Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam takiego najpiękniejszego, naj, naj do 70-80 tyś.
Autor Wiadomość
Harbuz 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Transit Riviera
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2015-11-18, 12:13   Szukam takiego najpiękniejszego, naj, naj do 70-80 tyś.

Witam szanowne grono.
Ostatnio szukałem coś do kwoty 30 tyś. Troszeczkę sytuacja się poprawiła( myślę, że na lepsze) i szukam jakiejś szt, do max 80 tysi. Ma to być kamperek z alkową. Co do zabudowy to napewno będę potrzebował wsparcia od kolegów z forum. Na jakie zwracać bardziej uwagę.
Znalazłem takiego od kolegi PIRO.
Link-http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=22905
Szkoda tylko, że nie odpowiada na maile i nie podał żadnego nr. tel. :-/
Może ktoś ma coś na oku co może polecić, albo kontakt do kolegi to będę wdzięczny? Chyba, że to nie jest to?? Nie wiem, czy mam rację, ale chyba bardziej szukam od osób prywatnych?
Jakieś z wypożyczalni i od handlarzy do mnie nie przemawiają.
Pozdrawiam i czekam niecierpliwie.
Postaw piwo autorowi tego posta

Andrut 
zaawansowany
kamperzysta

Twój sprzęt: aktualnie BEZDOMNY :/ Byl Weinsberg
Nazwa załogi: PHOENIX TRAVELLERS
Piwa: 19/8
Wysłany: 2015-11-18, 14:14   

Hej,

sam 3 miesiące temu zaczynałem z takim pytaniem na forum :) Na początek poczytaj - wątków jest b. dużo, a porady raczej te same.

Po pierwsze, musisz zadać sobie pytanie czego szukasz. Mam nadzieję, że już kamperowałeś i próbowałeś alkowy czy półintegrala. Jeśli nie najlepiej na początek wypożycz i zobacz czy to sport dla Ciebie i jakie auto najlepsze.

Inne auto będzie lepsze dla dwójki inne dla rodziny z dziećmi, inne z małymi i inne ze starszymi dziećmi. Musisz podać więcej szczegółów.

Kamperów w polsce nie ma dużo... kupować najlepiej od kolegi z forum sprawdzone auto - chociaż zawsze trzeba zachować czujność. Jest wiele firm w polsce, które ściągają samochody i kampery - tu trzeba bardzo uważać i to na co się trafi to loteria.

Możesz popatrzeć u dealerów - niektórzy sprzedają kampery przyjęte w rozliczeniu - tu też nie ma 100% gwarancji ale można się zainteresować.

Na koniec możesz ściągnąć auto sam - bezpośrednio mając cały proces i zakup pod kontrolą. Ja dokładnie tak zrobiłem ale ilość czasu i papierologi i oplat jaka jest z tym związana jest bardzo uciążliwa, szczególnie jeśli ktoś robi to prywatnie i pierwszy raz jak było to w moim przypadku. Następnym razem z lenistwa raczej udam się do dealera i to jest kolejny pomysł dla Ciebie - kredyt, leasing itp... Jeśli planujesz kampera na lata powinieneś to rozważyć.

Podstawowa zasada - nie kupuj sam. Wizja posiadania wymarzonego kampera może nam czasami przysłonić oczywiste wady. :mod: [hura]

Reasumując - poczytaj - napisz jakie dokładnie masz potrzeby, ile chcesz jeździć, jaki masz budżet i jakim rodzajem kampera najlepiej Ci się jeździło. :spoko

Harbuz 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2015-11-18, 15:00   

Budżet na pewno opisałem w tytule. Co do rodzaju to nie bardzo wiem, ale na pewno z alkową.
Miałem już raz do czynienia z kamperowaniem ( pożyczonym) i nawet to się nam podobało. Opisałem to też w wątku wcześniejszym, gdzie szukałem dziadka do 30-40 tyś.
Nie mam jakiś wytyczonych wymagań. Będę jeździł z małzonką i to na tyle. Integra nie wchodzi w grę, bo zależy mi na stałym spaniu, a stół ma być zawsze gotowy do pełnienia swojej funkcji. alkowa może też służyć jako miejsce na bagaż. Wychodzę z założenie, że lepiej nosić jak się prosić. Nie szukam oszczędności paliwowych, bo to chyba decyduję w wyborze zakupu?
Więcej grzechów nie pamiętam..... :wyszczerzony:
Pozdrawiam.

TomekM 
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Piwa: 29/24
Wysłany: 2015-11-18, 15:09   

Chcesz alkowę to ok. ale z twojego drugiego postu wynika że szukasz auta dla dwóch osób. Tutaj półintegra z dużym garażem pod dużym łóżkiem może być ciekawą alternatywą. Masz duże łóżko na które nie musisz się gramolić po drabinie, masz wyższą prędkość przelotową (mniejsze opory powietrza), a duży garaż pomieści wszystko co potrzeba.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 332/226
Wysłany: 2015-11-18, 19:00   

Ale będzie dłuższa od alkowy i na parkingu miejskim raczej nie zmieści się. Jak ktoś nastawia się na zwiedzanie to alkowa wygodna , nie koniecznie do spania.

Harbuz 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2015-11-18, 20:00   

Przepraszam za subiektywizm. Zostaję przy swoim. Alkowa ma być.
Pzdr.

oskar36 
trochę już popisał

Twój sprzęt: NIESMANN+BISCHOFF ARTO 69
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2015-11-18, 20:06   

nie koniecznie miałem alkowe knausa 595 6,10m dl. teraz moja polintegra ma 6.16 czyli tylko 6cm wiecej mniejszy opor powietrza co sie wiaze z zuzyciem paliwa

Janwil 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Transit 2,2D/350 Rimor 2007r.
Nazwa załogi: JANWIL
Piwa: 2/3
Wysłany: 2015-12-11, 21:48   

No i co dalej? Mnie to interesuje bo jestem w podobnej sytuacji kupujacego.... a tu ciiiiiisza

michal_olk 
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Piwa: 9/1
Wysłany: 2015-12-12, 00:05   

A masz jakieś hobby np wędkarstwo albo motocross? a może coś innego co wymaga odpowiedniego miejsca na bagaż? patrz czy się spakujesz - ja np. i jestem wędkarzem (ponton, silnik, sprzęt) i motocykl i skuter ... i się spakowac nie mogę :) ale nie każdy tego potrzebuje. Zastanów się gdzie będziesz jeździł, gdzie spał i co woził a sam sobie odpowiesz na pytanie jakiego camperka potrzebujesz.
Krótkie są fajne jak nie potrzebujesz dużo miejsca na graty(mieścisz sie na normalnym miejscu parkingowym w mieście) niskie tez dobre na zwiedzanie miast ( w wielu krajach wysokość jest dość istotna poza autostradami). Jeśli jednak planujesz jazdę od campingu do campingu to lepszy większy. Będziesz bardziej stacjonarnie czy codziennie zmieniał miejsce pobytu?

Janwil 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Transit 2,2D/350 Rimor 2007r.
Nazwa załogi: JANWIL
Piwa: 2/3
Wysłany: 2015-12-12, 05:17   

michal_olk napisał/a:
A masz jakieś hobby np wędkarstwo albo motocross? a może coś innego co wymaga odpowiedniego miejsca na bagaż? patrz czy się spakujesz - ja np. i jestem wędkarzem (ponton, silnik, sprzęt) i motocykl i skuter ... i się spakowac nie mogę :) ale nie każdy tego potrzebuje. Zastanów się gdzie będziesz jeździł, gdzie spał i co woził a sam sobie odpowiesz na pytanie jakiego camperka potrzebujesz.
Krótkie są fajne jak nie potrzebujesz dużo miejsca na graty(mieścisz sie na normalnym miejscu parkingowym w mieście) niskie tez dobre na zwiedzanie miast ( w wielu krajach wysokość jest dość istotna poza autostradami). Jeśli jednak planujesz jazdę od campingu do campingu to lepszy większy. Będziesz bardziej stacjonarnie czy codziennie zmieniał miejsce pobytu?

Tu są moje potrzeby i preferencje, nadal aktualne.
http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Pozdrawiam i za każde dobre słowo z góry dziekuję
Janusz Wil

Odpowiedz do tematu