|
|
agregat na dzialke - ale ma dzialac podobnie jak w kamperze |
Autor |
Wiadomość |
Jacek Lisiecki
trochę już popisał
Twój sprzęt: przyczepa Chateau, na kampera jeszcze czekam
|
Wysłany: 2016-03-08, 23:56 agregat na dzialke - ale ma dzialac podobnie jak w kamperze
|
|
|
Kupuje dzialke. Wiem, troche to dziwne - albo rybki, albo akwarium. Dziala i kamperowanie sie troche wykluczaja. Ale niekoniecznie - lubie roznorodnosc. Moge pojechac na kilka tygodni na urlop w swiat, ale na weekend chcialbym sie udac do siebie, czyli na dzialke.
Niestety nie ma idealnych ofert. Moj budzet zmusza mnie do kompromisow. Mam wybor pomiedzy dzialka mala z pradem a dwa razy wieksza bez pradu. Reszta kryteriow podobna, nawet z lekkim wskazaniem na te bez pradu.
WYmyslilem wiec sobie, ze moze zastosuje rozwiazania kamperowe do zasilania domku letniskowego, ktory chce na tej dzialce postawic, czyli wszystko na LEDy, lodowka i ciepla woda na gaz z butli, ogrzewanie kominkiem (a w ogole to zima rzadko sie tam bedzie jezdzilo), to moze daloby rade? Bedziemy tam jezdzic tylko na weekendy, wiec akumulator glebokiego rozladowania powinien wystarczyc. Pompa wody musialaby byc zasilona agregatem, czyli zalezy, jak gleboko jest woda. Zakladam, ze w skrajnym przypadku pompa bedzie pobierala ok 1kW. Latem, gdybysmy mieli zostac na dzialce dluzej niz 2 dni, mozna po jakims czasie wrocic do W-wy na chwile, przepakowac sie, zrobic pranie, wymienic akumalotor i z powrotem.
Jakies wady takiego rozwiazania? Jaki agregat wybrac? Poczytalem troche, ale jeszcze malo, bede wdzieczny za podpowiedz, w ktorych watkach sa pozyteczne informacje. Poprawcie mnie, jesli sie myle, ale wyciszenie moze nie byc tak istotne w moim przypadku, jak w kamperach czy przeczepach, bo ja moge ten agregat zamknac w jakies wygluszonej komorce, ktora postawie na dzialce.
Mam stare Clio z silnikiem diesla 1.9. Auto na zlom, ale silnik bardzo dobry. Myslalem, zeby podlaczyc do niego pradnice zamiast kupowac caly agregat. Ale sie nie znam, jaka pradnice. Kierowac sie kryterium mocy?
Dziekuje |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-03-09, 17:16
|
|
|
Ja bym taki problem rozwiązał jednym ogniwem fotowoltaicznym 240W koszt około 400 pln Kontroler ładowania koszt od 150 do 450 pln akumulator około 200Ah koszt 800 do 1300 pln, Inwerter 12v na 230v 1500/3000 koszt około 800 pln cały zestaw będzie się wahał od 2100 do 2900 pln i nic nie trzeba zabierać doładowywać i targać ze sobą |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|