Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Renault Trafic - rozkładana kanapa + podnoszony dach.
Autor Wiadomość
karolfoto 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-04-24, 14:34   Renault Trafic - rozkładana kanapa + podnoszony dach.

Witam wszystkich serdecznie,

Noszę się z zamiarem przeróbki samochodu Renault Trafic L2 H1 na campera w stylu np. VW T5 california i inne. Zanim podejdę do przeróbki zrobiłem rozeznanie w dostępności elementów zabudowy, a także jak ma się kwestia przepisów, co do późniejszej zmiany przeznaczenia auta. Zależy mi na zamontowaniu kanapy Vario 333, która posiada 3 miejsca do podróżowania z wbudowanymi 3szt. 3-punktowych pasów, ponadto posiada w Niemczech odbiór TUV na montaż w interesującym mnie pojeździe. Kanapy te z powodzeniem montuje się na rynku niemieckim i rejestruje auto przy uwzględnieniu dodatkowych miejsc do podróżowania. Jednak z tego, co się dowiedziałem u nas pasy muszą mieć miejsce kotwiczenia w karoserii (tutaj są wkomponowane w kanapę), a także samo mocowanie kanapy musi pasować we fabryczne punkty. Chciałbym dodać, że planuję przeróbkę blaszaka, gdzie w podłodze nie ma dziur na mocowanie kanapy. Czy to oznacza, że pomimo zakupu tak drogiej kanapy z certyfikatami, odbiorami, testami, itd. nie będę miał możliwości po jej montażu zarejestrowania auta na dodatkowe 3 osoby?
Ponadto jestem zainteresowany montażem w aucie podnoszonego dachu firmy Reimo lub SCA. Czy jeżeli dach taki zostanie zamontowany przez uprawnioną do tego firmę w Niemczech, również mogę napotkać problemy przy przeglądzie w Polsce?
Będę wdzięczny za każde opinie i wskazówki.

Pozdrawiam!
Postaw piwo autorowi tego posta

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 321/18
Wysłany: 2013-04-24, 14:45   

przednia kanapa nie nadaje się do przewozu ludzi (dwóch) na dalsze odległości. jeżeli będziesz tym kamperem jeździł nie dalej niż 50km w jedną stronę to tak.
w kamperze pasażerowie, to nie tylko siedzenia z przodu, ale też z tyłu i tutaj musisz się dowiedzieć jak jest z tymi miejscami i mocowaniami pasów bezpieczeństwa.

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2013-04-24, 16:51   

w sprawie mocowania kanapy to w wieszosci wydzialow komunikacji i stacji diagnostycznych wystarczy zaswiadczenie z firmy majacej uprawnienia. procedura bardzo prosta, idz do firmy przerabiajacej busy.

z dachem nie wiem zeby byly potrzebne papiery , nigdy o tym nie slyszalem

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2013-04-24, 21:50   

Jak powyżej...Jeśli siedzenie zostanie wmontowane przez uprawnioną firmę i właściwie zakotwiczone dostajesz od nich zaświadczenie - Najlepiej gdyby oni jeszcze załatwili ci przegląd i potwierdzenie na stacji diagnostycznej o zmianie ilości miejsc - to dorższa opcja ale ty masz jeden problem z głowy.
Co do mocowania pasów...mam tylny rząd foteli z wbudowanymi pasami i nie miałem żadnych problemów.
Dach możesz wstawiać sobie jaki chcesz - firmę dobrze mieć do gwarancji i ewentualnych poprawek jak coś spartoli :)

karolfoto 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-04-24, 22:33   

Cyryl napisał/a:
przednia kanapa nie nadaje się do przewozu ludzi (dwóch) na dalsze odległości. jeżeli będziesz tym kamperem jeździł nie dalej niż 50km w jedną stronę to tak.
w kamperze pasażerowie, to nie tylko siedzenia z przodu, ale też z tyłu i tutaj musisz się dowiedzieć jak jest z tymi miejscami i mocowaniami pasów bezpieczeństwa.

Nie miałem na myśli wykorzystania przedniej kanapy, tylko zakup homologowanej w Niemczech kanapy dedykowanej do tego modelu z wbudowanymi pasami 3-punktowymi, która dodatkowo rozkłada się na łóżko.

karolfoto 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-04-24, 22:35   

maszakow napisał/a:
Jak powyżej...Jeśli siedzenie zostanie wmontowane przez uprawnioną firmę i właściwie zakotwiczone dostajesz od nich zaświadczenie - Najlepiej gdyby oni jeszcze załatwili ci przegląd i potwierdzenie na stacji diagnostycznej o zmianie ilości miejsc - to dorższa opcja ale ty masz jeden problem z głowy.
Co do mocowania pasów...mam tylny rząd foteli z wbudowanymi pasami i nie miałem żadnych problemów.
Dach możesz wstawiać sobie jaki chcesz - firmę dobrze mieć do gwarancji i ewentualnych poprawek jak coś spartoli :)

No właśnie, tylko słyszałem, że blaszak najprawdopodobniej nie ma fabrycznych otworów na 2 i 3 rząd siedzeń, a wiercenie dziur pod dodatkową kanapę, ponoć odpada, nawet w wyspecjalizowanej firmie, bo muszą być fabryczne, czy to prawda?

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2013-04-25, 16:12   

kolego nie powielaj plotek , jedz do firmy od busow , wstawia ci takie wzmocnienia ze mozesz na nich siodlo do naczepy zamocowac :lol:

:spoko

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

Odpowiedz do tematu