Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi L300 / Butla LPG / Budowa podwozia
Autor Wiadomość
cezariusz
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-06-07, 13:32   Mitsubishi L300 / Butla LPG / Budowa podwozia

Hej,

Jestem posiadaczem kampera Mitsubishi L300 Dethleffs w benzynie 1,6 i mam pewien problem.
Właśnie muszę zamontować nową butlę gazowa i zastanawiam się pomiędzy 80 a 110.

Butla będzie montowana pod podwoziem i bez kombinacji mieści się 80.

Jednak zależy mi na jak największej (czyli 110) jednak ma za duża średnicę i trzeba by bylo wbudowywać ją w podłogę. Aktualnie bez przebudowy wystawalaby ~2cm niżej niż skrzynia biegów - więc odpada!

Jak uważacie, czy jest sens cięcią podłogi i wsadzania większej butli?
Z czego dokladnie sklada się taka podłoga?
Jak duże niebezpieczeństwo dla kampera się z tym wiąże. Zakładam, żę zabudowałabym to blachą i sklejką (czarną). Może nie ma sensu ingerować w konstrukcję, ale z drugiej strony większa butla to większa butla.

To pilna sprawa bo do jutra musze zdecydowac co robie, dlatego mam nadzieję, że wyraziłem się jasno w pytaniach!

podsyłam foty. ZDJĘCIA KAMPERA, głównie spód!

Z góry dzięki!

ps przedstawienie się w dziale nastapi, jak już tylko domkniemy z rodziną formalnośći! :)

Pozdrawiam!

Postaw piwo autorowi tego posta

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2016-06-07, 16:29   

cezariusz napisał/a:
Jednak zależy mi na jak największej (czyli 110) jednak ma za duża średnicę i trzeba by bylo wbudowywać ją w podłogę. Aktualnie bez przebudowy wystawalaby ~2cm niżej niż skrzynia biegów

czy Ty tam chcesz montować butlę walcową, że zwiększenie jej średnicy skutkuje mniejszym prześwitem?
osobiście nie ruszałbym podłogi, dotknięcie się do niej może się okazać początkiem długiego remontu, pomyślał o butli toroidalnej.

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

cezariusz
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-06-07, 18:01   

owszem, walcową. dokładnie tak jak mówisz 110 ma 36cm i jej montaż pod podłogą (bez kombinacji i przebijania sie przez podłoge) spowodowałby zmniejszenie prześwitu, bylaby ~2cm niżej niż skrzynia biegów (najniższy element). Natomiast 80 ma 31cm i tutaj spokojnie jest mnóstwo zapasu i brak kombinacji.

Butla toroidalna nie wchodzi w grę, ponieważ się po prostu już nie zmieści. Stad wybór padł na walcowatą.

Dlatego waham się, bo dodatkowe 30l to bardzo dużo, moim zdaniem (czyli faktyczne dodatkowe 20l gazu).

Pytanie jak skonstruowana jest podłoga, bo samo podwozie wygląda fantastycznie, ta czarna płyta jest w bardzo dobrym, jesli nie celującym stanie i może szkoda byłoby w niej grzebać.

Planujemy dlugie OFFgridowe postoje z dala od cywilizacji :)

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2016-06-07, 19:49   

Toroidalna 100 litrowa ma ok 30 cm wysokości i 70 cm średnicy - także chyba powinna się zmieścić (oczywiście zamiast koła zapasowego).
Może 2 walcowe?

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

Odpowiedz do tematu