Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Drogi urlop....
Autor Wiadomość
Martin B
zaawansowany

Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Piwa: 27/1
Wysłany: 2015-07-13, 18:57   Drogi urlop....

W niedziele powrocilem z malego wypadu ....pogoda byla super ,bylem wypoczety i zrelaksowany do momentu otwarcia skrzynki pocztowej :gwm
ku mojemu zdziwieniu list z bella italia...bardzo mnie zaskoczyl jego jednak zawartosc sprawila ze moj dobry humor prysnal jak banka mydlana!!!! Mandat za przejazd na czerwonym swietle ... :evil: :evil: :evil: 150 euro do zaplacenia w ciagu 5 dni po uplywie 250 itd.Moj urlop we wloszech byl rok temu ....po wizycie u adwokata wniosek -placic wszystko jest prawnie w porzadku..zdiecie pokazalo campera na bialej linji...jestem w 100 % pewny ze nie przejechalem na czerwonym mimo tego mandat dlatego ostrzegam :idea: :idea: :idea: na czerwonym swietle nie podjezdrzajcie zbyt do bialej linji.... :( :( :( :(
zapomnialem dodac oczywiscie 6 punktow karnych ale tylko we wloszech to mnie specjalnie nie boli na razie nie mam ochoty na makaron

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2015-07-13, 20:00   

Widze Martin ze Cie dopadli nasi przyjaciele, tam tak bywa. :spoko

Postaw piwo autorowi tego posta

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2015-07-13, 20:06   

Se pisz na Berdyczów. Dwa razy wjechałem w Rzymie do Zona Traffico Limitato.
Mandaty przyszły po roku. Ze szczegółami. Kara była mniejsza, niż 100 euro za każdy wjazd. Zapłaciłem.

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 358/407
Wysłany: 2015-07-13, 20:06   

Nie ty jeden,nas tez dopadli po roku z fotka z Wloch.Odwolanie nic nie pomoglo,poprostu zaplacilismy,bo tak by tylko było drożej.Barbara :!: :!:

Martin B
zaawansowany

Wysłany: 2016-01-29, 17:26   

Hallo ! wlasnie przyjechalem z pracy .....humor dobry dwa wolne dni...wszystko bylo dobrze do momentu w ktorym zobaczylem list z Wloch ! Po jego przeczytaniu o malo mnie szlak nie trafil :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm
dostalem upomnienie za NIEZAPLACENIE MANDATU!!!! 400 euro kary ,oczywiscie mandat zaplacilem teraz musze z banku poswiadczenie organizowac i adwokat ........
Moja rada dostaniecie mandaty placic i wszystkie zaswiadczenia ,pisma zachowac ! w moim wypadku sa to prawie dwa lata i te glupie makarony sie czepiaja :gwm :gwm :gwm

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 232/165
Wysłany: 2016-01-29, 18:43   

mnie jesienią udybali 2 razy za szybkość ...na tej samej drodze , jadąc tam i z powrotem :gwm , zapłacilam, kwitki zachowałam bezpiecznie jak narazie mam spoko :mrgreen:
By zapobiec na przyszłość zainstalowałam do navi radar listę...zobaczymy czy zda swoje zadanie :-P

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 197/160
Wysłany: 2016-01-29, 19:03   

Pytanie do .........naruszających przepisy za granicą :-P nie ważne czy było to przekroczenie prędkości ; wjazd tam gdzie nie można czy podobne :-P Teoretyzuję oczywiście :diabelski_usmiech ale jaka jest procedura ściągania należności ? :chytry
Skoro piszecie o upomnieniach w razie niezapłacenia i innych karach i to wytłumaczcie mi jak mogą egzekwować takie należności ? I czym grozi jak sie ich oleje ? Na granicy kamery i nie wpuszczą jak nie zapłacisz na miejscu z należnymi odsetkami ? Do domu przyjadą Carabinierii ? :-P

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

HENRYCZEK 
weteran

Piwa: 81/131
Wysłany: 2016-01-29, 19:40   

MILUŚ napisał/a:
Do domu przyjadą Carabinierii ? :-P

Do domu przyjdzie pismo z urzędu skarbowego o zajęciu z konta bankowego należnej kwoty.

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 232/165
Wysłany: 2016-01-29, 19:44   

najpierw dostajesz oficjalny mandat( np. Inkasso Firma Fr.) z wyznaczonym terminem zapłaty , jak i możliwość odwołania się pisemnie . Jeżeli obydwie możliwości ignorujesz , zostaje przeciwko właścicielowi pojazdu otworzona sprawa sądowa z procedurą egzekucyjną i komornik cię skasuje z odsetkami .
Od kiedy mamy EU, odpowiedni urzędnicy mają dostęp do danych każdego posiadacza pojazdu i nie ma sensu ignoracja otrzymanego mandatu- na ogół zwiększa to tylko koszty :-P ...a znależć to cię już znależli jak masz pismo w skrzynce pocztowej --- reszta to jest tylko kweszia czasu ... :spoko

Martin B
zaawansowany

Wysłany: 2016-01-29, 20:51   

Hallo ! Jeszcze jeden punkt dlaczego Trzeba placic :idea: w wielu wypadkach milicja (maja wasze dane i po przekroczeniu granicy kraju )moze wam auto skasowac !!! i to bezpowrotnie :gwm :gwm :gwm
PS. do czasu wyjasnienia mojego problemu z wloskimi biurokratami nie planuje ich odwiedzic
:paly :zastrzelic

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 197/160
Wysłany: 2016-01-29, 21:01   

HENRYCZEK napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
Do domu przyjadą Carabinierii ? :-P

Do domu przyjdzie pismo z urzędu skarbowego o zajęciu z konta bankowego należnej kwoty.

Tak też podejrzewałem ; tylko mam wątpliwości czy do tego jakiś wyrok polskego sądu nie musi być ? :chytry

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

bartkow 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: citroen evasion
Wysłany: 2016-02-01, 12:07   

Te pisma dostales poczta - listem poleconym za pokwitowaniem odbioru?
jesli nie to zwlekaj do czasu na wlasnie takie pismo.
Adwokat zapewno powiadomil cie m.in o tym ze:
Mandaty wystawione za granicą, jednakże nie wydają się do końca zgodne z wymogami legalności, zarówno w odniesieniu do treści, jak i sposobu doręczania.

Przykładów jest wiele, ale te najbardziej uderzające to:

- mandat doręczany jest za pomocą zwykłego listu (wymagana jest forma listu rejestrowanego/poleconego)
- dokumenty napisane są w języku angielskim (wymagane jest tłumaczenie na język urzędowy kraju odbiorcy)
- zawiadomienie o grzywnie wystawione przez prywatną firmę (wymagane jest aby zawiadomienie było wystawione przez organ publiczny)
- dokumenty, które nie wskazują czynności dokonanych przez organ wystawiający (wymagany raport oficera policji bądź tez innej jednostki, która wystawia mandat)
- wezwanie do zapłaty które zawierają jedynie datę i numer mandatu (wymagane jest, aby dołączony był również sam mandat).

W tych, i wielu innych przypadkach akt taki jest nieważny i nie ma mocy prawnej. Biorąc to pod uwagę, można całkowicie zignorować żądanie zapłaty, przynajmniej do czasu kiedy otrzymamy ponowne wezwanie tym razem sporządzone poprawnie, przez upoważniony do tego organ i w określonym przez prawo terminie.

Pozatym jest dosc spora zwloka czasowa wiec odwolywalbym sie od mandatu i punktow karnych powolujac sie na to iz w tym okresie wynajmowalem komus campera, ale w zwiazku z tym ze jest to ponad roczne opoznienie wszystkie dane osob wynajmujacych usunalem.

Tak na marginesie cyt:
"Najpierw ustawiali światła tak, że nikt nie zdążał przejechać na zielonym, a potem zgarniali pieniądze z mandatów - tak działały "czerwone wampiry". Policja zakończyła właśnie śledztwo w ich sprawie. Za aferę odpowie 38 osób

To był naprawdę perfidny proceder! W kilkudziesięciu włoskich miastach i miasteczkach sygnalizacja świetlna na ulicach specjalnie był atak ustawiona, aby kierowcy nie mieli czasu na przejazd na zielonym świetle i musieli płacić mandaty za jazdę na czerwonym. W zmowie byli szefowie straży miejskiej, burmistrzowie i producenci sygnalizacji. Oburzeni ludzie nazwali ich "czerwonymi wampirami".

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 137/5
Wysłany: 2016-02-01, 12:38   

bartkow napisał/a:
w tym okresie wynajmowalem komus campera, ale w zwiazku z tym ze jest to ponad roczne opoznienie wszystkie dane osob wynajmujacych usunalem.

A jak to się ma do obowiązku 5-letniego obowiązku przechowywania dokumentacji. Wynajem to wszak działalność gospodarcza.

bartkow 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: citroen evasion
Wysłany: 2016-02-01, 13:37   

dokumentacji owszem, dla US RP itd,
niekoniecznei dla wloskiej firmy windykacyjnej.

Podobne dzialania odbywaly sie w Polsce z mandatami z fotoradarow wystawionymi przez Straz Miejska lub gminna - odwlekalo sie, tlumaczylo ze to auto firmowe, mnostwo kierowcow, wielu pracownikow sie tu przewija itd i zazwyczaj skutkowalo to "ubiciem ceny na 50pln" bo pani z komisariatu juz miala wielka teczke pism ktore w sumie nic nie wnosily do sprawy a umozenie bylo juz bardzo blisko.

Wloskie firmy windykacyjne dzialaja jak nasz "kruk" a od kruka do komornika jeszcze daleka droga

ja nikogo nie namawiam do takich dzialan jak unikanie zaplaty, osobiscie obralbym taka linie obrony aby przedawnic mandat - skoro przyszedl po roku mialbym jeszcze rok na dokonanie wszelkich czynnosci aby spowodowac tyle zwloki by przedawnic ten mandat.

wiadomą rzeczą jest że czasem nie warto o 500-600 pln wdawac sie w dyskusje z urzedasami w innym panstwie, tymbardziej ze nie ma pewnosci ze dopniemy swego i nie zaplacimy, aczkolwiek kazde dodatkowe przewinienie powieksza taka kwote i moze byc uciazliwe dla naszego portfela

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2016-02-01, 16:00   

http://www.naszswiat.net/...-do-polski.html

Cytat:
Kolejnym elementem, który skłania do uregulowania należności jest okoliczność, że przy jakiejkolwiek kontroli włoskiej Policji na terenie Włoch może ujawnić się fakt, że nie zapłacił Pan mandatu i może mieć to dla Pana nieprzyjemne konsekwencje tzn. będzie Pan musiał zapłacić od razu należność, lub tez zostanie zajęty przez Policję pojazd przez Pana prowadzony, z dalszym ciągiem procedur i kosztów do zapłacenia.

Może się komuś przyda.

Odpowiedz do tematu