bardzo niskobudżetowy kamper |
Autor |
Wiadomość |
Autostoper
trochę już popisał
Twój sprzęt: Ducato :D
|
Wysłany: 2014-12-12, 15:29 bardzo niskobudżetowy kamper
|
|
|
Witam,
chciałbym dołączyć do waszego grona i zakupić coś w czym da się mieszkać w podróży.
Mój budżet zamyka się w 10 tys zł i jak na razie znalazłem jedno ogłoszenie.
Jest to Ducato z 88' z silnikiem 2,5 TDI i przebiegiem 200 tys.
Powiedzcie mi ile może kosztować wymiana rozrządu ?
Na co zwrócić uwagę przy oględzinach ?
Będę wdzięczny za każdą radę, ponieważ czas mnie goni i kolejna wyprawa (zwiedzam świat na razie autostopem) już w styczniu. Chciałbym, aby moja mobilna baza wypadowa była już w moich rękach do tego czasu. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2014-12-12, 15:43
|
|
|
w 88 nie było silnika 2,5 TDI w Ducato, jeśli masz na myśli tego http://otomoto.pl/fiat-du...-C29989969.html to wisi na otomoto już jakieś 3 lata z drobnymi przerwami - jakaś przyczyna takiego stanu musi być. |
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
Autostoper
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-12-12, 15:47
|
|
|
O tym myślałem, znalazłem go na OLX
Możesz mi coś doradzić ?
Jak sądzisz, dla czego tak jest ?
Czy ktoś może mi coś podobnego doradzić ? |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-12-12, 16:21
|
|
|
Pierwsza rej.10 lat później.Może być składak. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

|
Wysłany: 2014-12-12, 16:27
|
|
|
Nie wiem, optycznie wygląda ładnie, co prawda lodówka nie na gaz (bo sprężarkowa) ale działa ponoć też na 12V (miejmy nadzieje, że nie przez konwerter 12/220V) O ogrzewaniu ani słowa w opisie (ale zdjęcie jakiegoś webasta jest)
Musisz zadzwonić i zapytać sprzedającego gdzie jest haczyk.
A może odezwie się ktoś, kto wie coś więcej na temat tego konkretnego pojazdu. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2014-12-12, 17:26
|
|
|
Wszystko wydaje się OK. Jest łatwy w naprawach - bo "blaszka", silnik b.dobry - niestety głośny.
Wydaje się, że ma wszystko, co trzeba. Długo w ogłoszeniu - bo prawdopodobnie chodzi o jego wiek.
Do starszych kamperów trzeba mieć trochę inne podejście - po prostu trzeba je zaakceptować, takimi jakie są i cieszyć się nimi.
Zbyszek - pisze, że może składak - może - ale czy to w czymś przeszkadza |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
inhalt
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 2014-12-12, 17:28
|
|
|
Jeśli masz budżet 10 tys. zł to musisz sobie odpowiedzieć czy chcesz jechać w podróż czy stać i naprawiać wozidło. Nie widzę kampera za tę cenę. Przecież jeśli masz mało kasy to musisz kupić sprzęt kompletny i sprawny. Każdy brak kosztuje drogo gdy chcesz go uzupełnić. Używany stary piecyk 700 zł itp.
Ja obstawiam, że za 10 tys. można kupić Astrę I z silnikiem 1.6 (bardzo dobry motor i do tego zestawiany z fajnie pracującą skrzynią) + przyczepa N126. Budżet na taki zestaw wystarczy i będzie to się nadawało do podróży. A kamper kupiony za podobne pieniądze to raczej do jazdy nie jest.
Gdybyś miał 20 tys zł. to inna bajka. Można szukać właśnie takich Ducato jak podlinkowany, tylko kompletnych i w rozsądnym stanie. Powinno dać się znaleźć. Potem ze 2-3 miesiące trzeba przy tym konkretnie popracować i można w kwietniu ruszać.
Zatem temat typu "mam 10 tys. i w styczniu ruszam kamperem" wrzucony w połowie grudnia to albo do działu dowcipy albo trzeba otworzyć nowy dział "pogrążeniu w oparach nieświadomości". Wtedy ja dołączę swój wątek - mam 30 tys. zł i na wakacje chcę jechać kamperem na Ducato III z klimą dachową. |
|
|
|
 |
Autostoper
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-12-12, 17:29
|
|
|
Czyli sądzicie, że to nie jakaś podpucha, tylko po prostu niskobudżetowy kamper ?
Może i brzmi jak żart, ale nim nie jest.
Po prostu coś na początek. W ciągu roku mam zamiar zrobić z 10 tys km. Zapytałem o radę dotyczącą konkretnego modelu i tyle. Nie potrzebuje uświadamiania, że za więcej będzie lepiej. Potrzebuję czegoś co jeździ i da się spać. |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2014-12-12, 17:49
|
|
|
Autostoper napisał/a: | Nie potrzebuje uświadamiania |
- nie masz powodu, by się obruszać , raczej skorzystaj z doświadczeń innych...
- kupno "wiekowego" samochodu na krótko przed wyjazdem nie gwarantuje Ci możliwości dokładnego sprawdzenia i ewentualnego usprawnienia samochodu...
- uwzględnij również fakt, że to zima a zimą każda "niedyspozycja" samochodu to kłopot dużo większy niż latem... |
|
|
|
 |
Autostoper
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-12-12, 17:56
|
|
|
Zdaje sobie sprawę z budżetu i jego konsekwencji. Nie pytam przecież, czy za takie pieniądze coś kupię ? Pytam co myślicie na temat takich samochodów jak wymieniony. Na co zwracać uwagę i jak wynika z dalszej części, czy sądzicie, że to może być jakaś podpucha/nie uczciwy sprzedawca ? Czy ktoś się orientuje ile może kosztować wymiana rozrządu ? |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2014-12-12, 18:16
|
|
|
Chłopaki,za cene tego kampera mozna kupić blaszankę na ducato 2.i niewiele więcej.Ale czemu niby go skreślacie?Zardzewiały nie jest,trzeba tylko podwozie bardzo dokładnie sprawdzić,bo poco ma chłopak potem podłużnice spawac jak ja?zbijaj do 8tysi,i bierz,chłopaki na forum razem ze mna pomogą w naprawach urządzen,a jak by co to 2 tysie masz np.na wymiane np silnika zart,ja bym zaryzykował.Naprawi to kazdy kowal,hehe a w razie co to rozsprzedasz na części,
i jeszcze jedno -skad jesteś,bo u mojegpo mechanika wymiana rozrządu to 600 zł z paskiemi rolkami ale zeby Ci pomagać ,to trzeba wiedzieć z jakiego rejonu jesteś |
|
|
|
 |
Autostoper
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-12-12, 18:24
|
|
|
Jestem z Tarnowa, dzięki za radę.
Umówiłem się na oglądanie, a że specem nie jestem, to na stację diagnostyczną jedziemy. Na co powinienem zwrócić uwagę konkretnie ? Mam mechanika, magika tylko orientacyjnie o koszt pytałem |
|
|
|
 |
Autostoper
trochę już popisał
|
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2014-12-12, 18:46
|
|
|
samochód sprowadzony a nie ma info o opłatach, warto to sprawdzić bo intratność może okazać sie iluzoryczna... |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

|
Wysłany: 2014-12-12, 19:08
|
|
|
Autostoper napisał/a: | Na co powinienem zwrócić uwagę konkretnie ? |
Stan techniczny sprawdzisz w stacji kontroli, jeśli wypadnie pomyślnie to poproś sprzedającego, aby uruchomił i zaprezentował działanie: ogrzewania postojowego, instalacji wodnej, bojlera (jeśli jest), kuchenki i lodówki.
Albo może poproś o to przed wizytą na stacji kontroli. |
|
|
|
|
 |
|