|
|
Gaz we Włoszech - kamperowanie zimą |
Autor |
Wiadomość |
DreamsOnWheels
zaawansowany

Twój sprzęt: RAPIDO M66
Nazwa załogi: kampernik
|
Wysłany: 2015-01-09, 18:28 Gaz we Włoszech - kamperowanie zimą
|
|
|
Wróciliśmy właśnie z najdłuższego do tej pory kamperowanie zimą - 12 dni przez Czechy Austrię i Włochy. Musieliśmy zmierzyć się z problemem wymiany/nabicia butli gazowej za granicą, we Włoszech. Jest z tym problem.
O szczegółach przeczytacie na blogu:
W stronę słońca, czyli o noworocznej ucieczce przed zimą |
_________________ http://dreamsonwheels.pl/ |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-01-09, 22:01
|
|
|
Cytat: | za 11 litrową butlę). |
Butle są 11kg, a nie 11 litrowe. Do tego we Włoszech ładują tylko 10kg gazu i tak je nazywają. 10-cio kilogramowe.
Oj trzeba było zerknąć na forum, kto z Włoch przecież byśmy podpowiedzieli co i jak.
Pełna butla to koszt od 21 - 29 euro w zależności od miasta, najczęściej jest to ok. 24 - 26 euro. Nie trzeba nabijać. Wystarczy kupić w pierwszym lepszym sklepie, najczęściej butle stoją na zewnątrz i jadąc przez jakieś miasteczko od razu widać gdzie sprzedają.
A mają różne rodzaje, więc da się dopasować na wymianę pusta -> pełna, lub dogadać i za kaucją (wieczną) np. 6 euro brać pełną.
Na pytanie czy pasują gwinty? Na allegro sprzedają również włoskie reduktory, które tu leżą na półkach w sklepach, więc muszą pasować.
Następnym razem piszcie, a podpowiemy co i jak. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
DreamsOnWheels
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-01-13, 11:18
|
|
|
Dzięki za ważne informacje.
Pozwolę sobie dodać do wpisu Twoją odpowiedź, na pewno się komuś przyda. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-01-13, 11:41
|
|
|
Szkoda, że na forum nie opisujecie wyjazdów i tu nie wstawiacie fotek. Ja jestem z tych leniwych i nie chce mi się klikać w linki do blogów, no chyba, że są rozwinięciem treści pisanej na forum np. jakieś mniej istotne szczegóły czy więcej zdjęć i warto tam zajrzeć, aby nakarmić ciekawość.
A generalnie napisanie posta z podaniem linku, że na blogu jest wszystko, to osobiście mnie zniechęca. Zapewne nie tylko mnie.
Wcześniej zajrzałem tylko dlatego, żeby zobaczyć, czy byliście przypadkiem gdzieś w okolicy.
Gdyby każdy na forum wklejał tylko link do swojego bloga, to byłaby to jedna wielka linkownia bez żadnego sensu i treści merytorycznych.
Też mamy kilkanaście stron w tym i blogi, ale forum traktuję osobno. A mógłbym np. w temacie budowy pisać: "dziś znowu zrobiłem coś, na blogu zobaczcie co..."
Kolejny negatywny aspekt linkowania do bloga - dziś blog jest, za 2 lata może go nie być. Na forach jest mnóstwo linków do nieistniejących stron. A tak jest wszystko w odpowiednim dziale. O ile nie będzie jakiegoś padu serwera i utraty jakiś danych, które jednak są rzadsze niż znikanie linkowanych stron, to takie informacje pozostają na lata.
Ale to tylko moje zdanie.
|
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
DreamsOnWheels
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-01-15, 09:23
|
|
|
toscaner napisał/a: | Cytat: | za 11 litrową butlę). |
Butle są 11kg, a nie 11 litrowe. Do tego we Włoszech ładują tylko 10kg gazu i tak je nazywają. 10-cio kilogramowe.
Oj trzeba było zerknąć na forum, kto z Włoch przecież byśmy podpowiedzieli co i jak.
Pełna butla to koszt od 21 - 29 euro w zależności od miasta, najczęściej jest to ok. 24 - 26 euro. Nie trzeba nabijać. Wystarczy kupić w pierwszym lepszym sklepie, najczęściej butle stoją na zewnątrz i jadąc przez jakieś miasteczko od razu widać gdzie sprzedają.
A mają różne rodzaje, więc da się dopasować na wymianę pusta -> pełna, lub dogadać i za kaucją (wieczną) np. 6 euro brać pełną.
Na pytanie czy pasują gwinty? Na allegro sprzedają również włoskie reduktory, które tu leżą na półkach w sklepach, więc muszą pasować.
Następnym razem piszcie, a podpowiemy co i jak. |
Cytat: | Szkoda, że na forum nie opisujecie wyjazdów i tu nie wstawiacie fotek. Ja jestem z tych leniwych i nie chce mi się klikać w linki do blogów, no chyba, że są rozwinięciem treści pisanej na forum np. jakieś mniej istotne szczegóły czy więcej zdjęć i warto tam zajrzeć, aby nakarmić ciekawość.
A generalnie napisanie posta z podaniem linku, że na blogu jest wszystko, to osobiście mnie zniechęca. Zapewne nie tylko mnie.
Wcześniej zajrzałem tylko dlatego, żeby zobaczyć, czy byliście przypadkiem gdzieś w okolicy.
Gdyby każdy na forum wklejał tylko link do swojego bloga, to byłaby to jedna wielka linkownia bez żadnego sensu i treści merytorycznych.
Też mamy kilkanaście stron w tym i blogi, ale forum traktuję osobno. A mógłbym np. w temacie budowy pisać: "dziś znowu zrobiłem coś, na blogu zobaczcie co..."
Kolejny negatywny aspekt linkowania do bloga - dziś blog jest, za 2 lata może go nie być. Na forach jest mnóstwo linków do nieistniejących stron. A tak jest wszystko w odpowiednim dziale. O ile nie będzie jakiegoś padu serwera i utraty jakiś danych, które jednak są rzadsze niż znikanie linkowanych stron, to takie informacje pozostają na lata.
Ale to tylko moje zdanie. |
Odpowiem Tobie tak:
-moja Dziewczyna prowadzi bloga o naszych podróżach kamperem, ja z kolei mam konto na CT. Przepisywanie treści bloga do niniejszego forum uważam za dziwaczny pomysł.
Piszesz, że jesteś leniwy i nie klikasz w linki do blogów - trudno, co zrobić.
Na nasze szczęście są inni użytkownicy internetu oraz niniejszego forum, którzy goszczą na naszym blogu.
Niektórzy cenią sobie fakt, że każda relacja podana jest w pigułce, nie składająca się z kilkunastu stron poprzecinanych komentarzami w temacie lub nie.
Co więcej, będąc na blogu można szybko przejrzeć wszystkie nasz podróże, poczytać o planach na przyszłość, o nas w ogóle.
Piszesz: "gdyby każdy linkował to"... tworzysz jakąś odrębną rzeczywistość, nie każdy linkuje.
Jest kilka osób na CT, które prowadzą blogi kamperowo-podróżnicze i faktycznie linkują. Dzięki temu blogi o tematyce kamperowej stają się poczytniejsze, trafiają do większej ilości osób, także tych, którzy gdy widzą kampera w swoim mieście myślą, że cyrk przyjechał.
Piszesz dalej: "dziś blog jest, jutro nie ma"... tak bywa. Właściciel bloga decyduje o tym, czy treści, które tworzy/tworzył mają wciąż istnieć w internecie. Jego prawo.
W temacie butli z gazem we Włoszech:
-próbowaliśmy nabić polską orlenowską butlę na włoskich stacjach benzynowych, nie da się.
Próbowaliśmy wymienić, nie da się, polskich butli nie chcą.
Mogliśmy kupić butlę włoską ale wymagało to odcięcia końcówki gwintowanej z przewodu gazowego w kamperze i zainstalowanie tam końcówki włoskiej. Nie chcieliśmy nic ciąć.
Nie mieliśmy przejściówki "z allegro", o której piszesz, z kolei na stacjach benzynowych i sklepach z gazem takowej nie mieli.
Piszemy o tym dlatego, by uświadomić tych co będą po nas, że taki problem może ich spotkać.
Włosi, których spotkaliśmy bardzo próbowali nam pomóc, nie potrafili jednak.
Bez złośliwości:
Mieszkałem przez rok za granicą, w bardzo odległym kraju, udało mi się wtedy pozbyć "polskiego czepialstwa". Pielęgnuję tę zdobycz, jest cenna. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-01-15, 10:01
|
|
|
Przykro mi, że odebrałeś moją wypowiedź jako "czepianie się".
Wspomniałem o butli na przyszłość, może (jeśli już nie Tobie), to komuś się przyda info, żeby nie wydać niepotrzebnie 4x więcej za gaz. Nie wchodzę już na grunty "stać mnie".
Nie wiedziałem, że rada taka, będzie z gatunku "czepiam się".
Sorry.
A z blogiem, każdy sobie pisze gdzie i co chce. Nie chcesz na forum, to nie pisz. Chcesz wstawiać tylko linki. Wstawiaj. Inni wchodzą, to wchodzą.
Dlatego napisałem: Cytat: | Ale to tylko moje zdanie. |
Chyba nie do końca wyzbyłeś się tych wszystkich "polskich" cech za tą granicą w bardzo odległym kraju, jeśli tak Cię ugryzło to, że ktoś wspomniał o... linkowaniu.
Widzę, że dość czuły punkt. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
DreamsOnWheels
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-01-15, 10:18
|
|
|
toscaner napisał/a: | A z blogiem, każdy sobie pisze gdzie i co chce. Nie chcesz na forum, to nie pisz. Chcesz wstawiać tylko linki. Wstawiaj. Inni wchodzą, to wchodzą. |
Dzięki za przyzwolenie
Cytat: | Chyba nie do końca wyzbyłeś się tych wszystkich "polskich" cech za tą granicą w bardzo odległym kraju, jeśli tak Cię ugryzło to, że ktoś wspomniał o... linkowaniu.
Widzę, że dość czuły punkt. |
Za tą granicą wyczuliłem się na czepialstwo, zgadza się.
Proponuję nie zaśmiecać więcej forum. Jeśli masz mi jeszcze coś do powiedzenia skorzystaj prosżę z funkcji PW. |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2015-01-15, 10:51
|
|
|
toscaner napisał/a: | Szkoda, że na forum nie opisujecie wyjazdów i tu nie wstawiacie fotek. Ja jestem z tych leniwych i nie chce mi się klikać w linki do blogów |
maryanos nie miej pretensji do toscanera, bo jest to nie tylko jego zdanie. On wyraził swoją prośbę... ja też ją popieram. Nie mamy tyle czasu, aby całymi dniami siedzieć w internecie. Dlatego jak jest coś na forum - czytam, linki bardzo często omijam z w/p powodów. Jak post jest za długi to też często czytam tylko początek.
Zauważ, ze wystarczy nie zajrzeć przez kilka godzin na forum a już masz kilkaset nowych postów... a chciałoby się przejrzeć jak najwięcej. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-01-15, 11:06
|
|
|
maryanos napisał/a: |
Dzięki za przyzwolenie
|
Faktycznie wyzbyłeś się wszystkich "polskich" cech. W tym złośliwości. Tylko miłość i pokój.
Za tą granicą wyczuliłem się na czepialstwo, zgadza się.
|
Widzę. Wypunktowałeś i wycytowałeś niemal każde zdanie z mojej wypowiedzi. A o linkowaniu podziałało jak płachta na byka.
Proponuję nie zaśmiecać więcej forum. Jeśli masz mi jeszcze coś do powiedzenia skorzystaj prosżę z funkcji PW. |
Forum, czy tego tematu? No i przede wszystkim jak już o zaśmiecaniu, to nie ja zaśmiecam linkami.
Dobrze, że chociaż nie dostało mi się za "czepianie się" o te butle 11 litrów.
Cytat: | Cytat: | za 11 litrową butlę). |
Butle są 11kg, a nie 11 litrowe. |
Nie mój cyrk (temat), nie moje małpy, znaczy linki. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
DreamsOnWheels
zaawansowany

|
Wysłany: 2015-01-15, 11:34
|
|
|
Słuchaj toscaner,
kolejny już raz wytykasz Dziewczynie, że pomyliła 11 l. z 11 kg., czerpiesz z tego jakąś chorą przyjemność?
Chcesz w ten sposób rozmawiać na forum? Ja nie, tak niskich lotów wypociny traktuję jak śmieci, dlatego proponuję PW.
Widzę jednak, że lubisz pisać do mnie tak, by inni widzieli. Szukasz poklasku? Leczysz kompleksy?
Acha, nie cytuję (jak się tobie wydaje) wszystkich zdań, które tu wklepałeś.
Dyrdymały o wymianie butli we Włoszech, które wysnułeś pominąłem.
W dalszym ciągu proponuję PW.
Jeśli z uporem maniaka będziesz smarował tu, odpowiem. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-01-15, 15:28
|
|
|
Czas chyba coś wyjaśnić.
Zakładasz temat: "Gaz we Włoszech - kamperowanie zimą".
Wchodzę, link, ale ok klikam, bo będzie o gazie we Włoszech, czytam i widzę, że ktoś dał się makaronom orżnąć o 4x więcej niż każdy tu płaci itd.
Temat założyłeś, ale jedyne na co było Cię stać, to podać linka do bloga (na którym poszukujecie kogoś, kto Wam za sponsoruje podróż kamperem dookoła świata itp.) i napisać, że z gazem jest problem.
WOW! (nie chce mi się szukać emotikonki, która bije brawo)
Pech, że taką mam naturę i zawsze staram się przestrzegać, gdy widzę złodziejskie praktyki, w tym wypadku płacenie 80 euro za butlę gazu we Włoszech.
Drugi pech, jak widać to to, że postanowiłem coś napisać. Nie na blogu, tylko tu na forum dyskusyjnym! Z intencją wyjaśnienia, jak sobie z tym można poradzić i przy okazji ta nieszczęsna poprawka (l na kg). Sorry. Wybacz.
A teraz pytanie. Czego się spodziewałeś dając tylko link zakładając temat o gazie we Włoszech? Że wszyscy klikną w link do bloga i będą ochy i achy jakie piękne zdjęcia? Albo jaka piękna strona? Albo głaskanie po głowie "ojoj 80 euro"?
Albo, że ci Google podniesie bloga w rankingu, dzięki podanemu na forum linkowi?
A może od razu wyskoczy jakiś sponsor?
Sorry, ale nie każdy kliknie w link, żeby poczytać jaki to jest "problem z gazem".
I drugie sorry, bo w temacie, który założyłeś Ty, ja wniosłem więcej przydatnych treści, niż Ty sam. (auć!)
Jedyne co Ty wniosłeś w temacie tu na forum, to ataki na mnie za (upraszczając):
- poprawkę,
- sposób ominięcia złodziejskich praktyk na turystach (80 euro/butla inaczej nie można nazwać)
- zwrócenie uwagi, że linki do blogów to marna treść merytoryczna. Ups!
W temacie o gazie za to piszesz jeszcze o roku (WOW!) "w dalekim kraju" dzięki któremu to chyba osiągnąłeś spokój ducha i niemal oświecenie (o czym już się przekonaliśmy) i w każdym poście atakujesz moje wypowiedzi, które de facto coś wnoszą. Coś wyjaśniają.
Mało tego ataki i złośliwości zaczęły już przechodzić w obrażanie, co widać w ostatnim poście.
Ja wiem, że każdy temat na forum się lekko rozłazi, ale "plizzz" nie obrażaj ludzi, którzy chociaż trochę dodają w temacie. Jak Ci to nie leży, to napisz kontrargument, a nie obrażasz.
I o czym Ty chcesz rozmawiać ze mną na PW, jeśli właśnie to co TY zaprezentowałeś tutaj to
Cytat: | niskich lotów wypociny |
które należałoby potraktować jak śmieci.
Widzisz gdybyś skupił się na treści merytorycznej i taką samą ilość ale innych słów (liter) użył na informacje zgodne z tematem, to kontynuowanie rozmowy z Tobą miałoby jakiś sens.
Podsumowując, ja ani razu Cię nie zaatakowałem, nie napisałem, że jesteś zakompleksiony, czerpiesz chore przyjemności z atakowania ludzi, czy smarujesz bzdury na forum i je zaśmiecasz, jedyne co odbiegło od tematu o gazie, to uwaga o linku.
Przeglądając zakładkę o współpracy, wiadomo skąd ta wściekłość za ten link.
Finalnie to co Ty zaprezentowałeś, to dokładnie to, o czym piszesz w moim kierunku. Upraszczając, jest to po prostu poziom szamba.
Absolutnie nie mamy o czym dyskutować i nie będę już się zniżał do tak niskiego poziomu. Nie chcę zostać na nim pobity.
Nie obiecuję natomiast, że nie podpowiem czegoś, gdyby ktoś pytał na temat gazu we Włoszech, bo niestety okazało się, że Twoja droga (płacenie 80 euro za butlę) jest do dupy i może się zdarzyć, że ktoś nie będzie chciał iść w Twoje ślady i przed wyjazdem do Włoch będzie chciał się dowiedzieć jak poradzić sobie z "problemem z gazem".
Twoje merytoryczne treści:
Cytat: | Słuchaj toscaner,
kolejny już raz wytykasz Dziewczynie, że pomyliła 11 l. z 11 kg., czerpiesz z tego jakąś chorą przyjemność?
Chcesz w ten sposób rozmawiać na forum? Ja nie, tak niskich lotów wypociny traktuję jak śmieci, dlatego proponuję PW.
Widzę jednak, że lubisz pisać do mnie tak, by inni widzieli. Szukasz poklasku? Leczysz kompleksy?
Acha, nie cytuję (jak się tobie wydaje) wszystkich zdań, które tu wklepałeś.
Dyrdymały o wymianie butli we Włoszech, które wysnułeś pominąłem.
W dalszym ciągu proponuję PW.
Jeśli z uporem maniaka będziesz smarował tu, odpowiem. |
"Plizzzz", nie odpowiadaj już.
Chyba, że na ...temat.
Albo i nie, ale... przestań chociaż obrażać ludzi, bo internet w tym wypadku to paskudne narzędzie, a sponsor może być na tym forum, a przynajmniej zaglądnąć, aby zobaczyć co poza pięknymi słowami na blogu naprawdę sobą reprezentujecie.
Ale jak pisałem. Nie mój cyrk... |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-01-15, 15:44
|
|
|
80 EUR za butlę? Jak to możliwe?
Moja decyzja o zainwestowaniu xxx EUR w butlę alugas.de okazała się słuszniejsza niż myślałem. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-01-15, 16:35
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | 80 EUR za butlę? Jak to możliwe?
Moja decyzja o zainwestowaniu xxx EUR w butlę alugas.de okazała się słuszniejsza niż myślałem. |
Bedąc precyzyjnym chodziło o dwie butle, ale już chyba wystarczy tego przedszkola,obydwaj macie racje. |
|
|
|
 |
toscaner

|
|
|
|
 |
DreamsOnWheels
zaawansowany

|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|