|
|
Stary bojler truma C3402 własne sterowanie |
Autor |
Wiadomość |
jacik
stary wyga

Twój sprzęt: J5 Frankia A730
|
Wysłany: 2016-05-03, 21:16 Stary bojler truma C3402 własne sterowanie
|
|
|
Coraz bardziej skłaniam się ku pomysłowi zrobienia nowej płyty głównej do bojlera na arduino.
Konstrukcja jest banalnie prosta bo wszystkie decyzje / kontrole można dowolnie zaprogramować.
Wszystko co można wyłączyć wyłączyć (zawory gazu, chyba dmuchawa , iskrownik)można zrobić na przekaźnikach 12V + bezpiecznik.
Jedynie silnik pieca jest sterowany PWM i ma chyba kontrolę obrotów.
Nowo zmajstrowany komputer w skuterze sprawuje się świetnie i tak mnie naszło żeby pójść za ciosem
Jest ktoś chętny do współpracy? |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2016-05-03, 21:40
|
|
|
jacik napisał/a: | Jedynie silnik pieca jest sterowany PWM i ma chyba kontrolę obrotów. |
MostekH taki jakie zastosowałem w mojej antenie kosztuje kilka złotych i da się podłączyć i sterować PWM silnikiem DC do 4 A. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
jacik
stary wyga

Twój sprzęt: J5 Frankia A730
|
Wysłany: 2016-05-03, 21:59
|
|
|
Tam jest stały plus,minus i sygnał PWM do sterowania szybkością obrotów.
Kierunku dmuchania chyba się nie zmienia.
Dodane:
Może mi ktoś objaśnić po co jest uzwojenie duże małe i jak to ma działać?
Rozumiem że uruchamiam dwie cewki w ramach jednego uzwojenia i po czasie zostawiam tylko podtrzymującą ?.
Uzwojenie duże i małe może działać jednocześnie ? Może trzeba zrobić wymuszenie żeby jednocześnie mogło działać jedna albo drugie?
J1.PNG
|
 |
Plik ściągnięto 39 raz(y) 142,82 KB |
|
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|