|
Kupno kampera - dylematy (ładowność i nie tylko) |
| Autor |
Wiadomość |
Lasjan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-04-20, 19:36 Kupno kampera - dylematy (ładowność i nie tylko)
|
|
|
Witam,
Przymierzam się do kupna kampera i mam parę pytań do doświadczonych forumowiczów:
- jaką powinien mieć ( z doświadczenia) rezerwę w ładowności kamper przy założeniu że jadą 4 osoby + rowery + rzeczy osobiste + jakieś zapasy. DMC jest 3,5 t. Jaka może być masa gotowego pojazdu do drogi i jak to się mierzy ( co wchodzi w to)?
- czy są kampery z zabudową półintegra z wygodnym spaniem dla 4 osób? Z tego co do tej pory znalazłem to jest jest w nich jedno duże łóżko i jedno małe.
- jaki kamper polecilibyście dla 4 osób o długości do 6m.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Janek |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2016-04-20, 19:55
|
|
|
odpowiem tylko na 1 pytanie 800 kg zapasu ,masa pustego to pusty jak wiesz ile waży pusty to wszystko co załadujesz dodasz i wyjdzie ci ile waży załadowany
Ważysz bez paliwa i wody dodajesz masę paliwa i wody,mój na pusto ma 2740 kg i przy wyjeździe wakacyjnym zawsze ważę go ile ma faktycznie i w 3500 kg mieszczę się spokojnie załoga to ok 250 kg 2+2 reszta to zawartość kampera woda ,gaz paliwo i wszystko co zabieram na wakacje ,Na krótkie wypady nawet nie ważę . |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-04-20, 20:57
|
|
|
| Lasjan napisał/a: | | - czy są kampery z zabudową półintegra z wygodnym spaniem dla 4 osób |
Są mają z tyłu duże łóżko i drugie wygodne dla 2 osób opuszczane z nad "salonu" tylko to opcja w nowszych modelach. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Mandus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
|
Wysłany: 2016-04-20, 20:59
|
|
|
Przede wszystkim zapytałbym, czy interesuje Cię nowy i możesz wybierać, czy raczej (i musisz przebierać w tym co jest teraz dla ciebie interesujące. Jeśli nowy, to nie kupiłbym, jeśli producent podaje wagę powyżej 3000kg (z kierowcą, paliwem, płynami, 1x buta) ale każdy chyba ma swoj opis, co wchodzi w wagę. Z używanym to chyba tylko waga i zdrowy rozsądek - co juz jest na kamperze (markiza, klima, akumulator pokładowy, TV i masz już ponad 100KG na aucie extra.
Moim zdaniem zdaniem półintegra wygodna dla 4 osoób to chyba tylko z opuszczanym łóżkiem, choć nie chodzi tylko o samo spanie, ale o przestrzeń - więc alkowa bije na głowę półintegry jeśli o to chodzi - dlatego wybrałem alkowę Ale to też kwestie indywidualne. |
_________________ W tym sporcie... zawsze jest sezon w pełni... |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2016-04-21, 06:20
|
|
|
Mam 5,99m i zapomnij o 4 osobach .łóżko spuszczane jest w ponad 7m
Jeżeli się zdecyduje na zmianę to następny będzie to alkowa ponad 7m garaż i u góry spanie a alkowa to do wnuków albo jako szafa
To jest to http://www.camperteam.pl/...ghlight=#573579
A 4 osoby to kto --4 dorosłe czy 2+2 dzieci |
| |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2016-04-21, 07:54 Re: Kupno kampera - dylematy (ładowność i nie tylko)
|
|
|
| Lasjan napisał/a: | Witam,
1 - jaką powinien mieć ( z doświadczenia) rezerwę w ładowności kamper przy założeniu że
2 czy są kampery z zabudową półintegra z wygodnym spaniem dla 4 osób? Z tego co do tej pory znalazłem to jest jest w nich jedno duże łóżko i jedno małe.
3 jaki kamper polecilibyście dla 4 osób o długości do 6m.
|
1.
800 kg z paliwem i wodą lub 500 bez. Ja mam 580 bez przy 3500. Mierzy się masę na wadze. Konstrukcyjnie mam 3850 i jeśli bym się nastawiał na łamanie prawa, ale bez narażania bezpieczeństwa, to ta masa jest istotna. Jej nie należy nigdy przekraczać. Konstrukcyjna ładowność u mnie to 930 kg (pusty bak, bez kierowcy).
2. Tak. Mój półintegral ma podwójne łóżko nad garażem i drugie podwójne opuszczane nad stołem. Jest też możliwość piątego łóżka pojedynczego gdybym dopłacił za teleskopowy stół, inny układ kanap i piąte siedzenie do jazdy. Razem na oko to z 7000 zł.
3. Jak najdłuższy. Np mój ma 7,2 m. Uważam że bardzo trudno jest później dokupić długość i przestrzeń. Przy mojej długości przyjemnie się siedzi wewnątrz podczas deszczu i nawet przy ładnej pogodzie nie zawsze nam się chce wyciągać krzesła i stolik. |
| |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/309 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2016-04-21, 08:04
|
|
|
| Nie znajdziesz półintegry z wygodnym spaniem dla 4 osób. Spanie 2 osób na jednym łóżku a zwłaszcza na spuszczanym łózku nie jest wygodne. Owszem spać można ale nie wygodnie. Dla czterech osób wygodne spanie tylko w alkowie. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2016-04-21, 08:26
|
|
|
| W alkowie nie śpią dwie osoby na jednym łóżku? |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/309 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2016-04-21, 08:45
|
|
|
W alkowie rozumianej jako typ zabudowy a nie miejsce nad kierowcą są co najmniej 3 miejsca do spania a czasem i więcej.
Jeśli są 3 miejsca do spanie to:
- w jednym śpi jedna osoba
- w drugim śpi jedna osoba
- w trzecim śpią dwie osoby i nie musi to być alkowa a np. najszersze spanie np. nad garażem |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2016-04-21, 09:47
|
|
|
| Wszystko jest kwestią wymiarów. Są łóżka nad garażem o wymiarach przekraczających 2x2m. U mnie jest 2,05 x 1,4 i zdarzyły się drzemki w większym gronie. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/184 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2016-04-21, 11:37
|
|
|
Lasjan, niedawno kupowałem swojego pierwszego kampera, zależało mi aby nie był za duży i zakupiłem coś takiego jak w linku, długość 5,7metra :
https://www.ebay-kleinanz...268356-220-1329
Jeździmy w składzie 2+2 dzieci 3 i 5 lat.
Taki układ ma swoje wady (codzienne składanie łóżka na dole), ale ogólnie jesteśmy zadowoleni. Łatwo się wszędzie zmieścić, na nasze potrzeby puki co jest O.K.
Generalnie małe rozmiary dla 4 osób to raczej alkowa. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Jakub
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato III Adria 680SK
Nazwa załogi: Orzeszek
|
|