|
|
Która klimatyzacja dachowa? |
Autor |
Wiadomość |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2015-10-29, 16:33 Która klimatyzacja dachowa?
|
|
|
Moi drodzy - kolejny dylemat
Rozważam zakup klimy dachowej - jedną z tych:
1. TRUMA AVENTA ECO
2. DOMETIC FreshJet 1700
3. DOMETIC FreshJet 2200
I pytanie: w którą stronę pójść z tą filozofią, bo:
1. Truma ma najniższy pobór mocy - 2.8A - czyli potrzebuje około 650W, żeby chłodzić, ale przy starcie potrzebuje ponad 2 razy więcej, ale ponoć nawet nie zdąży zadziałać zabezpieczenie kempingowe. Można też z przetwornicy sinsusoidalnej na zapalonym silniku ją odpalić. Jest cicha, nie ma tylko ogrzewania (dogrzewania). Ale jest przeznaczona do samochodów do 6m długości - mój miał będzie 7m (z kabiną, maską itp) więc myślę, że dałaby radę, ale lekko by nie miała...
2. DOMETIC FreshJet 1700 - generalnie to samo, ale większy pobór mocy około 4A (przy starcie oczywiście ponad 2x większy pobór). Też przeznaczony do aut do 6m Ma funkcję grzania.
3. DOMETIC FreshJet 2200 - mocniejsza wersja, do kamperów do 7m, potrzebuje do chłodzenia 5A czyli około 1200W, ale uwaga: ma funkcję płynnego rozruchu, gdzie nie obciąża instalacji większym poborem mocy. Podobno częściej wywala wersję 1700 bez tej funkcji niż ten większy. 4 KG cięższy od Trumy
Zakładam, że cena tutaj nie jest najważniejsza (i tak wszystkie są mega drogie, a różnice niewielkie) - i pytanie: czy nie lepiej mieć słabszą Trumę Aventa Eco, ale prawie zawsze ją uruchomię, czy lepiej pójść "na bogato" i brać Dometica 2200 z płynnym rozruchem, ale już z większym zapotrzebowaniem na prąd, gdzie może być czasem problem z zabezpieczeniem na kempingu?
Podzielcie się doświadczeniami |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 321/84 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/306 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2015-10-30, 13:47
|
|
|
szkoda kasy |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2015-10-30, 14:33
|
|
|
slawwoj napisał/a: | szkoda kasy |
W jakim sensie? Szkoda kasy na posiadanie klimy ? |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
|
Wysłany: 2015-10-30, 15:11
|
|
|
Za swoją klimę dachową zapłaciłem 3 tys. więc nie wiele. Jedyny z niej pożytek że dmucha chłodnym powietrzem np. przy gotowaniu. Bardziej odgrywa rolę chłodnego wiatraka niż klimy. W upały ochłodzi pomieszczenie o 2-3 stopnie góra.
Po drugim sezonie użytkowania nie płaciłbym tyle (nie mówiąc o 5 tys.) a kasę wolałbym przeznaczyć na zimne |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-10-30, 17:40
|
|
|
slawwoj napisał/a: | Za swoją klimę dachową zapłaciłem 3 tys. więc nie wiele. Jedyny z niej pożytek że dmucha chłodnym powietrzem np. przy gotowaniu. Bardziej odgrywa rolę chłodnego wiatraka niż klimy. W upały ochłodzi pomieszczenie o 2-3 stopnie góra.
Po drugim sezonie użytkowania nie płaciłbym tyle (nie mówiąc o 5 tys.) a kasę wolałbym przeznaczyć na zimne |
Hm... dzisiaj takich ofert raczej nie widzę - możesz podać co to za sprzęt? - oczywiście nie chcę być niegrzeczny, wcale nie uważam, że zawsze tańsze to złom, ale to które podałem to kosztują w okolicach 7-8 tyś zł brutto, więc mam nadzieję, że spełniają swoje zadanie Kupiłeś nową dedykowaną do wielkości Twojego kampera? |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 321/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2015-10-30, 19:33
|
|
|
Klima którą podałeś w linku nadaje się do kabin ciężarówki a nie do kampera.
Szkoda kasy , żle dopasowany sprzęt.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
|
 |
jarek73
weteran
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2014 Piwa: 72/95 Skąd: torun
|
Wysłany: 2015-10-30, 20:42
|
|
|
Ja mam dometic 2200 camper dl.7.40 alkowa jestem zadowolony spełnia swoje zadanie, innych nie znam to mój pierwszy camper. |
_________________ DOBA MA 1440 MINUT I ŻADNA NIE WYKORZYSTANA NIE PRZECHODZI NA NASTĘPNY DZIEŃ |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-10-31, 14:43
|
|
|
Panowie, właśnie o takie info mi chodziło - dziękuję, faktycznie racja, zdecydowałem się na większy, czy to Truma czy Dometic, wydaje mi się bez większego znaczenia.
Andrzej - dzięki za wczorajszy telefon oraz linka. |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
|
Wysłany: 2015-10-31, 14:58
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | Klima którą podałeś w linku nadaje się do kabin ciężarówki a nie do kampera.
Szkoda kasy , żle dopasowany sprzęt.
|
A już chciałem wyciepać
Dometic CA 1000 _ My-Caravaningu przez Grupę Dometic.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 59 raz(y) 105,49 KB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|