Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka przetwornica ? 2x aku 95 Ah w zabudowie , solary 200W
Autor Wiadomość
BioPiekarz 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Knaus Traveller 560 1991
Nazwa załogi: BioPiekarz Team
Piwa: 1/3
Wysłany: 2015-09-22, 23:31   Jaka przetwornica ? 2x aku 95 Ah w zabudowie , solary 200W

Staram się dużo czytać ale sprawy elektryczne dla mnie są wielce skomplikowane.
Pytania brzmią:
- o jakich parametrach przetwornicę mogę zamontować ?
- do jakich zastosowań używamy energii z przetwornic ?
- czy podczas jazdy można podłączyć do ładowania biurowy UPS albo zabierać naładowany ?
Postaw piwo autorowi tego posta

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2015-09-23, 00:28   

BioPiekarz, na razie w skrócie bo pora późna :)

- o jakich parametrach przetwornicę - to zależy od Twojego zapotrzebowania na prąd. Jeśli będziesz potrzebował np. podłączyć laptopa czy mały telewizor to 500W powinno w zupełności wystarczyć. Większa przetwornica zużywa zazwyczaj więcej prądu kiedy pracuje bez obciążenia. Powinieneś zacząć od pomyślenia i policzenia co będziesz zasilał i ile Wat będziesz w związku z tym potrzebował

- do jakich zastosowań energia z przetwornicy - ja używam do zasilania tego czego nie mogę zasilić z 12V czyli laptopa, ładowarki do aparatu fotograficznego i czasem do włączenia "śmierdziela na komary". Inni (koleżanki i koledzy) używają też do zasilania ekspresów do kawy, suszarek do włosów, mikrofali, telewizorów a Świstak nawet do zasilania pralki, zmywarki do naczyń i lodówki. Myślę że sam możesz spróbować zastanowić się czego będziesz używać a z czego możesz zrezygnować.

- UPS jak rozumiem działający jako przetwornica - UPSy mają zazwyczaj niezbyt dobre parametry pracy, to znaczy tracą dużo prądu w porównaniu z typowymi przetwornicami. Na przykład przetwornica ze 100 watogodzin prądu 12v da Ci 90 watogodzin prądu 230V a UPS już tylko 75 (dawno nie mierzyłem strat na UPSie więc podaję z głowy mniej więcej). Jak napiszesz trochę więcej o tym czemu przyszedł Ci do głowy UPS jako źródło prądu 230V w kamperze to może uda się lepiej dobrać argumenty za i przeciw :)

Odpowiedz do tematu