Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak kupić sprowadzone auto od handlarza?
Autor Wiadomość
inhalt 
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Piwa: 9/3
Wysłany: 2016-11-18, 02:51   Jak kupić sprowadzone auto od handlarza?

Chcę kupić samochód. Spodobał mi się jeden u okolicznego handlarza sprowadzającego auta z Niemiec. Mam świadomość kwestii częstego kręcenia przebiegu oraz ukrywania wypadkowości. Będę próbował oba te elementy jakoś zweryfikować.
Mam jednak problem ze zrozumieniem jak się ustrzec przed ewentualną próbą oszustwa polegającą na tym, że kupię samochód bez opłaconego vat. Auto to furgonetka więc istnieje realna możliwość, że handlarz kupił je od firmy. Jeśli by się tak zdarzyło, że wziął bez vat (sprzedaż wewnątrzwspólnotowa) to powinien ten vat zapłacić w kraju. A jeśli nie zapłacił? Czy gdy ja kupię w dobrej wierze taki samochód to skarbowy nie złapie mnie za tyłek za rok, czy dwa?

Handlarz sprzedaje auta na fakturę vat-marża (cokolwiek by to znaczyło). Jak mam się zabezpieczyć? Chcę kupić auto legalnie i nie mieć potem kłopotów formalnych. Co mam sprawdzić, jak to w ogóle zrobić, by nie dać się oszukać?
Przecież nie pokaże mi faktury zakupu, bo tam by było widać ile dał za samochód i ile na tym zarabia. Na to się nigdy handlarz nie zgodzi.
Wiadomo, że ja nie podpiszę umowy "na Niemca", ale czy to nie za mało by być pewnym legalności zakupu?
Postaw piwo autorowi tego posta

RIVOLT 
trochę już popisał

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2016-11-18, 06:46   Re: Jak kupić sprowadzone auto od handlarza?

inhalt napisał/a:
Czy gdy ja kupię w dobrej wierze taki samochód to skarbowy nie złapie mnie za tyłek za rok, czy dwa?

Oczywiście,ze skarbowy dobierze się tobie do tyłka.
Według Polskiego prawa to ty odpowiadasz za nieopłacenie vat ze względu na to ,ze nie dopełniłeś pełnej staranności(tak to sie nazywa) podczas zakupu auta i nie sprawdziłeś czy podlega podatkowi.Przeczytaj sobie ten artykuł : http://www.motofakty.pl/a...nego-vat-u.html
Możesz ewentualnie spisać dane właściciela z briefu i spróbować skontaktować się i dopytać jak wygląda sprawa z vatem.

kubanski 
doświadczony pisarz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-11-18, 07:54   Re: Jak kupić sprowadzone auto od handlarza?

inhalt napisał/a:

Handlarz sprzedaje auta na fakturę vat-marża (cokolwiek by to znaczyło). Jak mam się zabezpieczyć?

Przy Vat marża nie ma 100 % metody.Sprawdzanie w briefie ostatniego właściciela :mrgreen:
Wystarczy jeden "słup" po drodze i leżysz.

Chcąc spać spokojnie,tylko fakturka vat w salonie. (Spokój dotyczy tylko zakupu,nie samochodu) :diabelski_usmiech

MS 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-11-18, 08:53   

a nie można tego sprawdzić w US właściwym dla sprzedawcy ?

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 537/45
Wysłany: 2016-11-18, 08:57   

Jeżeli handlarz kupił bez Vat'u na fakturę i podłożył pod tę transakcję słupa , to sprawa wyjdzie najwcześniej po pół roku, a realnie będą szukać na początku następnego roku po tym w którym była transakcja. W handlu wewnątrz unijnym obie strony mają obowiązek składania stosownych deklaracji i są one zawsze sprawdzane krzyżowo (robi to system automatycznie) i brak takiej deklaracji z jednej strony skutkuje wezwaniem do spowiedzi obu stron.
Jeżeli po stronie kupującej był słup (pewnie nawet nie świadomy tego faktu), to wykrycie tego, że nastąpiło przestępstwo osoby trzeciej, potrwa trochę czasu.
Jeżeli w tym czasie zakupisz i zarejestrujesz pojazd, to jesteś pierwszy do brania za tyłek.
Nie ma sposobu aby sprawę samemu zweryfikować na 100% przed , a jak już się rypnie to jest za późno .

Często zachodzę w głowę dlaczego ludzie pakują się sami na własne życzenie w takie historie.
Samochody używane kupuje się już zarejestrowane w kraju (i zarejestrowane nie wczoraj) i najlepiej u profesjonalnych sprzedawców (takich , którzy mają porządną siedzibę, pracowników na etacie i inne atrybuty, które wskazują na to że nie jest to "firma kogucik")
Jeżeli już coś z zachodu, to najlepiej załatwiać sobie to samemu , bez pośredników.
Temat wałkowany wiele razy i wiele razy. Jeżeli cena niższa lub równa temu co obowiązuje w kraju pochodzenia to wałek pewny (pytanie pozostaje tylko na czym), a jak wyższa to po cholerę w ogóle się tym interesować, lepiej samemu poszukać i kupić bezpośrednio.
Ludzie sami pasą wszelkiej maści oszustów, a potem się dziwią co się wyrabia.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-11-18, 09:07   Re: Jak kupić sprowadzone auto od handlarza?

kubanski napisał/a:

dokładnie tak jest .... właścicielem w nie jest ten który jest wpisanym w brief ale ten , który ma w ręce
Brief, w pełnej nazwie Fahrzeugbrief czyli taka nasza czerwona karta pojazdu . Tych gości po drodze może być kilku . Do tego jeszcze Niemiec nie musi nikomu sie tłumaczyć za ile sprzedał auto , to jego sprawa i tylko jego .

Zawsze w polskim komisie gdzie otrzymujesz FV-marża , możesz zażądać dopisania punktu w umowie zabezpieczającego Ciebie przed dodatkowymi kosztami , jeśli firma wszystko opłaciła jak trzeba to nie ma żadnego problemu by taki dopisek zrobić .

W okolicy masz weteranów takich operacji RING /teraz w Miszewku o ile pamiętam / pogadaj , podpowiedzą z pierwszej ręki co w trawie piszczy .

RIVOLT 
trochę już popisał

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2016-11-18, 10:45   Re: Jak kupić sprowadzone auto od handlarza?

kubanski napisał/a:
inhalt napisał/a:

Handlarz sprzedaje auta na fakturę vat-marża (cokolwiek by to znaczyło). Jak mam się zabezpieczyć?

Przy Vat marża nie ma 100 % metody.Sprawdzanie w briefie ostatniego właściciela :mrgreen:

Chcąc spać spokojnie,tylko fakturka vat w salonie. (Spokój dotyczy tylko zakupu,nie samochodu) :diabelski_usmiech

Co ty pleciesz ????? Jeżeli właściciel z briefu sprzedał netto to lampka ostrzegawcza sie zapala jeżeli sprzedał na umowę z paragrafem 25 to 99% ze nikt po drodze do auta nie dołożył vatu bo był by za drogi.

kubanski 
doświadczony pisarz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-11-18, 11:50   Re: Jak kupić sprowadzone auto od handlarza?

Cytat:

Co ty pleciesz ?????

Jeżeli nie zrozumiałeś kontekstu pierwszych wypowiedzi,to szkoda czasu Ci tłumaczyć.
Nie rzucaj się tak.Mało jeszcze wiesz.Jako właściciel ostatni w briefe spuściłbym twoje problemy w ki.blu.
Ostatnio zmieniony przez kubanski 2016-11-18, 16:39, w całości zmieniany 2 razy  

RIVOLT 
trochę już popisał

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2016-11-18, 12:16   Re: Jak kupić sprowadzone auto od handlarza?

kubanski napisał/a:
RIVOLT napisał/a:
kubanski napisał/a:
inhalt napisał/a:

Co ty pleciesz ????? Jeżeli właściciel z briefu sprzedał netto to lampka ostrzegawcza sie zapala jeżeli sprzedał na umowę z paragrafem 25 to 99% ze nikt po drodze do auta nie dołożył vatu bo był by za drogi.

Jeżeli nie zrozumiałeś kontekstu pierwszych wypowiedzi,to szkoda czasu Ci tłumaczyć.
Nie rzucaj się tak.Mało jeszcze wiesz.Jako właściciel ostatni w briefe spuściłbym twoje problemy w ki.blu.

Chłopie zmień dawkę leków bo coś sie z tobą złego dzieje.Pozjadałeś wszystkie rozumy ?
Widać ,ze to co napiszesz jest najmądrzejsze i wiesz wszystko najlepiej .
Żyj dalej w swoim wyimaginowanym świecie. :spoko
:spoko
Miałeś do czynienia z taką sprawą ? czy tak sobie wymyśliłeś swoją teorię. Jezzzzuuuuu masakra.
Obojętnie kto co napisze w jakimś temacie ,ty wiesz zawsze wszystko lepiej a reszta to debile według twoich wypisów.

kubanski 
doświadczony pisarz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-11-18, 12:35   Re: Jak kupić sprowadzone auto od handlarza?

[quote="RIVOLT"][quote="kubanski"][quote="RIVOLT"][quote="kubanski"]
inhalt napisał/a:

Co ty pleciesz ?????

To się nazywa panie kamperopodobny doświadczenie.
Dopiero jak przepłyniesz przez kibel życia to poznasz znaczenie tego słowa.
Ostatnio zmieniony przez kubanski 2016-11-18, 13:04, w całości zmieniany 3 razy  

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-11-18, 12:45   

hej ludzie ...wy już nie potraficie z soba gadać jak ludzie ???puknijta się w łepetyny :confused

kubanski 
doświadczony pisarz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2016-11-18, 12:47   

BIORCA napisał/a:
hej ludzie ...wy już nie potraficie z soba gadać jak ludzie ???puknijta się w łepetyny :confused

Pawlak mówił:
A czy ja zaczął? :szeroki_usmiech

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/70
Wysłany: 2016-11-18, 12:47   

pomijam treść merytoryczną polemiki ale każdorazowe edytowanie w całości poprzedniego postu(a)? :oops: jest zbędne i nie wnosi do dyskusji nic nowego :roll:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

inhalt 
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Piwa: 9/3
Wysłany: 2016-11-18, 16:22   

Dziękuję za odpowiedzi, choć nie napawają one optymizmem.

Co do szarpaniny czy też "polemiki" to jedynie stwierdzam, że to nie ja napisałem "co ty pleciesz?", choć tak zostało to wyedytowane i fałszywie zacytowane.

Wracając do rzeczy. Chciałbym kupić auto w De i sprowadzić. Ale nie mogę takiego znaleźć. Potrzebuję furgonetkę z silnikiem benzynowym. Bardzo mało jest takich w De, a akurat do Polski ktoś sprowadził i oferuje, a ja rozważam zakup. Cena rynkowa. Stan techniczny, ew. wypadkowość i przebieg do weryfikacji. Podobnych samochodów z polskiego salonu nie ma wcale. Nic.

No i zostaje pytanie jak sobie w miarę zapewnić bezpieczeństwo transakcji. Widzę, że na 100% się nie zabezpieczę. Ale firma oferująca to auto ma wiele innych w ofercie i działa już od kilku lat. Czy myślicie, że istnieje jakaś forma oświadczenia czy dopiska na fakturze vat-marża, która w razie W obciąży handlarza, a nie mnie kłopotami. Jakiego dopiska zażądać?

P.S. A może ktoś ma do sprzedania Renault Trafic z benzynowym silnikiem 2.0 z rocznika około 2009? Chętnie kupię bez żadnych pośredników.

slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 142/308
Wysłany: 2016-11-18, 16:31   

BIORCA napisał/a:

"Młody" tak ma. :czachagada:

Odpowiedz do tematu