|
|
Budowa kampera w całości |
Autor |
Wiadomość |
Drizzt.Journey
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-09-26, 14:31 Budowa kampera w całości
|
|
|
Witam. Czy ktoś z Was szanowni forumowicze miał przyjemność budować kampera w całości? Moim planem jest zakup używanego samochodu dostawczego do 3.5 tony (najprawdopodobniej Fiat Ducato), wyrzucenie tego co znajdę na widelcu: np kontenera dostawczego i zbudowanie w całości samodzielnie części kempingowej. Obecnie jestem w trakcie ogarniania wszelkich problemów prawnych, oraz wymogów jakie trzeba spełnić i chciałbym zapytać Was o Wasze doświadczenia w tej kwestii.
Z tego co ustaliłem można wykonać taką zabudowę, ale potrzebna jest opinia rzeczoznawcy i postępowanie wg. jego wytycznych, oraz dopasowanie zabudowy do ogólnych warunków technicznych. |
|
|
|
|
 |
nercedes
zaawansowany Nigdy nie nalezy sie wycofywac.Rany w plecy to hań
|
Wysłany: 2016-09-26, 14:48
|
|
|
Nie myślałeś czasem na wsadzeniu przyczepy campingowej na Ducato. Taniej szybciej |
|
|
|
 |
serwan
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 280, 1987, 2.5D, Burstner
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Lip 2015 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-09-26, 14:50
|
|
|
hej,
wydaje mi się ze powinieneś zacząć od telefonu do którejś z firm przerabiających aua dostawcze (zmieniających ilość foteli/możliwości przewozu osób); w moim przypadku taki telefon przekonał mnie do zakupu stareńkiego kampera.
koszty naprawy skrzyni i silnika wyniosły mnie obecnie ok. 3,500pln, w sumie całość napraw nie powinna przekroczyć 6.000pln - a to mniej więcej tyle co dwa homologowane fotele z mocowaniem pasów w przypadku zmiany ilości osób. jeżeli doliczysz do tego wyposażenie (kuchenka, ogrzewanie, instalacje, hydraulika), to okaże się że jak by nie liczyć jedyną opcją kiedy budowanie kampera ma sens jest taka, kiedy fotele w kabinie nadwozia wystarczą Ci dla pasażerów (czyli maksymalnie 3 sztuki będą podróżowały Twoim kamperem).
pozdrawiam
serwan |
|
|
|
 |
Drizzt.Journey
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-09-26, 14:51
|
|
|
nercedes, No, ale to właśnie o to chodzi, żeby zbudować, jakbym chciał iść na łatwiznę to bym po prostu kupił gotowego
serwan, Nie widzę sensu dzwonić, by ktoś powiedział mi, że mogę trafić na drogie w remoncie auto. To naturalne ryzyko, postaram się je zminimalizować przez przeprowadzenie szczegółowych oględzin na warsztacie przed zakupem . Co do ilości miejsc wystarczą mi dwa |
|
|
|
|
 |
Hobbysta
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Maj 2013 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 2016-09-26, 15:22
|
|
|
Buduj śmiało później będziesz się martwił
Ja szukam bazy i na rozpoczęcie
sezonu pasowało by wyjechać
Ostatecznie na urlop lipcowy
Jakiej długości planujesz butlę?
Ja ok 4,6 |
|
 |
Drizzt.Journey
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-09-26, 16:27
|
|
|
HOBBYSTA, Chcę uzyskać jak najwięcej miejsca, także w zależności od dopuszczalnych wymiarów samochodu bazy. Możesz mi napisać, czy ogarniałeś kwestie prawne i wymagania w tym zakresie ? |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
Drizzt.Journey
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-09-27, 16:57
|
|
|
mrsulki, Stokrotne dzięki! Właśnie kogoś takiego szukam! |
|
|
|
 |
mz3545
doświadczony pisarz Wiesław Iwonka
Twój sprzęt: Horon
Nazwa załogi: Wieslaw Iwona
|
Wysłany: 2016-09-28, 23:35
|
|
|
Musze otwarcie napisac powiedzieć ze nie ma ograniczem w wymaganiach jak w ograniczeniach twórczych tylko sa wymagania co do przeróbki a trzeba je spełniac |
|
|
|
 |
Drizzt.Journey
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-09-29, 10:49
|
|
|
A tak trochę jaśniej ? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|