|
|
Ogrzewanie Piec zintegrowany Duotherm jak działa? |
Autor |
Wiadomość |
vilgum
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: zabudowa pickupa L200
|
Wysłany: 2015-09-28, 10:35 Ogrzewanie Piec zintegrowany Duotherm jak działa?
|
|
|
W moim camperku posiadam bojler z integrowany z ogrzewaniem. Na piecu jest nazwa DUOTHERM. Jest też zamontowany termostat na ścianie który załącza ogrzewanie. Ostatnio nawet włączył się w nocy automatycznie nadmuch pieca, ale nie grzał bo nie miałem uruchomionego bojlera. Czytałem o takich zintegrowanych piecach, ale tylko TRUMY. Na sterowaniu bojlera jest instrukcja napisana przez poprzedniego właściciela jak go zapalić więc myślę że dam radę. Pomóżcie koledzy w kwestii zalania go wodą. Próbowałem załączając pompę odkręcić kran z kurkiem od ciepłej wody i nic. W instrukcji bojlera jest napisane że trzeba otworzyć zawór bezpieczeństwa do pojawienia się trzech kropli wody, ale też nic nie było. Jeszcze jedno ważne pytanie czy można tak jak w przypadku zintegrowanej TRUMY zapalić pusty bojler tzn bez wody i korzystać z samego ogrzewania. Proszę o pomoc bo nocki są coraz chłodniejsze ,a ja nie zamierzam szybko zamykać sezonu wczasowego.
boj.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1478 raz(y) 72,32 KB |
piec.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1478 raz(y) 66,18 KB |
ter.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1478 raz(y) 45,08 KB |
|
|
|
|
 |
Mirekmat
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2015-09-30, 19:07
|
|
|
Witam.
N a jakiej podstawie określa Pan,że jest to piec z bojlerem wody?Ze zdjęcia ciężko coś powiedzieć ale wygląda to na amerykanskiego cudaka ogrzewającego wodę.Może trochę więcej zdjęć,gdyż podejrzewam że nie posiada zapłonu elektrycznego a trzeba odpalać go z zewnętrznej strony pojazdu.Może ktoś w pobliżu Pana miejsca zamieszkania posiada na stanie amerykańca?Miłego wieczoru Mirek |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2015-09-30, 19:15
|
|
|
Sprawdź czy nie jest sklejony jakiś zawór zwrotny. Ile czasu miałeś odkręconą ciepłą wodę? Powietrze szło z kranu? |
|
|
|
 |
vilgum
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-10-01, 12:18
|
|
|
Powoli już rozgryzłem. Poprzedni właściciel mówił że to piec zintegrowany, ale mało używał auto więc może sam nie wiedział. Na termostacie jest przełącznik od włączania pieca i ustawianie temp. i to wszystko. Wystarczy, że spadnie temperatura we wnętrzu i załącza się najpierw dmuchawa a następnie automatycznie iskrownik odpala płomień aż do uzyskania odpowiedniej temperatury. Praktycznie bezobsługowe urządzenie. Co do bojlera to udało mi się go zalać, ale być może jest jakiś wąż załamany lub przytkany bo pompka miała ciężko i z kranu ciepła woda ledwo kapie. Bojler grzeje. Czy w każdym bojlerze jest takie podtrzymanie ognia? Jak woda się nagrzeje termostat wyłącza palnik ale pali się malutki płomyk na podtrzymanie. Ktoś mi mówił że miał bojler ale po nagrzaniu trzeba było go zgasić (dziwne) |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2015-10-01, 18:28
|
|
|
http://bryantrv.com/docs.html
http://manuals.adventurerv.net/
tam prawdopodobnie znajdziesz instrukcję |
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
vilgum
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-10-02, 09:59
|
|
|
Dziękuje wszystkim za pomoc!!! Wiem już jak uruchomić urządzenia i na jakiej zasadzie działają. Problemem z napełnieniem bojlera okazały się przytkane węże od wody. Po przedmuchaniu wyleciało mnóstwo syfu i kamienia. Teraz działa wszystko jak należy i nareszcie mogę w pełni korzystać z urządzeń. Teraz ja mogę służyć pomocą gdyby ktoś miał podobne sprzęty jak moje i miał problem z uruchomieniem. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|