Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabudowa CASPER DUCATO 2.3 i JUMPER 3.0
Autor Wiadomość
wlodo 
weteran


Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Sie 2014
Piwa: 48/46
Skąd: Witaszyce
Wysłany: 2019-08-25, 20:16   

robba, super, że się nad tym pochylasz, będę wdzięczny nie tylko ja...
Mechanizm jeszcze nie jest zamontowany, bo nie wiedziałem czy się da sterować. On jest jednak od dociągu klapy, a tu ma być w drzwiach, podobno schemat od Skody można znaleźć, tak mi Micha podpowiadał.
Zamek jest w drzwiach, zamieniony ma być rygiel stały na rygiel ruchomy.
Zdjęcia jutro, bo już za ciemno.
_________________
Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robba 
weteran


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 17 Paź 2015
Piwa: 39/68
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2019-08-25, 21:08   

wlodo napisał/a:
robba, super, że się nad tym pochylasz, będę wdzięczny nie tylko ja...
Mechanizm jeszcze nie jest zamontowany, bo nie wiedziałem czy się da sterować. On jest jednak od dociągu klapy, a tu ma być w drzwiach, podobno schemat od Skody można znaleźć, tak mi Micha podpowiadał.
Zamek jest w drzwiach, zamieniony ma być rygiel stały na rygiel ruchomy.
Zdjęcia jutro, bo już za ciemno.

musiałbyś dorobić czujnik zatrzaśniecia zamka na ryglu. bedzie to informacja że
rygiel można już dociągnąć. Problem może się pojawić przy zwalnianiu:
czy zamek naciągnięty przez rygiel otworzy się na klamkę?
O ile nie będzie dużo dalej niż w oryginale to bez problemu klamka go otworzy.
Więc właściwie sterowanie będzie tylko na dwóch przekażniczkach.
po zatrzaśnięciu się zamka na ryglu (wspomniany czujniczek w drzwiach)
załączy się przekażniczek dociągania do czasu aż go zwolni styk w dociągaczu.
Jak otworzysz drzwi i zamek odskoczy to czujniczek pod sygnał do zwolnienia naciągu
i drugi przekażniczek cofnie naciągacz do czasu aż styki dociągacza go rozłączą.
coś narysuje. jako czujnik musi być mikroprzełącznik ze stykami przełącznymi.
_________________
.
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wlodo 
weteran


Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Sie 2014
Piwa: 48/46
Skąd: Witaszyce
Wysłany: 2019-08-25, 21:19   

Tak myślałem, że jakiś włącznik będzie musiał być, żeby ten silniczek wiedział kiedy ma się włączyć.
Jutro porobię zdjęcia umiejscowienia, to sobie obejrzysz.
Jeżeli mam coś "domontować" to podaj konkrety, bo mi elektryka jest obca, co polecisz-zamontuję :szeroki_usmiech
_________________
Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robba 
weteran


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 17 Paź 2015
Piwa: 39/68
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2019-08-25, 21:28   

wlodo napisał/a:
.....
Zamek-po pomiarach wygląda tak (gniazdo wycięciami w dół, jak na foto)
1 i 2 od lewej silnik (+ na 1 dociąg, + na 2 wyjazd) między nimi 5.8 om
między 3 i 4 0.8 om (zamek otwarty, na zamkniętym 0 )
między 5 i 4 0.8 om (zamek zamknięty, na otwartym 0 )
między 3 i 5 nic
...

... i jeszcze uściślij:

między 3 i 4 0,8 ohm na odpuszczonym i 0 ohm na dociągniętym
między 5 i 4 0,8 ohm na dociągniętym i 0 ohm na odpuszczonym

bo te wartości mnie trochę martwią...
a ponadto w nie nie wierzę, bo jakby było prawdą to między 3 i 5
zawsze byłoby 0,8 ohm ... :)
Podejrzewam więc że to Twoje 0 to nieskończoność / przerwa.
Może się zgadzać?
_________________
.
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robba 
weteran


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 17 Paź 2015
Piwa: 39/68
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2019-08-25, 22:19   

jeśli umiesz lutować to takie części:

https://www.tme.eu/pl/det...tion/marquardt/

i dwa takie np:
https://www.tme.eu/pl/det...-61-9-012-4010/
_________________
.
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MECENAS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR


Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 21 Sie 2011
Piwa: 532/711
Skąd: z Rumi przez jedno i
Wysłany: 2019-08-25, 22:51   

8 lat mam w takich drzwiach mechanizm dociągania pochodzący z mercedesa kombi , nie trzaskam , pierwszy ząbek leciutko dociągam albo z zewnątrz dopycham , drugi etap robi się sam :) :spoko
_________________
MAPA DARMOWYCH MIEJSCÓWEK KAMPEROWYCH W Polsce ... podziel się swoimi wiadomościami :)
https://polskicaravaning.pl/miejscowki

lepciak , Komplet , Krimar , ty wiesz , głup... jesteś :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Micha 
trochę już popisał

Twój sprzęt: w przyszłości...
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sie 2017
Piwa: 2/5
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-08-25, 23:10   

Czujnik domknięcia siedzi w fabrycznym zamku Ducato i odpowiada m.in. za oświetlenie wnętrza i sygnalizację niedomkniętych drzwi.
Trzeba uwzględnić zabezpieczenia na wypadek np. ciała obcego uniemożliwiającego dociągnięcie, np. ograniczając czas wysterowania do kilku s lub Imax silnika.
Poza tym układ nie powinien pobierać prądu w żadnym ze stanów stabilnych.
Do testów układ z przekaźnikami jest ok ale docelowo bez szczypty elektroniki będzie trudno. Jeśli czas pozwoli spróbuję coś wyrzeźbić i podzielę się efektami.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wlodo 
weteran


Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Sie 2014
Piwa: 48/46
Skąd: Witaszyce
Wysłany: 2019-08-26, 09:11   

MECENAS, Ja właśnie pomysł na ciszę zaczerpnąłem z twojej budowy, i pisałem o wątpliwościach, a zamek nawet taki również mam.Dociąg idzie w słupek a zamek zostaje w oryginale, tylko to sterowanie :evil:
Cytat:
Chciałem skopiować pomysł Koguta z Jego Ivonki i założyć do tych otwieranych drzwi zamek klapy od Mercedesa w 210 kombi. Mam go i takie wątpliwości: nie mieści się w drzwi-przeszkadza tył klamki, oraz drugą istotniejszą. Rygiel na słupku musi być pionowo, to nie problem, ale w takim ustawieniu drzwi nie będą miały podparcia i będą latały góra dół.

Napisz jak zachowują się drzwi, bo ty zamontowałeś go w drzwiach i zaczepia o stały rygiel na słupku ale pionowy !! i drzwi nie mają oparcia. On ma 4 piny, jak to łączyć by się domykało i działało z centralnym ?

Schowek02.jpg
Zamek klapy W210
Plik ściągnięto 0 raz(y) 71,19 KB

IMG_20190826_095256.jpg
Gniazda zamka w210
Plik ściągnięto 0 raz(y) 76,86 KB

IMG_20190826_095247.jpg
Zamek klapy w 210 i dociągacz Audi A7
Plik ściągnięto 1 raz(y) 73,18 KB

_________________
Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wlodo 
weteran


Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Sie 2014
Piwa: 48/46
Skąd: Witaszyce
Wysłany: 2019-08-26, 09:49   

robba, Ja dziś również zwątpiłem w te pomiary, jest tak :
Na żółtym między 4 i 5 0.4 a między 3 i 5 1
na niebieskim między 4 i 5 0.1
Wstawiam zdjęcia poglądowe drzwi z okolicy zamka, i tu jest jeszcze dodatkowy kłopot, bo zamek chwyta za rygiel w dwóch "klikach", słabiej i mocniej. Więc jak złapie w swym pierwszym położeniu i rygiel go dociągnie to będą niedomknięte.
Kurcze chyba wrócę do zamka od mesia, ale zobaczymy co Mecenas napisze.

IMG_20190826_103013.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 87,77 KB

IMG_20190826_102701.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 106,93 KB

IMG_20190826_102640.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 114,95 KB

IMG_20190826_095522.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 80,52 KB

IMG_20190826_095322.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 50,41 KB

_________________
Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Micha 
trochę już popisał

Twój sprzęt: w przyszłości...
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sie 2017
Piwa: 2/5
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-08-26, 11:35   

Nie wiem jak w DoKa ale zamki w przednich drzwiach "nie gaszą lampki" po pierwszym kliku więc wbudowany czujnik byłby ok - sterowałby dociągiem dopiero po pełnym zatrzaśnięciu zamka.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
robba 
weteran


Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 17 Paź 2015
Piwa: 39/68
Skąd: Nicelea
Wysłany: 2019-08-27, 08:26   

wlodo napisał/a:
robba, Ja dziś również zwątpiłem w te pomiary, jest tak :
Na żółtym między 4 i 5 0.4 a między 3 i 5 1
.....

bo na tym żółtym jedynka z przodu oznacza przerwe :)
czyli wszystko OK.
Napisz tylko które są zwarte po dociągnieciu

wlodo napisał/a:
robba.... i tu jest jeszcze dodatkowy kłopot, bo zamek chwyta za rygiel w dwóch "klikach", słabiej i mocniej. Więc jak złapie w swym pierwszym położeniu i rygiel go dociągnie to będą niedomknięte. ....


tak jak pisał Micha: mikroprzełącznik musi zadziałać przy pełnym zamknięciu zamka.
A co do elektroniki, to fakt że przydałby się jeszcze czujnik przeciążeniowy,
który informuje również że nie udało się dociągnąć drzwi.
Jak Micha coś rzeżbi to OK. Ja na razie jestem na urlopie, więc mogę Tobie na przekażnikach
narysować, a zapewne kilka lat pochodzi... :) jak to prowizorka ;)

wlodo napisał/a:
robba...
Kurcze chyba wrócę do zamka od mesia, ale zobaczymy co Mecenas napisze.

rozwiązanie mesiowe też mi się bardziej podoba.
_________________
.
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wlodo 
weteran


Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Sie 2014
Piwa: 48/46
Skąd: Witaszyce
Wysłany: 2019-08-27, 09:00   

robba, z moich pomiarów to tak wygląda
Cytat:
Zamek-po pomiarach wygląda tak (gniazdo wycięciami w dół, jak na foto)
1 i 2 od lewej silnik (+ na 1 dociąg, + na 2 wyjazd) między nimi 5.8 om
między 3 i 4 0.8 om (zamek otwarty, na zamkniętym 0 )
między 5 i 4 0.8 om (zamek zamknięty, na otwartym 0 )
między 3 i 5 nic
_________________
Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
superlecho 
początkujący forumowicz


Twój sprzęt: Ducato L4H3
Nazwa załogi: Lechia Empire
Dołączył: 12 Sie 2019
Postawił 6 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-08-28, 20:53   

Mam nadzieję że pomogę w rozkmince dociągu rygla do A6 (nie pasuje do Q7 ale jest bardzo podobny)

Screenshot_20190828-212419.png
Plik ściągnięto 0 raz(y) 1,24 MB

Screenshot_20190828-212350.png
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1,64 MB

Screenshot_20190828-212456.png
Plik ściągnięto 6 raz(y) 477,33 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
superlecho 
początkujący forumowicz


Twój sprzęt: Ducato L4H3
Nazwa załogi: Lechia Empire
Dołączył: 12 Sie 2019
Postawił 6 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-08-28, 21:08   

*dociągacz klapy tylnej A6 , A7
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wlodo 
weteran


Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Sie 2014
Piwa: 48/46
Skąd: Witaszyce
Wysłany: 2019-08-29, 08:53   

Dzięki, ale...nic z tego nie wiem... podjadę do jakiegoś elektryka :(
_________________
Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***