|
|
Renault Trafic - rozkładana kanapa + podnoszony dach. |
Autor |
Wiadomość |
karolfoto
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-04-24, 14:34 Renault Trafic - rozkładana kanapa + podnoszony dach.
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie,
Noszę się z zamiarem przeróbki samochodu Renault Trafic L2 H1 na campera w stylu np. VW T5 california i inne. Zanim podejdę do przeróbki zrobiłem rozeznanie w dostępności elementów zabudowy, a także jak ma się kwestia przepisów, co do późniejszej zmiany przeznaczenia auta. Zależy mi na zamontowaniu kanapy Vario 333, która posiada 3 miejsca do podróżowania z wbudowanymi 3szt. 3-punktowych pasów, ponadto posiada w Niemczech odbiór TUV na montaż w interesującym mnie pojeździe. Kanapy te z powodzeniem montuje się na rynku niemieckim i rejestruje auto przy uwzględnieniu dodatkowych miejsc do podróżowania. Jednak z tego, co się dowiedziałem u nas pasy muszą mieć miejsce kotwiczenia w karoserii (tutaj są wkomponowane w kanapę), a także samo mocowanie kanapy musi pasować we fabryczne punkty. Chciałbym dodać, że planuję przeróbkę blaszaka, gdzie w podłodze nie ma dziur na mocowanie kanapy. Czy to oznacza, że pomimo zakupu tak drogiej kanapy z certyfikatami, odbiorami, testami, itd. nie będę miał możliwości po jej montażu zarejestrowania auta na dodatkowe 3 osoby?
Ponadto jestem zainteresowany montażem w aucie podnoszonego dachu firmy Reimo lub SCA. Czy jeżeli dach taki zostanie zamontowany przez uprawnioną do tego firmę w Niemczech, również mogę napotkać problemy przy przeglądzie w Polsce?
Będę wdzięczny za każde opinie i wskazówki.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/18 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-04-24, 14:45
|
|
|
przednia kanapa nie nadaje się do przewozu ludzi (dwóch) na dalsze odległości. jeżeli będziesz tym kamperem jeździł nie dalej niż 50km w jedną stronę to tak.
w kamperze pasażerowie, to nie tylko siedzenia z przodu, ale też z tyłu i tutaj musisz się dowiedzieć jak jest z tymi miejscami i mocowaniami pasów bezpieczeństwa. |
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2013-04-24, 16:51
|
|
|
w sprawie mocowania kanapy to w wieszosci wydzialow komunikacji i stacji diagnostycznych wystarczy zaswiadczenie z firmy majacej uprawnienia. procedura bardzo prosta, idz do firmy przerabiajacej busy.
z dachem nie wiem zeby byly potrzebne papiery , nigdy o tym nie slyszalem |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-04-24, 21:50
|
|
|
Jak powyżej...Jeśli siedzenie zostanie wmontowane przez uprawnioną firmę i właściwie zakotwiczone dostajesz od nich zaświadczenie - Najlepiej gdyby oni jeszcze załatwili ci przegląd i potwierdzenie na stacji diagnostycznej o zmianie ilości miejsc - to dorższa opcja ale ty masz jeden problem z głowy.
Co do mocowania pasów...mam tylny rząd foteli z wbudowanymi pasami i nie miałem żadnych problemów.
Dach możesz wstawiać sobie jaki chcesz - firmę dobrze mieć do gwarancji i ewentualnych poprawek jak coś spartoli |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
karolfoto
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-04-24, 22:33
|
|
|
Cyryl napisał/a: | przednia kanapa nie nadaje się do przewozu ludzi (dwóch) na dalsze odległości. jeżeli będziesz tym kamperem jeździł nie dalej niż 50km w jedną stronę to tak.
w kamperze pasażerowie, to nie tylko siedzenia z przodu, ale też z tyłu i tutaj musisz się dowiedzieć jak jest z tymi miejscami i mocowaniami pasów bezpieczeństwa. |
Nie miałem na myśli wykorzystania przedniej kanapy, tylko zakup homologowanej w Niemczech kanapy dedykowanej do tego modelu z wbudowanymi pasami 3-punktowymi, która dodatkowo rozkłada się na łóżko. |
|
|
|
 |
karolfoto
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-04-24, 22:35
|
|
|
maszakow napisał/a: | Jak powyżej...Jeśli siedzenie zostanie wmontowane przez uprawnioną firmę i właściwie zakotwiczone dostajesz od nich zaświadczenie - Najlepiej gdyby oni jeszcze załatwili ci przegląd i potwierdzenie na stacji diagnostycznej o zmianie ilości miejsc - to dorższa opcja ale ty masz jeden problem z głowy.
Co do mocowania pasów...mam tylny rząd foteli z wbudowanymi pasami i nie miałem żadnych problemów.
Dach możesz wstawiać sobie jaki chcesz - firmę dobrze mieć do gwarancji i ewentualnych poprawek jak coś spartoli |
No właśnie, tylko słyszałem, że blaszak najprawdopodobniej nie ma fabrycznych otworów na 2 i 3 rząd siedzeń, a wiercenie dziur pod dodatkową kanapę, ponoć odpada, nawet w wyspecjalizowanej firmie, bo muszą być fabryczne, czy to prawda? |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2013-04-25, 16:12
|
|
|
kolego nie powielaj plotek , jedz do firmy od busow , wstawia ci takie wzmocnienia ze mozesz na nich siodlo do naczepy zamocowac
|
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|