Truma 2400 E - zielona dioda się nie świeci |
Autor |
Wiadomość |
Emill`76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-26, 09:35 Truma 2400 E - zielona dioda się nie świeci
|
|
|
Witam Wszystkich,
Przestała mi nagle działać truma ( Trumatic 2400 E 2008 r ) . Tydzień temu wszystko było ok , natomiast w piątek włączam i ....no właśnie ...nic nie działa , nie pali się zielona dioda na pokrętle sterującym , brak jakichkolwiek oznak życia w samym urządzeniu. Na pierwszy ogień badam akumulator i bezpiecznik zasilania - wszystko jest ok , napięcie 12,7 V . Aby wyeliminować ewentualne przyczyny po stronie przewodów doprowadzajacych napięcie, zbadałem miernikiem napięcie bezpośrednio na pinach czerwonym i niebieskim na płytce z elektroniką . Napięcie jest ..
powypinałem i powpinałem wszystkie kostki z wiązkami , sprawdziłem również miernikiem 2 bezpieczniki na płytce elektronicznej - oba mają pełną przewodność. Zdjąłem pokrywę trumy aby dotrzeć do bezpiecznika termicznego - również miernik wykazał pełną przewodność...
Ręce już rozkładam i chyba czas przekazać temat serwisowi ?
Pozdrawiam
Emil |
|
|
|
 |
stef
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper Hymer BR 598
|
Wysłany: 2015-10-26, 15:23
|
|
|
kiedyś brat pożyczył ode mnie kampera i też mu nie działała... okazało się ,że spadł poziom wody a on nie włączył pompki... głupie wiem ale może musisz po prostu odpowietrzyć?? |
_________________ Załoga: Agnieszka, Stefan oraz Piotuś i Gabrysia.
Sprzęt: było: Xsara picasso 1.8 LPG + KIP 42TTZ; i cudowny T4 EuroSky 550
Jest Hymer BR 544
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
|
|
|
 |
Emill`76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-26, 19:20
|
|
|
kaimar napisał/a: | Sprawdź napięcie na złączu w punktach X4 i X5 |
Kolego, które dokładnie piny masz na myśli ? Na tym złączu, patrząc od lewej strony?
image.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 1754 raz(y) 137,73 KB |
|
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

|
|
|
|
 |
Emill`76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-26, 20:04
|
|
|
kaimar napisał/a: | Tak, to złącze |
Czyli zmierzyć napięcie na czerwonym i zielonym kabelku. Już działam bardzo dziękuję za odzew. |
|
|
|
 |
Emill`76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-26, 20:25
|
|
|
kaimar napisał/a: | Tak, to złącze |
No więc na pinach 4 i 5 brak napięcia. |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

|
|
|
|
 |
Emill`76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-27, 11:00
|
|
|
kaimar napisał/a: | Sprawdź jeszcze raz bezpiecznik 3.15A,najlepiej zmierz napięcie na nim. |
Kaimar, bezpiecznik sprawdziłem wyciągając go z gniazda , mierząc próbnikiem czy przewodzi prąd .
W jaki sposób sprawdzić na nim napięcie ?
Przyłożyłem minus do masy a plusem zmierzyłem prawy i lewy biegun bezpiecznika na płytce. Z każdej strony 12,56 V.
Na 4 i 5 pinie nadal brak napięcia ... |
|
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

|
Wysłany: 2015-10-27, 12:09
|
|
|
Jeżeli na włożonym bezpieczniku masz napięcie z obu stron a do pinu X4 napięcie nie dochodzi, to prawdopodobnie uszkodzona jest płytka elektroniki. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
|
 |
Emill`76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-27, 12:36
|
|
|
kaimar napisał/a: | Jeżeli na włożonym bezpieczniku masz napięcie z obu stron a do pinu X4 napięcie nie dochodzi, to prawdopodobnie uszkodzona jest płytka elektroniki. |
Przepraszam, kompletnie Cię nie zrozumiałem zmierzyłem napięcie pomiędzy 4 a 5 pinem ...
Przykładając minus do masy a mierząc napięcie na 4 pinie , następnie na 5-tym , jest to samo napięcie ok 12,50 V
Pozdrawiam
Emil |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

|
Wysłany: 2015-10-27, 15:17
|
|
|
To jeszcze napięcie na B9, B8 i B2 (czerwona kostka do sterowania) z podpiętą wtyczką po włączeniu urządzenia. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Emill`76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-27, 15:53
|
|
|
kaimar napisał/a: | To jeszcze napięcie na B9, B8 i B2 (czerwona kostka do sterowania) z podpiętą wtyczką po włączeniu urządzenia. |
Wieczorkiem będę miał możliwość podpiąć wiązkę od sterownika.
Raz jeszcze serdeczne dzięki za pomoc !
No więc wczoraj wieczorkiem "podłubałem " trochę w elektronice. Podpiąłem płytkę bezpośrednio w jachcie pod pierwotną instalację . Co się okazało .... ano okazało się, że pomimo tego, że na pinach doprowadzających prąd do płytki było napięcie ok 11,90 V , to już na biegunach bezpiecznika 3,15 A , miernik pokazywał jedynie około 2 V !!!!
Pamiętając, że wczoraj w ciągu dnia , mając płytkę i całe urządzenie na stole , podłączałem napięcie bezpośrednio z innego akumulatora , na stykach bezpiecznika było 12,5 V , wiedziałem że coś jest nie tak . Odłączyłem więc oryginalny przewód zasilający od kostki jachtowej i podpiąłem "na krótko" bezpośrednio do akumulatora. Wszystko zadziałało jak należy !!!!
Teraz zagadka, dlaczego pomimo prawidłowego napięcia pomiędzy pinami 1 i 3 ( masa i + ) prąd który dochodził do bezpiecznika był taki mały ...?
P. S Bardzo dziękuję koledze Kaimarowi za wskazówki ! Dały mi do myślenia i pomogły znaleźć źródło problemu. |
|
|
|
|
 |
|