Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skandynawia 2015
Autor Wiadomość
Fux 
Kombatant

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 12 Sie 2007
Piwa: 29/96
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-09-30, 20:35   



:mikolaj
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 477/990
Skąd: Ooo
Wysłany: 2015-09-30, 20:36   

Zazdraszczam Wam. To na poważnie.


Żartem........też 3 tyg mieszkałem teraz w kamperze,
I musiałem chyba to jeść??????
Zdjęcie powyżej coś mi się kojarzy??


Na swoim podwórku
A
I pielgrzymowałem , tak przynajmniej uważam i tego się będę trzymał, bo mnie nogi bolą :mrgreen: :mrgreen:
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/483
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2015-09-30, 20:41   

krzlac napisał/a:
Że słodkie to pikuś. Wpisz nazwę z mojej puszki do googli a dowiesz się co mnie czeka.


Ooooo !!! Krzysiu to rarytas !! Smród to mi nawet tak nie przeszkadza :szeroki_usmiech
Chciałbym to spróbować... możesz przetrzymać do zlociku na Targach w Poznaniu ??

Tak przy kieliszeczku wódeczki, może być ciekawie. Sami, na tym wielkim placu zostaniemy :haha:

:spoko
_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 100/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania

Wysłany: 2015-09-30, 20:44   

Termin mają do końca lutego, ale myślę że one po terminie będą jeszcze lepsze.
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/483
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2015-09-30, 20:58   

krzlac napisał/a:
Termin mają do końca lutego, ale myślę że one po terminie będą jeszcze lepsze.


Te przeterminowane to Putin mógłby wykorzystać do zbombardowania pozycje ISIS.

Tak byłby bardziej "humanitarnie" ;) a jak skutecznie ? :szeroki_usmiech
_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
moskit
weteran


Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 10 Mar 2014
Piwa: 117/43
Skąd: Ożarów Maz.
Wysłany: 2015-10-01, 07:17   

Na sylwestra 2015 teście córki po wielu prośbach przywieźli surstroming
oczywiście Ela jako główny dowodzący w gastronomi domowej zarządzała i otwierała oraz robiła "kanapki" Była przygotowana wujek internet wszystko jej podpowiedział.
1 otwieranie puszki
- rękawice jednorazowe
- torba foliowa jednorazowa
- otwieracz do konserw metalowy , na straty
- wiadro na straty
- deska do krojenia pokryta torbą foliową na straty
- nóż jednorazowy na straty
- widelce jednorazowe na straty
Rzecz dzieje się na tarasie jak zaleca "wujek"
Puszkę włożyła do torby foliowej następnie do wiadra ,tak dla bezpieczeństwa i otworzyła
zapach "rewelacja" wyrywa z butów bez rozwiązywania sznurówek
Zięć pierwsze podejście na tak zwanego żywca reakcja jak na filmie
Ela robi kanapkę
Plasterek ugotowanego ziemniaka kawałek "pysznego" śledzika, plasterek cebuli, jogurt bałkański
oczywiście obok na stole czekają chemiczne środki ratunkowe czyli zimna wódeczka w kieliszkach no może w szklaneczkach.
Moje podejście próba - zastosowałem dla bezpieczeństwa środek chemiczny
szybko zaczyna działać bo oczywiście zabezpieczamy się od wieczora , przełamuje się zagryzam "kanapką" - nie jest źle, nawet zjadliwe jogurcik, cebulka, i ziemniaczek oraz chemia zadziałały może pomyliłem kolejność
i tak kolejno próbowaliśmy każdy na każdego patrzył śmiał się z głupich min oczywiście w przerwach między konsumpcją stosowaliśmy chemiczne środki ratunkowe tak na wszelki słuczaj.
Zwróciłem uwagę na dość ważną zależność im więcej "kanapek" tym chętniej stosowaliśmy środki ratunkowe - lub odwrotnie
Powiem szczerze trzeba spróbować ale czy taki rarytas, zbytnio nie pamiętam żeby aż tak moje podniebienie pragnęło powtórki
W Skandynawskich przepisach lotniczych przewozowych jest zapis że nie można przewozić puszek ze "śledzikiem" ze względów bezpieczeństwa ani w bagażu podręcznym ani w głównym.
W przypadku niekontrolowanego otwarcia puszki pomieszczenia czy luk bagażowy podlega dezynfekcji oczywiście na koszt właściciela puszeczki
Do sprzedaży są wyznaczone nieliczne sklepy, i mają specjalne zamknięte regały

Życzę smacznego

ja już mam to za sobą a TY

Andrzej
_________________
Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA


Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 17 Lip 2009
Piwa: 68/48
Skąd: Górny Śląsk
Wysłany: 2015-10-01, 10:55   

Heheh...dobre, czyli generalnie w odpowiednim miksie zjadliwe ? Pewnie ma sporą rzeszę entuzjastów ten produkt w Szwecji. Ja je zawsze widuję w Ica.
_________________
Darek

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
moskit
weteran


Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 10 Mar 2014
Piwa: 117/43
Skąd: Ożarów Maz.
Wysłany: 2015-10-01, 13:30   

to jest ich narodowa-historyczna potrawa, jest tradycją że jesienią każdy szwed ją spożywa w gronie przyjaciół.
Legenda mówi że podczas wielkiego głodu takie "przysmaki " uratowały naród szwedzki
Smacznego
_________________
Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 477/990
Skąd: Ooo
Wysłany: 2015-10-01, 13:33   

Japońce mają swoją rozdymkę
To wyższa szkoła jazdy .
Tu se rzygniesz, tam wykorkujesz :-P :idea
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
vwyogi 
zaawansowany


Twój sprzęt: James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
Dołączył: 04 Maj 2015
Piwa: 17/13
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2015-10-01, 13:51   

moskit napisał/a:

Do sprzedaży są wyznaczone nieliczne sklepy, i mają specjalne zamknięte regały

\

tu nie prawda. Kupowałem w tym roku w czerwcu w Karlskronie w supermarkecie sieci COOP i puszka, ostatnia sztuka lezała w normalnej lodówce niezamykanej wraz z zinnymi wyrobami z ryb.
_________________
Sprinter Westfalia James Cook 1998 2.9TD
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Den-tal 
zaawansowany

Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Wrz 2012
Piwa: 26/3
Skąd: Szwecja
Wysłany: 2015-10-09, 23:38   

Nie tylko Szwedzi jedza sfermentowane ryby Zarowno w Norwegi i Islandi robia to samo. Surhaj to odpowiedni szwedzkiego sursträmming tylko ze smierdzi gorzej( robiony jest z rekina). W Norwegi mozna tez kupic sfermentowane lososie i pstragi. No i gdyby nie ten zapach to sa naprawde smaczne tylko trzeba umiec to podac, a to umieja tylko ci z Polnocy Skandynawi. :-/
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krzlac 
Kombatant


Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Paź 2011
Piwa: 100/5
Skąd: Gowarzewo k/Poznania

Wysłany: 2015-10-12, 15:20   

Den-tal napisał/a:
Nie tylko Szwedzi jedza sfermentowane ryby


I nic dziwnego. Ryb pod dostatkiem, bidę kiedyś mieli taką samą i tak samo długie zimy.
I wymyślili: żeby nie zgniło podczas przechowywania, doprowadzili do zgnicia już na samym początku-pozostało tylko to polubić. Na szczęście Skandynawowie wymyślili też GRAVLAKS. To znakomity łosoś marynowany na surowo, nie śmierdzi i można w łatwy sposób przygotować go w domu. Wygląda jak wędzony, a smakuje znacznie subtelniej. Kiedyś, marynowali go zakopując w ziemii (stąd Grav), dzisiaj mamy do tego lodówki. Jak są zainteresowani to podam przepis.
_________________
WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/483
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2015-10-12, 17:10   

Jak uda mi się dostać łososia bałtyckiego to tylko przyrządzam go na - Gravlax.

Uważam, że jest zdrowszy i smaczniejszy od wędzonego
_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
Ostatnio zmieniony przez Endi 2015-10-30, 17:23, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Den-tal 
zaawansowany

Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Wrz 2012
Piwa: 26/3
Skąd: Szwecja
Wysłany: 2015-10-13, 22:49   

krzlac masz racje - "grav" po szwedzku znaczy grob ale to nic nie ma wspolnego z gravatlax( a nie jak mylnie piszesz Ty i Endi gravlax) Gravning to jest proces ktoremu mozna poddawc tluste ryby i mieso(bardzo smaczna jest np gravat poledwica. Gravning polega na tym rybe/mieso wklada sie w mieszanke soli i cukru + ziola i marynada.Ta mieszanka s+c hamuje rozwoj bakteri , a jednoczesnie nastepuje preces autolizy(czyli rozkladania produktu) spowodowany enzymami zawartymi w produkcie. Przy gravningu bardzo wazna jest proporcja sol/cukier bo jak zle to zrobi to zatrucie pokarmowe jak w banku.Ja tez lubie gravatlax(wedzonym umiejetnie tez nie pogardze) byle by tylko nie byl z Norweskich hodowli :evil:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Endi 
Kombatant


Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 05 Paź 2008
Piwa: 315/483
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2015-10-14, 08:36   

Gravlax (lub w szw. gravad lax, dun. gravad laks, norw. gravlaks, fin. graavilohi, est. graavilõhe, isl. graflax) – tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku.

Podawane jest najczęściej jako przekąska, krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie, w towarzystwie specjalnego sosu hovmästarsås (gravlaxsås). Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. Niekiedy jako gravlax oferuje się ryby wędzone, co jest nadużyciem nazwy.
_________________
Najpiękniejsze hobby świata !
Ostatnio zmieniony przez Endi 2015-10-14, 09:59, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***