|
|
Problem z otrzymaniem wtórnika dowodu rejestracyjnego |
Autor |
Wiadomość |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/93 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2017-03-16, 13:02 Problem z otrzymaniem wtórnika dowodu rejestracyjnego
|
|
|
Mam przyczepę lekką SAM zarejestrowaną w 1984 r. Tablice czarne. Chcę wymienić stary sfatygowany dowód rejestracyjny i tablice na białe. Okazuje się, że nie mogę tego zrobić, bo przyczepka nie ma żadnego nr identyfikacyjnego. Trzeba zrobić b. drogie badanie. Koszt wyższy wielokrotnie od przyczepki. Sęk w tym, że ja chcąc zarejestrować przyczepkę, musiałem w 84r. takie badanie wykonać i przedstawić je w Wydziale Komunikacji. Szukali tego tydzień i oświadczyli mi uprzejmie, że tak długo-33 lata, to oni nie archiwizują dokumentów. Czyli dokumenty zarejestrowanej przyczepki zostały zniszczone.
Czy mieli prawo tak uczynić w stosunku do zarejestrowanego pojazdu? |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2017-03-16, 13:17
|
|
|
Tak mieli bo w międzyczasie była zmiana tablic rejestracyjnych właśnie na białe był okres kiedy trzeba było zmienić. Obecnie jest taki szpan aby jeździć na "czarnych" tablicach bez przerejestrowania niestety znam parę osób co już żałują że tak jeździli. |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2017-03-16, 13:18
|
|
|
moskit napisał/a: | Tak mieli bo w międzyczasie była zmiana tablic rejestracyjnych właśnie na białe był okres kiedy trzeba było zmienić. Obecnie jest taki szpan aby jeździć na "czarnych" tablicach bez przerejestrowania niestety znam parę osób co już żałują że tak jeździli. |
Nieprawda Nie ma takiego okresu. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2017-03-16, 13:24
|
|
|
moskit napisał/a: | Tak mieli bo w międzyczasie była zmiana tablic rejestracyjnych właśnie na białe był okres kiedy trzeba było zmienić. |
Obecny wzór tablic rejestracyjnych jest stosowany do tablic wydawanych od 1 maja 2000 r. – zmiana wynikała z potrzeby dostosowania tablic (i numerów) do nowego podziału administracyjnego kraju. Nowe tablice są również lepiej widoczne w nocy (pokryte są substancją odbijającą światło).
Wprowadzając nowy wzór, Minister Infrastruktury nie określił jednak żadnej sankcji za poruszanie się ze starymi tablicami, co więcej nie ustanowiono nawet prawnego obowiązku wymiany.
Janusszr napisał/a: | że tak długo-33 lata, to oni nie archiwizują dokumentów | Nie znam podstawy prawnej by pojazd , przyczepa nie mogła być starsza niż te ich 33 lat. Ich zasranym obowiązkiem jest rozwiązać swój problem z bałaganem w kartotekach, |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2017-03-16, 13:28
|
|
|
Złożyłem wnioski, czekam na pisemne uzasadnienie odmowy. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-03-16, 13:30
|
|
|
Nigdy nie było musu zmienić..
Najpierw zmieniano dla szpanu, zanim jeszcze weszliśmy do Unii.
Były białe jak na zachodzie.
Potem, niektórym się gwiazdki unijne podobały.
A już szczyetm szcztowania jest np KASIA... JANEK.. MISTRZ, czyli snob w Toyocie itd...
Z dwa lata temu sprzedałem Renaulta na czarnych. |
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2017-03-16, 13:38
|
|
|
Ale w wątku nie o to chodzi. Problem:
Czy Wydział Komunikacji miał prawo zniszczyć dokumenty związane z ewidencją zarejestrowanego pojazdu.
Do końca 1983 r. wcale nie było obowiązku rejestracji przyczepek lekkich SAM. Jak wprowadzili ten obowiązek w 84 r., to kazali mi przynieść kwit od rzeczoznawcy, że ten mój SAM nadaje się do jazdy po drogach publicznych. Dostałem tablice, DR i sobie przez 33 lata spokojnie śmigałem. Żeby DR nie był mocno sfatygowany, to dalej bym jeździł na czarnych. |
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2017-03-16, 14:02
|
|
|
Jak masz tablicę, to odrestauruj ją.
Czyli jest na temat a propos czarnych.
Czy dowód ten sfatygowany, nadgryziony zębem Ci zabrali?
Niech Ci dadzą na piśmie, że nie mają bo..... Itd.
I miłej jazdy
Woził bym to razem DR i mandatów ewentualnych nie przyjmował. O ile takie by były.
Ty jesteś w porządku i tego bym się trzymał. |
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2017-03-16, 14:18
|
|
|
Dzięki Ci Darku za dobre słowo
Tablica jest w stanie dobrym.
Dowód jest mało czytelny. Swego czasu przyczepka "robiła" zaopatrzenie w mojej firmie.
Różnie to wyglądało, jeżeli chodzi o poszanowanie DR przez pracowników. Przynajmniej raz DR musiał mieć kontakt z wodą Pieczątki niezbyt wyraziste.
I tak jak napisałem w pierwszym poście. Przyczepka nie ma żadnego nr numeru identyfikacyjnego. W dowodzie też jest w tej rubryce kreska.
Gdyby znalazła się opinia rzeczoznawcy z PZMotu, którą dostarczyłem do Wydziału Komunikacji, to mogli by nadać numer identyfikacyjny i nie byłoby sprawy. Ale oni dokumentację chyba zniszczyli, bo tydzień szukali i zero efektów. |
|
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2017-03-16, 14:54
|
|
|
Ubezpieczyciel wykorzystał brak przerejestrowania w ustawowym terminie 30 dni choć miał ważne badania |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2017-03-16, 17:08
|
|
|
moskit napisał/a: | Ubezpieczyciel wykorzystał brak przerejestrowania w ustawowym terminie 30 dni choć miał ważne badania |
Przepraszam,
mógłbyś powiedzieć o co chodzi? |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2017-03-16, 21:51
|
|
|
Znalazłem odpowiedź na swoje pytanie. Może ktoś również skorzysta.
Po wyrejestrowaniu pojazdu, czyli wycofaniu z rejestru, dokumenty składa się do archiwum w którym są przechowywane 5 lat. Po tych 5 latach można je zniszczyć.
W moim przypadku nie mieli takiego prawa. Za taki numer grozi odpowiedzialność karna.
Art.276 kk. : kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do lat dwóch.
Trochę mi ulżyło
Władowałem sporo kasy i pracy w przystosowanie mojego SAMa do wożenia okrętu, a tu takie numery. |
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2017-03-16, 22:06
|
|
|
Na chłopski rozum, też mi się wydawało, że mogą Ci skoczyć, aczkolwiek u nas czasem jest "po uważaniu" urzędnika. |
|
|
|
 |
yuras
weteran
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Piwa: 46/51 Skąd: 16 km od Pekinu
|
Wysłany: 2017-03-16, 23:35
|
|
|
Masz DR,Ubezpieczenie, tablice i przyczepę to o co Ci chodzi? |
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2017-03-16, 23:44
|
|
|
yuras napisał/a: | Masz DR,Ubezpieczenie, tablice i przyczepę to o co Ci chodzi? |
Janusszr napisał/a: | Chcę wymienić stary sfatygowany dowód rejestracyjny i tablice na białe.
Dowód jest mało czytelny. Swego czasu przyczepka "robiła" zaopatrzenie w mojej firmie.
Różnie to wyglądało, jeżeli chodzi o poszanowanie DR przez pracowników. Przynajmniej raz DR musiał mieć kontakt z wodą Pieczątki niezbyt wyraziste. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|