Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima 12 V i solar ,pytanie do speców.
Autor Wiadomość
PiotrES 
trochę już popisał

Nazwa załogi: Jeszcze nie wymyślona
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-21, 21:45   Klima 12 V i solar ,pytanie do speców.

mam pytanie do speców od klimy i prądu .
Bo ja tego tematu nie ogarniam.
Przejrzałem całe forum w temacie klimy i zauważyłem co następuje .
Wszyscy odnoszą się do urządzeń klimatyzacyjnych na 230 V
I jest problem z samodzielnością kampera.
Bo jak 230 V to z sieci więc postój tylko przy gniazdku prądu.
Może być generator prądu ale z czasem pracy 3 - 4 godzin to trzeba go często tankowac .
Solar + Aku + przetwornica na 230 V. tematu przetwornic kompletnie nie ogarniam ale z tego co wyczytałem to dość wadliwy i upierdliwy system .
A co by było jak by był układ Solar + Aku + Klima na 12 V ?

Tutaj znalazłem taki model MINICOOL COMPACT 24V/12V
http://www.enatruck.pl/produkt.php?id=254

a tu tabelka min z danymi tej klimy
http://www.kuehler-brodtk...p1=2996&p2=3125

interesuje mnie jak według was taki układ poradził by sobie w pracy w ciągu słonecznego dnia.
Zakładając że będę miał układ solany z akumulatorami odpowiednio duży
np 250 A/h.

A w tej tabelce jest jeszcze specyfikacja mniejszej wersji
Compact1.4
Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2014-09-21, 22:01   

PiotrES,
Do małej klimy musisz dysponować około 1 KW mocy. Czyli 1 kWh na godzinę pracy. Nie ma bardzo znaczenia przy jakim napięciu to będzie. Czy przy 12V (trzeba trochę więcej o sprawność przetwornicy) czy przy 230V. Moc potrzebna do zasilania czegokolwiek nie bardzo zależy od napięcia, bo z grubsza P = U x I.
Akumulator 250Ah można rozładować bez szkody do 50-60% czyli jakieś 140Ah.
1 KW przy 12V to prąd około 100A. Jeżeli aku ma 140Ah to prądu starczy na 1 góra 2 godziny. Żeby to uzupełnić z solaria musi trzeba było by mieć jakieś 15 m2 solara na dachu.

PS kilma samochodowa, taka od silnika ma sprężarkę która pobiera z silnika moc 4 do 6 KW. Żeby kamperowa klima była przydatna powinna być podobnej mocy.
Kamper to nie dom ocieplony 15 cm styropianu. Ściany kampera maja przenikalność termiczną ze 100 razy większą a okna z 1000 razy.

PiotrES 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-22, 10:28   

Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem , to przy założeniu że klima pracuje w układzie np , 5 minut pracy . 5 minut przerwy A solar w międzyczasie też coś tam doładowuje to mogę założyć że w czasie 3 - 4 godzinnej przerwy w jeździe z włączoną klima samochodu , mogę liczyć że klima pokładowa zapewni mi jakiś sensowny poziom schłodzenia kampera ?

kalinin 
weteran
mirek@kalinin.pl

Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Piwa: 400/484
Wysłany: 2014-09-22, 11:25   

PiotrES napisał/a:
Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem , to przy założeniu że klima pracuje w układzie np , 5 minut pracy . 5 minut przerwy

Do czasu uzyskania zadanej temperatury termostat nie wyłącza kompresora jak piszej powyzej

PiotrES 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-22, 12:14   

kalinin napisał/a:
PiotrES napisał/a:
Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem , to przy założeniu że klima pracuje w układzie np , 5 minut pracy . 5 minut przerwy

Do czasu uzyskania zadanej temperatury termostat nie wyłącza kompresora jak piszej powyzej

No to to akurat się domyśłiłem .
te 5/5 to tylko takie umowne określenie .
jak wiadomo z chwilą osiągnięcia zadanej temperatury bez względu czy to schładzania czy ogrzewanie , system zaczyna pracę z przerwami .
I zależnie od mocy urządzenia i różnicy temperatur cykle pracy i spoczynku są krótsze lub dłuższe ale są .
No chyba że urządzenie jest słabe to pracuje stale.

Mnie tu bardziej interesuje zagadnienie czy jestem w stanie w okresie 3 - 4 godzinnej przerwy w podróży , utrzymać schłodzenie kampera stosując układ solarny z akumulatorami i klimą zasilaną napięciem 12 V
Chciał bym wiedzieć czy przy takich założeniach jak podałem na wstępnie , nie zabraknie mi mocy aby spełnić ten minimalny 3 - 4 godzinny czas pracy zakładając że klima z fazy schładzania przejdzie do fazy utrzymania zadanej temperatury i zacznie pracę z przerwami , i czy uda się utrzymac względne schłodzenie kampera przez ten okres.
Oczywiście sprawa dotyczy dnia a nie nocy
Ostatnio zmieniony przez PiotrES 2014-09-22, 12:22, w całości zmieniany 1 raz  

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2014-09-22, 12:21   

PiotrES napisał/a:
klima pokładowa zapewni mi jakiś sensowny poziom schłodzenia kampera ?

Raczej nie. Taka mała klima wcale nie schodzi kampera. Trochę pomiesza powietrze tylko. :haha:

Powiem Ci z praktyki. Pisałem zresztą na forum, przy stałej pracy Trumy 1700 widać jakieś (nie powalające) rezultaty w sypialce z zasłoniętym wejściem i o kubaturze jakieś 2-3 m3.
Tak miałem w kamperze w sypialce nad garażem.

Dla mnie bez sensu. Wypierniczyłem klimę z auta i leży w garażu na półce.

PiotrES 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-22, 12:24   

janusz napisał/a:
PiotrES napisał/a:
klima pokładowa zapewni mi jakiś sensowny poziom schłodzenia kampera ?

Raczej nie. Taka mała klima wcale nie schodzi kampera. Trochę pomiesza powietrze tylko. :haha:

Masz na myśli konkretnie model o którym pisałem ?

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2014-09-22, 12:35   

PiotrES napisał/a:
Masz na myśli konkretnie model o którym pisałem ?

Model nie ma znaczenia, znaczenie ma moc, a w szczególności moc chłodnicza.
W Skodzie Fabii, a wiec niewielkim aucie klima ma moc chłodniczą 12 kW. Sprężarka ma 6 kW. Kiedy auto jest schodzone klima działa z dużo mniejszą mocą (czasem pracy) ale żeby sensownie schłodzić auto (w sensownym czasie a nie po zakończeniu podróży) taka moc jest potrzebna.

donald 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Piwa: 32/46
Wysłany: 2014-09-22, 13:17   

A na kampera wystarczy 7kW? By sensownie schłodzić czy tez będzie mieliło powietrze. . :bajer

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2014-09-22, 13:28   

Z tą klimą to dla mnie dyskusyjna sprawa. Jaka by nie była to musi coś ważyć. Jakiś taki Saphir Trumy da się ustawić na podłodze ale trzeba rozprowadzić powietrze po samochodzie. Nawet gdy uporamy się z jakimś sensownym zasilaniem to upierdliwość zamykania drzwi i okien żeby był rezultat, na wakacjach jest bez sensu.
Chyba lepszym rozwiązaniem jest klima na dachu bo przy odpowiednio ustawionych wylotach uzyskuje się wrażenie schodzenia przez nawiew chłodnego powietrza w konkretne miejsce na przykład tam gdzie siedzimy/śpimy.
Myślę że 7kW byłoby czuć że działa. 1-2 kW to przerost formy nad treścią. Chyba, że ktoś ma potrzebę mania klimy wtedy lepsze samopoczucie ale nie z chłodniejszego powietrza tylko z zaspokojenia żądzy posiadania. :haha:
Wszystko zależy od tego do czego komu służy kamper. :-P

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/86
Wysłany: 2014-09-22, 20:47   

janusz napisał/a:
W Skodzie Fabii, a wiec niewielkim aucie klima ma moc chłodniczą 12 kW.

Ale zwróć uwagę, że klima samochodowa (tak jak zresztą ogrzewanie) jest przeznaczona do pracy w cyklu otwartym - bierze powietrze z zewnątrz, schładza i pompuje do środka, wypychając zimne z wnętrza.

Żeby klimatyzowanie kampera miało jakikolwiek sens na postoju, to potrzeba chyba obiegu wewnętrznego, takiego jaki mają splity. Wtedy potrzebna moc klimy (chłodnicza) będzie podobna do mocy ogrzewania - izolacji nie bardzo zależy, w którą stronę broni przepływu ciepła. Zakładając oczywiście zaizolowanie okien przed słońcem, bo inaczej dostajemy do środka ciężkie kilowaty z promieniowania.

Mogę się jednak zgodzić, że w większości kamperów będzie z tym problem, bo ogólna izolacja jest taka sobie. Ale są na forum przynajmniej dwie przeróbki, które powinny dać radę.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2014-09-22, 21:02   

Może ja bym podszedł z innej strony .
W/w argumenty oczywiście logiczne i słuszne .
Ale problem wydaje mi sie w tym ,ze nie wymyślono takiego silnika którego sprawność i ekonomia pozwalała by na pracę sprężarek .

UWAŻAM , ze na pewno by można . Nikomu nie zależy Koszty ??? pewnie duże .

I tak opychają przestarzałe urządzenia za kilkadziesiąt tys pln.
A propos . pracuje taz moja za 700 zl 800W . jest w sypialni 19 st . W cz mieszkalnej 23. na dworze 27. I kamper nagrzany...... Ja trzeźwy.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2014-09-22, 21:12   

koder napisał/a:
Wtedy potrzebna moc klimy (chłodnicza) będzie podobna do mocy ogrzewania

Masz rację. I piec w kamperze ma jakieś 6 kW.
Mój piec w 200 metrowym domu przy lekko ujemnej temperaturze też oddaje podobną moc.
18kW wystarcza przy -30 stopniach.

marcincin 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 51/38
Wysłany: 2014-09-22, 21:47   

PiotrES napisał/a:
Mnie tu bardziej interesuje zagadnienie czy jestem w stanie w okresie 3 - 4 godzinnej przerwy w podróży , utrzymać schłodzenie kampera stosując układ solarny z akumulatorami i klimą zasilaną napięciem 12 V

Kluczowa w tym przypadku jest izolacja. Ja przekonałem się w tym roku jak jak dobrze mój kamper trzyma schłodzone powietrze. Podczas zwiedzania zostawiliśmy kampera na ponad trzy godziny na pełnym słońcu (początek zwiedzania od godziny 11). Kamper był schłodzony w czasie dojazdu. Ustawiłem się tyłem do słońca, pozasłaniane wszystkie rolety. Na zewnątrzy było 32-35 stopni. Po zwiedzaniu temperatura w środku nadal była komfortowa. Dobrze zaizolowany kamper potrzebuje mniej kW i być może klima dała by radę pochodzić 3-4 godziny. Inny problem to utrzymywanie komfortowej temp w nocy kiedy domownicy podgrzewają atmosferę, a temp na zewnątrz nadal wysoka. Podczas dwutygodniowej wyprawy do Grecji mieliśmy jedną taką noc pod Metheorami, kiedy odpaliłem wiatrak aby lepiej się spało. Po tegorocznych doświadczeniach w upalnej Grecji przekonałem się, że klima nie jest mi potrzebna.

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2014-09-22, 23:44   

No właśnie. Zasłonięte rolety, picie większej ilości płynów i przewiew wystarczą aby dało się wytrzymać w 30 stopniach w Chorwacji. Jeśli nie wytrzymam, to kolejnym krokiem będzie zakup wentylatora do okna w suficie. Klima to zbyt duże problemy techniczne jak dla mnie. Jeszcze nie byłem kamperem w takim upale, żeby zmienić zdanie.

Odpowiedz do tematu