|
|
Przesunięty przez: koder 2015-04-22, 15:18 |
Lodówka przenośna .Jaka ? |
Autor |
Wiadomość |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2015-04-19, 13:59 Lodówka przenośna .Jaka ?
|
|
|
Jak w temacie. Wiem ,że temat przerabiany był wielokrotnie . Przekopałem wiele postów. Ale od ostatnich wpisów upłynęło trochę czasu.
Mam zamiar kupić przenośną lodówkę .Zasilaną na 12v i 230v.Pojemność to od 20l do 40. Proszę Was o poradę ,co kupić.Wiem ,że internet ugina się od ofert.
Potrzebuję opinii sprawdzonych .Jaka marka, gdzie kupić .
Optymalna byłaby chyba ok 30 litrów .Bo i pojemna i nie za ciężka na plażę .
Cena nie jest najważniejsza. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2015-04-19, 19:20
|
|
|
Panowie ,czy naprwdę nikt z Was nie ma porządnej lodówki turystycznej ,którą może polecić ? |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-04-19, 19:28
|
|
|
Ja mogę polecić zrobienie sobie pudła ze styroduru 5cm, bije na głowę wszystkie przenośne lodówki wszystkimi parametrami. Nie ma 12 i 230, ale na plaży to ciężko o oba. Oglądałem z 10 przenośnych lodówek - i mam na myśli oglądanie takie, że rozbierałem je, żeby obejrzeć wnętrze - i zwykle to śmieci, w każdym razie te w kwotach 200-500zł.
Choć jeśli masz budżet na Waeco, to pewnie będziesz zadowolony. |
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2015-04-19, 19:29
|
|
|
|
_________________ Darek |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2015-04-19, 19:33
|
|
|
ja mam ale nie odpisałem bo jej nie polecam ...
- marka "no name", przy zakupie zasugerowałem się opisem który brzmiał zachęcająco, zasilanie 12V oraz 230-240 V, poj. 24 l. ustawienie temperatury elektroniczne z wyświetlaniem ustawionej temperatury na displeyu który szybko szlag trafił i pozostało ustawianie "na czuja",
- atutem (niewielkim) jest przestawienie funkcji z chłodzenia na ogrzewanie (ale to w przypadku chłodziarek bazujących na ogniwie Peltiera normalne
- ogniwo umieszczone w pokrywie powoduje skraplanie wilgoci która skapuje na zawartość chłodziarki,
- owszem trochę schładza ale jest przy tym dosyć głośna ... |
|
|
|
 |
aroo59
zaawansowany 602517332

Twój sprzęt: Peugeot J5 Eura Mobil
Nazwa załogi: aroo & doris
|
Wysłany: 2015-04-19, 19:34
|
|
|
Pod nazwą "lodówka" kryje się urządzenie sprężarkowe. Szukasz lekkiej 30 litrów na plażę ? Poszukaj wózka transportowego no chyba, że trenujesz ciężary. |
_________________ Pozdrawiam Arkadiusz.
www.ardox.pl
-------------------------------------------------------
Życie jest jak płatek śniegu ... piękne ale krótko trwa. |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-04-19, 19:39
|
|
|
Aroo59 - tak gwoli ścisłości, to urządzenie które opisujesz kryje się pod nazwą "chłodziarka". Pod nazwą lodówka kryje się "pomieszczenie gospodarcze, zasobnik lub szafa wewnątrz której utrzymywana jest temperatura obniżona w stosunku do otoczenia". Na przykład właśnie izolowane pudło z lodem w środku.
Ale to tak na marginesie, wszyscy wiemy, że buty sportowe to "adidasy", samochody są "w dizlu i w automacie", a gazowe urządzenie chłodnicze absorpcyjne w kamperze to nie lodówka, bo nie zawiera sprężarki |
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2015-04-19, 19:44
|
|
|
aroo59 napisał/a: | Pod nazwą "lodówka" kryje się urządzenie sprężarkowe. Szukasz lekkiej 30 litrów na plażę ? Poszukaj wózka transportowego no chyba, że trenujesz ciężary. |
To jak mam toto nazwać w/g Ciebie ,a ciężary istotnie ćwiczę. ARCADARKA napisał/a: | :haha: |
A co to ma znaczyć. koder napisał/a: | Ja mogę polecić zrobienie sobie pudła ze styroduru 5cm, |
Chyba się z tobą zgodzę ,ale z takim pudłem na plaże .Koder no co ty. ZEUS napisał/a: | ja mam ale nie odpisałem bo jej nie polecam |
Boję się ,że biorąc pod uwagę wasze posty ,wybiorę pudło KODERA
Piszcie ,piszcie liczę na Was |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2015-04-19, 20:01
|
|
|
MAWI napisał/a: | Panowie ,czy naprwdę nikt z Was nie ma porządnej lodówki turystycznej ,którą może polecić ? |
Ja mogę moją z czystym sumieniem polecic. Mam od 2010 lodówką sprężarkową EZETIL EZC 25 (litrów). Ma ona kompresor Danfosa tak jak Waeco a jest trochę tańsza. To prawdziwa zamrażarka. Temperatura regulowana od +20 do - 20. Zasilanie oczywiście 12V lub z zasilacza 230/12. Rzeczywiście trzyma -20C przy każdej temetaturze otoczenia. Jedyna wada to cena -ok. 400Euro. Do noszenia na plażę raczej za ciężka. Kupiona w sklepie caravaningowym BERGER pod Berlinem. Do niej polecam specjalną torbę (widać na zdjęciu) - uszy do noszenia i dodatkowa izolacja. Torbę "wymacałem" w dobrej cenie w niemieckim AMAZON.
ezetil1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4257 raz(y) 54,64 KB |
ezetil2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4257 raz(y) 61,56 KB |
|
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
Ostatnio zmieniony przez krzlac 2015-04-19, 20:13, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jawi13
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Kamper z wielkiej promocji:GoMarket FR67112
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2011 Piwa: 3/9 Skąd: okolice Radomska
|
Wysłany: 2015-04-19, 20:07
|
|
|
Lodówka samochodowa=Waeco.Są montowane w milionach ciężarówek i zdają egzamin bardzo dobrze.mają w ofercie również takie które można zabrać na plażę.Tak jak pisze Koder tanie nie są , ale solidne i godne polecenia.np coś takiego http://allegro.pl/lodowka...5254989027.html .Na urządzenia za 150-200 zł szkoda pieniędzy.Miałem kiedyś taką chłodziarkę za 200zł to jak rano włożyłem piwo to wieczorem było niewiele zimniejsze ,no ale wypić się dało. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2015-04-19, 20:12
|
|
|
Istotnie super to już MARCEDES.
Ja planuję kilka dalszych wycieczek ( nie kamperem) .Z tym ''noszeniem po plaży" to raczej rzadko. Może jeszcze coś ,ktoś? |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2015-04-19, 20:51
|
|
|
To nie licz tylko pudło KODERA i na plażę
A jak konkretnie ,,,,,,,,,,,może boleć telefon do BEATY z Dometica |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2015-04-19, 22:15
|
|
|
ARCADARKA napisał/a: | To nie licz tylko pudło KODERA |
Za 7499.99 mogę sprzedać wersję z naklejką "for camper". Dostawa w 27mc od wpłaty zaliczki (40%), bo purpurowy tusz do naklejki muszą wydoić z dziewicy aligatora w północnej najrobii i przywieźć rikszą, by spaliny nie zatruły subtelnego połysku.
|
|
 |
Benior
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2015-04-19, 22:32
|
|
|
To Ja Ci polecę taką.
http://allegro.pl/lodowka...5061474193.html
Mam korzystam i jestem zadowolony.
Działała niemal dzień i noc prawie przez 3tyg. chłodzi wystarczająco o ile podłączona jest pod 230V ale to załatwiłem przetwornicą. Jest dość głośna ale na noc wywalałem ją z samochodu. |
|
|
|
 |
elmo78
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-04-19, 23:13
|
|
|
Mawi, temat był wałkowany wielokrotnie i niestety dla nas wszystkich nic się nie zmieniło... Nadal to samo.
1. Lodówki termoelektryczne, czyli te co mają napisy 12V/220V to syf totalny. Nieważne ile zapłacisz, to i tak płacisz jedynie za obudowę, bo element chłodzący nie chłodzi. A jeśli chłodzi to wielkim kosztem, bo pobieranie NON STOP 50-70W to masakra. Generalnie jak robi się ciepło (pow 25-27*C temperatury otoczenia) to każda lodówka tego typu wysiada i okazuje się, że będziesz miał w środku 19*C. W tym punkcie nie zniosę sprzeciwu innych forumowiczów, bo testowałem tę technologię chłodzenia wielokrotnie i spuszczę oficjalnie niezły opieprz każdemu, kto mi się sprzeciwi, nawet kosztem dożywotniego bana. Tak mocno wierzę w to co piszę.
2. Lodówki absorpcyjne mają najczęściej napisane 12V/220V/gaz i działają w miarę dobrze (najlepiej na gazie), ale nie są przenośne, muszą stać idealnie poziomo i jak trochę ją poprzechylasz to musisz ją potem obrócić o 180 stopni, żeby sobie beknęła. Na 220V chodzą dobrze a na 12V chodzą w sumie niewiele lepiej niż te z punktu 1., czyli pobierają bardzo dużo prądu ale przynajmniej chłodzą do paru stopni
3. Lodówki kompresorowe to technologia wyśmienita. Pobierają jakieś 4x mniej prądu, chłodzą do -18*C w każdych warunkach i taka Waeco CDF35 jest w miarę przenośna i bardzo dobra, ale używka kosztuje jakieś 1000zł. Polecam jednak w ciemno.
Koder nie żartował z tym pudłem ze styroduru i ja to dobrze wiem, bo sam takie coś robiłem. Styrodur grubości np.5cm i robisz sobie pudło dowolnej wielkości. Sklejasz to ładnie specjalnym klejem i robisz do tego torbę. Jeśli wsadzisz do środka dwie butelki z wodą uprzednio zmrożone na lity lód, to będziesz miał pracującą lodówkę przez około dwa dni. No jeśli będziesz non stop otwierał to krócej. Kiedyś jak nie miałem lodówki i jeździłem osobówką do Chorwacji to w PL pakowałem dwie butle wody/lodu no i oczywiście serki, wędlinę, mleko, jogurty dla dzieci itd... W trasie używaliśmy zgodnie z przeznaczeniem (śniadanie/obiad/kolacja) a po dwóch dniach w Chorwacji przepakowywałem do lodówki stacjonarnej w pełni chłodne produkty.
Reasumując...
Albo masz tysiaka na Waeco (kompresorową!!!) albo leć do sklepu po styrodur. Nie ma nic pomiędzy, bo izolacja w tych lodówkach za 100-500zł to jakaś farsa. Koder może poda linka do swoich obliczeń związanych z oddawaniem ciepła przez wodę (bardzo ciekawe) i temat uważam za zamknięty, bo wszystko jest jasne. |
_________________ camper 4x4 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|