|
|
|
Zielona Góra- Winobranie IX 2015 |
| Autor |
Wiadomość |
ZbigStan
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Gru 2013 Piwa: 1162/333 Skąd: Opole
|
Wysłany: 2015-08-24, 19:38 Zielona Góra- Winobranie IX 2015
|
|
|
| Mam prośbę do kolegów z lubuskiego o udzielenie informacji dotyczących bachusowego święta w Zielonej Górze; którego dnia jest najciekawiej, gdzie się można zatrzymać / miejscówki lub kempingi/. Chcemy też pozwiedzać lubuskie na rowerach, proszę o wasze sprawdzone, atrakcyjne trasy rowerowe. Zastanawiam się nad zwiedzaniem parku mużakowskiego i/lub zrobić rundkę po winnicach. Gdzie można się tam zatrzymać?pozdrawiam |
_________________ Grecja 2019
Normandia 2019
Czechy 2019
Narty, Włochy 2020 |
|
|
|
 |
DreamsOnWheels
zaawansowany

Twój sprzęt: RAPIDO M66
Nazwa załogi: kampernik
|
Wysłany: 2015-08-28, 11:44
|
|
|
I wychodzi szydło z worka - o swoim podwórku wie się najmniej, a na pewno na koniec zostawia się zwiedzanie...
1. Kempingi: nie ma żadnego czynnego w naszym mieście. Przy ośrodku sportowym w Drzonkowie jest ponoć kemping, ale nigdy nie widziałam tam żadnego kampera, mimo , że miejsce naprawdę świetne - są baseny, las tuż obok. Podaję link, warto pewnie zadzwonić i dowiedzieć się o szczegóły:
DRZONKÓW
2. Na dzikusa:
a) parking pod Centrum Rekreacyjno-Sportowym. Ogromny, tuż przy basenie, niedaleko do centrum i do nowowybudowanych ścieżek rowerowych przy Trasie Północnej:
PARKING CRS
b) parking pod Ogrodem Botanicznym - fajnie, bo tuż przy Parku Piastowskim, gdzie są leśne ścieżki rowerowe. Można sobie zrobić spacer do amfiteatru i na pyszne lody naturalne przy ul. Wyszyńskiego. Minus: może być głośno od drogi.
[URL=https://www.google.pl/maps/place/Ogród+botaniczny/@51.9207422,15.4997392,379m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x47061168e2d30bbd:0x588a431f508703ee!6m1!1e1]PARKING OGRÓD BOTANICZNY[/URL]
3. Szlak wina - z autopsji nie wiem, niestety nic. Może tyle tylko, że Winnica Stary Winny Dworek jest bardzo fajna. Poniżej znajdziecie link do Szlaku Wina i Miodu i do mapki. Pomysł odwiedzenia winnic jest świetny, bo fajnie nam się ta winna turystyka tu rozwija. Podczas Winobrania na pewno będą organizowane wycieczki do winnic, jeśli wolelibyście w ten sposób.
WINNICE
WINNICE
4. Winobranie - tak to zazwyczaj jest, że jak ktoś ma czegoś za dużo, to mu się przejada. Od kilku lat tak się składa, że podczas Winobrania wybywamy z miasta. Ale impreza zyskuje całkiem fajnego sznytu. Wszystko dzieje się na deptaku rzecz jasna. A kiedy najplepiej? W weekendy pewnie są najlepsze imprezy. Korowód winobraniowy ponoć malowniczy.
PROGRAM WINOBRANIA
5. Jeśli chodzi o ścieżki rowerowe, to my się szmiramy po okolicznych lasach, na czuja - jednak inaczej jest, jak się okolice, inaczej jak się jest przyjezdnym. Znalazłam taką mapkę, może okaże się pomocna:
ROWEROWA MAPA ZIELONEJ GÓRY
Na tą chwilę tyle przychodzi mi do głowy. Gdybyście mieli jakkolwiek pytania, śmiało! |
_________________ http://dreamsonwheels.pl/ |
|
|
|
 |
DreamsOnWheels
zaawansowany

Twój sprzęt: RAPIDO M66
Nazwa załogi: kampernik
|
Wysłany: 2015-08-28, 11:48 a w okolicach Zielonej Góry
|
|
|
Gdybyście chcieli pozwiedzać też okolice to proponuje:
1. Łagów - ładniutkie miasteczko między dwoma czyściutkimi jeziorami. Jest kemping, słaby, ale tani:)
2. Międzyrzecki Rejon Umocniony - niedaleko Łagowa, można połączyć. Bunkry.
3. Park Mużakowski - ponoć bardzo ładny i warto wziąć rowery |
_________________ http://dreamsonwheels.pl/ |
|
|
|
 |
ZbigStan
Kombatant

|
Wysłany: 2015-09-01, 05:58 winobranie
|
|
|
| Dziękuję za przesłaną informację. Przyjedziemy w niedzielę lub poniedziałek. W programie opisano, że wiele imprez będzie na dużych parkingach , między innymi obok palmiarni, co ogranicza możliwości postoju, ale przy optymistycznym podejściu na pewno coś znajdziemy. Po 'winobraniu' chcemy zobaczyć Bad Muskau i park mużakowski. Kamperowanie to dużo nie planowanych sytuacji i ten 'spontan' jest najciekawszy. Na Waszym blogu ciekawie opisujecie tereny po odkrywkach w pobliżu Cottbus. Odwiedzenie ich też mamy w planach na przyszłość.Gratuluję świetnych opisów waszych podróży. Tak się składa, że Wasza ubiegłoroczna podróż do Grecji, oraz tegoroczna podróż do Norwegii, wypadła w podobnym czasie co nasze wyprawy i z przyjemnością czytałem Wasze opisy i porównywałem z naszymi doznaniami. Serdecznie pozdrawiamy |
Normandia 2019
Czechy 2019
Narty, Włochy 2020 |
|
|
|
 |
kubryk1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
|
Wysłany: 2015-09-06, 17:00 winobranie
|
|
|
Hej, czy nikt nie organizuje jakiejś formy np. zlotu na winobranie w lubuskim? Na pewno niejedna załoga by się tam stawiła. A może ktoś podpowie gdzie najlepiej podjechać aby w miarą wygodnie stanąć kamperkiem (kamping, agroturystyka, winnica itp.) byle byłomiło i bezpiecznie. Chcieli byśmy pokosztować winka z polskich winnic!
Pozdrawiam
Andrzej |
_________________ andrzej |
|
|
|
 |
ZbigStan
Kombatant

|
Wysłany: 2015-09-06, 17:49
|
|
|
Kubryk1. chcemy jutro/07.09 2015/ dotrzeć do Zielonej Góry,zostać dzięń lub dwa, zobaczyć winobranie i oczywiście spróbować bachusowych napitków. Póżniej, o ile pogoda pozwoli, planujemy zwiedzanie lubuskich winnic, a na koniec Łęknica, Bad Muskau i park mużakowski. Zabieramy rowery i zamierzmy z nich często korzystać. Jeśli też się wybieracie to proszę o kontakt telefoniczny, jeśli będziecie w tym samym czasie to może wspólnie zaparkujemy, a jeśli póżniej to podzielę się informacjami. Pozdrawiam |
Normandia 2019
Czechy 2019
Narty, Włochy 2020 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-09-06, 17:56
|
|
|
| Stałem raz na parkingu pod Palmiarnią. Można też gdzieś dalej np. na Auchan czy Tesco, ale nie próbowałem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|