Zakup kampera a norma emisji spalin |
Autor |
Wiadomość |
mirmare
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-06-12, 18:06 Zakup kampera a norma emisji spalin
|
|
|
Witam
Przeglądam oferty kamperów do sprzedaży i nie mogę znaleźć czegoś dla mojej rodzinki. Jednocześnie przeszukuję forum CT i czytam wiele interesujących informacji technicznych zamieszczonych przez forumowiczów.
Mam do kolegów kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi.
1.Czy kupując kampera zwracać uwagę na normę emisji spalin silnika (E2, E3, ...) ?
Znalazłem gdzieś post w którym autor wspominał że za kilka lat stare pojazdy nie będą wpuszczane do np. Niemiec.
2. Kiedy mogłyby wejść w życie takie ograniczenia ?
Planując dopiero zakup (8-8,5.tys E) chciałbym kupić kampera który mógłby posłużyć mi kilkanaście lat. A może jednak wstrzymać się z zakupem dozbierać kasy i szukać coś młodszego ? |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 49/68 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2012-06-12, 20:04
|
|
|
mirmare napisał/a: | Planując dopiero zakup (8-8,5.tys E) chciałbym kupić kampera który mógłby posłużyć mi kilkanaście lat. A może jednak wstrzymać się z zakupem dozbierać kasy i szukać coś młodszego ? |
to co teraz ekologiczne za 10 lat ekologiczne być przestanie. żeby Cię bez problemu wpuścili do centrum każdego dużego niemieckiego miasta musiałbyś mieć auto rocznik 2006 lub młodsze
lepiej kupić nie czekać, ale zakup dobrze przemyśleć (są ważniejsze rzeczy niż rok produkcji kampera) |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2012-06-12, 23:12
|
|
|
affa napisał/a: | żeby Cię bez problemu wpuścili do centrum każdego dużego niemieckiego miasta |
W zeszłym tygodniu pojeździłem trochę po Toskanii - w większości miejscowości zakaz wjazdu dla pojazdów z EURO 0. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2012-06-13, 08:58
|
|
|
kaimar napisał/a: | pojeździłem trochę po Toskanii - w większości miejscowości zakaz wjazdu dla pojazdów z EURO 0 |
nikt wcześniej o tym nie wspominał, to nowe zakazy?
interesuje mnie to, bo wakacje miałem spędzić w Toskanii, aktualny plan na Toskanię to wiosna 2013, więc nie chciałbym dać się zaskoczyć zakazom...
podejrzewam jednak, że przesadzasz. znalazłem w sieci takie info (wyciąg):
Ograniczenia regionalne:
Zakaz dla pojazdów Euro 0 i Euro 1
- Prowincja Bozen i okolice,
- Prowincja Meran i okolice,
- Prowincja Brixen i okolice,
- Prowincja Bruneck i okolice
Zakazy okresowe:
Od 1 listopada 2010 do 31 marca 2011 od poniedziałku do piątku od 7.00 do 10.00 oraz od 16.00 do 19.00.
Zakaz dotyczy oznaczonych odcinków dróg " Umweltzonen" (Strefy Ochrony Środowiska) .Do odnalezienia pod adresem: www.provincia.bz.it/gutel...men/verkehr.asp
Wyjątki:
Pojazdy z silnikami Euro 4 i Euro 5 oraz pojazdy z silnikami Diesla wyposażonymi w filtr cząsteczek stałych.
Prowincja Turin
GminyTorino, Beinasco, Borgaro, Carmagnola, Chieri, Chivasso,Collegno, Grugliasco, Ivrea, Moncalieri, Nichelino, Orbassano,Pinerolo, Rivoli, San Mauro, Settimo und Venaria.
Zakaz poruszania się dla samochodów ciężarowych napędzanych silnikami Diesla klasy Euro 0 i 1.
Czas: Od poniedziałku do piątku w godzinach 8.30 - 13.00 i 14.30 - 19.00.
Dodatkowy zakaz miejscowy:
- Miasto i prowincja Florencja cały rok dla pojazdów Euro 0
- Centrum Mailand "Cerchia dei Bastioni"
Obowiązuje od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 - 19.30 dla samochodów ciężarowych z silnikami Dieslader klas Euro- 0, 1, 2 i 3 bez opłaty Ecopass (informacje:. www.comune.milano.it)
Uwaga: W centrach dużych miast zwłaszcza w strefach historycznych, ze względu na duże zanieczyszczenia spalinami samochodowymi, generalnie obowiązuje zakaz ruchu w godzinach 8.00 - 18.00 |
|
|
|
 |
mirmare
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-06-13, 14:42
|
|
|
Rozumiem ograniczenia przy wjeździe do centrum miasta ale żeby człowiek nie być zatrzymany na drodze.
PS. Gdzie można jeszcze znaleźć informacje o podobnych zakazach wjazdu dla starszych pojazdów (Austria, Niemcy, Czechy, Włochy) ? |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 72/71 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2012-06-13, 15:23
|
|
|
Moze pytanie nie najmadrzejsze ale zeby byc pewnym czy nas zakaz obowiazuje , musimy wiedziec jakie mamy "Euro".
W jaki sposob stwierdzic jakiej normie odpowiada nasz pojazd? |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2012-06-13, 15:39
|
|
|
w Niemczech wygląda to tak http://www.umweltzone.pl/plakietka
(dotyczy diesla, nie dotyczy TIR/BUS)
I rejestracja - norma
01.1997-12.2000 - euro 2
01.2001-12.2005 - euro 3
od 01.2006 - euro 4/5 |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 72/71 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2012-06-13, 15:56
|
|
|
W Niemczech sprawa wydaje sie prostsza- dostajesz nalepke po przedstawieniu dowodu rejestracyjnego (Juz oni sobie sami dochodza jaki silnik mial samochod o konkretnym numerze VIN) . Kryteria czasowe nie sa scisle np. Zdarza sie ,ze diesel wyprodukowany w 2006 nie dostanie nalepki zielonej ( jesli nie ma DPF) , ale skad mam wiedziec to jezdzac po Wloszech jesli nigdy nie planowalem wjezdzac do Niemieckich miast?
Nie mam teraz dostepu do dowodu rejestracyjnego - jest tam cos na ten temat? |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

|
Wysłany: 2012-06-13, 19:00
|
|
|
krzysioz210, we Włoszech nie ma nalepek, ale również liczy się data produkcji. normy Euro to wymysł, jak sama nazwa wskazuje, UE i niektóre kraje implementują je u siebie.
faktycznie jeżeli auto jest z 2006 roku i nie ma filtra cząsteczek stałych, a lokalne przepisy wymagają to się legalnie tam nie wjedzie
ale wiesz co? nie jeździjmy tam gdzie nas nie chcą |
|
|
|
 |
mirmare
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-06-14, 12:40
|
|
|
Wszystkie informacje i linki otworzyły mi trochę oczy. Do tej pory nie zwracałem uwagi na takie zakazy (nie wiedziałem ze istnieją). Dziękuje i proszę o więcej. |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/141 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2014-02-19, 11:52
|
|
|
mirmare napisał/a: | ...................Dziękuje i proszę o więcej. |
http://lowemissionzones.eu/
Z tego co zrozumiałem- do eko-strefy Mediolanu nawet z normą Euro 3 nie da się wjechać |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2014-02-19, 12:00
|
|
|
Ale samochodów z numerami historycznymi strefy te nie obowiązują przynajmniej w DE - a czy wiecie jak jest gdzie indziej. |
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
Martin B
zaawansowany
Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Sty 2014 Piwa: 27/1 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2014-02-19, 19:22
|
|
|
Temat ochrony klimatycznej jest tutaj duzym problemem duzo starszych Camperow nie ma juz szans do wielu miast wjechac,dlatego tez coraz mniej widac ich tutaj wszystko idzie na export .Campery ktore tutaj jezdrza maja min.euro 3 nie tylko wolna jazda ale i terz mniejsze podatki w wielu autach jest mozliwe zamontowanie katalizatora (DROGIE) faktem jest jednak ze nie rocznik budowy dezyduje o grupie EURO ,wazne sa tylko spaliny i ich ilosc !!Oczywiscie samochody od 2006 maja te normy ale mozna jeszcze pare wyjatkow znalezc ktore sa starsze mimo tego euro4 .Suma sumarum predzej czy puzniej bedzie trudno sie bez min euro 3 sie poruszac |
_________________ Bledy w moich tekstach,moze znalawca dla siebie zatrzymac
(TO sa owoce mojej 25 letniej ,abstynecji jezykowej-przepraszam) |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/141 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2014-02-19, 20:24
|
|
|
Gdzieś czytałem na necie (niestety nie mogę odnaleźć), że UE pracuje nad obligatoryjnym zakazem wjazdu do stref zamieszkania na terenie UE- nie jak teraz że to samorządy lub rządy decydują- przez pojazdy nie spełniające co najmniej normy Euro-3.
I jak się uda- to już od 2017 roku.
Wie ktoś może coś więcej na ten temat?
Kurde: na nówkę mnie nie stać- a myślę o czym aby po hotelach się nie bujać |
|
|
|
 |
|