Ogrzewanie webasto |
Autor |
Wiadomość |
janusz1943
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Dukato2.5D Riviera
|
Wysłany: 2007-12-23, 11:56 Ogrzewanie webasto
|
|
|
Przeglądając forum nie znalazłem informacji o zamontowanym ogrzewaniu webasto.
Posiadam takie ogrzewanie zamontowane w camperze i jestem bardzo zadowolony.
Zaletą jest paliwo pobierane z zbiornika pojazdu. Gorąco polecam
Janusz |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-12-23, 12:16
|
|
|
janusz1943 napisał/a: | Przeglądając forum nie znalazłem informacji o zamontowanym ogrzewaniu webasto.
Janusz | masz rację bo typowe kampery mają ogrzewanie zasilane gazem, myślałem kiedyś o takim ogrzewaniu jako zabezpieczenie dodatkowe w przypadku braku gazu lub podczas jazdy ale z czasem zrezygnowałem ze względu na koszty i brak czasu
posiadam dwa takie webasta w samochodach ciężarowych do kabiny kierowcy i jest dość ciepło ale bez jakiś rewelacji sałny nie zrobi jak z ogrzewania gazem w kamperze może to ze względu na brak izolacji |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2007-12-23, 12:21 Re: Ogrzewanie webasto
|
|
|
janusz1943 napisał/a: | Przeglądając forum nie znalazłem informacji o zamontowanym ogrzewaniu webasto.
Janusz |
Niewiele kamperów ma takie ogrzewanie montowane fabrycznie - Janusz, należysz do szczęśliwców...
Z tego, co wiem kilku naszych kolegów jeżdżących zimą ma poważne kłopoty z dogrzaniem "budy". Bylibyśmy wdzięczni za wszelkie informacje techniczne a jeśli do tego dołączysz zdjęcia, to wraz dyskusją powstanie niezła dokumentacja na ten temat.
Pozdrawiam, Jerzy |
|
|
|
 |
jarymi
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit MK2 1980r. (po reanimacji)
Nazwa załogi: Jagoda, Ryszard
|
Wysłany: 2007-12-23, 17:32
|
|
|
Też jestem bardzo zainteresowany - szczególnie ogrzewaniem webasto - wszelkie info: skąd wziąść ( oryginalne dosyć drogie ) , od czego, jak montować - myślę,że ten temat jest interesujący wielu użytkowników kamperów. Pozdrawiam |
_________________ Pozdrawiam Jarymi
i zapraszam do odwiedzenia
forum "Water Camper Team"
i "OldCamperTeam - Klub Dorosłego Kampera"
 |
|
|
|
 |
janusz1943
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Dukato2.5D Riviera
|
Wysłany: 2007-12-30, 13:20
|
|
|
W związku z pewnym zainteresowaniem ogrzewaniem webasto postaram się przybliżyć temat na ile moja wiedza na to pozwoli. W sprzedaży mamy dwa rodzaje agregatów:
1-webasto powietrzne. 2- webasto wodne. Agregaty zasilane są olejem napędowym lub benzyną oraz napięcie 12V lub 24V. Dostępne są agregaty o różnej mocy grzewczej. Agregat powietrzny montowany jest w dowolnym dogodnym miejscu. Na zewnątrz pojazdu należy wyprowadzić giętki przewód odprowadzający spaliny oraz przewód zasilający w czyste powietrze komorę spalania . Elastycznym przewodem przez trójnik i pompkę doprowadzamy paliwo z przewodu łączącego zbiornik paliwa pojazdu z silnikiem. W dowolnym dla nas miejscu montujemy pulpit sterowniczy. Powietrze do ogrzania czerpiemy z wnętrza pojazdu lub z zewnątrz. Każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady. Ogrzane powietrze rozprowadzane jest po camperze istniejącymi przewodami od piecyka gazowego. Agregat wodny włączony jest w obieg cieczy chłodzącej silnik. Po uruchomieniu agregatu następuje ogrzanie silnika, a przez włączenie ogrzewania pojazdu następuje ogrzanie wnętrza samochodu.
Ten typ agregatu stosowany jest raczej do ogrzania samochodów osobowych.
Istnieją jeszcze agregaty wodne które podgrzewają wode użytkową. Kupując nowy agregat otrzymujemy wszelkie niezbędne akcesoria. Na stronach alegro wystawionych jest wiele tego typu urządzeń.
Montaż wykonałem we własnym zakresie. Został zamontowany w miejscu gdzie znajduje się ogrzewacz wody.
Jest to agregat powietrzny produkowany przez czeską firme Ateso typ Breeze.
Dane techniczne: Moc cieplna od 900W do 1900W, napięcie 12V. Pobór prądu przy uruchomieniu 100W. przy pracy 35W. Zużycie paliwa od 0,10l/godz do 0.22l/godz.
Agregat może być włączony w czasie jazdy. Agregat zamontowałem pięć lat temu i od tej pory zawsze mam ciepło w camperze. Nie martwię się czy wystarczy gazu. Gorąco polecam. Na wszelkie pytania odpowiem o ile będę znał odpowiedz.
Pozdrawiam z ciepłego campera Janusz. |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
|
Wysłany: 2007-12-30, 14:32
|
|
|
janusz1943 napisał/a: | Powietrze do ogrzania czerpiemy z wnętrza pojazdu lub z zewnątrz. Każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady |
W niektórych samochodowych układach ogrzewania/klimatyzacji montowane są klapy-kierownice umożliwiające zmianę stosunku ilości powietrza z recyrkulacji do powietrza świeżego.
Jest to bardezo ekonomiczne - nie wychładza/nagrzewa wnętrza pojazdu w sposób niekontrolowany.
Aż się prosi, by taką konstrukcję tu zatosować... |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/602 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2007-12-30, 19:12
|
|
|
janusz1943 napisał/a: | Elastycznym przewodem przez trójnik i pompkę doprowadzamy paliwo z przewodu łączącego zbiornik paliwa pojazdu z silnikiem. |
Wg mnie paliwo nalezy doprowadzić do pompki ogrzewania bezpośrednio ze zbiornika gdyż w większości samochodów przewód łączący zbiornik paliwa z silnikiem pojazdu jest pod ciśnieniem paliwa tłoczonym przez pompę paliwową znajdującą się w zbiorniku paliwa. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
|
Wysłany: 2007-12-30, 20:52
|
|
|
Sławek Dehler napisał/a: | ...w większości samochodów przewód łączący zbiornik paliwa z silnikiem pojazdu jest pod ciśnieniem paliwa tłoczonym przez pompę paliwową znajdującą się w zbiorniku paliwa. |
To dotyczy aut najwyżej kilkuletnich, chodzących na common rail'u - w starszych modelach niskociśnieniowa pompa podnosząca paliwo ze zbiornika nie wystepuje, tak więc w przewodzie zasilajacym występuje ...podciśnienie. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2007-12-30, 21:26
|
|
|
Jerzy napisał/a: | tak więc w przewodzie zasilajacym występuje ...podciśnienie |
Ale nie autach zasilanych benzyną. Takowe posiadam. Pompa mechaniczna w takich autach nawet kilkunastoletnich to już historia. |
 |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
|
Wysłany: 2007-12-30, 22:10
|
|
|
Odnosiłem się do auta Janusza1943...
Co do zasilania benzyną - masz rację. |
|
|
|
 |
jarymi
stary wyga

|
Wysłany: 2007-12-30, 22:38
|
|
|
Za wysoki poziom dyskusji jak dla mnie. Mam jak wiecie b.stare autoi chciałbym je ogrzać "trochę" na jesienne ew. dni ale żeby ogrzewanie ( ale nie gaz) nie było droższe od auta. Dlatego szukam informacji o możliwości zastosowania rozwiązań z innych aut to ew. poszukam używanych. Musiało by być po pierwsze niewielkie. |
 |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
|
Wysłany: 2007-12-30, 22:57
|
|
|
jarymi, w wyborze miejsca do zamontowania w aucie pomoże Ci każdy "myślący" mechanik.
A tu, możesz wybrać odpowiednie urządzenie ...najlepiej wspólnie z mechanikiem.
http://www.allegro.pl/sea...ebasto&order=pd |
|
|
|
 |
jarymi
stary wyga

|
|
|
|
 |
jarymi
stary wyga

|
Wysłany: 2007-12-31, 16:12
|
|
|
a ponieważ na forum będę dopiero w przyszłym roku dla wszystkich Forumowiczek i Forumowiczów :
nowy rok.gif
|
 |
Plik ściągnięto 12692 raz(y) 195,1 KB |
|
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2007-12-31, 17:41
|
|
|
jarymi napisał/a: | ja się kompletnie na tym nie znam |
Pierwsze i drugie wygląda mi na ogrzewania wodne. Trochę kłopotu z montażem bo jeszcze potrzebny wymiennik ciepła. Szukaj raczej na powietrze, mniej zachodu z montażem ;-) |
 |
|
|
|
 |
|