Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Telefon/internet za granica
Autor Wiadomość
jedrek49 
weteran
badz zawsze usmiechniety

Twój sprzęt: sprinter CDI 2,7 316
Nazwa załogi: jedrek49
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 07 Sie 2009
Piwa: 29/3
Skąd: Sanok
Wysłany: 2017-06-25, 08:48   

witam
wybieram sie na objazd Wloch,konkretnie na Sycylie i chcialbym miec internet
Moze ktos wie jaki internet kupis we Wloszech ,jakiej firmy jest dobry i niedrogi
pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
toscaner 
Kombatant
darmowego kamperowania


Twój sprzęt: "Złomek" - zabudowa marki Toscaner
Nazwa załogi: Nayerbani
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 207/235
Skąd: Espana /dolny śląsk
Wysłany: 2017-06-25, 13:28   

Mavv napisał/a:
kupiłem kartę sim 3 z Wielkiej Brytanii. Nie chciała ona działać. Po pierwsze 3 UK nieco zmieniła swoje zasady (toscaner również ma problemy z udostępnianiem netu).


Mavv, przecież wiesz, że tylko na jednym telefonie, którego Ci de facto poleciłem. Wje...em i siebie i Ciebie w bagno. :gwm Pozostałe nie blokują. Wszystkie pozostałe. Czyli tylko z tym jednym mam problem. Już go nie używam jako routera i po problemie. :spoko
_________________
Niektórzy ludzie są tak biedni, że jedyne co mają to pieniądze. Bob Marley

podróże toscanera: http://toscaner.com/kampe...tegory/podroze/
budowa kampera w pigułce: http://toscaner.com/kampe...aty-techniczne/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
vwyogi 
zaawansowany


Twój sprzęt: VW T4 Multivan '02 + James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
Dołączył: 04 Maj 2015
Piwa: 17/12
Wysłany: 2017-06-26, 19:17   

A co myslicie o karcie SIM z niemieckiej sieci LEBARA. 10GB w unii za 127pln.
Jest gdzieś haczyk?

http://allegro.pl/niemiec...6859689107.html
_________________
VW 2002 MULTIVAN T4 2.5 benzyna + dach WESTFALIA + Sprinter James Cook 1998 2.9TD
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
izola 
Kombatant


Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 20 Sty 2015
Piwa: 107/69
Skąd: Westfalia
Wysłany: 2017-06-26, 20:11   

bez LTE może mulić,,, i praca z tymi 10 Gb może być uciążliwa i męcząca nerwy ;)

Z Lebara surfowanie osiąga 7,2 Mbits/ min w D1 sieci (Telekom) i bez LTE szybkości.
Lebara pozwala wprawdzie używać telefon VoIP ( SKYPE , Whats App ) ...ale coś za coś ?
_________________
Pozdrawiam, Izola
Ⓡ...chcieć to móc, a MUSIEĆ, to osłabia ...
http://vanactiv.blogspot.de/
Ostatnio zmieniony przez izola 2017-06-27, 08:16, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
majmarek 
weteran

Twój sprzęt: camper knaus fiat ducato
Nazwa załogi: alibaba
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Cze 2010
Piwa: 9/44
Skąd: bielsko biała
Wysłany: 2017-06-26, 23:33   

takie sprawy najlepiej sprawdzić na miejscu praktycznie.!
to znaczy kupuje kartę pod warunkiem ! montuję i sprawdzam i płacę na końcu! zawsze tak robię ! musi działać jak nie zwrot kasy? - proste?
pozdrawiam
ps nauczmy się wymagać to co nam się należy - bez kompleksu Polaka !!!!!!!!
_________________
wino
kobiety i śpiew
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
RadekNet 
zaawansowany


Twój sprzęt: Opel Vivaro w budowie / Volvo 142
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Sty 2009
Piwa: 7/14
Skąd: Sligo IE
Wysłany: 2017-06-26, 23:49   

Mavv napisał/a:
RadekNet napisał/a:
Czy będzie u któregoś polskiego operatora w ofercie prepaid tak, że wszystkie pakiety będą tak samo rozliczane w Polsce jak i za granicą? U nas w Irlandii tylko jedna sieć się wyłamała, cała reszta (w tym Vodafone, którego używam) w całej Europie będzie działać identycznie jak "w domu".


Ja mam 3. Mamy pakiety Classic Flex Max i Unlimited Flex Max. W Irlandii - jesli chodzi o internet, mamy niemonitowany (All You Can Eat Data). Jakiś czas temu dostaliśmy listownie info o zmianach dot. roamingu. Niedawno przyszedł też sms. Internet w roamingu został nam obcięty z nielimitowanego do 7GB co miesiąc... Sporo, ale jednak powinno być "jak w domu".


Właśnie nie wiem czy to nie o "3" chodziło, że tylko oni mają inny limit internetu w Irlandii, a inny za granicą... Od Vodafone dostałem smsa, ze "home allowance of text, calls and data" i odbieranie rozmów za free.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Mazur 
zaawansowany


Twój sprzęt: CI Mizar Garage
Nazwa załogi: Mazury
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Kwi 2012
Piwa: 37/26
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-06-28, 07:30   

Właśnie otrzymałem info o stawkach Polkomtela (Plus) dla klientów biznesowych :

5 gr za minutę połączenia wykonanego i zakończonego na terenie wymienionych poniżej krajów
•4 gr za MMS
•3 gr za SMS
•4 gr za MB
•0 gr połączenia odebrane

Podane stawki obowiązują w roamingu w krajach: UE, Norwegia, Szwajcaria oraz Lichtenstein
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Świstak 
Kombatant


Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 05 Cze 2009
Piwa: 252/77
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2017-06-28, 08:36   

Play w taryfie rodzinnej M, w kraju wszsystko free + 30 GB internetu na wszystkie telefony razem, w UE 7 GB
_________________
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"



Milka - może ją spotkacie?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Roberto 
stary wyga
młody duchem ;)


Twój sprzęt: Chausson Welcome75 (Jumper 2.8HDI)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 25 Lip 2013
Piwa: 36/13
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2017-06-28, 09:57   

Wczoraj zostałem mile zaskoczony w salonie T-Mobile... :ok

Dwa tygodnie temu na infolinii otrzymałem info, że w związku z nowymi przepisami przysługuje mi w Unii 600MB (zamiast poprzednich 100) plus dodatkowo 1GB w krajach strefy T-Mobile.
W związku z wyjazdem (to już w piątek ;) ) do Hiszpanii i Portugalii, które są w Unii ale nie są w strefie T-M. poszedłem do salonu z chęcią zakupu czegoś "na dokładkę".
Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że na moim koncie figurują limity: 2,8GB na całą Unię plus dodatkowo 1GB na kraje strefy T-M. (wykorzystywane w pierwszej kolejności).
W swoim abonamencie wszystko inne miałem w Unii bez limitu i to się oczywiście nie zmieniło :!: :wyszczerzony:

W końcu jakaś DOBRA ZMIANA :!: :!: :!: :haha:
_________________
pozdrawiam
Robert

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
vwyogi 
zaawansowany


Twój sprzęt: VW T4 Multivan '02 + James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
Dołączył: 04 Maj 2015
Piwa: 17/12
Wysłany: 2017-06-28, 11:05   

Mazur napisał/a:
Właśnie otrzymałem info o stawkach Polkomtela (Plus) dla klientów biznesowych :

5 gr za minutę połączenia wykonanego i zakończonego na terenie wymienionych poniżej krajów
•4 gr za MMS
•3 gr za SMS
•4 gr za MB
•0 gr połączenia odebrane

Podane stawki obowiązują w roamingu w krajach: UE, Norwegia, Szwajcaria oraz Lichtenstein


czyli za 1GB 40,96pln.
Netto/brutto?
W Plusie mieli pakiety Atlantyckie na UE i Pakiet Orientalny na cały Świat z których często korzystałem. Po wejściu nowych przepisów dalej te pakiety są
dostępne ale cena za 1mb wyjdzie wyższa niż bez zadnych pakietów. Pewnie nie zdążyli/nie chcieli zrobić aktualizacji.
_________________
VW 2002 MULTIVAN T4 2.5 benzyna + dach WESTFALIA + Sprinter James Cook 1998 2.9TD
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Brodacz77 
zaawansowany


Twój sprzęt: Challenger Mageo 163, 2.8JTD
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sie 2016
Piwa: 14/48
Skąd: Łopuszno
  Wysłany: 2017-06-28, 14:34   

vwyogi napisał/a:
Mazur napisał/a:
Właśnie otrzymałem info o stawkach Polkomtela (Plus) dla klientów biznesowych :

5 gr za minutę połączenia wykonanego i zakończonego na terenie wymienionych poniżej krajów
•4 gr za MMS
•3 gr za SMS
•4 gr za MB
•0 gr połączenia odebrane

Podane stawki obowiązują w roamingu w krajach: UE, Norwegia, Szwajcaria oraz Lichtenstein


czyli za 1GB 40,96pln.
Netto/brutto?
W Plusie mieli pakiety Atlantyckie na UE i Pakiet Orientalny na cały Świat z których często korzystałem. Po wejściu nowych przepisów dalej te pakiety są
dostępne ale cena za 1mb wyjdzie wyższa niż bez zadnych pakietów. Pewnie nie zdążyli/nie chcieli zrobić aktualizacji.


Raczej brutto. Przepis komisji europejskiej określa maksymalne opłaty jakie może doliczyć operator. Jeśli chodzi o internet - to opłata max za 2017 rok to 7,7euro netto - x 4,20 x 1,23 wychodzi 39,80. Zgadzałoby się - wahania kursu euro. W 2018 ma być chyba 5,5 euro (z pamięci).

A mi w virginie zapodali w chwili obecnej cenę 12gr / 1MB - wychodzi 120zł za 1GB :evil:
Ale łaskawie mają pakiet za ~80 zeta za 1GB.
Jeszcze nie wyjechaliśmy a już trzeba składać reklamację - NIE MAJĄ PRAWA pobrać więcej niż komisja pozwoliła.
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Robold 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Samodzielnie zbudowany Jumper
Dołączył: 17 Cze 2007
Piwa: 4/2
Skąd: Giżycko
Wysłany: 2017-08-15, 14:45   

Koledzy, którzy wróciliście już z zagranicznych wyjazdów , podpowiedzcie jak naprawdę wygląda teraz dostęp do internetu w telefonach zarejestrowanych u polskich operatorów - jest OK czy nadal trzeba szukać lokalnych operatorów i u nich kupować kartę SIM.
_________________
Na wschód i nie tylko... :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Roberto 
stary wyga
młody duchem ;)


Twój sprzęt: Chausson Welcome75 (Jumper 2.8HDI)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 25 Lip 2013
Piwa: 36/13
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2017-08-15, 15:28   

W Unii działa bez jakiegokolwiek problemu :ok

Ile masz dostępne w ofercie tyle jest do wykorzystania. Bez jakichkolwiek dodatkowych opłat :bigok
_________________
pozdrawiam
Robert

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stanek 
weteran


Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Sie 2008
Piwa: 116/44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-08-15, 20:33   

Bez najmniejszego problemu. W nju dostaliśmy 1.96GB na okres rozliczeniowy. Dzisiaj mam ostatni dzień okresu rozliczeniowego. Zostało mi jeszcze 300Mb i właśnie dobijam na siłę :)
_________________
Pozdrawiam
Stanek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
koder 
Kombatant
(statystycznie)


Twój sprzęt: Czarna Smoczyca (MB w163 4.3v8/272KM)
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 10 Lis 2010
Piwa: 147/75
Skąd: Będzin
Wysłany: 2017-08-16, 11:19   

W unii działa bez problemu. Ale będąc w Grecji w tym roku złapało nam na chwilę zasięg z Turcji i za 2MB przyszedł rachunek 80zł. Zalecam uwagę przy granicach.
_________________

BLOG | Pogaduchy z Koderem
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group