zaplanujesz...

Nawet mając nieograniczony budżet nie znajdziesz wszystkiego co Ci sie marzy.
Takie jeszcze nie zrobili ........ :wyszczerzony:

Każdy tutaj przede wszystkim stara sie przekonać siebie ,że postąpił słusznie z zakupem . Większość sporów tego tu dotyczy . Czy Hymer , czy integra , Czy 3 l silnik , w automacie czy nie ?? itp. Wyrko takie , ... garaż , rampa , satelita , klima ....

Tu wszyscy chwalą swoje wybory , ale nie dla chwalenia tylko dla siebie by miec lepsze samopoczucie , iz byli mądrzy i rozsądni... Tak mamy , :spoko

Merytorycznie :lol: to

CHCESZ KUPIĆ ???? Przelicz kasę !!! Schowaj pod parkiet i szukaj , jak zobaczysz coś co ci w duszy zagra pytaj konkretnie o ten egzemplarz i tyle ???

Inaczej to akademia camperteamu :wyszczerzony:

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2014-09-08, 21:19   

Bronek napisał/a:
CHCESZ KUPIĆ ???? Przelicz kasę !!! Schowaj pod parkiet i szukaj , jak zobaczysz coś co ci w duszy zagra pytaj konkretnie o ten egzemplarz i tyle ???

A przy zakupie wez kogoś kto spokojnym okiem bez emocji poogląda autko.

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 218/167
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-09-08, 21:31   

makdrajwer napisał/a:
.................
A przy zakupie wez kogoś kto spokojnym okiem bez emocji poogląda autko.

I kto to mówi ? Jak mi wlazłeś do garażu przy oglądzinach to......nie chciałeś wyjść :haha:
Dobra .........już przestaje ......będziesz miał Arturze okazje znowu tam wejść jak przyjadę do Ciebie na naprawę kamperka. :-P

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 554/45
Wysłany: 2014-09-08, 21:56   

Bronek napisał/a:
Tu wszyscy chwalą swoje wybory , ale nie dla chwalenia tylko dla siebie by miec lepsze samopoczucie , iz byli mądrzy i rozsądni... Tak mamy , :spoko

Tak jest Bronku, nasze są najlepsze ... a jakże , przecież dlatego je mamy .... bo są najlepsze :ok .... jakby takie nie były to przecież byśmy ich nie wybrali :haha: ...... jak ktoś myśli inaczej , to szybko zmieniać ..... na ten najlepszy :szeroki_usmiech

Producenci skutecznie utrudniają wybór i to jest fakt tzw. klęska urodzaju ...... kiedyś jak na pólkach był tylko ocet to wiadomo po co człowiek do sklepu szedł..... a teraz jak żonka po bułki pośle to człowiek dziesięć minut przed ladą stoi i się po tyłku drapie :-P
Ale nie ma co narzekać lepszy taki problem jak inny ...... :spoko

yaro 65 
zaawansowany

Twój sprzęt: Sprinter 212D
Piwa: 10/9
Wysłany: 2014-09-10, 16:57   

Bronek - prezydent :bigok

pozdr. Jarek

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 84/432
Wysłany: 2014-09-10, 20:05   

W tej kasie ,z klimą :(

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2014-09-10, 20:39   

yaro 65 napisał/a:
Bronek - prezydent :bigok

Do mnie mówią często :O Jezu lub O Boże ....

Ale jako ,że nie mamy Państwa Wyznaniowego ................ponoć ????? :aniolek

to Prezydent słabo ale OK.. .

Dekrecik o DMC na początek , i akcyza do zera...

Wracając do tematu , Forum właśnie służy do gadania i niczego więcej ... Tu nikomu się krzywda nie może stać o ile traktuje to miejsce właściwie .

Chcesz kupić kampera to nie ma lepszego sposobu jak czytać , czasem między wierszami .
W przypadku takiego budżetu warto przeszukjąc forum pod kontem remontu i samodzielnych prac. Nie tyle o auto jako auto bo te to do warsztatu , ale zabudowy . Np fajny teraz temacik leci o remoncie łazienki . warto poznać jak to wygląda pod zapicowana powierzchnią , to niekiedy zaskaująca prostota i lipa .. Przeceniona nad wyraz...
Wątek Toscanera i innych - jako twórcy i tworzywa , itp...

Bez off topa wystarczy lista i podpunkty, aktualizowane przez Admina.

każdy by czytał wybiórczo merytoryczne nudne watki . Dyskusja i jaja np Faceboka i tyle . Forum bylo by wikipedią

Odpowiedz do tematu