Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
truma s3002 K - problem z regulacją
Autor Wiadomość
michal_olk 
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Piwa: 9/1
Wysłany: 2015-12-19, 01:20   truma s3002 K - problem z regulacją

Od jakiegoś czasu walczę z moim piecem ogrzewania truma s3002K.
Pierwszy problem to przegrzewanie - już wiem jak tego uniknąć. Mój piec ma nadmuch trumavent w dwóch kierunkach - jeden krótki (około 1 metr) prosto do sąsiadującej łazienki, drugi koniec długi (około 4 metrów) na zabudowę. W łazience było za gorąco więc zamykałem tam wylot co przy ustawieniach pieca powyżej 3 kończyło się przegrzaniem i wyłączeniem pieca (czerwona dioda).
Problem w tym że po przegrzaniu i odczekaniu nawet pół godziny (piec wystygł) był problem z załapaniem termopary - trzeba było trzymać wciśnięty regulator przez np minutę aż w końcu odpalał - co może być tego przyczyną?

druga sprawa to regulacja temperatury.
Wczoraj robiłem testy i przy temperaturze na zewnątrz 7 stopni, ustawieniu pieca na 4, miałem w camperze na stole 27 stopni:) - według instrukcji którą mam powinno być "jak w domu" :)
Wygląda na to, że kapilara pracuje ale temperatury są za wysokie.

Dzisiaj wyciągałem piec 2 razy i mam chwilowo dość ale mam takie podejrzenie że winny jest sposób montażu na cokole - pod całym piecem jest wolna przestrzeń a pod palnikiem dziura w podłodze - może kapilara dostaje powietrze spod auta?

ps. dwa razy wyciągałem bo zachciało mi się grzebać w tym pokrętle z mikrostykiem. Najpierw mi się mikrostyk "rozfrunął" za piec a za drugim razem "zaciął" :)

Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu