|
|
Włochy 30 maj-12 czerwiec czy sierpnień? |
Autor |
Wiadomość |
miki76
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-05-05, 15:03 Włochy 30 maj-12 czerwiec czy sierpnień?
|
|
|
Witam
1. Który okres jest lepszy do zwiedzania włoch z północy na południe kamperem? Początek czerwca czy połowa sierpnia? Mam na to 2 tygodnie.
2. Jaką trase polecacie jako najbardziej atrakcyjną? Mam urlop 2 tygodnie.
3. Mieszkam w Norwegii, chcę przylecieć do Katowic i tam wynając Kampera. Wyjdzie taniej niż dolot np do północnych Włoch i wynajęcie kampera we Włoszech? Gdzie polecacie wynajac kampera? Chodzi mi o cenę/jakość.
4. Planuję wyjazd z żoną we 2-kę, czy lepiej wg was byłoby jechac jeszcze z kimś?
5. Czy kamper może wjechać do miasta czy trezba go zostawi[code] w strefie podmiejskiej na parkingu dla kampera? Czy jest możliwośc podlaczenia kampera do ładowarki parkingowej? Duzo jest takich miejsc we Włoszech? Jakie są ceny?
6. Czy klimatyzacja w kamperze moze dzialac rowniez na postoju (np w nocy , w trakcie snu)?
7. Cel zwiedzanie całych włoch, zatrzymywanie sie czasami w strefie podmiejskiej aby zwiedzi miasto.
8. Czy we Włoszech jest bezpiecznie, tzn jest ryzyko ze ukradna mi kampera? Wiem ze Wochy do najbezpieczniejszych krajow nie naleza. Byłem tam kilka razy (Sycylia-Messina, Rzym).
Dziekuje za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2016-05-05, 23:24
|
|
|
Każdy może radzić inaczej, są tutaj bardziej doświadczeni ale ja mam chwilę więc odpowiem (oczywiście to tylko moje zdanie)
1. Który okres jest lepszy do zwiedzania włoch z północy na południe kamperem? Początek czerwca czy połowa sierpnia? Mam na to 2 tygodnie.
Początek czerwca, bo nie będzie aż tylu turystów i nie będzie aż tak gorąco (chociaż i czerwiec dla Norwega może być gorący :-)
2. Jaką trase polecacie jako najbardziej atrakcyjną? Mam urlop 2 tygodnie.
Włochy to kraj, który można zwiedzać bez końca i w 2 tygodnie to trzeba od razu coś ograniczyć. Czy interesują cię tylko zabytki, zamki, krajobrazy, miejsca sakralne czy wszystko razem tego nie wiem. Odradzam plan, który zakłada że zobaczę sobie coś na północy to znaczy zwiędzę Mediolan, obskoczę Toskanię, zajrzę do Rzymu, wpadnę na Sycylię itp. to nierealne. Chyba lepiej wybrać region np Toskanię plus Rzym,
3. Mieszkam w Norwegii, chcę przylecieć do Katowic i tam wynając Kampera. Wyjdzie taniej niż dolot np do północnych Włoch i wynajęcie kampera we Włoszech? Gdzie polecacie wynajac kampera? Chodzi mi o cenę/jakość.
Nie wiem jak z wynajmem we włoszech, ale jak masz 2 tygodnie to przylot do Katowic, potem wynajem i to samo z powrotem to juz masz ze 4 dni w plecy. Jeżeli planujesz tylko z żoną to szukałbym jak najmniejszego kamperka bo we Włoszech bywa ciasno a takim małym to można czasem bezczelnie zaparkować z osobówkami i przez wszystkie uliczki się przecisnąć.
4. Planuję wyjazd z żoną we 2-kę, czy lepiej wg was byłoby jechac jeszcze z kimś?
Im więcej ludzi tym trudniej zgrać plan i trudniej się zerwać z miejsca.
5. Czy kamper może wjechać do miasta czy trezba go zostawi[code] w strefie podmiejskiej na parkingu dla kampera? Czy jest możliwośc podlaczenia kampera do ładowarki parkingowej? Duzo jest takich miejsc we Włoszech? Jakie są ceny?
We włoszech jest wiele miejsc gdzie można zostać na noc za 15 Euro czasem za więcej a czasem za darmo, kamper potrzebuję tylko wody nabrać i gdzieś spuścić brudną wodę i opróżnić zbiornik z siku (my to nazywamy kotem czyli musisz czasem wyprowadzić kota)
Możesz zaplanować same takie miejsca a możesz też z jakimś kempingiem gdzie trochę wypoczniesz. zobacz np na www. campercontact.com oraz koniecznie na http://www.areasostaitalia.it/
Fajnie by było gdyby ta wypożyczalnie pożyczyła Wam też 2 rowerki bo czasem to centrum może być daleko.
6. Czy klimatyzacja w kamperze moze dzialac rowniez na postoju (np w nocy , w trakcie snu)?
Klimatyzacja będzie działała tylko po podłączeniu do prądu, a więc raczej na kempingu, bo w innym miejscach nie zawsze jest prąd, ale naprawdę da się spać bez klimy.
7. Cel zwiedzanie całych włoch, zatrzymywanie sie czasami w strefie podmiejskiej aby zwiedzi miasto.
Całe włochy odradzam bo to nie możłiwe. Dobrze zaplanować sobie trasę, jak się da w miarę dokładnie, z miejscami postojowymi i ile czasu chcę tam spędzić. Można jechać spontanicznie i jakoś to będzie to też ma swoje uroki ale plan czasem pozwala zaoszczędzić nerwów typu gdzie my teraz staniemy itd. Wszystkie punkty można dziś podglądać na google earth w systemi street view.
8. Czy we Włoszech jest bezpiecznie, tzn jest ryzyko ze ukradna mi kampera? Wiem ze Wochy do najbezpieczniejszych krajow nie naleza. Byłem tam kilka razy (Sycylia-Messina, Rzym).
Jest ryzykowne zostawiać kampera w podejrzanych miejscach, gdzie innych kamperów nie widać, ale też nie wpadać w całkowitą panikę czasem można kogoś zapytać. W tych wyznaczonych miejscach dla kamperów to jest na sosta i campingach bez ryzyka.
Nie wiem czy pomogłem czy bardziej namieszałem ale tak to jest na forum, że czytasz i wiesz albo nie wiesz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|