|
|
Remont kampera- zestaw przydatnych narzedzi |
Autor |
Wiadomość |
CAPOMAN
weteran

Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Maj 2014 Piwa: 37/34 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2014-07-17, 21:14 Remont kampera- zestaw przydatnych narzedzi
|
|
|
Moi Drodzy- wspomóżcie radą/ poradą
Szukałem podobnego tematu, ale nie znalazłem a być może znajdą się kiedyś w przyszłości inne osoby z podobnym dylematem co mam w chwili obecnej.
Zacznę od tego, że na koniec września planuję rozpocząć remont generalny mojego kampera.
Na pewno będzie do wymiany jedna ściana boczna, chcę również wymienić a raczej zmienić tapetę, uszczelnić dla świętego spokoju dach, powymieniać wszystkie listwy zewnętrzne, remont łazienki itp.
Natomiast co jeszcze wyjdzie więcej podczas rozbiórki to zobaczymy. Przerobiłem chyba wszystkie tematy dot. remontu i wiem, że zawsze jest duuuużo więcej- i na to jestem przygotowany emocjonalnie
Mam już idealne miejsce na remont a zarazem garaż dla mojego sprzętu na zimę- jest to nieczynny dawny garaż/ magazyn po starym zakładzie mechanicznym- cóż... czego chcieć więcej - brama na ponad 3m w środku kanał, sprzęt do wyjęcia silnika i miejsca jest tyle, że jeszcze dwa kampery spokojnie mogłyby zadokować- do tego pozostałości po warsztacie (kompresor, gilotyny itp)- mówię wam - raj na ziemi do takiej roboty a to wszystko w Piekarach Śląskich.
Jednakże przejdę do rzeczy- zakładam temat i zwracam się głównie do osób, które już przeszły w mniejszym lub większym stopniu remont swojego kampera, aby podzieliły się informacjami - jakich najczęściej narzędzi używaliście, co było/ okazało się niezbędne, bez czego byście nie ruszyli dalej itp.
Składam takie zapytanie, ponieważ chcę się przygotować do mojego remontu i gdy już się rozpocznie to nie chcę potem szukać i wybierać sprzętu - co oczywiście zabiera cenny czas.
Powoli rozpocząłem kompletacje narzędzi - kupiłem już kilka- moim zdaniem podstawowych (poniżej zdjęcie zestawu jaki sobie sprezentowałem). Może nie są to narzędzia z najwyższej półki, ale nie jest to też najgorszy badziew (tak sadzę)
Nie oczekuję teraz opinii na temat modeli jakie kupiłem- bo to już mam i koniec a znając życie to każdy będzie miał inne gusta i doświadczenia z sprzętem z którym pracował.
Tak się składa, że jestem zadowolony z konieczności zakupu sprzętu i to z dwóch powodów- 1- przygotowanie się do remontu a 2 to tak naprawdę po prostu nie miałem w domu niczego- zawsze tylko jeżeli coś było mi potrzebne do prac to pożyczałem, więc stwierdziłem - dość i trzeba coś skomponować własnego i mam nadzieję na lata.
Stad też moja chęć inwestowania w narzędzia.
Panowie- w co jeszcze warto zainwestować? oprócz tego co widać na poniższym zdjęciu?
Mam w planach kupić jeszcze następujące konkretne modele sprzętu:
Piła szablasta 4900- Skill
Wiertarka udarowa PSB 1000-2 RCE- Bosch
SKIL 8200 AC zszywacz elektryczny
Zastanawiam się jeszcze nad kupnem pistoletu do silikonu, ale z akumulatorem, patrząc na ilość elementów, które będą silikonowane to przyda się sprzęt z płynnością nakładania masy- zamiast ciągłego "pompowania"
Myślałem nad takim sprzętem:SKIL MASTERS 2055 pistolet aku do silikonu, ale nie mam z tym doświadczenia- może ktoś już przerabiał?
Także Panowie - co jeszcze radzicie, abym się doposażył? mam jeszcze dwa miesiące na skompletowanie sprzętu...
20140717_202638_resized.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 76 raz(y) 197,92 KB |
|
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-07-18, 07:37
|
|
|
Bez tego ani rusz ......
To taki niezbędnik kamperowca....
piwo.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4431 raz(y) 3,22 KB |
|
_________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
|
|
|
 |
kodi
weteran
Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Piwa: 35/9 Skąd: Miszewko, k. 3city
|
Wysłany: 2014-07-18, 07:48
|
|
|
Witaj.
Masz już pokaźny zestaw.
Główne narzędzia jakie ja używałem to:
wyrzynarka i szlifierka.
Widzę, że to masz.
Co się przydaje a czego nie widzę to piła stołowa i spawarka.
I jeszcze jedna uwaga - fajno mieć sprzęty że tak powiem stacjonarne
np. jak szlifierka to w uchwycie, czy wiertarka stołowa - te narzędzia są bardziej precyzyjne aczkolwiek mniej mobilne, ale uwierz robią różnicę.
Pozdr |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2008 Piwa: 15/43 Skąd: Bad Driburg
|
Wysłany: 2014-07-18, 12:07
|
|
|
Remont Campera kierunek warsztat i problem z glowy |
_________________ Nadszedl czas .
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

|
Wysłany: 2014-07-18, 12:57
|
|
|
kodi napisał/a: |
Co się przydaje a czego nie widzę to piła stołowa i spawarka.
I jeszcze jedna uwaga - fajno mieć sprzęty że tak powiem stacjonarne
np. jak szlifierka to w uchwycie, czy wiertarka stołowa - te narzędzia są bardziej precyzyjne aczkolwiek mniej mobilne, ale uwierz robią różnicę.
Pozdr |
Właśnie też o tym myślałem- tzn. mam na oku jeden model piły stołowej z posuwem - Metabo, gdy patrzę na rozmiary to nie jest to duże- w miarę mobilne no i prezyzyjne a przy okazji przyda się w przyszłości... np cięcie paneli itp. |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-07-18, 23:11
|
|
|
Komplet kluczy nasadowych z przedłużkami i z porządną mocną grzechotką - zabierak 3/8" lub większy.
W komplecie powinien być uchwyt na bity.
Zwykłe klucze imbusowe czasami są znacznie lepsze od bitów - zwłaszcza te z zaokrąglaną końcówką, pozwalającą dokręcać pod kątem. polecam zestawy Wihy.
Metrówki nie masz |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-07-18, 23:22
|
|
|
Pilą z posuwem nie utniesz dlugiego , mi swietnie spisuje sie normalna stolowa "krajzega" z casto z regulacja wysokosci i kąta ciecia oraz z prowadnicą. |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-07-19, 07:26
|
|
|
CAPOMAN, wiertarka udarowa Ci się nie przyda. |
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-07-19, 08:07
|
|
|
Podłączenie solarów. Czym najlepiej przewiercić sufit w Hymerze? Małe wiertło do metalu, a potem większe czy male wiertło i potem świder do drewna? Wiercić od góry, czy od dołu? |
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

|
Wysłany: 2014-07-19, 08:40
|
|
|
darek 61 napisał/a: | CAPOMAN, wiertarka udarowa Ci się nie przyda. |
bardzo zabawne |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2009 Piwa: 12/9 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2014-07-19, 08:57
|
|
|
kredyt w banku na te wszystkie narzędzia
dodam od siebie porządne nożyki , nożyczki , obcęgi. |
_________________ Nie wolno pić alkoholu , bo potem człowiek jest z siebie za bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2014-07-19, 09:09
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | male wiertło i potem świder .. |
Świdrem w nowiutkiiego prosto z fabryki?? |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-07-19, 09:34
|
|
|
Myślę ,że tak autor wątku jest zaintrygowany przyszła praca ,że wie dokładnie czego potrzebuje.
Zresztą , w trakcie wyjdzie co będzie niezbędne.
patrząc na w/w zdjecie to ma co potrzeba , a resztę pożyczy lub kupi.
Imadła, I druga wiertarko wkretarke , a nawet bylejaką taniutka trzecia . By nie zmieniac wiertla na bit itd. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 358/143 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2014-07-19, 20:29
|
|
|
Proponuję zaopatrzyć się w porządne!! ręczne narzędzia proste np: pilniki, młotki, dobre śrubokręty + - różne rozmiary, breszkę, ręczne piły (płatnica i otwornica), dłuta, uchwyt do papieru ściernego, ściski stolarskie małe i duże, a i przecinak się przyda, może komplet gwintowników, pewnie nożyce do blachy, jakaś lutownica i prosty miernik, suwmiarka, miarka i tzw. winkiel (kąt prosty) , oraz kupę różnych dupereli o których nawet wcześniej byś nie pomyślał. Elektronarzędzia nie są wcale aż tak przydatne, można nimi zrobić czasem więcej szkód niż pożytku. Ale najważniejsze to talent.
Bo jak mówi mój przyjaciel spoglądając na wypasiony warsztat i nędzne dzieło w nim powstające " kupa sprzętu nic talentu" |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-07-19, 22:59
|
|
|
CAPOMAN napisał/a: | darek 61 napisał/a: | CAPOMAN, wiertarka udarowa Ci się nie przyda. |
bardzo zabawne |
Coś mi się wydaje że doświadczenia w majsterkowaniu nie posiadasz,ale spróbuj. |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|