energoblok problem przeładowuje akumulatory |
Autor |
Wiadomość |
pawel-m
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: laika ecovip
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Gru 2008 Piwa: 5/1 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: 2015-03-03, 22:11 energoblok problem przeładowuje akumulatory
|
|
|
dzisiaj podłaczylem prad 230 do gniazda bo chcialem podladowac baterie ,energoblok doladowuje je do 15.2v obydwie tak pokazuje wyswietlacz a potem rozlacza panel sterujacy ,prad w gniazdkach jest lodowka chodzi na 230 ale pozatym nic ,panel gasnie,jak odlacze 230 i wlacze panel to wszystko dziala normalnie,jak z mechanika niemam wiekszych problemow to w sprawach elektryki wogole leze na dnie ,a bezpieczniki cale baterie zmienialem na druga dobra z mojego drugiego autka energobloc to cramer CBC-BU7 ,moze ktos by pomogl?[/list] |
_________________ pawel |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2015-03-03, 22:25
|
|
|
Sprawdź multimetrem napięcie na akumulatorze. Wskaźnik pokładowy może pokazywać głupoty. |
|
|
|
 |
pawel-m
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-03-03, 22:37
|
|
|
baterie wyjalem z drugiego kampera przed wlozeniem do auta miala 12.5v |
|
|
|
 |
pawel-m
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-03-03, 22:39
|
|
|
a nie napisalem ze nasz kamper to burstner na peugeocie j5 z 1991r |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2015-03-03, 23:01
|
|
|
Zrób co pisał przedmówca - zmierz napięcie na akumulatorach. Prawdopodobnie nie ma połączenia między energoblokiem a akumulatorami - bezpiecznik, rozłącznik, klemy.... Przy prostowniku bez obciążenia akumulatorami wskazania będą idiotyczne. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-03-03, 23:27
|
|
|
Podokręcaj wszystkie zaciski przewodów elektrobloku i klemy akumulatora. Może klemy trzeba oczyścić?
Zmierz napięcie na obu akumulatorach podczas pracy silnika, podczas podłączenia do 230V. Sprawdź jaki masz typ akumulatora, czy elektroblok ma ustawiony właściwy typ żel/kwas. Zmierz napięcie na alternatorze. |
|
|
|
 |
pawel-m
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-03-04, 21:25
|
|
|
no to pokolei po pracy po poludniu,jak radziliscie, zmierzylem napiecie aku samochodowego i pokladowego, autko stalo ok 20godz na dworze,na zgaszonym silniku w obu multimetr pokazal 12.5v ,po odpaleniu normalnie aku samochodowe 14,2v pokladowy 12,5v wlaczylem panel sterujacy w kamperze i wszystkie swiatla na pokladzie ,silnik pracuje ,po chwili zalaczyl sie energoblok i ladowanie aku pokladowego ok 14,1 14,2v po jakims czasie ladowanie pokladowego sie rozlaczylo ,a po jakims czasie znowu ladowalo ,w energobloku na czolowej scianie obok bezpiecznikow sa 3 wejscia kabli tam sprawdzilem tez ladowanie i na dwoch wyjsciach zawsze bylo 14,2v a na jednym ,to chyba kabel od aku pokladowego raz 14,2 v i po rozlaczeniu ladowania ok 12v i tak na zmiane wszystko na pracujacym silniku i lampkach zapalonych na pokladzie .do tej pory wszystko chyba gra gasze motor, ale jak podlacze 230v to ladowanie rosnie na baterii pokladowej i samochodowej do 15,5v i rozlacza energoblok wszystko na pokladzie gasnie ale prad w lodowce i kontaktach jest co wy na to? |
|
|
|
 |
pawel-m
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-03-04, 21:30
|
|
|
aha klemy sa nowe bezpieczniki cale |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2015-03-04, 22:00
|
|
|
Teraz wiadomo że problem leży po stronie energobloku. Szukałem jakiejś jego serwisówki. Niestety nie udało mi się nic znaleźć. Bez tego, ja nie jestem w stanie pomóc na odległość |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2015-03-05, 08:55
|
|
|
Faktycznie - szleje logika w energobloku. Bez dokumentacji ani rusz. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
pawel-m
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-03-05, 09:32
|
|
|
dziek.i przegladajac nasze forum znalazlem post maszakowa z chyba zeszlego roku ze sciagnal taki schemat z niemieckiego forum ktos tez mial problem z tym samym energoblokiem, szukalem nie znalazlem chyba trzeba sie do kolegi uklonic |
|
|
|
 |
Gregorio
zaawansowany Don Gregorio

Twój sprzęt: na jakiś czas bezdomny :(
|
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2015-03-05, 12:41
|
|
|
POtwierdzam - Zdobyłem i mam dokumentację do CBC-U7 - podaj adres mailowy na priv to spakuję i wyślę.
Pytanie tylko czy jesteś w stanie to naprawić ? albo masz kogoś kumatego do naprawy ? Ktoś musi odczytać schemat by wiedzieć gdzie szukać problemu - jeśli nie widać że kondensatory wylały to dalej nie dłub nie znając tematu... uprzedzam |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
pawel-m
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-03-05, 18:27
|
|
|
dzieki maszakow napisalem wiadomosc na pw ale ona nie moze odemnie wyjsc niemam pojecia dlaczego |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2015-03-05, 18:31
|
|
|
może - i doszła. PW musi chwilę poleżeć w skrzynce nadawczej by nabrać mocy urzędowej |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|