Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zna się ktoś na Webasto Thermo Top Evo 4
Autor Wiadomość
Harry 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Burstner Ixeo Time It 2013
Piwa: 9/6
Wysłany: 2015-02-18, 12:16   Zna się ktoś na Webasto Thermo Top Evo 4

Witajcie,

Kolejny mój problem to ogrzewanie postojowe webasto, które mam zainstalowane w samochodzie.

Posiadam taki model ogrzewania postojowego Thermo Top Evo 4 vw caddy. Do tego modelu jest zainstalowany taki jajowaty sterownik klawiszowy.
Chciałem zapytać czy istnieje możliwość przeprogramowania go tak by np. ogrzewanie załączało się co np. 2 godziny na 1 godzine ?
Z tego co wyczytałem można ustawić trzy czasy na dobę lecz nie bardzo rozumiem. Czy te trzy czasy będą włączały się jeden po drugim automatycznie czy włączy się tylko jedno zaprogramowanie grzanie które wybierzemy ?

A może po prostu zastąpić ten sterownik jakimś innym ?
Postaw piwo autorowi tego posta

vIrek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 3.0 L3H2 automat
Piwa: 17/10
Wysłany: 2015-02-18, 14:17   

Mam inny model ogrzewania, ale programowanie chyba jest jednakowe:
Można ustawić domyślny czas na jaki załącza się ogrzewanie (od 10 do 60 minut).
Jeżeli teraz ustawisz te 3 godziny o jakich ma się włączać ogrzewanie to ono się włączy o tych godzinach i będzie grzało przez ten domyślny czas (np. 60 minut).
Jeżeli zmienisz domyślny czas ogrzewania np. na 30 minut to będzie się włączało o ustawionych porach na 30 minut.
Z ogrzewaniami jest taki problem, że są modele analogowe, cyfrowe, sterowane przez magistrale samochodu. Jeżeli jest to ogrzewanie analogowe to można łatwo nim sterować podając napięcie na odpowiedni pin w złączu. W taki układzie można to sterować np jakimś włącznikiem i utrzymywać ustawioną temperaturę.
Mam poczytajkę do tego sterownika (model 1533), ale po rosyjsku (nie wiem czy w czasie bojkotu Putina możemy jej używać :wyszczerzony: ), jakby co to mogę Ci podesłać.

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2015-02-18, 14:45   

W bardziej cywilizowanych językach też sa na necie. coś miałem ale chwilowo nie powiem dokładnie co :)

Harry 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Burstner Ixeo Time It 2013
Piwa: 9/6
Wysłany: 2015-02-18, 15:07   

Właśnie rozmawiałem ze serwisem który zajmuje się montażem webasto i ten model uruchom się raz mimo że ma zaprogramowane trzy różne godziny startów ;(
Webasto uruchomi się tylko raz o tej godzinie, którą wybierzemy z zapisanych.
Oczywiście można wyzwolić je ręcznie na np. godzinę, ale kto się będzie budził co mnie więcej 2 godziny :) .

Z drugie strony sie nie dziwię że tylko tyle może działać bo aku by pewnie padło :)
A i ja mam to cyfrowe wiec nic się nie da pogrzebać.
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu