Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie podłogowe
Autor Wiadomość
TURTL 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD Burstner
Nazwa załogi: TURTL
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2016-01-30, 13:28   Ogrzewanie podłogowe

Witam.
Nie wiem jak w Waszych kamperach ale w naszym podczas zimnych dni mimo ostrego grzania Trumą marzniemy w nogi, zaopatrujemy się w ciepła skarpety, kapcie itp.

Łyknęliśmy z Endriu67 pomysł ogrzewania podłogowego od kolegi Radka z forum K.PL.
Zakupiliśmy maty grzewcze, które są w zasadzie promiennikami podczerwieni. Pierwsza warstwa to izolacja z folią alu grubości około 3mm przyklejona do podłogi taśmą dwustronnie przylepną. Na izolacje idą promienniki (grubość około 0,3 mm), też unieruchomione ale już taśmą, którą dostałem w komplecie (odpłatnie).
Na całość położyliśmy wykładzinę dywanową lepszego gatunku ale z końcówek co dało cenę niższą od tanich wykładzin, wykładzina leży luzem, jest tylko docięta dość dokładnie i dzięki temu nie przesuwa się.

Całość zasilana jest na 230 V a zużycie energii to 100 W na każdy mb. czyli w przypadku mojego kampera to około 400 W, Andrzej ma jakieś 500 W. Jest to znacznie mniej niż jakakolwiek farelka lub promiennik Halogenowy, nie powinno wywalać nawet słabego zasilania na kempingach.

Sterownik pozwala ustawić żądaną temperaturę a dodatkowa sonda, która jest pod matami chroni przed przegrzaniem podłogi, posiada również funkcje noc/dzień z osobno ustawianymi temperaturami a przełączane jednym przyciskiem.

Koszt całej instalacji na kampera to w przybliżeniu 800 zł. na gotowo, czy to dużo czy mało każdy zainteresowany osądzi wedle siebie.

Nic nie wynagrodzi bosko ciepłej podłogi choćby zimą, doskonale sprawdziło się podczas pożegnania słońca w Budnikach, gdzie pogoda była średnia a temperatury w nocy poniżej zera. Niektórzy z uczestników spotkania sprawdzili osobiście i mogą się wypowiedzieć raczej bezstronnie.

Wszystkie materiały kupiłem na www.zielonecieplo.eu tam również znajdziecie film instruktażowy, niezbędne materiały i informacje, na rynku jest wielu dostawców podobnych paneli, do wyboru, do koloru, ot wolny rynek :) ...

Osobiście z Endriu jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu końcowego ...

2.jpg
Izolacja na całości
Plik ściągnięto 6873 raz(y) 145 KB

3.jpg
Mata grzewcza (promiennik ciepła) gr. około 0,3 mm
Plik ściągnięto 6873 raz(y) 116,58 KB

4.jpg
Przykryte wszystko wykładziną podłogową
Plik ściągnięto 6873 raz(y) 158,88 KB

5.jpg
Sterownik
Plik ściągnięto 6873 raz(y) 123,52 KB

1.jpg
Izolacja przyklejona taśmą dwustronnie klejącą
Plik ściągnięto 58 raz(y) 149,4 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-01-30, 13:46   

Ciepła podłoga to bajer. Miałem okazję doświadczyć brak ogrzewania podłogowego, gdy bywaliśmy na kawie u kogoś w kamperze. Nawet przy +5C na zewnątrz i włączonej trumie non stop "darło" po nogach pomimo, że w butach.

Ja akurat mam wodne ogrzewanie, ale widziałem u jednego szwaba jak to przerobił w normalnym kamperze. Podniósł podłogę ok 3-4cm i miał porobione kanały listewkami. Podłoga grzana suchym webasto.
Czyli można matami jak Ty zrobiłeś, ale gdyby ktoś nie miał opcji 230V, to patent z suchym grzaniem podłogi może wymaga więcej pracy, ale pozwala mieć ciepłą podłogę wszędzie.
No i jeśli tylko pozwala wysokość to można zrobić w niemal każdym kamperze.
Pewnie dałoby się dmuchać w podłogę i Trumą, jeśli ma nawiewy. Nie wiem czemu on zrobił Webasto. Może chciał mieć drugie ogrzewanie w razie W, gdyby jedno padło. 8-)

:spoko
Budowa domka ze złomka

zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2016-01-30, 14:04   

Ja mam nadmuch z Trumy pomiędzy podłogami , gdzie są umiejscowione zbiorniki wody i podłoga też jest przy okazji podgrzewana.

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2016-01-30, 20:21   

Maty elektryczne w kamperku mam od wielu lat . Działają super. Kedyś miałem też na 12v.

sprinter 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Long
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2016-02-13, 12:49   

Znalazlem cos na allegro: http://allegro.pl/zestaw-...5970437244.html 150W/m2 , Co myślicie?

Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2016-02-13, 14:50   

To wolę { zaczerpniete od kol. Rawic'a}

Przyklad
Są różne, szerokości i moce .
Montowałem na ścianę by nie ciągneło po nerach na wyrku
Termostat z sondą , taki od podłogówki. Mi wystarczyło 80 wat na metr bieżący, czyli 0,5 m2

http://allegro.pl/folia-g...5210910717.html

Cieńsza

Odpowiedz do tematu