|
|
Solar dla bogatych lub z jajami |
Autor |
Wiadomość |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-05-02, 09:19 Solar dla bogatych lub z jajami
|
|
|
To kiedyś wizjonersko obwieszczał Zbig Rawicki iż czeka i nie będzie montował aż sie pojawi.
Tylko czekać na markizy z solarem, cena?
Czy to ważne
ebay zwijane ogniwo
 |
|
|
|
 |
janek50
stary wyga
Twój sprzęt: na razie w planach
|
Wysłany: 2015-05-02, 09:34
|
|
|
Bronek , ja poczekam aż zniknie jedno zero po tej jedynce, bo jakby znikły dwa to już by była pełnia szczęścia, albo zrobią mocniejsze. |
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 533/44 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2015-05-02, 09:43
|
|
|
Bronku to już jest przeżytek , za niedługo nie tylko markizy , ale całe kamperki będą pokryte solarkami zawarte w lakierze lub folii oklejającej nadwozie.
Podobnie będziemy domy malować zamiast zwykłą farbą to farbą która spełniać będzie rolę solarów i to powierzchniowo bardziej wydajną niż najlepsze aktualnie używane panele sztywne czy elastyczne.
Wszystko za sprawą młodej polskiej naukowiec Olgi Malinkiewicz i jej wynalazku czyli Perowskitów |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-05-02, 10:03
|
|
|
Joko nie tak szybko. Muszą wyprzedać najpierw starą technologię z magazynów i dobrze na niej zarobić. To jak z żarówkami. Mogli od razu z wolframowych przeskoczyć na ledowe albo laserowe. Dopracować takie, a nie świetlówki z rtęcią wciskać. Albo z monitorami. LCD, Led, 3d, znowu bez 3D, ale 4k, 5k, wygięte w tą, wygięte w tamtą. Nie dało się od razu holograficznego jak w Star Wars? No ja poczekam na taki.
I te panele w spray'u.
Mam nadzieję, że to już niedługo. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
chemik
weteran

Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Lis 2014 Piwa: 116/19 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: 2015-05-02, 13:05
|
|
|
biorąc pod uwagę, iż panel elastyczny 0k. 100W kosztuje ok. 700 zł, to cena za 1kW( 1000 W) nie jest bardzo wygórowana ... |
_________________ Chemik |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-05-02, 14:28
|
|
|
joko napisał/a: | Bronku to już jest przeżytek , za niedługo nie tylko markizy , ale całe kamperki będą pokryte solarkami zawarte w lakierze lub folii oklejającej nadwozie.
Podobnie będziemy domy malować zamiast zwykłą farbą to farbą która spełniać będzie rolę solarów i to powierzchniowo bardziej wydajną niż najlepsze aktualnie używane panele sztywne czy elastyczne.
Wszystko za sprawą młodej polskiej naukowiec Olgi Malinkiewicz i jej wynalazku czyli Perowskitów |
Wiem oglądałem nawet program z nią. Przykre, że chyba jednak opuści kraj Flagi Defilad i Cmentarzy
G... jej tu wyjdzie, już znaleźli się zazdrośnicy, nawet ze świata sukcesu. (grafen) itp.
Dlatego te elastyki stanieją i na markizę jak znalazł.
Przylazłem z kampera piszę te posty a ta Pitera gada i gada w TV, dlatego nie wierzę by to u nas wdrożono.
Gdzie jest pilot! Czy leci z nami? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|