Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nawigacja iGO Primo - czy ktoś używa?
Autor Wiadomość
andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: chausson welcome ws 2009
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Piwa: 60/13
Skąd: wieden
Wysłany: 2016-05-14, 07:46   

sorki ale te Węgry nie mogę skopiować i wkleić do igo
Jak byś miał gotowca do Samsunga (telefon karta ) stellplaz z ikonką
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
onionskin 
stary wyga

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Gru 2013
Piwa: 38/109
Skąd: FMI
Wysłany: 2016-05-14, 09:04   

W jakim sensie nie możesz skopiować- bo nie łapię :)
Nie ma innej możliwości aby hurtowo takie dane wprowadzić do iGO.
Przenosisz plik z punktami ostrzeżeń do /iGO/content/speedcam i resztę iGO robi sam- zostaje włączyć ostrzeganie o radarach.
Ewentualnie ręcznie w trybie przeglądania mapy punkt po punkcie.


A o stellplatze o jaki chodzi: bo jest tego trochę :)
Jakie kraje i miejsca bo mrowie tego jest.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: chausson welcome ws 2009
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Piwa: 60/13
Skąd: wieden
Wysłany: 2016-05-14, 18:16   

Zawsze kopiowałem i wkleiłem w poi . trwało to ale szło
chodzi mi o Europe-wiem ze tego jest
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
onionskin 
stary wyga

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Gru 2013
Piwa: 38/109
Skąd: FMI
Wysłany: 2016-05-14, 20:41   

Na jakim sprzęcie tego iGO masz zainstalowanego, na pamięci wewnętrznej czy zewnętrznej SD?

Przekonwertowałem pod iGO dzisiejsze POI całej EU z:
http://www.campercontact.com/de/content/downloads
http://www.bordatlas.de/overlays.php
http://www.campingcar-inf...s/recherche.php

Pod linkiem spakowane trzy pliki z w/w katalogów:
http://marusmk.spunkwood....iGO_Eu_2016.rar
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
onionskin 
stary wyga

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Gru 2013
Piwa: 38/109
Skąd: FMI
Wysłany: 2016-07-05, 08:49   

No i jest- legalnie za darmo:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nng.igo.primong.igoworld

Mapy z tego co rozumie od 2 do 140zł?
Nie sprawdzałem i nie wiem jak to działa- ale jest.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: chausson welcome ws 2009
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Piwa: 60/13
Skąd: wieden
Wysłany: 2016-07-05, 20:17   

Miałem nawigacje 7 z wgranym IGO ale odkleiła się od szyby i już nie działa

Teraz mam Tableta 7 SM-T116 Andreoid 444 Samsung
IGO mam wgrane na karcie zewnętrznej 32 GB
Chodziło mi o miejsca parkingowe do kampera i ewentualnie jakąś ikonkę do tych miejsc
Dzięki za chęci i pomoc z twojej strony :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
onionskin 
stary wyga

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Gru 2013
Piwa: 38/109
Skąd: FMI
Wysłany: 2016-07-05, 20:45   

andi at napisał/a:
.........
IGO mam wgrane na karcie zewnętrznej 32 GB
................

Powyżej masz link do paczki, ściągnij i rozpakuj ją, kartę wetknij do komputera i pliki z paczki umieść w katalogu /iGO/content/userdata/poi

Następnie w iGO w ustawieniach mapy ustawiasz aby te POI wyświetlało na mapie.

Ostatnio zmieniony przez onionskin 2019-04-10, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: chausson welcome ws 2009
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Piwa: 60/13
Skąd: wieden
Wysłany: 2016-07-05, 21:11   

Dzięki jak coś nie pójdzie to się odezwę :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
onionskin 
stary wyga

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Gru 2013
Piwa: 38/109
Skąd: FMI
Wysłany: 2019-04-10, 20:19   

Pytali o taką funcję w programach nawigacyjnych na karawaningu więc i tu opiszę.
Chodziło o możliwość zablokowania opłat viatol oraz autostradowych niezależnie jak i w wybranym kraju na wyznaczonej przez program trasie.

Okazuje się że chyba tylko iGO Primo ma taką funkcjonalność.



Filmik jak to działa:

http://marusmk.spunkwood....O_alternate.mp4
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 31 Maj 2014
Piwa: 56/11
Skąd: z prawilnego kraju
Wysłany: 2019-04-22, 20:43   

Onion widzę, że rozklepałeś to na czynniki pierwsze.

Ja właśnie testowo zaczynam ściągać IGO na telefon z androidem. Mam jednak mały mętlik, bo widzę, że nie ma czegoś takiego jak IGO Primo Truck. Ciągnę więc IGO Navigation, ale mapy, które się ładują "trailowo" chyba nie są docelowymi (zaledwie 2 GB cała Europa).

Możesz napisać jak dalej postępować? Wiem, że mapy sobie wykupię za te 120 zł, ale nie chcę tego robić jeśli później ma się okazać, że utknę na szczegółach (być może oprzeć się na innych mapach?). Możesz podsumować/streścić jak działać?
Założenia:
1. Igo Navigation na Androida
2. Konieczna możliwość wprowadzenia ograniczeń kampera
3. Punkty POI

Tak w ogóle właśnie się zorientowałem, że ma 7GB wolnej pamięci w urządzeniu (chyba trzeba będzie ręcznie przerzucać jakoś dane na kartę).
_________________
Byle do przodu
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
onionskin 
stary wyga

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Gru 2013
Piwa: 38/109
Skąd: FMI
Wysłany: 2019-04-23, 08:39   

Nie ma faktycznie czegoś takiego jak wersja Truck.
Możliwość wprowadzania ustawień specyficznych dla różnych ograniczeń (i nie tylko dla ciężarowych) uzyskuje się poprzez umieszczenie pliku "ograniczeń" (rozszerzenie .ftr) do katalogu .../iGO/content/map.
Konieczny jest również plik licencji (aby program "widział go") umieszczany w katalogu .../iGO/license a także dodatkowy plik punktów POI (extendet) specyficznych dla ciężarowych (ale również "turystycznych").

Punkty POI oryginalne jakie są takie są- można jednak dodawać własne w formacie .kml i ich plik/pliki (bo można rozdzielać/katalogować tematycznie i później tylko właściwe włączać "do użytku- jak niżej na foto").
Te pliki dodajemy do ...iGOcontent/userdata/poi.



Pytanie zasadnicze: instalujesz wersje Primo czy Nextgen- bo jest trochę różnic w konfiguracji.
Jeśli masz Nextgen to od razu piszę się nie bawiłem nim i za wiele o nim nie podpowiem, osobiście nie widzę konieczności przestawiania się z Primo na Nextgen bo silnik wyznaczania tras jest ten sam od wersji 8.3

Dodam jeszcze, że wszystko jest na My Navia- iGO dla Android

Instalacja na zewnętrznej karcie:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=42758
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Suliki 
zaawansowany


Twój sprzęt: HymerCar Grand Canyon
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2019-04-23, 08:59   

Cześć

Może to jest 'samoróbka' ale jest Truck. Testuję od zeszłego sezonu i jest OK
_________________
P&E
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Suliki 
zaawansowany


Twój sprzęt: HymerCar Grand Canyon
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2019-04-23, 09:04   

Tu ikonka :)

truck.jpg
Truck
Plik ściągnięto 1680 raz(y) 24,54 KB

_________________
P&E
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Suliki 
zaawansowany


Twój sprzęt: HymerCar Grand Canyon
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Lip 2016
Otrzymał 12 piw(a)
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2019-04-23, 09:05   

BTW nie reklamuję tego serwisu nawigacji ale byli bardzo pomocni przy instalacji
_________________
P&E
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 31 Maj 2014
Piwa: 56/11
Skąd: z prawilnego kraju
Wysłany: 2019-04-23, 09:18   

Onion dzięki za info.

Ze sklepu Play pociągnąłem Igo Navigation (nie ma dopisku Primo, Truck, czy NextGen). Mogę sobie ściągnąć mapy w wersji Trial (działają), ale:.
1. Mapy Europy kosztują 120 zł (ok. do przełknięcia)
2. Mogę wybrać profil auta (np. ciężarowy), ale jedyny parametr jaki mam do dyspozycji to prękość max.
3. Widzę na tutorialach na youtube, że można dokupić "Truck&Caravan", ale u mnie ta opcja na razie nie widoczna (być może odblokuje się dopiero po ściągnięciu pełnych map).

Zaczyna mnie to IGO irytować, bo nie chcę kupować map w ciemno, nie wiedząc co będzie dalej. Wsparcie tego produktu i jego przejrzystość jest doprawdy kijowa. Załaduję kasę w mapy i nie uzyskam być może w ogóle zakładanej funkcjonalności. Brak sensownej struktury.

Co gorsza, bardziej opłaca się chyba kupić gotowca na karcie SD (masz pewność, że działa), za te 100-120 zł, niż zostawić te same pieniądze u producenta - kpina, bo nie używam piratów, ale po co się karwa silić na oryginał i wyważać otwarte drzwi? Na research straciłem już pewnie z dzień pracy, a mój czas też kosztuje.
_________________
Byle do przodu
Ostatnio zmieniony przez Rav 2019-04-23, 09:38, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***