|
Mrugająca dioda |
| Autor |
Wiadomość |
TURTL
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD Burstner
Nazwa załogi: TURTL
Dołączył: 18 Paź 2010 Postawił 1 piw(a) Skąd: Przeżdziedza / Wleń
|
Wysłany: 2014-08-24, 10:07 Mrugająca dioda
|
|
|
| Witam. Brustner z 1990r. mruga mi dioda na elektrobloku, symbol przy owej diodzie to wykrzyknik i akumulator. Miga przy podłączeniu do sieci, bez sieci, podczas ładowania aku pokładowego poprzez elektroblok i podczas ładowania ze zwykłego prostownika. Może ktoś spotkał się z czymś takim, z tego co zdołałem się dowiedzieć to niby brak ładowania ale jakiego i kiedy jak we wszystkich opcjach miga. Mieszkam na końcu świata tj. w Bogatyni, do jakiegokolwiek kumatego serwisu 200 km (Wrocław) mamy tu dobrego elektryka samochodowego ale chcę go jakoś naprowadzić i nie wiem jak, może ktoś coś wie w tym temacie .... |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/168 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2014-08-24, 15:04
|
|
|
| dioda z wykrzyknikiem miga gdy napięcie akumulatora pokładowego spada poniżej 11,4 V |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2014-08-24, 15:39
|
|
|
Akumulator zabudowy jest rozładowany i z tego co opisujesz nie ładuje się (sprawdź napięcie ładowania miernikiem).
Jak nie będzie ładowania to wyjmij akumulator i naładuj prostownikiem zewnętrznym.
Po odpaleniu silnika dioda powinna zgasnąć (powinien zacząć lądować się aku. zabudowy).
Mógł po prostu padnąc aku. zabudowy - sprawdź koniecznie i sprawdź silnikowy także. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-08-26, 06:54
|
|
|
Taaaaak... posprawdzałem, pomierzyłem to co z tego wyszło opisuję. Akumulator że stary to wiedziałem, napięcie za niskie i owszem ale... zrobiłem kilka pomiarów:
- podłączyłem klasyczny prostownik do podpiętego akumulatora - napięcie po obciążeniu 15,2V - dioda wciąż miga.
- odłączyłem aku i podpiąłem prostownik bezpośrednio pod przewody - dioda nadal miga
- ponownie podłączyłem aku i odpaliłem silnik - na zaciskach 14,2V - dioda miga
- zrobiłem jeszcze taką sztuczkę, która mnie przerosła: zdjąłem zacisk z minusa, na plus krokodyl z prostownika i na wolny zacisk z minusa (nie na aku) - pomiar 19,5V ! - skąd to się wzięło?. dioda miga nadal
- następnie pomiar poboru prądu - amperomierz w szereg - pomiar 35mA, Elektroblok wyłączony, teoretycznie żadnych odbiorów, chyba że poprzez akumulator rozruchowy jakoś się zamyka a w kabinie światełko świeciło, na ledach to i taki pobór był, dla pewności powtórzę dzisiaj pomiar odpinając rozruchowy.
Jak widać ładowanie jest, jeszcze sprawdzę czy pokładowy prostownik ładuje ale chyba tak bo po przełączeniu na ładowanie diody kontrolne reagują podnosząc się z czerwonej do zielonej.
I taką właśnie sobie wynalazłem zagrychę |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2014-08-26, 18:15
|
|
|
Dioda mruga jak jest za małe napięcie aku jak podasz ładowanie (prostownik, alternator) to gaśnie - u mnie tak jest.
Cos padło zapewne ale co niewiem? |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-08-26, 18:25
|
|
|
Pozostaje mi po sezonie przekazać wszystkie uwagi elektrykowi albo wylutować diodę bo mnie denerwuje |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-08-26, 21:43
|
|
|
| Jak mnie migała żółta lampka w RAV-ce to ją zakleiłem i spokój. |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-08-26, 23:08
|
|
|
| właśnie takie rozwiązanie na już chyba zastosuję |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-08-26, 23:24
|
|
|
tylko nie odpinaj przy pracującym silniku |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2014-08-28, 23:16
|
|
|
| Wykręć panel nad kuchenką i sprawdź czy styczniki się nie pozawieszały.Sprawdź czy dioda ma masę? |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-08-29, 11:34
|
|
|
| OK. Sprawdzę ale już kiedyś tam grzebałem i miałem wrażenie że jeden przekaźnik nie pracuje ale nie wiem czy padnięty czy nie dostaje napięcia. Jak ręką docisnąłem go to zadziałał inny ale dioda nie zgasła. Pokombinuję i poinformuję o efektach... |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/168 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2014-09-14, 20:11
|
|
|
| no i co z diodą ?? dałeś radę ?? |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-09-16, 12:01
|
|
|
| Diodę zaczynam męczyć ponownie od jutra. Przez ostatnie 10 dni byłem na żaglach dlatego wyłączyłem się z myślenia o czymkolwiek innym niż czerpanie przyjemności z pobytu na Mazurach |
|
|
|
 |
|
|