Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przegląd gwarancyjny Ducato
Autor Wiadomość
Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-08-18, 10:47   Przegląd gwarancyjny Ducato

Nie mogę znaleźć, ale kiedyś pytałem na forum o przegląd obowiązkowy nowego Ducato i odpowiedziano mi że po roku. Sprawdziłem w książce i okazuje się że nie po roku, a po dwóch lub przebiegu 42000 km.
Wychodzi na to że do czasu osiągnięcia 42000 i dwóch lat nie trzeba się pojawiać w serwisie. Pytałem o cenę takiej wymiany oleju i zażyczyli sobie 2500 zł, co uważam za chore.
Może ktoś potwierdzić że mam rację/mylę się? Chodzi mi o utrzymanie gwarancji przez 2 lata.
Postaw piwo autorowi tego posta

bart.ek 
zaawansowany

Twój sprzęt: E86
Piwa: 6/6
Wysłany: 2015-08-18, 10:51   

2500zł? Regularnie serwisuję parę sztuk ducato i tyle płacę w ASO za przegląd z wymianą rozrządu (w 2.3, z własnym olejem i filtrami).

Uwaga generalna - wymiana oleju po 45 tysiącach to raczej wymysł marketingowy, a nie inżynieryjny, moje samochody jeżdżą w trasach, a i tak oprócz pojawiania się w ASO co 45 tysięcy, w połowie tego przebiegu zmieniamy olej.

Na pytanie o częstotliwość pojawiania się w serwisie niestety odpowiedzi nie znam, u mnie w książce stoi, że raz w roku trzeba zrobić przegląd.

Czarna i Krzysiek 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Piwa: 29/24
Wysłany: 2015-08-18, 13:37   

O ile mnie pamięć nie myli, olej możesz wymienić w każdym serwisie, a stosując oryginalny filtr oraz markę i rodzaj oleju wedle zaleceń producenta, nie powoduje to utraty gwarancji. Poprawcie mnie, jeśli się mylę :spoko

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-08-18, 14:47   

Chyba masz rację. Zamierzam tak zrobić nie czekając na 42 tys.
Niestety nie wiem jaki filtr kupić. Przewertowałem instrukcję i nie ma informacji. Zajrzałem pod maskę żeby spisać napisy, ale nie widać filtra. No i utknąłem.

Czarna i Krzysiek 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Piwa: 29/24
Wysłany: 2015-08-18, 15:37   

Zadzwoń do ASO fiata, podaj swój VIN i podadzą Ci numer katalogowy filtra, albo najlepiej kup u nich z rachunkiem, będziesz miał pewność, że masz oryginał, a koszt filtra nawet w ASO będzie niewielki.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2015-08-18, 15:59   

trzeba pójśc do sklepu z dowodem , zapewniam że znajdą :wyszczerzony: :szeroki_usmiech
Dadzą filtr też kabinowy i olej i fakturę .......wycieraczki ....wystarczy VIN

My tu mamy taką sieć co nazywa Delta, nie miałem kłopotu z niczym .

Ps a bym zapomniał ....musi być też kompetentny sprzedawca .
W ASO w Koszalinie zamówiłem rok temu alufelgi ....ciszaaaaaa czyli czynnik ludzki

bart.ek 
zaawansowany

Twój sprzęt: E86
Piwa: 6/6
Wysłany: 2015-08-18, 16:07   

Ja mam w pobliżu liberalne ASO - przywożę zawsze własne filtry i olej (ten kupuję w beczkach, więc wożę go w przeróżnych opakowaniach) i nigdy nie było problemu. Filtry kupuję zawsze jakieś w miarę firmowe, omijam chińskie i najtańsze produkty z logo np. Harta.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2015-08-18, 16:14   

przegląd po roku , filtr pow, filtr klimy wkład filtra oleju, olej 6l -945zł

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 546/45
Wysłany: 2015-08-18, 17:43   

Przegląd i wymianę oleju nie masz obowiązku zrobić w serwisie aby nie stracić gwarancji, ale tylko po czasie lub przebiegu podanym przez producenta. Wcześniejszą wymianę oleju i filtrów możesz zrobić kiedy chcesz i gdzie chcesz i nikomu nic do tego
Ja wymieniam co 10tys lub co roku w każdym samochodzie i nigdy nikt w żadnym serwisie słowem się nie odezwał z tym temacie.
W kamperze wymieniałem po 10tys w serwisie i miałem wtedy własny lepszy olej, wymienili bez szemrania, dali tylko własne filtry (bez paliwowego bo podobno nie potrzeba)
Po 20 tys wymieniałem w Krakowie w firmie specjalizującej się tylko w wymianie oleju (w Libertowie obok BMW) i wtedy poszły też wszystkie filtry.
Przy około 25 tys wypadł mi przegląd po 2 latach do przedłużonej gwarancji i wtedy nie wymieniali nic, bo datę i przebieg wymiany mieli na naklejce z Libertowa, tylko zrobili oględziny i wpisali do systemu. Nie pamiętam ile za to zapłaciłem ale na pewno mniej jak pięć stów, bo tylko za przegląd bez materiałów.
Przy 30 tys tez będę robił w Libertowie bo po pierwsze dużo taniej, po drugie bo mają na stanie lepsze oleje, a po trzecie i najważniejsze wjazd robię z drogi bez wcześniejszego umawiania, podczas wymiany stoję przy mechaniku i widzę czy i co robi i po 45min płace i jadę dalej.
W serwisie oddajesz samochód, i nawet nie wiesz co z nim robią i czy faktycznie ten olej i filtry wymienili.
Miałem już takie przypadki ze jadąc samochodem po gwarancji na wymianę oleju do innej firmy, okazywało się ze np. filtr paliwowy czy powietrza był fabryczny uwalony na maksa, a wymianę w serwisie robiłem!!!
Co oznacza ze skasowali, ale filtr poszedł do innego samochodu, a ja nie dość że zostałem okradziony to jeszcze niszczylem samochód jeżdżąc bezwiednie na starym filtrach.
Od tego czasu nauczyłem się stać przy mechanikach i patrzyć im na ręce.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2015-08-18, 18:47   

papamila napisał/a:
przegląd po roku , filtr pow, filtr klimy wkład filtra oleju, olej 6l -945zł

Gdzieś tu pisałem +wycieraczki i serwis klimy 1700 plus zł :!:

moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Piwa: 117/43
Wysłany: 2015-08-18, 19:32   

Od tego roku nie w każdym ASO można zrobić przegląd kampera. Fiat wyznaczył stacje serwisowe do przeglądu kamperów i tak w okolicach Warszawy są dwie jedna w Nadarzynie Iveco i druga na Pradze
Fiat tłumaczy tym że kampery potrzebują większych stanowisk aby można swobodnie wykonać przegląd
Pierwszy przegląd gwarancyjny co dwa lata lub 42000 km
tematy sprawdzone ,

Pozdrawiam

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2015-08-18, 19:43   

joko napisał/a:
Przy około 25 tys wypadł mi przegląd po 2 latach do przedłużonej gwarancji
A jak masz ją wydłużoną ? przez fiata czy firmę ubezpieczeniową

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2015-08-18, 19:47   

moskit napisał/a:
Od tego roku nie w każdym ASO można zrobić przegląd kampera. Fiat wyznaczył stacje serwisowe do przeglądu kamperów i tak w okolicach Warszawy są dwie jedna w Nadarzynie Iveco i druga na Pradze
Ostatni przegląd robiłem w październiku czy listopadzie 2014r. w CM Toruńska i nic nie mówili . Ostatnio też miałem problem w lipcu i nic nie wspominali. :shock:

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

jarek73 
weteran

Piwa: 72/95
Wysłany: 2015-08-18, 19:47   

Mi się zaswiecilo przy 43 tys. Zmień olej akurat nad morzem byłem parę dni temu. Myślę sobie co jest przecież brat mi zmieniał olej filtry przed zimową wyprawą na nordcapp . Dzwonię do niego k... zucam a on mi na to że komputer na 15 tys ustawił żeby zmienić bo tak powinno się zmieniać a 48 tys co fiat każe to ściema.

Generalnie to handlarz samochodami, mechanik, stacja diagnostyka, lakiernia , blacharstwo, i co sobie klient zyczy czyli Polak katolik, ale mnie jako brata starszego nigdy w h... nie zrobil. W zgledem olejów czy mechaniki mam do niego zaufanie i On powiedział postęp postępem ale olej to max co 20 tys zmieniać

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 546/45
Wysłany: 2015-08-18, 20:04   

eler1 napisał/a:
joko napisał/a:
Przy około 25 tys wypadł mi przegląd po 2 latach do przedłużonej gwarancji
A jak masz ją wydłużoną ? przez fiata czy firmę ubezpieczeniową

Przez fiata, 4 lata

Odpowiedz do tematu