Przesunięty przez: janusz 2014-03-31, 19:25 |
AERODYNAMICZNY AUTOMAT KROPELKOWY |
Autor |
Wiadomość |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2014-03-05, 23:38 AERODYNAMICZNY AUTOMAT KROPELKOWY
|
|
|
Może narażę się tutaj niektórym obrońcom przyrody, ale uważam, że takie pozbywanie się szarej wody czyli mydlin nie jest żadną zbrodnią a w niektórych przypadkach, ze względu na duże rozpylenie jest zgodne z ochroną środowiska. Założeniem było odchudzenie kampera. Bywa tak, że jedziemy cały dzień autostradą(szczególnie południe Europy) nazbiera się nam pół zbiornika mydlin, a nie ma gdzie ich zostawić.
Myślę, że każdy zbiornik na szarą wodę, przynajmniej mój tak, ma dwa króćce do spuszczania, lewy i prawy. Przy moim kamperze pod ten prawy króciec podłączony jest zawór do naturalnego opróżniania zbiornika. Lewy był zaślepiony ale po udrożnieniu i następnie dokręceniu redukcji z 1 cala na 1/2 cala, zawóru kulowego 1/2 cala oraz zaworu zwrotnego typowego, takiego jakie stosuje się pod odpowietrzniki c. o., stworzyłem spust który po lekkim naciśnięciu upuszcza wodę po kropelce, a przy mocniejszym nacisku woda leci lekkim ciurkiem. Zbiornik na szarą wodę w moim przypadku ma dodatkową obudowę izolacyjną z włókna szklanego i pianki. Nastepnie trzeba było dorobić przycisk, który będzie działał tak, żeby na postoju i przy małej prędkości zawór był zamknięty a otwierał się stopniowo ( kropelki) przy prędkości około 60-70 km/h czyli poza terenem zabudowanym, a przy wyższej prędkości więcej, żeby przy prędkości 90-100 km/h woda leciała wąskim ciurkiem. Najtrudniej było dobrać wielkość łopatki która pod wpływem naporu powietrza otwiera zawór.
Próbowałem to wyliczyć ale ze względu na różne zawirowania powietrza pod samochodem było to niemożliwe. Dobrałem więc ją empirycznie, mierząc siły wagą sprężynową.
I działa !
SAM_0931 (640x480).jpg Na zdjęciu tym widać możliwość regulacji naciągu sprężyny przeciwdziałającej otwarciu zaworu przy małej predkosci. |
 |
Plik ściągnięto 11520 raz(y) 220,22 KB |
SAM_0932 (640x480).jpg Łopatka w pozycji na postoju, zawór zamknięty |
 |
Plik ściągnięto 11520 raz(y) 231,14 KB |
SAM_0934 (640x506).jpg Łopatka w pozycji jazdy szybkiej, zawór całkowicie otwarty, woda leci ciurkiem. |
 |
Plik ściągnięto 11520 raz(y) 213,62 KB |
|
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Bigos
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sty 2013 Piwa: 37/20 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-03-06, 00:52
|
|
|
totalny odjazd |
_________________ Zapalony kajakarz
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2014-03-06, 06:22
|
|
|
rawicki@op.pl napisał/a: | Może narażę się tutaj niektórym obrońcom przyrody |
pewnie tak..
ale ode mnie.....masz |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 89/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2014-03-06, 07:56
|
|
|
Polak potrafi!!! |
_________________ „Panie, daj mi siłę, abym zmienił to, co zmienić mogę; daj mi cierpliwość, abym zniósł to, czego zmienić nie mogę, i daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od drugiego.” - Marek Aureliusz
 |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 137/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2014-03-06, 08:29
|
|
|
No to teraz za Tobą bez sensora deszczu sterującego wycieraczkami nie na jazdy! |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Duduś
stary wyga

Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Paź 2008 Piwa: 29/6 Skąd: ze stawu
|
Wysłany: 2014-03-06, 08:36 Re: AERODYNAMICZNY AUTOMAT KROPELKOWY
|
|
|
rawicki@op.pl napisał/a: | ... ale uważam, że... nie jest żadną zbrodnią ... |
Tak samo jak palenie gumowcami (albo kaloszami dla cudzoziemców) w kotle c.o.
Mam takich sąsiadów - palę tylko po jednym dziennie! |
_________________ " ..jak zwykle słucham niemodnej muzyki
jak zwykle jest mi wszystko jedno
jak zwykle piszę beznadziejne teksty
jak zwykle trafiam w sedno..."
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-03-06, 09:06
|
|
|
A jaki będzie rezultat gdy za twoim samochodem pojedzie policyjny patrol?
albo grupa kolarzy?
Też w moim samochodzie były dwa zawory. Po wypiciu kawy i wylania fusów do zlewu notorycznie zapychały się. Któregoś razu pomyślałem, że jak zawór zostawię otwarty to wstrząsy spowodują przepchanie i woda z mydlinami sama wyleci. Jechałem sobie spokojnie i w lusterku zobaczyłem, że za autem zebrała się kilkunastu rowerzystów i jadą w moim cieniu. Chyba piękny był widok mojej twarzy i modły by akurat teraz zawór nie przepchał się.
Wynalazek fajny tylko bez możliwości panowania nad nim jest jakiś taki szalony i nie okiełznany. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-03-06, 09:23
|
|
|
janusz napisał/a: | Po wypiciu kawy i wylania fusów do zlewu notorycznie zapychały się | Od wielu już lat nie pijam fusianki, czy to kawa czy herbata, w zlewozmywaku mam drobne orginalne sitko. Założyłem zawór kulowy, żeby w niektórych przypadkach zamknąć wypływ, a jeśli chodzi o zapchanie, gdy się zdarzy to jest prosta możliwość udrożnienia janusz napisał/a: | grupa kolarzy? | nie spotkałem jeszcze na autostradach kolarzy, z rur wydechowych samochodów zasilanych gazem wypływa gorsze paskudztwo. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-03-06, 09:25
|
|
|
Duduś napisał/a: | palenie gumowcami | prosiłbym o merytoryczne wypowiedzi |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-03-06, 09:29
|
|
|
krzlac napisał/a: | No to teraz za Tobą bez sensora deszczu sterującego wycieraczkami nie na jazdy! | mogę się założyć z Tobą, że jadąc za mną nie zauważysz kiedy opróżniam szara wodę. |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-03-06, 09:32
|
|
|
Jeżeli się nie będzie zapychać, to jestem za.Inna sprawa czy zawirowania powietrza nie będą powodować że tylna ściana campera pokryje się szarym nalotem. |
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-03-06, 09:41
|
|
|
darek 61 napisał/a: | czy zawirowania powietrza nie będą powodować że tylna ściana campera pokryje się szarym nalotem. | Na razie nie zauważyłem, wylot jest w pobliżu tylnych kół z których podczas deszczu odrywa się więcej brudnej wody, pomimo że nie mam chlapaczy tył kampera mam zawsze wyjątkowo czysty. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-03-06, 09:55
|
|
|
rawicki@op.pl napisał/a: | nie spotkałem jeszcze na autostradach kolarzy, |
Rzadko kiedy zwiedzam autostrady a jeżeli już jadę autostradą to przeważnie z pustym zbiornikiem.
Nie o to mi chodzi. Chodzi mi o brak możliwości panowania przez kierującego nad momentem wypróżniania. A i to nie prawda, że nie widać wylatującej zawartości przy dużej prędkości przy dużej prędkości jazdy.
Generalnie to jestem pod wrażeniem wykonania i wdrażania twoich pomysłów.
Sam pomysł fajny i podoba mi się, że coś wymyślasz i konstruujesz, moim jednak zdaniem nie każdy pomysł jest tak sensowny jakby wydawało się i nie każdy musi być epokowym wynalazkiem. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest elektryczny (choć nie koniecznie) zawór sterowany z miejsca kierowcy. Ta sama funkcjonalność a pełne panowanie nad odruchami fizjologicznymi kampera. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-03-06, 10:08
|
|
|
Ale jaja .
Można podłączyć pod GPS by tylko otwierało się w odpowiednich lokalizacjach .
pełna śruba !!!!!!!
Ja myślę o elektrozaworze, lub siłowniku do istniejącej zasuwy, sterowanej z kabiny.
Kwestia, by co jakiś czas przepłukać --- gęste
|
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-03-06, 10:20
|
|
|
janusz napisał/a: | przy dużej prędkości jazdy. | musimy stosować większe odstępy między pojazdami, gwrantuję, że nic nie zobaczysz ani nie poczujesz.
W zeszłym roku jadąc na Peloponez zawiozłem tam 90 litrów mydlin, które opróżniłem dopiero na kempingu, po drodze nie było gdzie, nie chciałem tracić czasu na szukanie zjazdu do lasu. Na nowych autostradach pojawiają się punkty obsługi kierowców na których możemy legalnie opróżnić zbiornik i wyprowadzić kota. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|