Resor |
Autor |
Wiadomość |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-02-09, 07:59 Resor
|
|
|
Mam do Was pytanie.... mianowicie ile Wasze kamperki mają piór w resorze ?? Dotyczy Ducato wersji pierwszej.....
Ja mam pięć i niewiem czy mam coś dołożone czy jeszcze nie.....
Wiem że temat był poruszany na Peugeocie J5 ale niewiem czy to to samo.... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
Karol Rosół
trochę już popisał
Twój sprzęt: Hobby 535S Ducato
Nazwa załogi: Rosołki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sie 2009 Piwa: 2/1 Skąd: Brzozowiec
|
Wysłany: 2011-02-17, 19:10
|
|
|
Cześć. Mam Fiata Ducato I z 81 r. Kiedy go kupiłem miał dwa pióra eliptyczne długie i jedno krótkie. Rok temu wysłałem resory do Wrocławia do specjalistycznego zakładu naprawy resorów i szef firmy doradził mi wymianę pióra krótkiego na długie co też mu zleciłem. Całkowity koszt remontu + pióra wyniósł 320 zł. W czasie wakacyjnych wojaży okazało się, że kamperek bardzo dobrze trzyma się drogi a jednocześnie nie przenosi zbyt wielu drgań na zabudowę. Wydaje mi się że ilość piór w resorze zależy przede wszystkim od orginalnego przeznaczenia podwozia samochodu - rozstaw osi (mój ma duży - cały ma długość prawie 7 m). Pozdrawiam |
_________________ Karol
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-02-17, 19:55
|
|
|
Ducato z 90 r. Pięć piór w resorze,podobno w wersji podwozia do kampera to standart. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD Burstner
Nazwa załogi: TURTL
Dołączył: 18 Paź 2010 Postawił 1 piw(a) Skąd: Przeżdziedza / Wleń
|
Wysłany: 2015-07-15, 21:07
|
|
|
Wracam do tematu. Ja mam ducato z 90 roku, ostatni wypust wersji I. Mam tylko 4 pióra, które są paraboliczne ale w drugą stronę, w poduszkach mam 4 ata i są proste a jak spuszczę powietrze to ładnie wygięte w przeciwnym kierunku. Mam pytanie, ile piór dołożyć i jakie kupić a może kompletne resory, do wersji 2 znalazłem takie z dwoma piórami i nie mam pojęcia czy będą dobre. Może ktoś podpasował z jakiegoś innego modelu ? |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2015-07-15, 21:48
|
|
|
Ja wyszedłem z innego założenia. Jak kamper był nowy to resory wystarczały w zupełności.Należy zrobić regeneracje piór resora (po Krakowsku -wyklepać założyć przekładki lub przesmarować pióra i autko pięknie stanie tak jak było nowe.Ja dodatkowo co sezon przelewałem resory bardzo rzadkim olejem co zabezpieczało pióra przed korozją.Dzisiaj kamper ma 25 la (sprzedałem ,ale widuje sie z moim następcą i widuje również kamperka) stoi tyłem tak jak na zdjęciach w katalogu nowy.Poduchy przydadzą ci sie jak doładujesz na wakacje ,a nie lubisz żeby sie bujał na koleinach.Zawsze można go wtedy usztywnić. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2015-07-15, 22:02
|
|
|
Coś tu nie rozumiem macie poduszki i martwicie się jeszcze o resory ,że jak spuścicie powietrze to wygięte.
Do tej pory to myślałem , że po to zakładamy poduszki coby odciążyć resory i regulować w nich powietrze w zależności od załadunku i komfortu jazdy? |
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2015-07-15, 22:39 Re: Resor
|
|
|
martini44 napisał/a: | Mam do Was pytanie.... mianowicie ile Wasze kamperki mają piór w resorze ?? Dotyczy Ducato wersji pierwszej.....
Ja mam pięć i niewiem czy mam coś dołożone czy jeszcze nie.....
Wiem że temat był poruszany na Peugeocie J5 ale niewiem czy to to samo.... |
Wersja 1300 - 4 pióra, 1400 - 5 piór. Mój ma z tyłu resory (5 szt.) i sprężyny |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-07-15, 23:12
|
|
|
Rozumie sens poduszek ale jak na poduchach mam resory trochę w przeciwnym kierunku wygięte to chyba coś nie tak. Bo gdyby poduchy miały robić za resory to po jakie licho w ogóle zakładać to żelastwo. Wielu z nas nie ma założonych poduszek i co wtedy, jak mają wyglądać te resory ? Tuleje poniżej cybantu czy wyżej i to wyraźnie.
Ja mam chyba 14 a piór 4, może coś niemiec kombinował albo to jakaś dziwna mieszanka bo on jest z maja a chyba od lipca 90 szedł już po liftingu ... |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2015-07-16, 17:18
|
|
|
Ducato 2,5 Turbo - 5 piór na tył dała fabryka w 1991 roku. Kilka lat temu wymieniłem na nowe bo w Nadarzynie likwidowano hurtownię i wyprzedawano oryginały za śmieszne pieniądze. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2015-07-16, 17:51
|
|
|
TURTL napisał/a: | jakaś dziwna mieszanka | KolegaMcGali, wyraźnie napisał w jakim modelu ile ma być piór.Co do wyglądu resoru,ma być wygięty końcami do góry a środkiem do dołu. To chyba wiadome. Jak jest inaczej to resory trzeba regenerować,lub zmieniać na nowe ,ale od tego samego modelu.Inaczej jak będzie kolizja ,a inspektor PZU ,lub innej ubezpieczalni. Zobaczył by przeróbkę zawieszenia to nici z ubezpieczenia ,a kłopotów co nie miara,łącznie z przeróbką od nowszego modelu.
1,Nowsze są dłuższe
2.są szersze i nie pasują do wieszaków
Jak pisałem trzeba je regenerować. |
 |
|
|
|
 |
TURTL
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-07-19, 08:28
|
|
|
Widzę że ktoś tuta w treści mojego pytania nie dostrzegł żartobliwego tonu, moja wina że nie piszę wprost. OK. Wiem jak powinien wyglądać resor, teraz pytanie: czy ktoś się orientuje się gdzie na dolnym śląsku mogę coś zrobić z tymi resorami albo gdzie można kupić (namiary).
Myślę że zajmę się tym raczej po sezonie, nie chcę rozgrzebywać auta w sezonie, jeszcze gdzieś wyskoczę ... pozdrawiam Wszystkich |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2015-07-19, 09:03
|
|
|
Regenerowałem resory w Częstochowie..... pare godzin czekania ale opłacało się .... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
KrzySówka
weteran
Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Krzysztof i Iwonka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sty 2015 Piwa: 16/25 Skąd: Mysłowice/Zawiercie
|
Wysłany: 2015-07-19, 10:21
|
|
|
martini44 napisał/a: | Regenerowałem resory w Częstochowie..... pare godzin czekania ale opłacało się ... |
Z jakiegoś konkretnego powodu w Częstochowie bo robią też w Katowicach i Bytomu. Pytam bo też będę musiał to zrobić ? |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2015-07-19, 17:58
|
|
|
ktoś mi polecał ale nie pamiętam kto, nie szukałem niczego innego.... wtedy jeszcze miałem ducato I z pięcioma piórami i podniósł się dokładnie o 5 cm......
W Imieleniu też robią podobno solidnie, przy głownej drodze po prawej stronie |
|
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2015-07-19, 19:26
|
|
|
Tańszym rozwiązaniem zamiast poduszek jest montaż sprężyn dedykowanych do Ducato/J5/C25. Sprawdzają się rewelacyjnie. Czy są jeszcze do kupienia?
sprezyna.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2877 raz(y) 59,13 KB |
|
|
|
|
 |
|