Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Karty płatnicze
Autor Wiadomość
Bies13 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5 TD
Otrzymał 32 piw(a)
Wysłany: 2009-05-09, 01:14   Karty płatnicze

Witam!!
Tym razem mam pytanie dotyczące możliwości płacenia kartami bankowymi/ kredytowymi w Skandynawii. Kilkakrotnie zdarzyło się, że " moją" kartą VISA nie mogłem płacić w Niemczech na samoobsługowej stacji benzynowej. Jaką kartę powinienem zabrać ze sobą do Skandynawii, aby uniknąć podobnych problemów? Niektórzy podają Master Card, inni właśnie VISA electronic...
Aby uniknąć nieporozumień: wspomniane kłopoty w D nie były spowodowane brakiem środków płatniczych na koncie :roll:
Pozdrawiam wszystkich kamperowców.
Konrad
Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2009-05-09, 08:45   

nie ma reguły, tak już jest że czasem nie trybią
Weż ichnią walutę, ale próbuj płacić kartami gdzie się da,
masz wtedy rezerwę federalną :lol:
ew. nadwyżki co zwieziesz z powrotem z małą stratą (albo zyskiem)
wymienisz po powrocie.
W Finlandii trafiłem na automat który wypluwał moje euro,
bylem w kropce ale trafił się gość, wyciagnął swoją kartę i wlal nam za 50E

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2009-05-09, 12:20   

W niemczech na stacjach SB nie chodza karty Visa tylko tak zwane EC Master Card .Uwaga w niemczech nie przyjmuja banknotow wiekszych niz 50 €. :gwm Tankowac na terenie D tylko w stacjach firmowych ( Aral, Shell, Esso ) tam jest gwarancja dobrego paliwa. Tanie stacje maja tanio ale b. zla jakosc :idea

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 13/9
Wysłany: 2009-05-09, 12:29   

Niemcy to w ogóle dziwny kraj jezeli chodzi o karty płatnicze. Mi nie chcieli przyjąć MAESTRO . Nie mam pojęcia dlaczego bo we Włoszech bez problemów wszędzie mogłem płacić i z bankomatu wybierać.
Zawsze warto mieć na wyjątkowe sytuacje jakąś kartę kredytową rezerwową te honoruję chyba wszędzie.

raczey 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Boxer L4H2 2020r.
Wysłany: 2009-05-09, 21:46   

To ja może dorzucę swoje. Coraz częściej spotykam u zachodnich sąsiadów automaty (np. automatycznne stacje benzynowe, które przyjmują tylko karty z chipem i nie czytają paska elektronicznego (zbyt łatwo podrobić). Sam chyba wystąpię przed podróżą do mojego banku o wydanie takiej. Ciekawe czy mają :)

Pozdrawiam
Tomek :spoko

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2009-05-09, 22:59   

W Norwegii, Niemczech, Holandii, Anglii, Irlandii, Włoszech, Słowacji nigdy nie mieliśmy kłopotów z kartami kredytowymi

Nasze kamperki

raczey 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Boxer L4H2 2020r.
Wysłany: 2009-05-09, 23:07   

Kiedyś na OPARACH w baku dojechałem cały spocony ze strachu, w środku nocy do do stacji samoobsługowej. Było to jakieś małe miasteczko na południu Francji. Do dziś nie zapomnę mojego przerażenia, jak automat nie chciał przyjąć mojej karty Visa Electron, a gotówki nie przyjmował z zasady.
Pomogli mi młodzi chłopacy - zapłacili swoją kartą a ja im dałem gotówkę do ręki. Szczerze mówiąc, nie mam pewności, czy przyczyną było to, że miałem Visę, czy to że nie miałem w niej chipa. Oni mieli kartę chipową, ale nie spotkałem się z tym, żeby taki automat nie przyjmował kart Visa tylko inne np. Master.

Inny przykład - kasjerki w sklepach czasem nie wiedzą jak przeciągnąć kartę z paskiem przez czytnik :) To o czymś świadczy... tam się takich już dawno nie używa.

Mbank od ponad roku wydaje karty chipowe, inne banki na pewno też.

Pozdrawiam,
Tomek

cudaniewidy
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: t5 multivan
Nazwa załogi: trombki
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2009-05-10, 12:01   

z kartami płatniczymi (visa elektron) jest bardzo dziwnie, niemiałem problemu z płatnosciami na stacjach statoil oraz shell, natomiast był problem na stacjach texaco, jak również na stacjach samoobsługowych, również w kilku sklepach spotkałem sie z dziwnym zwyczajem podania pinu ustnie a nie przez tradycyjne wbicie przez terminal (oczywiście nie skorzystałem), z tym że mówię to z perspektywy ostatniej wyprawy w 2006, a norway jest tak dynamicznie rozwijajacym sie krajem że pewnie w tej chwili takei rzeczy peniwe sięnie zdarzają....

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2009-06-24, 22:04   Re: Karty płatnicze

Bies13 napisał/a:
Witam!!
Tym razem mam pytanie dotyczące możliwości płacenia kartami bankowymi/ kredytowymi w Skandynawii. Kilkakrotnie zdarzyło się, że " moją" kartą VISA nie mogłem płacić w Niemczech na samoobsługowej stacji benzynowej. Jaką kartę powinienem zabrać ze sobą do Skandynawii, aby uniknąć podobnych problemów? Niektórzy podają Master Card, inni właśnie VISA electronic...
Aby uniknąć nieporozumień: wspomniane kłopoty w D nie były spowodowane brakiem środków płatniczych na koncie :roll:
Pozdrawiam wszystkich kamperowców.
Konrad
Bies zobacz co masz w niku to jest 13-powinna ci przynies szczescie hhihihi.W Wiedniu malo jest takich stacji , a karty tylko sa z hipem no i telko max 100 ojro-500 to musisz sie zapytac czy przyjma ,ale ja leje (do baku hihihi)i ide placic 500setka do jaj.mam to ichne pytanie gdzies bo to jest ( 500e) austryjacki srodek platniczy.teraz lece do skandynawi i zobaczymy co tam nam wymysla (4 lipca )

kataryniarz 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Megane III Grandtour
Piwa: 5/3
Wysłany: 2015-07-01, 10:54   

W Norwegii nie zawsze akceptują karty Maestro np. nie działają w automatach parkingowych.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2015-07-01, 11:58   

Karty Maestro to karty płatnicze podpięte do konta i niestety zeskanowanie lub kradzież kasy z tej karty to kradzież naszej kasy

To karty ostatecznieb debetowe o ile mamy taką opcję na swoim koncie
Nie kredytowe.!

Nie używam tej karty i nie polecam do w/w tranzakcji.
Dla mnie to karta wyłącznie bankomatowa.

A po za tym nieobsługiwana w wielu miejscach

Odpowiedz do tematu