Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ktoś możne przerabiał przód fiata ducato?
Autor Wiadomość
karas83 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: fiat ducato frankia 92
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-09-17, 19:40   ktoś możne przerabiał przód fiata ducato?

Witam kopiłem właśnie fiata ducato frankia rok92.

zastanawiam się przerobić mu przód na nowszy model *dokładnie wymiana lamp

zdjęcie poglądowe z Google.

ktoś możne przerabiał?

Od razu zaznaczam jestem blacharzem samochodowym wiec sobie poradzę , ale pytam z ciekawości.

jeśli ktoś jest posiadaczem takiego modelu , może się podzielić , radami , opiniami itp.
Postaw piwo autorowi tego posta

Pawel_MASZ-BUD 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs A5250 '95 Ducato 1.9td
Piwa: 2/3
Wysłany: 2015-09-17, 21:59   

Na wstępie gratuluję zakupu.

A co do pytania, to, że się tak zapytam: Po kiego???

Masz teraz ładnie w oryginale. Jak przerobisz, to kamper i tak Ci nie odmłodnieje, ale za to w razie "W", będzie tuzin podejrzliwych, że auto miało zmielony cały przód...
Chyba nie ma sensu babrać.
Taka moja opinia.

karas83 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-09-18, 12:11   

no wlasnie bardziej podoba mi sie mlodsza wersja , na razie nie planuje sprzedarzy , bo jest w super stanie , na liczniku 150 000 , silnik z turbine, zero wyciekow oleju, skrzynia, miska itp wszystko suche.
w srodku , czysty ,suchy zadbany, nie palone ,
w zestawie uchwyt na rowery z tylu, butla z gazem , czujniki gazy, dymu, kamera cofania , ( tylko radio nowe sie przyda)

w przyszlosci chce kuchnie nowasza, jakis klimatyzator , I mozna jezdzic :)

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 199/163
Wysłany: 2015-09-18, 13:37   

Szkoda psuć klasyka . :chytry

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2015-09-18, 14:24   

Tu
MILUŚ napisał/a:
Szkoda psuć klasyka . :chytry

Myślę.że Kolega chciał się trochę pochwalić nabytkiem :ok

karas83 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-09-18, 17:00   

Czym tu się chwalić, większość z was ma wiele lesze kamperki.

jestem jedynie dumny ze jest w tak dobrym stanie jak na swój wiek.

jestem wzrokowcem i wizualnie podoba mi się ten nowszy model, ale mnie na niego nie stać dlatego chce sobie trochę mój udoskonalić. Większość potencjalnych klientów nie wie od kiedy byl produkowany ten nowszy, a kogo zapytałem , powiedział ze ładniejszy jest nowszy.

Pytam dlatego bo nie miałem okazji pracować z Ducato i nie wiem czy wiele się różnią te dwa roczniki.

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 199/163
Wysłany: 2015-09-18, 17:13   

karas83 napisał/a:
..................
Pytam dlatego bo nie miałem okazji pracować z Ducato i nie wiem czy wiele się różnią te dwa roczniki.

Jesteś blacharzem więc porównaj przednie pasy Ducato I i II . Skóra nie warta wyprawki :-P :-/ Też mi sie marzył przód z Ducato II po lifcie ale..........dałem sobie spokój . Ale Ty tu urządzisz ........... :chytry

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/502
Wysłany: 2015-09-18, 21:58   

karas83 napisał/a:
Większość potencjalnych klientów nie wie od kiedy byl produkowany ten nowszy

Tu byś się zdziwił :chytry
Jak chłopaki piszą, szkoda klasyka, po co go na siłę kundlić?
Ciesz się chłopie z cacanego auta

A jak masz parcie na grzebanko, kup złomka i go upiększaj :bigok
:spoko

karas83 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-09-18, 22:56   

[quote/] A jak masz parcie na grzebanko, kup złomka i go upiększaj :bigok
:spoko [/quote]

tak własnie zrobiłem :lol:

ok mniejsza o lampy choć dziś się przekonałem że mogły być szerzej. Gość jadąc w nocy z naprzeciwka nie zdawał sobie sprawy że taki szeroki jestem.
W ostatnie chwili ostro zjechał.

trzeba by chociaż jakieś obrysówki zamontować szerzej.

drugie pytanie , wygłuszyć, wyciszyć zwłaszcza przednią cześć??
ktoś coś sprawdzonego?

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-09-19, 06:35   

Niekoniecznie będzie to podejrzane.
Jeśli zdecydowałbyś się na przeróbkę, co jest Twoją decyzją, to po prostu udokumentuj wszystko filmami czy fotkami. Proste. Krok po kroku.
Gdzie jest powiedziane, że każdy kupiec w przyszłości chce kupić taki, a nie np. przerobiony na nowszy model?
Jak kupiec nie będzie imbecylem, to oglądając fotorelację z przeróbki nie będzie gadał bzdur, że pewnie miałeś dzwona z tirem i dlatego przerobiłeś.
A jak trafi się imbecyl, to i tak nie będzie wart Twojego autka. :bigok
Budowa domka ze złomka

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 533/45
Wysłany: 2015-09-19, 07:35   

Temat wręcz modelowy , jak na warunki CT ........ Człowiek pyta "jak" a dostaje odpowiedź "po co" :diabelski_usmiech
Jeden Toskaner , który wie o co biega, ale to mnie akurat nie dziwi, bo jako człowiek , który trochę w życiu własnymi rękami zrobił, czuje temat.
Karas, nie pomogę w samym temacie bo po prostu nie wiem jak to w tym konkretnym przypadku wygląda, a jedynie wyrażę moje poparcie dla pomysłu :spoko
Mam podobnie , że zawsze i praktycznie we wszystkich samochodach jakie miałem i mam, jakieś większe lub mniejsze mody zawsze robiłem i wiem co Tobą kieruje.
Jedynie klasyków nie ruszałem , ale tylko tych, które miały konkretną wartość i wartość ta była zależna wprost właśnie od zgodności z oryginałem.
Kamper to raczej klasykiem w tym znaczeniu o jakim myślę , nigdy nie będzie bo zwyczajnie nie dożyje :haha:

A poza wszystkim, jak ktoś kupując samochód , od razu myśli o tym jak , gdzie i za ile będzie go sprzedawał , to lepiej aby go w ogóle nie ruszał .........

Sugestia Toskanera o tym aby robić dokumentację zmian i modyfikacji jest mądra i też się do niej przyłączam :spoko

DC 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis Nevis 822
Nazwa załogi: Pingwiny
Piwa: 15/18
Wysłany: 2015-09-19, 08:59   

Witam.
Szukając kampera trafiłem kiedyś na podobną integrę z 1994 trochę więkrzą ale z podobnym przodem, robionym jeszcze na starym ducato. Pierwsze co zacząłem przeglądać to właśnie czy da się przerobić przód na nowszy model. Aby zrobić to dokładnie trzeba cały pas przedni wymienić i wstawić od nowszego Ducato, linia maski,zamka, przebiega niżej no i oczywiście zdobyć komplet laminatów na przód od nowszego, mogą być popękane lub połamane byle były w miarę kompletne, da się to ładnie zregenerować. Dużo roboty i wymyśliłem półśrodek. Faktycznie lampy są rozmieszczone dosyć wąsko i można by się pokusić o wstawienie lamp od Ducato 03< tylko pozostaje temat obróbki i wykończenia aby wpasować je w oryginalną atrapę. Taki mój pomysł racjonalizatorski :ok

Pawel_MASZ-BUD 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs A5250 '95 Ducato 1.9td
Piwa: 2/3
Wysłany: 2015-09-19, 21:14   

joko napisał/a:
Temat wręcz modelowy , jak na warunki CT ........ Człowiek pyta "jak" a dostaje odpowiedź "po co"

Może źle doczytałem, ale wspomniany człowiek - karas83 w pierwszym poście napisał:
karas83 napisał/a:
...zastanawiam się przerobić mu przód na nowszy model *dokładnie wymiana lamp
i prosi aby
karas83 napisał/a:
się podzielić , radami , opiniami itp.

Czyli decyzji nie podjął i pyta tutaj o rady jak to zrobić, gdyby się zdecydował - tu się nie wymądrzam - nie wiem, nigdy nie przerabiałem tematu i nie zabieram zdania.

Pyta również o opinie itp.

I tutaj dalej swoją opinię podtrzymuję: po co babrać ładnie utrzymanego kampera. Jak pisze karas83, przez 23 lata uchował się w idealnym stanie - w stanie, w jakim ciężko dziś spotkać taki domek na drodze. To nie jest standardowa blaszana kabina. Zbyt często takie hybrydy zwyczajnie nie wychodzą. Taka ingerencja może przynieść więcej złego niż dobrego. Taka prawda, więc w mojej opinii nie warto wrzucać sobie potencjalnego problemu na głowę. Lepiej ten zapał i pieniązki spożytkować na dostosowaniu wnętrza zabudowy pod swoje potrzeby.

Ja zadając takie pytanie jak karas83, był bym wdzięczny za opinie wszystkich tu się wypowiadających. Również i za Twoją joko, bo chociaż jednym smaruje pupę, a innych w nią delikatną igiełką kłuje , to jednak podbija ona popularność tematu na forum ;)

Cenię sobie opinie ludzi na tym forum i dostrzegam ich życzliwość. Dlatego nie mogę zgodzić się z zacytowanym powyżej pierwszym wersem Twojego postu - mimo całej sympatii do Ciebie i bardzo często zbieżnych poglądów kolego joko :spoko

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 533/45
Wysłany: 2015-09-19, 23:56   

Jak dla mnie to człowiek ma plan wie co chce zrobić a pyta o opinie i sugestie, ale w sensie technicznym czyli jakie możliwości, jaki zakres prac itp., a nie o to czy warto i czy to ma w ogóle sens.

Ja mam umysł ścisły , nie humanistyczny ,a w szkole byłem cienki z Polaka, więc z pytaniami "co poeta miał na myśli ?" nie za bardzo sobie radzę :mrgreen:

Drogi Pawle , przecież nie będziemy ze sobą polemizować o sprawach pobocznych w wątku , który jego autor założył w innym celu, niech piszą Ci którzy mają do powiedzenia jakieś konkrety :spoko
Faktycznie może nie potrzebnie sprowokowałem swoją wypowiedzią niepotrzebną dyskusję . Można wywalić .
Pozdrawiam i Powodzenia Życzę :spoko

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2015-09-20, 11:45   

A ja bym to pozmieniał. Może nie koniecznie szedł bym w coś co już ktoś zrobił . W dobie laminatów ,pokombinował bym ( mając czas) w zupełnie inną stronę . Zupełnie inne lampy ,ale jakieś typowe . Wykombinował bym zupełnie inną atrapę . Janusz zrobił sobie kiedyś zderzak tylny ,inny niż wszystkie.Ja bym tak zrobił z twoim autem a przodu. Byłoby inaczej i nie powtarzalnie. Czy ładnie to nie wiem . ale na pewno inaczej . Masz do zmiany dwa błotniki i atrapę .Szyba zostaje. Ja bym zmieniał. :spoko

Odpowiedz do tematu