|
|
Assistance przy wynajętym kamperku |
Autor |
Wiadomość |
RUDI
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Rented
|
Wysłany: 2016-04-09, 19:15 Assistance przy wynajętym kamperku
|
|
|
Witajcie
Chciałbym odświeżyć nieco tamat assistance.
Wynająłem juz kamperka na planowane wyjazdy, najpierw krótki po Polsce a potem główny, wakacyjny za granicę. Autko jest ubezpieczone standardowo oc+ac. Ja zastanawiam się nad wykupem dodatkowego assistance.
Przeczytałem chyba wszystkie dyskusje w tym temacie na forum i wyglada ze sensowny wybor jest praktycznie tylko pomiędzy adac i PZM. Sklaniam sie do adac-przynajmniej jeśli chodzi o wyjazd za granicę bo rozumiem ze w Polsce PZM jest wystarczający! ? Przemawia tu też ta kwestia "jednorazowego" holowania - lepiej to chyba "zostawić" na Europę!?
Czy dobrze rozumuje? A może coś się zmieniło w ostatnim czasie w ofertach i/lub zasadach ubezpieczen?
Pytanie mam rowniez czy assistance musi obejmować wszystkie podróżujące osoby czy tylko mnie jako kierowce? Jak to jest z tym czlonkostwem dla pasażerów?
Dodam tylko ze niezależnie od assistance zawsze wykupuje standardowe ubezpieczenie podróżne dla całej załogi.
Z góry dziękuję za Wasze sugestie. |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2016-04-09, 19:35
|
|
|
Nie jestem pewien czy ADAC obejmuje samochód wynajęty.
Najlepiej zapytaj Maćka Bienerta http://jazdawde.pl/portal.php |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/171 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2016-04-09, 20:06
|
|
|
ADAC obejmuje wszystko czym jedziesz, ubezpieczona jest osoba a nie pojazd.
Mam od 2004 roku i kilka razy się przydało.
W razie potrzeby pomogę (nieodpłatnie) w załatwieniu formalności. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2016-04-10, 09:14
|
|
|
mischka napisał/a: | W razie potrzeby pomogę (nieodpłatnie) w załatwieniu formalności. |
Za granica każda pomoc jest nieoceniona.
Proponuję żebyś wpisał się na listę SOS |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
RUDI
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Rented
|
Wysłany: 2016-05-15, 11:34
|
|
|
Troszkę odświeże temat.
Dzięki za Wasze podpowiedzi. Po dogłębnej analizie zdecydowałem się wykupić ubezpieczenie a właściwie członkostwo w ADAC.
Niby wynajęty kamperek ma pełne ubezpieczenie włącznie z assistance ale chyba będę pewniej czuł się mając kartę ADAC czy to w Austrii, Szwajcarii czy Włoszech.
Trochę precyzujac i wyjaśniając próbę - okazuje się , jak już podniesiono powyżej, że ubezpieczenie ADAC nie działa w wynajętym pojeździe - jeśli wynajmujemy od firmy, ktora tym sie zajmuje. W takim przypadku to wynajmujący jest zobowiązany do zabezpieczenia wszelkich ubezpieczeń.
Co innego jeśli... pożyczamy kamperka od np kolegi! Wtedy zgodnie z zasadą : "nieważne czym się poruszasz..." jestem ubezpieczony wraz z całą zaloga. I ta zasade mam wlasnie zamiar zastosowac - w razie potrzeby oczywiscie. 😊
Mam jednak dodatkowe pytanie do Was - czy mimo posiadania pełnego ubezpieczenia pojazdu i np ubezpieczenia osób wynikającego np z ADAC wykupujecie ubezpieczenie podrozne dla wszystkich osob w załodze?
Pytam ponieważ do tej pory, wyjeżdżając autem za granicę zawsze takie ubezpieczenie podrozne wykupuje - jakiś tam PZU Voyager czy Hestia podróże. Daje to jednak pewien komfort psychiczny - juz nie z uwagi na sam pojazd ale na osoby ( ew koszty pomocy i leczenia) |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-05-15, 11:47
|
|
|
Nawet jak jedziemy na zakupy na jeden dzień np do Betlina.
Tak. + psy (poważnie).
|
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|