Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: koder
2015-04-22, 15:18
Lodówka przenośna .Jaka ?
Autor Wiadomość
MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2015-04-19, 13:59   Lodówka przenośna .Jaka ?

Jak w temacie. Wiem ,że temat przerabiany był wielokrotnie . Przekopałem wiele postów. Ale od ostatnich wpisów upłynęło trochę czasu.
Mam zamiar kupić przenośną lodówkę .Zasilaną na 12v i 230v.Pojemność to od 20l do 40. Proszę Was o poradę ,co kupić.Wiem ,że internet ugina się od ofert.
Potrzebuję opinii sprawdzonych .Jaka marka, gdzie kupić .
Optymalna byłaby chyba ok 30 litrów .Bo i pojemna i nie za ciężka na plażę .
Cena nie jest najważniejsza.

MAWI 
Kombatant

Wysłany: 2015-04-19, 19:20   

Panowie ,czy naprwdę nikt z Was nie ma porządnej lodówki turystycznej ,którą może polecić ?

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-04-19, 19:28   

Ja mogę polecić zrobienie sobie pudła ze styroduru 5cm, bije na głowę wszystkie przenośne lodówki wszystkimi parametrami. Nie ma 12 i 230, ale na plaży to ciężko o oba. Oglądałem z 10 przenośnych lodówek - i mam na myśli oglądanie takie, że rozbierałem je, żeby obejrzeć wnętrze - i zwykle to śmieci, w każdym razie te w kwotach 200-500zł.

Choć jeśli masz budżet na Waeco, to pewnie będziesz zadowolony.

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2015-04-19, 19:29   

:haha: :haha: :haha: :haha:

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/69
Wysłany: 2015-04-19, 19:33   

ja mam ale nie odpisałem bo jej nie polecam :evil: ...
- marka "no name", przy zakupie zasugerowałem się opisem który brzmiał zachęcająco, zasilanie 12V oraz 230-240 V, poj. 24 l. ustawienie temperatury elektroniczne z wyświetlaniem ustawionej temperatury na displeyu który szybko szlag trafił i pozostało ustawianie "na czuja",
- atutem (niewielkim) jest przestawienie funkcji z chłodzenia na ogrzewanie (ale to w przypadku chłodziarek bazujących na ogniwie Peltiera normalne
- ogniwo umieszczone w pokrywie powoduje skraplanie wilgoci która skapuje na zawartość chłodziarki,
- owszem trochę schładza :wyszczerzony: ale jest przy tym dosyć głośna :-P ...
Postaw piwo autorowi tego posta

aroo59 
zaawansowany
602517332

Twój sprzęt: Peugeot J5 Eura Mobil
Nazwa załogi: aroo & doris
Piwa: 2/4
Wysłany: 2015-04-19, 19:34   

Pod nazwą "lodówka" kryje się urządzenie sprężarkowe. Szukasz lekkiej 30 litrów na plażę ? Poszukaj wózka transportowego no chyba, że trenujesz ciężary. :spoko
Życie jest jak płatek śniegu ... piękne ale krótko trwa.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2015-04-19, 19:39   

Aroo59 - tak gwoli ścisłości, to urządzenie które opisujesz kryje się pod nazwą "chłodziarka". Pod nazwą lodówka kryje się "pomieszczenie gospodarcze, zasobnik lub szafa wewnątrz której utrzymywana jest temperatura obniżona w stosunku do otoczenia". Na przykład właśnie izolowane pudło z lodem w środku.

Ale to tak na marginesie, wszyscy wiemy, że buty sportowe to "adidasy", samochody są "w dizlu i w automacie", a gazowe urządzenie chłodnicze absorpcyjne w kamperze to nie lodówka, bo nie zawiera sprężarki ;)

MAWI 
Kombatant

Wysłany: 2015-04-19, 19:44   

aroo59 napisał/a:
Pod nazwą "lodówka" kryje się urządzenie sprężarkowe. Szukasz lekkiej 30 litrów na plażę ? Poszukaj wózka transportowego no chyba, że trenujesz ciężary. :spoko

To jak mam toto nazwać w/g Ciebie ,a ciężary istotnie ćwiczę.
ARCADARKA napisał/a:
:haha: :haha: :haha: :haha:

A co to ma znaczyć.
koder napisał/a:
Ja mogę polecić zrobienie sobie pudła ze styroduru 5cm,

Chyba się z tobą zgodzę ,ale z takim pudłem na plaże .Koder no co ty.
ZEUS napisał/a:
ja mam ale nie odpisałem bo jej nie polecam :evil:

Boję się ,że biorąc pod uwagę wasze posty ,wybiorę pudło KODERA :wyszczerzony:
Piszcie ,piszcie liczę na Was :spoko

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2015-04-19, 20:01   

MAWI napisał/a:
Panowie ,czy naprwdę nikt z Was nie ma porządnej lodówki turystycznej ,którą może polecić ?

Ja mogę moją z czystym sumieniem polecic. Mam od 2010 lodówką sprężarkową EZETIL EZC 25 (litrów). Ma ona kompresor Danfosa tak jak Waeco a jest trochę tańsza. To prawdziwa zamrażarka. Temperatura regulowana od +20 do - 20. Zasilanie oczywiście 12V lub z zasilacza 230/12. Rzeczywiście trzyma -20C przy każdej temetaturze otoczenia. Jedyna wada to cena -ok. 400Euro. Do noszenia na plażę raczej za ciężka. Kupiona w sklepie caravaningowym BERGER pod Berlinem. Do niej polecam specjalną torbę (widać na zdjęciu) - uszy do noszenia i dodatkowa izolacja. Torbę "wymacałem" w dobrej cenie w niemieckim AMAZON.

ezetil1.jpg
Plik ściągnięto 4257 raz(y) 54,64 KB

ezetil2.jpg
Plik ściągnięto 4257 raz(y) 61,56 KB

Ostatnio zmieniony przez krzlac 2015-04-19, 20:13, w całości zmieniany 2 razy  

jawi13 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Kamper z wielkiej promocji:GoMarket FR67112
Piwa: 3/9
Wysłany: 2015-04-19, 20:07   

Lodówka samochodowa=Waeco.Są montowane w milionach ciężarówek i zdają egzamin bardzo dobrze.mają w ofercie również takie które można zabrać na plażę.Tak jak pisze Koder tanie nie są , ale solidne i godne polecenia.np coś takiego http://allegro.pl/lodowka...5254989027.html .Na urządzenia za 150-200 zł szkoda pieniędzy.Miałem kiedyś taką chłodziarkę za 200zł to jak rano włożyłem piwo to wieczorem było niewiele zimniejsze ,no ale wypić się dało.

MAWI 
Kombatant

Wysłany: 2015-04-19, 20:12   

Istotnie super to już MARCEDES.
Ja planuję kilka dalszych wycieczek ( nie kamperem) .Z tym ''noszeniem po plaży" to raczej rzadko. Może jeszcze coś ,ktoś? :spoko :spoko

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2015-04-19, 20:51   

To nie licz tylko :-P pudło KODERA :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: i na plażę :bigok :bigok :bigok

A jak konkretnie ,,,,,,,,,,,może boleć telefon do BEATY z Dometica :bigok :bigok :bigok

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2015-04-19, 22:15   

ARCADARKA napisał/a:
To nie licz tylko pudło KODERA

Za 7499.99 mogę sprzedać wersję z naklejką "for camper". Dostawa w 27mc od wpłaty zaliczki (40%), bo purpurowy tusz do naklejki muszą wydoić z dziewicy aligatora w północnej najrobii i przywieźć rikszą, by spaliny nie zatruły subtelnego połysku.

:ok :spoko :ok :ok :ok :ok :ok :jaja :jaja :jaja :jaja :2kc :2kc :2kc :idea :idea :spoko :spoko :chory

Benior 
doświadczony pisarz

Piwa: 3/11
Wysłany: 2015-04-19, 22:32   

To Ja Ci polecę taką.
http://allegro.pl/lodowka...5061474193.html
Mam korzystam i jestem zadowolony.
Działała niemal dzień i noc prawie przez 3tyg. chłodzi wystarczająco o ile podłączona jest pod 230V ale to załatwiłem przetwornicą. Jest dość głośna ale na noc wywalałem ją z samochodu.

elmo78
doświadczony pisarz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2015-04-19, 23:13   

Mawi, temat był wałkowany wielokrotnie i niestety dla nas wszystkich nic się nie zmieniło... Nadal to samo.

1. Lodówki termoelektryczne, czyli te co mają napisy 12V/220V to syf totalny. Nieważne ile zapłacisz, to i tak płacisz jedynie za obudowę, bo element chłodzący nie chłodzi. A jeśli chłodzi to wielkim kosztem, bo pobieranie NON STOP 50-70W to masakra. Generalnie jak robi się ciepło (pow 25-27*C temperatury otoczenia) to każda lodówka tego typu wysiada i okazuje się, że będziesz miał w środku 19*C. W tym punkcie nie zniosę sprzeciwu innych forumowiczów, bo testowałem tę technologię chłodzenia wielokrotnie i spuszczę oficjalnie niezły opieprz każdemu, kto mi się sprzeciwi, nawet kosztem dożywotniego bana. Tak mocno wierzę w to co piszę.

2. Lodówki absorpcyjne mają najczęściej napisane 12V/220V/gaz i działają w miarę dobrze (najlepiej na gazie), ale nie są przenośne, muszą stać idealnie poziomo i jak trochę ją poprzechylasz to musisz ją potem obrócić o 180 stopni, żeby sobie beknęła. Na 220V chodzą dobrze a na 12V chodzą w sumie niewiele lepiej niż te z punktu 1., czyli pobierają bardzo dużo prądu ale przynajmniej chłodzą do paru stopni

3. Lodówki kompresorowe to technologia wyśmienita. Pobierają jakieś 4x mniej prądu, chłodzą do -18*C w każdych warunkach i taka Waeco CDF35 jest w miarę przenośna i bardzo dobra, ale używka kosztuje jakieś 1000zł. Polecam jednak w ciemno.

Koder nie żartował z tym pudłem ze styroduru i ja to dobrze wiem, bo sam takie coś robiłem. Styrodur grubości np.5cm i robisz sobie pudło dowolnej wielkości. Sklejasz to ładnie specjalnym klejem i robisz do tego torbę. Jeśli wsadzisz do środka dwie butelki z wodą uprzednio zmrożone na lity lód, to będziesz miał pracującą lodówkę przez około dwa dni. No jeśli będziesz non stop otwierał to krócej. Kiedyś jak nie miałem lodówki i jeździłem osobówką do Chorwacji to w PL pakowałem dwie butle wody/lodu no i oczywiście serki, wędlinę, mleko, jogurty dla dzieci itd... W trasie używaliśmy zgodnie z przeznaczeniem (śniadanie/obiad/kolacja) a po dwóch dniach w Chorwacji przepakowywałem do lodówki stacjonarnej w pełni chłodne produkty.

Reasumując...

Albo masz tysiaka na Waeco (kompresorową!!!) albo leć do sklepu po styrodur. Nie ma nic pomiędzy, bo izolacja w tych lodówkach za 100-500zł to jakaś farsa. Koder może poda linka do swoich obliczeń związanych z oddawaniem ciepła przez wodę (bardzo ciekawe) i temat uważam za zamknięty, bo wszystko jest jasne.

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu