_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
Wysłany: 2015-06-17, 07:19
juz pod koniec lat 80 ciągałem na sztywniaku swoją rajdówkę/malucha/..
sztywniaka montowałem w miejscu montażu zderzaka..
miałem gniazdo ''przyczepkowe'' z przodu..kablem łączyłem z gniazdem w holowniku..i swiatła normalnie działaly...
trzeba było pamiętać, aby w stacyjce zostawić kluczyki, aby koła mogły się same skręcać
nie wiem tylko jak jest dzisiaj z ...prawem..
ktoś coś kiedyś mi mówił..ze nie jest to ''jasno'' określone
dlatego używać TOW BARa można
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry
Nazwa załogi: Gino Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
Wysłany: 2015-06-18, 08:50
łoś napisał/a:
Na pewno musi być viatol
Łosiu...a skąd ta ''pewność'' ?
zajrzałeś chociaż w przepisy ?
każda ''pewność''musi mieć jakieś.....podpory
w świetle prawa, pojazdy holujące się to nie zespół pojazdów.
a Viatoll obejmuje zespoły pojazdów i pojazdy samochodowe przekraczające DMC powyzej 3.5t
zapytasz....skąd moja ''pewność'' ?
i tu cytuję z http://www.viatoll.pl
''Pojazdy podlegające obowiązkowi opłaty elektronicznej:
Kierowcy pojazdów samochodowych oraz zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej ≤ 3,5 tony, są zobowiązani do uiszczania opłaty za przejazd po autostradach płatnych, zgodnie z Ustawą o autostradach płatnych oraz Krajowym Funduszu Drogowym''
zatem rodzi się pytanie czy pojazd holujący i holowany tworzy ''zespół pojazdów''
na to również bez problemu znajdziemy odpowiedź
cytuję za Kodeksem Ruchu Drogowego
''zespół pojazdów
.Pojazdy złączone ze sobą w celu poruszania się po drodze jako całość; nie dotyczy pojazdów złączonych w celu holowania; ''
jedyne ograniczenie jakie mamy, to pojazd holowany, nie może być cięższy od pojazdu holującego.....oraz prędkości - 30km/h zabudowany i 60km/h niezabudowany
ktoś może zapytać, ale czy bez kierowcy, to również pojazd holowany..
tak..i pełną na to odpowiedź znajdziemy pod tym linkiem w art.31 pkt.3
Wysłany: 2015-06-18, 08:58
eMWu napisał/a:
a co z wjazdem na autostrade? teoretycznie nie wolno.
nie tylko ''teoretycznie''
po prostu nie wolno ....
''2. Zabrania się holowania:
5.na autostradzie, z wyjątkiem holowania przez pojazdy przeznaczone do holowania do najbliższego wyjazdu lub miejsca obsługi podróżnych.''
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum