Wymiana wskaźników baterii i płynnych mediów. |
Autor |
Wiadomość |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 351/132 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2015-02-14, 20:04 Wymiana wskaźników baterii i płynnych mediów.
|
|
|
W moim starym autku postanowiłem wprowadzić trochę zmian w panelu „energobloku” a właściwie chodzi o wskaźniki.
Jak kiedyś pisałem kamperek był nadpalony, spłonęły wskaźniki i wszystkie pstryczki elektryczne. Wskaźniki napełnienia zbiorników i akumulatorów dorobiłem na diodach LED, działa doskonale ale jest trochę za kolorowo i przyszedł czas na zmiany.
Więc chyba z zimowych nudów zaplanowałem sobie wyświetlacz LCD tak by wykorzystać istniejące w zbiornikach czujniki elektrodowe, dokładność dla mnie wystarczająca i nie trzeba mierzyć ciśnień cieczy.
Przy okazji mierzy napięcie akumulatorów, temperatury w różnych interesujących mnie miejscach i % prędkości wentylatora ogrzewania. Wyniki pomiarów wyświetlane są sekwencyjnie (w kółko) co trzy sekundy.
Pozostało mi wyciąć nowy szyld z otworem na wyświetlacz i go wmontować oraz poprowadzić kabelek czujników temperatur. Tylko niech zrobi się trochę cieplej i widniej.
Wyświetlane sekwencje widać na zdjęciach
wskaznik1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 59 raz(y) 229,97 KB |
wskaznik2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 34 raz(y) 224,74 KB |
wskaznik3.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 46 raz(y) 230,33 KB |
wskaznik4.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 43 raz(y) 249,67 KB |
wskaznik5.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 46 raz(y) 248,24 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2015-02-14, 20:27
|
|
|
Noo , zaskakuje kolega |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
fan
zaawansowany
Twój sprzęt: Fleurette Discover 73 LM
Nazwa załogi: ola i benek
|
Wysłany: 2015-02-14, 20:50
|
|
|
w którym miejscu masz zamontowany czujnik temp. zewnętrznej ? |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2015-02-14, 21:01
|
|
|
fan napisał/a: | w którym miejscu masz zamontowany czujnik temp. zewnętrznej ? |
Jeszcze nie skończyłem kabelkologii czujników temperatury ale mam wybrane miejsce, na środku pod samochodem w przewiewnym miejscu. Nic lepszego mi nie przyszło do głowy.
Wiem, że powinien być w białej, ażurowej budce meteorologicznej 2 metry nad ziemią, ale bez przesady. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2015-02-14, 21:42
|
|
|
Piękna rzeźba
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-02-15, 07:06
|
|
|
Fajne....
A propos czujnika zew. Szukałem długo miejsca by taki zamontować.
Wiem ,że to zabawa itd. Ale podczas jazdy ciepłe powietrze z silnika przekłamuje . I długo po zatrzymaniu suta..
To tak z zazdrości ,by sie przyczepić
Mnie by interesowało ,czy są ograniczenia odległości czujników od wyświetlacza, zasilanie 12v?,
I czy można by było dać przekaźnik gdy parametr Np.temp spadnie .
Tak sie zastanawiam nad rozmieszczeniem w/w czujników wzdłuż instalacji wodnej, by jak najdłużej wytrzymać w fazie gotowości. Może jakiś system antyfroze??. Włączenie ogrzewani z nafmuchem ,kabel grzewczy jak 230v?? Kwestia fantazji. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2015-02-15, 10:21
|
|
|
Bronek napisał/a: | Tak sie zastanawiam nad rozmieszczeniem w/w czujników wzdłuż instalacji wodnej, by jak najdłużej wytrzymać w fazie gotowości. Może jakiś system antyfroze??. Włączenie ogrzewani z nafmuchem ,kabel grzewczy jak 230v?? Kwestia fantazji. |
No No to masz taką fantazję by instalacja wodna informowała, że między jednym a drugim kolankiem jest jej zimno i chciała by tam dmuchnąć czymś ciepłym.
Chyba dało by się zrobić, pomiar temperatur na takie odległości jest możliwy.
Ale to by było inne urządzenie.
Odnośnie przyczepki:
Pomiar w czasie jazdy jest mi niepotrzebny bo jest temometr w kabinie samochodu.
Na postoju nagrzne powietrze od silnika konwekcyjnie idzie w górę nagrzewając raczej maskę niż położony niżej i 2metry obok czujnik termometru.
Promieniowanie od silnika nie ma aż takiego wpływu zwłaszcza, że konwekcja powoduje ciągły napływ powietrza z otoczenia pod samochod poprzez silnik i otwory w masce i gorące idzie do góry.
trzeba kamerę termowizyjną
Jak myślisz jakie jest najlepsze miejsce w kamperze na taki czujnik?
mogę go przecież przestawić.
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-02-15, 10:42
|
|
|
Ja mam, przy ramie za tylnym kołem. W moim Ducto nie ma czujnika, tym samym ta stacja pokazuje co na zewnątrz.
I najpierw miałem sondę przy aku. Za silnikiem. Lipa, grzało
Potem w ok zbiornika szarej na środku, lepiej ale też ciepło z silnika plus wydech.
Za tylnym kołem trytką do ramy bezprzewodowy nadajnik z Lidla OK
Konwekcja konwencją a podczerwień podczerwienią teoretycznie może, praktycznie u mnie kicha.
Grzało i tyle.
A propos kontroli instalacji wodnej, to kilka czujników w newralgicznych miejscach. Np pod brodzikiem itp. Da obraz czy włączyć podgrzewanie /nadmuch tych okolic...
Fanaberie... |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-02-15, 10:48
|
|
|
Fajny projekt. Bardzo interesuje mnie, jak będzie wyglądał docelowo zamocowany ekranik - daj proszę zdjęcie, jak Ci to wyjdzie.
Mam gdzieś zrobiony kod do wyświetlania takich pasków z większą rozdzielczością na arduino (przez redefiniowane znaki), jeśli Cię to interesuje, to odkopię. |
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2015-02-15, 11:14
|
|
|
Bronku, pomiar to nie problem.
Tylko jaką ustalić temperaturę krytyczną czy +1st, czy 0st C ?
No i co i jak miało by się dziać. Czy grzałka bez dozoru , czy dmuchawa, czy sms z przypomnieniem o trzeciej w nocy. czy alarm.
Koder z tym ekranikiem mam lekki problem. Chciałbym go umieścić w otworze za niebieską ciemnawą szybką tak by maskowała flaki wyświetlacza a znaki były widoczne.
I mam problem ze zdobyciem takiego tworzywa czy nawet niebieskiej transparentnej folii. Chodzi na naprawdę mały kawałeczek. |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-02-15, 11:49
|
|
|
Wierzę Skwarku, moje arduino też leży w pudełku ze względu na problem z zamontowaniem tego wyświetlacza, żeby ręce i nogi miał. Najprawdopodobniej oleję go całkiem i wam monitoring po kabelku composite na radio; do aduino jest bardzo ciekawa biblioteka obsługująca TVOut. Ale jeśli uda Ci się jakoś rozsądnie ten ekranik zamocować, to jestem ciekawy metody i rezultatu. |
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 471/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2015-02-15, 13:17
|
|
|
Loguję się do tematu.
Na bibliotece do atmegi zrobiłem kilka projektów i bardzo fajnie to wychodzi. Są gdzieś nawet dostępne wersje zewnętrznie synchronizowane więc można zrobić OSD.
http://youtube.com/watch?v=A5H91k4mF_o
Co do montażu wyświetlacza czy całej płytki z procesorkiem i wyświetlaczem.... W ostatnim projekcie poszedłem zupełnie w inną stronę bo mechanika doprowadzał mnie już do furii dlatego poszedłem w kierunku troszkę innych obudów - montowanych na szynie DIN. Rozwiązało mi to baaaaardzo wiele różnych problemów. Do tego dowolna skrzynka bezpiecznikowa o urodzie zgodnej z wolą końcowego odbiorcy i pięknie że ..... Ach... Żeby jeszcze więcej wyjść mieć wolnych - sterowanie wyświetlaczem po I2C zamiast 4-ro bitowego.... Wyświetlacz razem ze sterownikiem ma swoje mocowanie a wymiar pasuje idealnie. Piętro niżej płytka z procesorkiem, połączenie na goldpiny lub zwyczajne.
http://youtu.be/UH7Y6mVqPd8 |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2015-02-15, 14:01
|
|
|
Skwarek napisał/a: | Jak myślisz jakie jest najlepsze miejsce w kamperze na taki czujnik?
mogę go przecież przestawić. |
Może nie kombinować tylko zamontować tam gdzie fabryki montują w samochodach seryjnych np na dole wlotu powietrza przed chłodnicą samochodu albo jak np Peugeoty niektóre maja, w prawym lusterku wstecznym. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-02-15, 14:20
|
|
|
janusz napisał/a: | Skwarek napisał/a: | Jak myślisz jakie jest najlepsze miejsce w kamperze na taki czujnik?
mogę go przecież przestawić. |
Może nie kombinować tylko zamontować tam gdzie fabryki montują w samochodach seryjnych np na dole wlotu powietrza przed chłodnicą samochodu albo jak np Peugeoty niektóre maja, w prawym lusterku wstecznym. |
Dwa tematy się zrobiły
A w tym chodzi o czujnik by był tam gdzie jest cień na postoju. Pod maską po zakończonej jeździe? Oj ciepło.
W moim , niby takim niemieckim pożądnym samochdzie też babol. Czujnik w lewym reflektorze. W b słoneczny dzień przy zapalonych światłach, czego nie przewidzieli temp rośnie o kilka stopni pow. właściwej.
A propos grzania w razie mrozów, chodzi mi o podpięty kamper do 230v, i okres przejściowy. Gdy np. wczesna wiosna ptaszki śpiewają , ale przymrozek może ssię pojawić. Czyli taki np. Marzec.
Taki kabel grzewczy, na przekaźniku? Plus nadmuch by cyrkulacja była. I jakaś kontrolka, że takie załączenie miało miejsce.
W trzecim aspekcie, za wysokie dla mnie progi. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2015-02-15, 14:33
|
|
|
Bronek napisał/a: | Pod maską po zakończonej jeździe? Oj ciepło. |
Pod maską to pewnie, że ciepło i nawet koty to wykorzystują i wygrzewają się na silnikach. Ale na jakimś elemencie oddzielającym silnik od zewnętrza poniżej silnika jest OK. U mnie w Transicie jest w prawym przednim nadkolu praktycznie pod zderzakiem. Jeśli nawet silnik jest rozgrzany to powietrze unosi się do góry a czujnik owiewany jest napływającym z zewnątrz powietrzem. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
|