Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana wskaźników baterii i płynnych mediów.
Autor Wiadomość
Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 351/132
Wysłany: 2015-02-14, 20:04   Wymiana wskaźników baterii i płynnych mediów.

W moim starym autku postanowiłem wprowadzić trochę zmian w panelu „energobloku” a właściwie chodzi o wskaźniki.
Jak kiedyś pisałem kamperek był nadpalony, spłonęły wskaźniki i wszystkie pstryczki elektryczne. Wskaźniki napełnienia zbiorników i akumulatorów dorobiłem na diodach LED, działa doskonale ale jest trochę za kolorowo i przyszedł czas na zmiany. ;)

Więc chyba z zimowych nudów zaplanowałem sobie wyświetlacz LCD tak by wykorzystać istniejące w zbiornikach czujniki elektrodowe, dokładność dla mnie wystarczająca i nie trzeba mierzyć ciśnień cieczy.
Przy okazji mierzy napięcie akumulatorów, temperatury w różnych interesujących mnie miejscach i % prędkości wentylatora ogrzewania. Wyniki pomiarów wyświetlane są sekwencyjnie (w kółko) co trzy sekundy.
Pozostało mi wyciąć nowy szyld z otworem na wyświetlacz i go wmontować oraz poprowadzić kabelek czujników temperatur. Tylko niech zrobi się trochę cieplej i widniej.
Wyświetlane sekwencje widać na zdjęciach

wskaznik1.jpg
Plik ściągnięto 59 raz(y) 229,97 KB

wskaznik2.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 224,74 KB

wskaznik3.jpg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 230,33 KB

wskaznik4.jpg
Plik ściągnięto 43 raz(y) 249,67 KB

wskaznik5.jpg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 248,24 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2015-02-14, 20:27   

Noo , zaskakuje kolega :spoko :!:

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

fan 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fleurette Discover 73 LM
Nazwa załogi: ola i benek
Piwa: 9/48
Wysłany: 2015-02-14, 20:50   

w którym miejscu masz zamontowany czujnik temp. zewnętrznej ?

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2015-02-14, 21:01   

fan napisał/a:
w którym miejscu masz zamontowany czujnik temp. zewnętrznej ?

Jeszcze nie skończyłem kabelkologii czujników temperatury ale mam wybrane miejsce, na środku pod samochodem w przewiewnym miejscu. Nic lepszego mi nie przyszło do głowy.

Wiem, że powinien być w białej, ażurowej budce meteorologicznej 2 metry nad ziemią, ale bez przesady. :haha:

Wyświetl szczegóły
Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 358/496
Wysłany: 2015-02-14, 21:42   

Piękna rzeźba :bigok
:pifko

Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2015-02-15, 07:06   

Fajne....
A propos czujnika zew. Szukałem długo miejsca by taki zamontować.
Wiem ,że to zabawa itd. Ale podczas jazdy ciepłe powietrze z silnika przekłamuje . I długo po zatrzymaniu suta..
To tak z zazdrości ,by sie przyczepić

Mnie by interesowało ,czy są ograniczenia odległości czujników od wyświetlacza, zasilanie 12v?,
I czy można by było dać przekaźnik gdy parametr Np.temp spadnie .

Tak sie zastanawiam nad rozmieszczeniem w/w czujników wzdłuż instalacji wodnej, by jak najdłużej wytrzymać w fazie gotowości. Może jakiś system antyfroze??. Włączenie ogrzewani z nafmuchem ,kabel grzewczy jak 230v?? Kwestia fantazji.

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2015-02-15, 10:21   

Bronek napisał/a:
Tak sie zastanawiam nad rozmieszczeniem w/w czujników wzdłuż instalacji wodnej, by jak najdłużej wytrzymać w fazie gotowości. Może jakiś system antyfroze??. Włączenie ogrzewani z nafmuchem ,kabel grzewczy jak 230v?? Kwestia fantazji.

No No to masz taką fantazję by instalacja wodna informowała, że między jednym a drugim kolankiem jest jej zimno i chciała by tam dmuchnąć czymś ciepłym. ;)
Chyba dało by się zrobić, pomiar temperatur na takie odległości jest możliwy.
Ale to by było inne urządzenie.

Odnośnie przyczepki:
Pomiar w czasie jazdy jest mi niepotrzebny bo jest temometr w kabinie samochodu.

Na postoju nagrzne powietrze od silnika konwekcyjnie idzie w górę nagrzewając raczej maskę niż położony niżej i 2metry obok czujnik termometru.
Promieniowanie od silnika nie ma aż takiego wpływu zwłaszcza, że konwekcja powoduje ciągły napływ powietrza z otoczenia pod samochod poprzez silnik i otwory w masce i gorące idzie do góry.
;)
trzeba kamerę termowizyjną

Jak myślisz jakie jest najlepsze miejsce w kamperze na taki czujnik?
mogę go przecież przestawić.
:spoko

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2015-02-15, 10:42   

Ja mam, przy ramie za tylnym kołem. W moim Ducto nie ma czujnika, tym samym ta stacja pokazuje co na zewnątrz.
I najpierw miałem sondę przy aku. Za silnikiem. Lipa, grzało
Potem w ok zbiornika szarej na środku, lepiej ale też ciepło z silnika plus wydech.
Za tylnym kołem trytką do ramy bezprzewodowy nadajnik z Lidla OK
Konwekcja konwencją a podczerwień podczerwienią teoretycznie może, praktycznie u mnie kicha.
Grzało i tyle. :!:
A propos kontroli instalacji wodnej, to kilka czujników w newralgicznych miejscach. Np pod brodzikiem itp. Da obraz czy włączyć podgrzewanie /nadmuch tych okolic...
Fanaberie...

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-02-15, 10:48   

Fajny projekt. Bardzo interesuje mnie, jak będzie wyglądał docelowo zamocowany ekranik - daj proszę zdjęcie, jak Ci to wyjdzie.

Mam gdzieś zrobiony kod do wyświetlania takich pasków z większą rozdzielczością na arduino (przez redefiniowane znaki), jeśli Cię to interesuje, to odkopię.

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2015-02-15, 11:14   

Bronku, pomiar to nie problem.
Tylko jaką ustalić temperaturę krytyczną czy +1st, czy 0st C ?
No i co i jak miało by się dziać. Czy grzałka bez dozoru , czy dmuchawa, czy sms z przypomnieniem o trzeciej w nocy. czy alarm.

Koder z tym ekranikiem mam lekki problem. Chciałbym go umieścić w otworze za niebieską ciemnawą szybką tak by maskowała flaki wyświetlacza a znaki były widoczne.
I mam problem ze zdobyciem takiego tworzywa czy nawet niebieskiej transparentnej folii. Chodzi na naprawdę mały kawałeczek. :gwm

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-02-15, 11:49   

Wierzę Skwarku, moje arduino też leży w pudełku ze względu na problem z zamontowaniem tego wyświetlacza, żeby ręce i nogi miał. Najprawdopodobniej oleję go całkiem i wam monitoring po kabelku composite na radio; do aduino jest bardzo ciekawa biblioteka obsługująca TVOut. Ale jeśli uda Ci się jakoś rozsądnie ten ekranik zamocować, to jestem ciekawy metody i rezultatu.

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 471/100
Wysłany: 2015-02-15, 13:17   

Loguję się do tematu.
Na bibliotece do atmegi zrobiłem kilka projektów i bardzo fajnie to wychodzi. Są gdzieś nawet dostępne wersje zewnętrznie synchronizowane więc można zrobić OSD.
http://youtube.com/watch?v=A5H91k4mF_o

Co do montażu wyświetlacza czy całej płytki z procesorkiem i wyświetlaczem.... W ostatnim projekcie poszedłem zupełnie w inną stronę bo mechanika doprowadzał mnie już do furii dlatego poszedłem w kierunku troszkę innych obudów - montowanych na szynie DIN. Rozwiązało mi to baaaaardzo wiele różnych problemów. Do tego dowolna skrzynka bezpiecznikowa o urodzie zgodnej z wolą końcowego odbiorcy i pięknie że ..... Ach... Żeby jeszcze więcej wyjść mieć wolnych - sterowanie wyświetlaczem po I2C zamiast 4-ro bitowego.... Wyświetlacz razem ze sterownikiem ma swoje mocowanie a wymiar pasuje idealnie. Piętro niżej płytka z procesorkiem, połączenie na goldpiny lub zwyczajne.

http://youtu.be/UH7Y6mVqPd8

Milka - może ją spotkacie?

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2015-02-15, 14:01   

Skwarek napisał/a:

Może nie kombinować tylko zamontować tam gdzie fabryki montują w samochodach seryjnych np na dole wlotu powietrza przed chłodnicą samochodu albo jak np Peugeoty niektóre maja, w prawym lusterku wstecznym. :spoko

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2015-02-15, 14:20   

janusz napisał/a:
Skwarek napisał/a:

Może nie kombinować tylko zamontować tam gdzie fabryki montują w samochodach seryjnych np na dole wlotu powietrza przed chłodnicą samochodu albo jak np Peugeoty niektóre maja, w prawym lusterku wstecznym. :spoko

Dwa tematy się zrobiły
A w tym chodzi o czujnik by był tam gdzie jest cień na postoju. Pod maską po zakończonej jeździe? Oj ciepło.
W moim , niby takim niemieckim pożądnym samochdzie też babol. Czujnik w lewym reflektorze. W b słoneczny dzień przy zapalonych światłach, czego nie przewidzieli temp rośnie o kilka stopni pow. właściwej.

A propos grzania w razie mrozów, chodzi mi o podpięty kamper do 230v, i okres przejściowy. Gdy np. wczesna wiosna ptaszki śpiewają , ale przymrozek może ssię pojawić. Czyli taki np. Marzec.
Taki kabel grzewczy, na przekaźniku? Plus nadmuch by cyrkulacja była. I jakaś kontrolka, że takie załączenie miało miejsce.

W trzecim aspekcie, za wysokie dla mnie progi.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2015-02-15, 14:33   

Bronek napisał/a:
Pod maską po zakończonej jeździe? Oj ciepło.

Pod maską to pewnie, że ciepło i nawet koty to wykorzystują i wygrzewają się na silnikach. Ale na jakimś elemencie oddzielającym silnik od zewnętrza poniżej silnika jest OK. U mnie w Transicie jest w prawym przednim nadkolu praktycznie pod zderzakiem. Jeśli nawet silnik jest rozgrzany to powietrze unosi się do góry a czujnik owiewany jest napływającym z zewnątrz powietrzem.

Odpowiedz do tematu