|
|
|
Kupię, ale co ?? |
| Autor |
Wiadomość |
stasiu
trochę już popisał
Twój sprzęt: brak
|
Wysłany: 2015-10-13, 21:40 Kupię, ale co ??
|
|
|
| Zacznę od początku miałem VW T3 Westfalię i dawałem radę nawet w 4 osoby , ale zachciało się czegoś większego i nabyłem cepkę burstner city 4505 , po kilku wypadach całkowicie mi się odechciało ( wypad w Kotlinę kłodzką i następny rok w bieszczady ) dla mnie to dramat jazda po tych drogach ciągłe zerkanie czy cepka nie opuści drogi (baaardzo wąskie drogi) no i te kolosalne spalanie , jedyny plus takiego zestawu to że mogłem swobodnie zwiedzać okolice bez pakowania się każdego dnia .Ale ogólnie chciałem postawić na jakiegoś nie drogiego kamperka niestety max 10 tyś raczej jakiegoś blaszaka ? .W sumie starszy syn już zrezygnował z jazdy ze "starymi" więc pozostaje nas 3 osoby więc alkowa raczej nie potrzebna Czy forumowicze mogą mi podpowiedzieć czego szukać żeby był prysznic i normalne WC (nie przenośne) to tyle moich wymagań , oczywiście nie jestem napalony że muszę kupić już i teraz i mogę się powstrzymać żeby coś dozbierać , ale nie więcej jak max do 15 tyś , czy idzie coś kpić w tej kwocie z moimi wymaganiami , za info będę bardzo wdzięczny . |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-10-13, 23:12
|
|
|
Minimum to 40 tys za 15-25 letnią używkę. Chyba że jakieś samoróbki, albo sobie sam zrobisz z busa itp.
Za 15 tys to nie ma najmniejszych szans. Ja nie słyszałem o tym żeby ktoś za tyle kupił i jeździł. Bo że ktoś kupił to tak… słyszałem. |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2015-10-13, 23:21
|
|
|
za 15 to nie kupisz nic co by do domu dojechało
siedź w przyczepie bo za tą kasę to nic nie kupisz sensownego , chyba że jakaś dłubankę na blaszaku o wątpliwej urodzie i funkcjonalności
nie wiem o jakim kolosalnym spalaniu mówisz - 2 l/100km to nie jest jakiś dramat , a mając przyczepkę w odpowiednim stanie nie musisz stresować sie ciągnięciem przyczepy - to jest zwykła jazda samochodem , tyle, że trochę wolniej
w okolicach 30 tysięcy to możesz myśleć o czymś w miarę zdatnym do jazdy o ile nie masz zbyt dużych wymagań estetycznych |
|
|
|
 |
stasiu
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-10-14, 00:03
|
|
|
| przyczepa już sprzedana , spalanie mojej audiczki to 16 litrów z przyczepą , ogólnie nawet myślałem o jakimś blaszaki i zakupie dobrze wyposażonej angielki i jej wybebeszeniu znalazłem nawet taką za 5 tyś ----> http://olx.pl/oferta/sprz...461c25;promoted i przełożeniu tego do jakiegoś blaszaka , nie musi to być coś wycackanego byle było funkcjonalne , nie kamperuje zimą więc ocieplanie itp nie muszę robić .A wiem że też zdarzają się perełki na forum , był tu kiedyś chyba VW którego córa sprzedawała po zmarłym ojcu , zabrakło mi wtedy bodajże 3 dni do zakupu ktoś mnie ubiegł było to ze 2 lata temu. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-10-14, 01:03
|
|
|
No to niezła ekonomia. Moje średnie spalanie z trasy kilka tysięcy km kamperem 3,5 tony/7,2 metra to 7,8 litra.
Tak jak pisałem minimum to 40. Jeśli kupisz za 20, to drugie tyle dołożysz w remontach i wymianie zepsutego sprzętu na sprawny plus robota i miesiące czekania.
Jak nie masz kasy, to kup busa albo chłodnię. Wstaw sofę rozkładaną do spania i już masz kampera. Jakiś bojler ze słuchawką wyprowadzoną na zewnątrz. Potem kibelek przenośny i masz sprawnego kampera za 15 tys. |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 208/166 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2015-10-14, 07:27
|
|
|
No to włożę kij w mrowisko Znam kogoś na tym forum kto posiada mega zadbanego kampera ; nosi sie z zamiarem sprzedaży ; wspominał o podobnej cenie . A kamperek ma wszystko co prawdziwy kamper posiadać powinien . Ale..........nie wychodzę przed orkiestrę ; pewnie za niedługo się sam ujawni |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
kosa1703
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato Frankia
|
Wysłany: 2015-10-14, 07:53
|
|
|
| Co niektórzy maja kompleks malego przyrodzenia widzę. Zdecydowanie można kupić kampera do 15tys i to sprawnego! Wiadome ze nie bedzie taki jak ten z 2014 roku ale radosc z kamperowania da. |
|
|
|
 |
inhalt
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 2015-10-14, 07:56
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | No to niezła ekonomia. Moje średnie spalanie z trasy kilka tysięcy km kamperem 3,5 tony/7,2 metra to 7,8 litra. |
Nie ma wątpliwości, że przyczepą jest taniej! Normalne spalanie u wielu osób to 10 litrów ON, a przyczepka o której wspominał kolega ma roczną utratę wartości rzędu 300 zł. Gdy policzysz swoje spalanie nawet 7 litrów i dodasz roczną utratę wartości to okaże się, że jeździsz dużo drożej. Kampera się nie kupuje żeby było taniej.
Ale przyczepka sprzedana więc nie ma powrotu. Myślę, że za 15 tys. to będzie problem, choć pamiętam ta forumowej giełdzie granatowego blaszaka (chyba Ducato II, ale nie dam głowy) z rok temu i właśnie cena była podobna. Trzeba mieć niestety trochę szczęścia żeby trafić właściwą ofertę we właściwym czasie.
A może od 15 tys. do 20 już nie tak daleko, bo firmowe kampery na Ducato I zaczynają się od tej kwoty. Tylko czy da się nimi jechać lepiej niż osobówką z przyczepą?
Tu mnie zastanawia temat. Autor wątku pisze o wąskich drogach i powolnej jeździe oraz wysokim spalaniu. A kamper na Ducato I z mocą 75-90 KM (bo takie były) spali w tych wspomnianych Bieszczadach ponad 10 litrów (czyli nie mniej niż holownik przyczepy), pojedzie 70-80 km/h czyli tak samo jak zestaw z przyczepą i na dodatek jest zwykle jeszcze nieco szerszy niż przyczepa więc nie mieści się łatwiej na wąskich drogach.
Jakaś dziwna ta argumentacja. A może mi się tylko wydaje. |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2015-10-14, 08:10
|
|
|
| kosa1703 napisał/a: | | Co niektórzy maja kompleks malego przyrodzenia widzę. Zdecydowanie można kupić kampera do 15tys i to sprawnego! Wiadome ze nie bedzie taki jak ten z 2014 roku ale radosc z kamperowania da. |
Kolego, jak kupisz kampera za 15 tys. zł, ruszysz w trasę minimum 10 tys. km i bezpiecznie (bez żadnych awarii wrócisz) to wtedy pogadamy. Rozumiem, że ty swojego kupiłeś okazjonalnie, ale czy jesteś pewny że on przeżyłby taką trasę ? No chyba, że planujesz wczasy tylko w mocno ograniczonym zasięgu.
Jak ci się autko rozkraczy w drugim końcu Europy to nawet nie wiem jak wielkie przyrodzenie ci nie pomoże... |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2015-10-14, 08:11
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | No to włożę kij w mrowisko Znam kogoś na tym forum kto posiada mega zadbanego kampera ; nosi sie z zamiarem sprzedaży ; wspominał o podobnej cenie . A kamperek ma wszystko co prawdziwy kamper posiadać powinien . Ale..........nie wychodzę przed orkiestrę ; pewnie za niedługo się sam ujawni |
Chyba wiem o kim mówisz
Wysłałem PW stasiowi. Zobaczymy ... |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
kosa1703
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato Frankia
|
Wysłany: 2015-10-14, 08:32
|
|
|
| Roberto napisał/a: | | kosa1703 napisał/a: | | Co niektórzy maja kompleks malego przyrodzenia widzę. Zdecydowanie można kupić kampera do 15tys i to sprawnego! Wiadome ze nie bedzie taki jak ten z 2014 roku ale radosc z kamperowania da. |
Kolego, jak kupisz kampera za 15 tys. zł, ruszysz w trasę minimum 10 tys. km i bezpiecznie (bez żadnych awarii wrócisz) to wtedy pogadamy. Rozumiem, że ty swojego kupiłeś okazjonalnie, ale czy jesteś pewny że on przeżyłby taką trasę ? No chyba, że planujesz wczasy tylko w mocno ograniczonym zasięgu.
Jak ci się autko rozkraczy w drugim końcu Europy to nawet nie wiem jak wielkie przyrodzenie ci nie pomoże... |
Jak mi sie rozkraczy to wiekszosc rzeczy jestem w stanie zrobic we wlasnym zakresie,czego nie mozna powiedziec o nowych. Swoja droga blaszak/chłodnia styrany zyciem jest lepszy? Zapewne służył wielodzietnej rodzinie w dojazdach do szkoly i na zakupy . Co nie zmienia faktu ze można kupić i jednego i drugiego w dobrym stanie, tyko trzeba szukać |
|
|
|
 |
max111
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Adria Coral 660 sl
|
Wysłany: 2015-10-14, 08:33 Peugeot J5 2.5d
|
|
|
Witam
Na OLX za 18900 do negocjacji jest w b.dobrym stanie z opisu.
ID ogłoszenia 175267287 |
_________________ Krzysztof
 |
|
|
|
 |
stef
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper Hymer BR 598
|
Wysłany: 2015-10-14, 08:54
|
|
|
Może blaszaka przerobionego za tą cenę kupisz... ale czy będziesz zadowolony?? Nie wiem.
Ja szukałem kampera i zaczynałem własnie od 15 tyś... skończyłem na 40 i jestem bardzo zadowolony.
Pamiętaj, że dobrze zrobiony blaszak tez kosztuje. Pewnie, że można tanio... ale czy będzie to wygodne, ciche i komfortowe wnętrze??
Ja tez miałem przyczepę i byłem z niej zadowolony. Ale na górskich drogach to fakt - kamper nawet ze słabym silnikiem tej nieoceniony.
W przyczepie pewnie miałeś WC, prysznic itd... w blaszaku za tą cenę pewnie tego nie będzie, a jak będzie to jakaś prowizorka. Ja początkowo kamerem podróżowałem tak jak autem z przyczepą, ale po tym sezonie zrozumiałem jaka jest różnica i naprawdę prysznic, toaleta jest w kamperze nieoceniona. Tak jak piszesz... przyczepę postawiłeś i miałeś bazę wypadową. Kamperem jedziesz i za każdym razem nocujesz w innym miejscu, u mnie rzadko na kempingach więc popatrz na takie udogodnienia jak łazienka, zbiorniki duże zbiorniki na wodę, akumulatory lub panele.
Poza tym w przerobionej blaszance dokładnie popatrz jakie jest ocieplenie, byś się nie gotował latem i nie marzł zimą.
Ja lubię gotowe konstrukcje. Kiedyś miałem małą niewiadówkę którą ciągle udoskonalałem... było to fajne ale po jakimś czasie stało sie męczące. Gotowa konstrukcja ma niewątpliwie bardzo wiele zalet które zostały zaprojektowane i sprawdzone przez wiele lat.
Powodzenia w poszukiwaniach. |
_________________ Załoga: Agnieszka, Stefan oraz Piotuś i Gabrysia.
Sprzęt: było: Xsara picasso 1.8 LPG + KIP 42TTZ; i cudowny T4 EuroSky 550
Jest Hymer BR 544
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com |
|
|
|
 |
stasiu
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-10-14, 15:30
|
|
|
| Tak jak pisałem na razie mam 10 tyś kolejne 5 będą za rok a następne 5 za kolejny rok , blaszankę mogę mieć VW LT (jaki nr nie wiem) ale jest wysoki na 2 - 2,10 i długi chyba na 4 metry z przebiegiem nie większym jak 200 tyś to stary model kwadratowy , mój sąsiad zamyka warzywniaka i samochód będzie do kupienia w styczniu , auto w jego rękach prawie że od nowości , jeździł nim 3 razy w tygodniu na targowisko po jarzynę woła sobie 4 tyś za niego jak dla mnie po sąsiedzku |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2015-10-14, 16:37
|
|
|
Nie zniechęcaj się tekstami, że nie ma szans, że minimum 40tyś. W sumie koledzy chcą ci dobrze poradzić i uchronić przed większymi problemami z awariami daleko od domu, ale i kamper za 100tyś zł może się spitolić i tyle w temacie. A jak kupisz kampera na Mercu MB100D, bez żadnego turbo itp. to przypuszczam, że dalej nim zajedziesz, niż nowym z turbo, intercoolerem, DPF-em, common railem 5 generacji z super czułymi wtryskami itp. Wiadomo, że o takie auto trzeba zadbać we własnym zakresie i musisz lubić grzebać i majsterkować przy aucie.
Jak to pisze jeden z forumowych kolegów - najlepiej być pięknym, młodym i bogatym... czy jakoś tak? |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|