|
1kg butla gazowa - gdzie napełniać |
| Autor |
Wiadomość |
szymic1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-02-14, 11:54 1kg butla gazowa - gdzie napełniać
|
|
|
Witam
Zastanawiam się nad zakupem butli gazowej ale o dość niedużej pojemności 1kg, problem z tym że nie znalazłem w Gdańsku gdzie taka butle mógłbym napełnić (albo wymienić bo z tego co czytałem nie ma już praktyki napełniania). Na stacjach które odwiedziłem były tylko butle min.2kg a mocno się zastanawiam czy to się zmieści w boxie który będe miał na dachu w trakcie wypadu (domyślam się że przewożenie butli w bagażniku jest mocno niewskazane).
Michał |
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 29/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-02-14, 12:33 Re: 1kg butla gazowa - gdzie napełniać
|
|
|
| szymic1 napisał/a: | | ... z tego co czytałem nie ma już praktyki napełniania |
Praktyka napełniania jest, ale już nie na stacjach LPG. Są autoryzowane stacje napełniania i legalizacji butli turystycznych, niestety nie znam żadnej w Trójmieście. W Krakowie bez problemu co roku napełniam takie maleństwo na Mogilskiej: http://www.mexol.pl/ofert...n-butan,29.html ; używam jej do lutownicy gazowej (palnik nadaje się świetnie do rozpalania grilla) albo do małej kuchenki typu Gucio, Asia, czy jak jej tam na imię.
Butla musi mieć ważną legalizację (data wybita na stopce) i mieć kolor inny, niż czerwony. W innym przypadku trzeba ją zostawić na jakiś tydzień do legalizacji i ewentualnie malowania (za dopłatą). |
|
|
|
 |
Nocny Rajder
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat ducato1985 Eriba-Hymer spłonął
Nazwa załogi: Załoga Dżi
|
Wysłany: 2011-02-14, 13:14
|
|
|
| W Gorzowie wystarczy znaleźć odpowiednią stację i uczynny pan napełni bez problemów butle. Poszukaj ktoś taki jest na pewno na jakiejś małej stacji napełniania. |
|
|
|
 |
szymic1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-02-14, 13:58
|
|
|
To może głupie pytanie ale czy napełniona butle można przewozić w pozycji leżacej, z tego co patrzyłem butla jest wysoka i mam wrazenie że nie zmieści w pozycji stojacej w boxie samochodowym.
Drugie pytanie panowie na ile starcza taka 2kg butla przy waszych wyjazdach? (chodzi o szacunkowe dane, my jedziemy 5 osobowa rodzina) |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-02-14, 14:12
|
|
|
Drogi Kolego.W 99% kamperów używa się butli 11-to kilogramowych.Jedynek i dwójek raczej się nie spotyka.Niektórzy koledzy używają kuchenek na kartusze.
Co do napełniania butli, to pamiętam,że w ciężkich czasach sam to robiłem.Przelewałem gaz z dużej butli do turystycznej za pomocą dwóch redukcji połączonych wężykiem.
Można zrobić taki przyrząd łącząc ten reduktor http://allegro.pl/redukcj...1417613113.html z tym http://allegro.pl/redukcj...1452152448.html wężem do gazu |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2011-02-14, 14:24
|
|
|
| szymic1 napisał/a: | | na ile starcza taka 2kg butla przy waszych wyjazdach? |
Do czego?
Do gotowania, grzania wody, ogrzewania. W jakim pojeździe? W jakiej porze roku?
Najprościej odpowiedzieć na pięć razy krócej niż butla 11, ale pewnie nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
szymic1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-02-14, 14:28
|
|
|
| tylko gotowanie. Latem i to ciepłym bo w Bosni/Czarnogórze:) |
|
|
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 89/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2011-02-14, 14:30
|
|
|
| szymic1 napisał/a: | | tylko gotowanie. Latem i to ciepłym bo w Bosni/Czarnogórze:) |
1kg butle szkoda kupować. |
_________________ „Panie, daj mi siłę, abym zmienił to, co zmienić mogę; daj mi cierpliwość, abym zniósł to, czego zmienić nie mogę, i daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od drugiego.” - Marek Aureliusz
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2011-02-14, 14:38
|
|
|
| Cytat: | | tylko gotowanie. Latem i to ciepłym bo w Bosni/Czarnogórze:) |
W kamperze?
Bo jeśli nie w kamperze tylko w namiocie albo plenerze to chyba lepiej sprawdziła by się kuchenka na naboje, kartusze. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
szymic1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-02-14, 15:05
|
|
|
| chodzi o uzywanie w namiocie. Dotychczas uzywalem kartuszy/kuchenek benzynowych ale przy gotowaniu dla 5 osób to jeden kartusz wystarczałby na 2-3dni (cena kartusza 250ml do mojego palnika to 20zł) tak więc wolałbym butle ze względów na koszty. |
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 29/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-02-14, 16:19
|
|
|
| szymic1 napisał/a: | | chodzi o uzywanie w namiocie |
Widzisz, gdybyś uważnie przeczytał komunikat przy rejestracji i napisał parę słów o sobie w odpowiednim miejscu, jak to mamy w zwyczaju, wiedzielibyśmy to dużo wcześniej.
Ja za napełnienie kilówki zeszłego lata płaciłem 5 zł w autoryzowanej stacji. Nabój 190g (bez zaworka - przebijany) kosztuje tyle samo. Na stacjach benzynowych w Polsce nie chcą tankować butli turystycznych, tym bardziej nieznajomym; można trafić na inspektora UDT albo innego PIP, a wtedy...
Nie wiem, jak w BiH i Czarnogórze; w Chorwacji spora część stacji tankowania LPG to małe, przydomowe punkty, może tam "dasię"? Pewnie trzeba by mieć ze sobą redukcję do tankowania z pistoletu, ale to chyba za droga impreza. |
|
|
|
 |
szymic1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-02-14, 17:18
|
|
|
faktycznie nie dodałem komunikatu przy rejestracji. W każdym razie plany są na turystykę samochodową (Skoda Yeti) z boxem na dachu. W planach letnich wypad Węgry/Bośnia/Czarnogóra/Serbia.
Generalnie to zakładam że napełniłbym butle w Polsce (dlatego pytanie o pojemność)i nie chciałbym już tego robić po drodze. Sądze że taka 2kg butla na wypad 2tyg w ciepłe kraje to wystarczy na 5 osób ale jeśli można to wolałbym zabrać kilową ze względu na i tak dużą ilość bagażu. |
|
|
|
 |
Oskar
zaawansowany
Twój sprzęt: T4 Multivan
|
Wysłany: 2011-02-14, 17:56
|
|
|
Achoj!
Z taka pojemnością butli możesz co najwyżej wybrać się na spacer w góry, bo na wspinaczkę na 2 dni już dla dwóch braknie ( z całym szacunkiem ale wiem co mówię).
Nie sądzę że przez dwa tygodnie 2kg starczy. ( chyba tylko na poranną kawkę)
Pozdrawiam Oskar
PS W Częstochowie napełnisz ją na stacji paliw płynnych na ulicy Św Barbary (droga wyjazdowa na Opole) |
|
|
|
 |
szymic1
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-02-14, 18:02
|
|
|
to jakaś bardzo pesymistyczne szacowanie. Wcześniej używałem kartusze 250ml i to starczało dla dwóch osób na tydzień. Oczywiście przy założeniu że nie robimy pieczeni która trzeba piec 2 godziny. Chodzi głównie o odgrzewanie czegoś z słoiczka, zagotowanie makaronu, zagotowanie wody na herbatę.
W zapasie zapewne zabiorę swoją kuchenkę na benzynę (można lać zwykłą ze stacji) tak więc jakby co jakoś przetrwamy tyle że taka kuchenka jest bardziej upierdliwa w rozpalaniu. |
|
|
|
 |
Oskar
zaawansowany
Twój sprzęt: T4 Multivan
|
Wysłany: 2011-02-14, 20:15
|
|
|
| szymic1 napisał/a: | | Oczywiście przy założeniu że nie robimy pieczeni która trzeba piec 2 godziny. Chodzi głównie o odgrzewanie czegoś z słoiczka, zagotowanie makaronu, zagotowanie wody na herbatę. |
Tutaj masz rację ale musi być to bardzo oszczędne użytkowanie .Jednak sorki ale nie widzę 2kg butli na 5 osób na 2 tygodnie. Ja z kartusza na topienie śniegu na wodę z kolegą i jeden ciepły podgrzewany posiłek starczało na 2 doby.
Achoj |
|
|
|
 |
|
|