|
|
pedał gazu Ducato 2006> |
Autor |
Wiadomość |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2015-02-01, 16:47 pedał gazu Ducato 2006>
|
|
|
Szukałem tematu ale nie znalazłem, więc gdyby był proszę o przeniesienie.
Kupiłem blaszaka Ducato 2008r do przerobienia na kampera i przyprowadzając go do domu 200 km oraz ostatnio w trasie 400 km poczułem niewygodną pozycję prawej stopy na pedale gazu, ergonomia po prostu mi absolutnie nie odpowiada czułem wręcz zmęczenie i zdrętwienie. Próbowałem przez chwilę podnieść piętę opartą o podłogę opierając ją o pakiet trójkąta ostrzegawczego i odczuwałem poprawę i ulgę (wiem, że to niebezpieczne więc tylko na chwilę). Odnoszę wrażenie, że być może jak w dawnych czasach w autobusach Jelcz kierowcy podkładali podesty drewniane pod prawą stopę to może i w moim przypadku należałoby coś na stałe przymocować aby podnieść oparcie pięty.
Korzystając z Waszych porad przerabiałem już pedał gazu w Ducato I i zdecydowanie pomogło więc czyżby "genetycznie" Fiat jest uwarunkowany w tym temacie?
Ma ktoś z Was podobne odczucia czy może jestem odosobnionym przypadkiem? |
|
|
|
 |
grzegorzalex
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Grzegorz i Marzena
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Gru 2013 Piwa: 38/19 Skąd: Opalenica
|
Wysłany: 2015-02-01, 18:47
|
|
|
Sławek zamontuj tempomat chyba ze masz? |
_________________ Pozdrawiamy Marzena i Grzegorz
 |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2015-02-01, 22:36
|
|
|
Jeszcze nie mam ale bez dwóch zdań zamontuję, jednakże jest on dobry na autostrady a ja w większości poruszam się po zwykłych drogach gdzie trzeba niestety manualnie operować i stąd moje pytanie czy ktoś ma podobny problem i czy go rozwiązał. |
|
|
|
 |
Martin B
zaawansowany
Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Sty 2014 Piwa: 27/1 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2015-02-02, 07:54
|
|
|
Hallo ! osobiscie nie mialem i nie mam problemow i niestety dla ciebie popatrzylem tutaj na niemieckie forum nic nie znalazlem temat ten nie byl poruszany |
_________________ Bledy w moich tekstach,moze znalawca dla siebie zatrzymac
(TO sa owoce mojej 25 letniej ,abstynecji jezykowej-przepraszam) |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 234/173 Skąd: Dębica

|
Wysłany: 2015-04-06, 21:13
|
|
|
Witam.Mam ten sam problem.Nigdy nie miałem tak wysokiego fotela jak teraz -Peugeot Boxer - noga cierpnie i boli.Tempomat fajny to wydatek do 1500 pln.Dużo.Wcześniej miałem auta z tempomatem i nigdy nie przyszło mi do głowy,że chciałbym go używać.Spróbuję poexperymentować z podestem.Niektórzy na forum wymieniali fotele przy przebudowie blaszaka ale nie wiem po co?? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zee1717
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 2.8 JTD 2006
|
Wysłany: 2015-05-13, 09:37
|
|
|
Miałem identyczny kłopot z ducato z 94r. Bardzo szybko przerobiłem sobie pedał ucinając jego zgiętą końcówkę. Obecnie mam Ducato 2006r i nie czuję dyskomfortu. Chyba chodzi o to ze mamy różną anatomię... |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2015-07-07, 16:36
|
|
|
Witam
Nie wiem jak jest w Ducato ale w osobówce (Audi A4) wystarczyło, że wywierciłem otwór w obudowie kieronicy, zamontowałem włącznik) do tempomatu (kostka była) i podłączyłem auto do kompa żeby "widział" tempomat. Koszt to włącznik używany 150 pln i strjonie 50 pln.
W camperze mam fabryczny.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-07-07, 20:41
|
|
|
Pozycja w Ducato jest do d... nie nie jest do d. , bo wtedy było by Ok.
Dla mnie do kitu. , mam 182*cm.
Za długi jestem by lewą nogę zarzucić na podszybie, tak mniejsi bracia robią
A prawym kolanem zachaczam o kluczyk z pilotem. Jeżdzę na zapasie, bo krótszy.
TEMPOMAT to jeden z elementów niezbędnych. Nie kupuję auta bez tempomatu.
Nawet gazu dodaję tempomatem, zwalniam nim też, gdy jest czas też jego wajhą
Jedyna jego wada dla mnie to to, że jest poniżej przełącznika kierunków. Mam inne przyzwyczajenia.
Zrobilin lifting i tylko duperele pozmieniali, światełka puc dla kucharek .Zlikwidowali schowek , bo uchwyty na napoje są b potrzebne! G prawda.....są tańsze. Gdyż to wytłoczka z taniego plastiku.
Fotel beznadzienie regulowany i w/w pozycja została.
Zawsze to tylko dostawczak. Skandalem jest, że w integrach nie stać na innowacyjną deskę. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|