Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podróż z Psem :-)
Autor Wiadomość
Czarna i Krzysiek 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Piwa: 29/24
Wysłany: 2015-06-18, 12:31   Podróż z Psem :-)

Nie wiedziałem gdzie, więc jeśli gdzie indziej powinno być, proszę Moderatora o przeniesienie.
Otóż, okazało się, że niestety lub stety, na nasze wakacje musimy zabrać naszego czworonoga. To Ivo, 9 letni Seter Irlandzki, więc pies spory. Jak mamy zaplanowane Wakacje, pisałem w innym wątku, jedziemy po Polsce południowej. I teraz pytanie do tych, którzy z czworonogami, takimi większymi podróżują. Jak to w praktyce, jak z chodzeniem po szlakach górskich, nie mówię o tatrach, jak z wejściami np. do błędnych skał ? Czy jest problem, czy na smyczy i w kagańcu problemu nie ma ? Pies jest łagodny, ale lubi biegać i węszyć, w końcu to pies myśliwski :)
Jak z pozostawianiem czworonoga w kamperze, jest lato, upały po 30 stopni, mam nadzieję, jak czworonogi to znoszą ? No i wszelkie praktyczne rady nam się przydadzą.
Po prostu zastanawiamy się, czy na siłę szukać mu "domu" na czas naszego wyjazdu, trzy tygodnie, czy bez stresowo go zabierać i tyle :)
Postaw piwo autorowi tego posta

dobek44 
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs 2,5TD 1991
Nazwa załogi: Motyle
Piwa: 10/3
Wysłany: 2015-06-18, 16:33   

Zabrać ze sobą. Nasza Kama jeździ wszędzie, nawet zagranicę. Jeśli nie ma ludzi pies biega luzem, ale jeśli są smycz konieczna. Nie ma znaczenia czy pies łagodny. Są ludzie, którzy boją się psów i mogą być kłopoty. Poza tym co będzie jak nadejdzie inny właściciel też z psem i dojdzie do scysji pomiędzy nimi. Kiedy idziemy do sklepu czy muzeum pies zostaje w samochodzie przy otwartym oknie dachowym. Ewentualnie włączonym wentylatorze. Konieczna miska z wodą. Pies w nocy spełnia rolę stróża, bo zasygnalizuje, że obcy jest w pobliżu, a w zimne noce grzeje. :-)

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2015-06-18, 17:05   

Do rezerwatów i parków narodowych z psem nie wejdziesz.

westa76 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Vw T2 Westfalia, Fiat Ducato L3H3
Nazwa załogi: Miziaki
Piwa: 5/17
Wysłany: 2015-06-18, 17:27   

Widzi się ludzi z psami na szlakach, ale ja się spotkałem z całkowitym zakazem wprowadzania psów na tereny parków narodowych, czy jest on respektowany tego nie wiem, wolałem ze swoim futrzakiem nie wchodzić mimo smyczy.
Pozdrawiam
Mariusz

jerry Gdansk 
zaawansowany

Twój sprzęt: Renault Trafic Chausson Acapulco 33
Nazwa załogi: LILOU
Piwa: 14/27
Wysłany: 2015-06-18, 17:46   

Kamper to twój domek i domek twojego pupila. Woda to podstawa, stawiaj kampera w zacienionych miejscach na wypadek gdyby pies musiał zostać. Pies reaguje na komendę ,, na miejsce,, a więc musi mieć swoje posłanie. Wiem, ze to trudne na małej powierzchni. My mamy dwa pieski, Labradora i Owczarka Szetlandzkiego z miejscem nie ma problemu. Labek sypia w swoim łóżeczku a Szelcik z nami./ kamper na 3 osoby/. Na wypady do 3 dni jeżdżą z nami.Masz pieska 9 lat to wiele rzeczy wiesz, muzea, restauracje odpadają.W miejscach typu spacerowego zawsze na smyczy w środkach komunikacji miejskiej zawsze w kagańcu.Jest wiele miejsc i zakazów wejścia z pieskiem i z tym należy się liczyć jadąc na urlop z pupilem.W tym miejscu muszę pochwalić gospodarzy Gdyni, wydzielili cześć plaży dla urlopujących z pieskami. U nas nie ma problemu z pozostawieniem piesków tak organizujemy urlopy aby ktoś dyżurny był, Wspólnie z córciami mamy ich 6 i wszystkie bardzo dobrze znoszą swoje towarzystwo.
Ps.
10 lat temu mieliśmy Seterkę , oj ten piesek musi się wylatać. Pozdrawiam i miłego urlopu.

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-06-18, 18:06   

My w lipcu będzie 6 mies, jak nasz z nami "mieszka" w kamperze. Kamper to dom, tyle, że mniejszy. Ma na stałe miski z żarciem i wodą. Jak zostaje, to się czuje jak pan na włościach. Szczeka na islamistów i czarnych, jak tylko choćby w okolicy są. Nie wiem co z tym ma. Na innych jak zbliżą się za bardzo. Taki biologiczny alarm niechcący się zrobił.
W kamperze jest dużo miejsca, zróbcie mu gdzieś jego. Nasz ma np. na czas postojów w kabinie za fotelem pasażera, gdy obrócony tyłem do jazdy. Tam ma miejsca, że by "willę" na 5 psich pokoleń zmieścił. Miski kiedyś były w kabinie prysznicowej, ale jak stoimy, to pies przypięty do koła kampera, albo zaczepu fotela linką ok 5m. i ma miski na zewnątrz. Psi raj. A jak są inne psy, to zależy od właścicieli, ale jak się da, to się bawią aż padną.
Budowa domka ze złomka

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2015-06-18, 18:23   

Nasz spaniel dwa tygodnie po tym jak trafił do nas jako szczeniak pojechał z nami na dwa tygodnie kamperem. Teraz jak widzi że zaczynamy się pakować to mało że nie pęknie z radości. Oczywiście 50 m wokół kampera to jego teren i nie ma szans podejść bez jego interwencji.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2015-06-18, 18:31   

Klimę kupiłem właściwie dla Wacika.

I tylko dzięki niej mogliśmy go zostawić w 40 st C w Delfach,

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-06-18, 18:54   

Oki, fajnie. A jak wygląda sytuacja gdy będziemy chcieli na jeden dzień do Skalnego Miasta w Czechach wjechać ? Czy muszę psu jakieś specjalne dokumenty załatwiać ?

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-06-18, 18:56   

Chip, paszport, szczepienia.
Założyłem o tym kiedyś temat, ale się rozlazł.
Nawet chyba tytuł był szczepiania psa... blabla coś tam, nie pamiętam.
Budowa domka ze złomka

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 232/165
Wysłany: 2015-06-18, 18:59   

Cytat:
Po prostu zastanawiamy się, czy na siłę szukać mu "domu" na czas naszego wyjazdu, trzy tygodnie, czy bez stresowo go zabierać i tyle :)

oczywiscie zabierz go . przecierz to wasz "czlonek rodziny " dzieci będą sie cieszyć mając go podczas zabaw a i psu zaoszczędzisz wielkiej tęsknoty za Wami,
Miałam juź u siebie psa pod opieką jak własciciele polecieli na Dominikany . psa niańczyłam jak tylko moźna było . kaźde źyczenie mu z oczu wyczytywałam ,,, mimo to zbyt częste patrzał tak smutnie na dzwi gdzie poszli jego ukochani własciciele,,,
Własciciele psa po pwrocie powiedzieli . mimo źe to nie pierwszy raz bez psa lecieli bardzo tęskili i ciągle mysleli o psie,,,

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2015-06-18, 19:22   

Pies ma swój paszport.Powinien mieć tatuaż ,lub czip ,szczepienia,i jak reszta pisze kamper to jego drugi domek. Ale chyba lepszy bo ma więcej swobody niż w tym właściwym. Należy iść do weterynarza i zapytać co w tym momencie obowiązuje do jakiego kraju.I brać ze sobą naszego przyjaciala :spoko

darol 
weteran
KMW TEAM

Twój sprzęt: Knaus Sunliner
Nazwa załogi: darole - gorole ;-)
Piwa: 61/24
Wysłany: 2015-06-18, 19:26   

Do Skalnego Miasta wpuszczą Cię z psem, nawet dostaniesz papierową torebkę z szufelką w razie W ;)

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-06-18, 21:57   

Moj pies to akurat swobody ma dość, 3900m2 24h :spoko Dowiem sie u weta, dziękuję.

Mysza 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Maxi II 15O Multijet - blaszanka
Piwa: 6/1
Wysłany: 2015-06-21, 22:20   

Ja mam inne zdanie niż poprzednicy. Weż pod uwagę to, że w górach często pada, a taki przemoczony, ubłocony , duży pies w kamperze to nic przyjemnego. Rano budzisz się a tu zapachy jak w psiej budzie, wątpliwa przyjemność. Mamy dwa duże psy i zabieramy je ze sobą tylko wtedy, gdy mogą spać na zewnątrz. Najlepiej przetestuj przez jedną noc przed wyjazdem, zanim będzie za póżno na zmianę decyzji.

Odpowiedz do tematu